.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Приватните училишта

Специјални работа супстанција и цел

Основната идеја на овој извештај е да се дознае, прв од сите, зошто приватните училишта (приватни училишта) на многу е најпосакувана пред општинските училишта и, второ, дали приватните училишта се закана за јавните училишта. Дизајнот на студијата е да се опише сегашната ситуација на приватни училишта во Шведска и да укаже на различни мислења и аргументи во дебата за слободни училишта. За да го направите оваа анализа, бетон и податлив, јас избрав да се користи на пример во францускиот училиште. Моето прашање е што се: Треба приватни училишта? Една студија на случај на француската школа.

Како студент во француското училиште, добив во падот семестар 1996 многу информации во врска со предлозите за реформи министер за образование Ylva Јохансон е во врска со т.н. "училиште пари" и независни училишта, односно способноста на студентот слободно да го избираат училиштата со школарина од општината кои доаѓа без оглед на директорот на училиштето. Францускиот училиште, г-ѓа Lönnerblad, беше еден од позначајните претставници на јавно мислење, кое смета дека училиштето пари е потребно, главно за да се обезбеди опстанокот на независни училишта. Јас ќе разговараат за ова уште повеќе во презентацијата на дебатата за слободна училишта, бидејќи тоа има постигнато напредок во текот на претходната година.

Сето ова дискурзивните и назад ме заинтересирани и ангажирани во дебатата. Значи кога ќе се соочи со тешка задача да се одлучи на тема за мојот специјален проект, се сетив одеднаш ми мисла од минатата есен да се направи преглед на сите мисли на тема "Приватните училишта". Меѓу другото, да се разгледа дали училишта навистина претставува закана за училиштето постоењето на општината.

Методологија и пристап

Оваа специјална работа јас во голема мера врз основа на два прашалника кои јас лично дизајнирани, интервју со Вице-Канцелар г-ѓа Lönnerblad и голем број на извештаи од Националната агенција и на Министерството за образование на предлог / одлуката за отстранување на училиштето пари и како тоа може да влијае независни училишта. Целта на двете истражувања беше да се испита дали француски училиштето - како пример на една независна училиштето - живее до својата репутација и неговата специфична цел: да ги извршуваат повеќе луѓе-центрирани обука која ќе обезбеди добро познавање на францускиот јазик како странски јазик и Франција, како еден од најзначајните културни земји во Европа.
Прашалникот се однесува на примерок од родители со деца во францускиот училиште, додека истражувањето Bs упатени на примерок од ученици во училиштето (види Прилог 1).

Како што е наведено, јас почнаа од француски улогата на училиште како приватно училиште; главно, бидејќи јас одам таму, но исто така и на директорот на училиштето е значителна дебата за слободата на училиштата. Сепак, верувам дека заклучоците кои можат да се извлечат од пример во францускиот школа, исто така, важи за другите приватни училишта.

Сепак, може да видите некои нарушување во мојот избор на материјал. Делумно поради тоа што не успеале да се добие каква било информација имав намера да ме користи надвор (види подолу). Делумно затоа што јас избрав да го направите ова субјективноста на дел од моето размислување за смислата на мојата работа не е само да се направи овој проблем, но исто така да го направите ова од friskoleelevs гледна точка. Оваа позиција е најизразено во мојот заклучок каде што јас зборувам речиси исклучиво врз основа на моето искуство и мислење.

Јас спомнав претходно дека јас не секогаш да излезе со информации имам намера да ме користи во мојата работа; Пример за ова е дека Агенцијата не е во можност (velat-?) постави со соодветни човек да разговара. Покрај тоа, по мојот зголемува на независни училишта асоцијација адреса и телефонски број не е многу успешен; дури Telia истрага немал информации за Унијата. Ова е нешто чудно со оглед на тоа дека е "познат" и основана организацијата.

А кратка историја на приватни училишта

Имало приватни училишта во Шведска колку што имало училишта. Во текот на 1800-тите и раните 1900-ти, овие алтернативи на власт, денес локалната самоуправа, училишта, особено многу (процент повеќе отколку денес). Повеќето од нив беа училишта девојките.
Во повоениот период била изградена во шведскиот училишниот систем надвор и тие веќе не беше истата потреба за приватни училишта, како порано. Но, тој сепак беше наклонет на училиштата, како што се разви јазични, културни или верски карактер. Всушност, тоа беше токму оваа специфичност што се отклонува од јавните училишта услов да се исполнат за училиштето да се квалификува за финансирање од државата. Денес, овие услови се отстранети.
Некои датуми, покажувајќи како школски систем развиен во Шведска:

1842 воведувањето на задолжителното образование и основно училиште чартер што значи дека во секоја општина мора да биде во училиште со најмалку еден одобрен учител.

1858 утврди дека основното училиште треба да се подели на делови, основно училиште и вистинскиот основното училиште.

1878 за воспоставување на стандардизирани наставни програми за основното училиште.

1914 основана Народна Националниот одбор за образование, како

1920 спои со Граматика школа за администрација и формира Skolöverstyrelsen.

Во 1950 година, ќе се одлучи во парламентот за воведување на 9-годишно задолжителното школување - промена од изминатите 7 години. Наставни планови се изготвени.

1991 се зголемува одговорноста на општината за образование. Националниот одбор за образование и округот одбор за образование е заменет од страна на Националната агенција.

1992 се воведува нов friskolereform (изборот реформа)

1996 Собранието одлучува за отстранување на училиштето пари.

Некои општи податоци за слободна училишта

Со независна училиште е наменета воопшто училиште кое не е во општинска оперира и кои на тој начин имаат различни главни, како основа, здружение или кооперативни. Но, во спротивно, постојат многу варијации меѓу независните училишта.
На пример можете да поделат бесплатни училишта по својата цел и "специјалитети":
¤ училиштата со посебни образование (на пр. На Валдорф и Монтесори)
¤ училишта со религиозен карактер
¤ училиштата на лингвистиката (на пр. За француската школа)
¤ училишта со национални и / или културна ориентација
¤ меѓународни училишта
¤ одмор, јавните училишта.

Еден може дополнително да се прави разлика помеѓу училиштата со традиционалните менаџмент училиште во рамките на училиштето дефиниција на општината, со "директорот, заменик директорот, администрацијата и наставниците и нетрадиционални лидерство, како што родителот соработка.
Големината на приватни училишта варира во голема мера, од многу мали училишта со само десетина ученици, сите сцени беа, на поголеми училишта со над 500 студенти, вклучувајќи го и францускиот училиште.

Но, над сите, може да се поделат слободна училишта во однос на целосно или делумно финансирани од јавни грантови, односно ако тие наплаќаат школарина во училиштата. Провизија Прашањето е од централно значење за многу приватни училишта. Во основните училишта такси се разликуваат помеѓу 3000 и 5000 за една академска година. Во повеќето училишта, меѓутоа, да наметне данок помеѓу 4000 и 5000 шведски круни. Во средно училиште, типична надомест е малку помалку од 7 000. Просечниот надоместок за сите приватни училишта беа 1995 2 200 по ученик. Во овие пресметки ние затоа се смета на училишта кои не наплаќаат никакви такси. Вистинскиот број е така повисока од реалната просек. Покрај тоа, бројката се зголеми малку, исто така, да се избројат на училишта кои немаат право на општинските грантови (меѓународни, како и неколку други исклучителни случаи) и како резултат на ова обвинение невообичаено висок надомест. Броење бришење на училишта кои немаат право на наплата и тие не ги земаат надвор секој студент такса така ќе го намали стапки SEK 5 000 по ученик годишно.

Од 206 приватни школи на располагање во земјата се 144 без надомест, односно тоа е само 62 кои го прават. Во Шведска има повеќе бесплатно основно училишта од таму се слободни училишта. Во споредба со остатокот од Европа, ова е необично. Во Англија, на пример, или во САД е бројот на средни училишта повеќе алтернативно колку што бројот на основните училишта. Во 20 од 35-те загинати во средните училишта со цел такса да плаќаат за училиште оброци. Десет други се наплаќаат школарина наменети за плати учебници, наставни материјали и можните патувања областа. Меѓународни училишта не се во можност да ги општинските грантови, бидејќи тие имаат највисока такси.

За разлика од јавните училишта, приватни училишта треба да плаќаат ДДВ на нивните купувања. Општо земено, приватни училишта пониски трошоци за школарина и простории, но повисок коефициент на вработени, но со пониски плати и повеќе работа, подобар студентски заштита, оброци, учебници и училишни управување. Зошто киријата е помал (општо земено, во реалноста тоа варира во голема мера во различни делови на земјата) е да се слободни училишта намерно се обидува да ги задржи овие трошоци со намалување на простор по студент од вообичаените 15 квадратни метри во државно училиште, во просек, 11 квадратни метри.
Волонтерската работа, на пример во врска со hemspråks- и поддршка на наставата, административна работа и родителските средби, се смета за околу 40% почести во приватни училишта отколку во јавните училишта. Патем, на волонтерска честа појава во малите училишта отколку во поголемите.

Во дополнение на горенаведените точки, сакам да истакнам неколку други разлики во работењето на јавните училишта и приватни училишта, и како тоа ќе влијае на учениците, наставниците, како ректор. Во моето интервју со францускиот директор Јас го постави прашањето дали таа можеби знаете другите директори во други училишта. "Да, јас го правам тоа", одговори таа, "и директорите од училиштата и јавните училишта, и гледам изразена разлика помеѓу работа ќе се изврши и други принципи општинско училиште. Главно во однос на идеалот, што за мене обично вклучува привремена работа како професорка по француски јазик, администратор, и уште повеќе различни континуираното образование курсеви надвор од мојата втора работа. Сега, во последно време има, исто така е многу интервјуа за телевизија и весници, но оваа работа ми се потребни повеќе од среќни да ме ".

Презентација на француската школа за денес

Францускиот школа е приватно училиште Svenk со францускиот профил. Во практична смисла тоа значи дека студентот има 5-7 часа 40 минути францускиот неделник од прва класа. Покрај тоа, училиште професор по француски јазик на повеќе познавања на оваа тема од наставниците во оваа тема во други училишта. Затоа, ние треба повеќе наставници, но, исто така, од страна на студентите. Францускиот училиште има многу одлични професорка по француски јазик. Ова значи (се надевам) на францускиот училиште може да имаат повисок стандард на нивното образование во споредба со другите училишта.

Ова се однесува главно на средното училиште каде што има вкупно околу 200 студенти. Во споредба со некои од локалните "голем средните училишта" со 1500 ученици се од француската школа многу повеќе лични и индивидуални, во смисла дека секој е индивидуално, а не само дел од толпата. "Ќе добиете многу повеќе од својот идентитет и станува не само резултат на испитувањето на хартија", како еден студент одговори на прашалникот Б прашање 7. наставниците да се запознаат студентите, до одреден степен, тие поздравуваме едни со други во ходникот чиста и не срамежлив да се сврти кон наставникот, па дури и на директорот за каква било помош со проблеми или нешто друго во врска со училиштето. Понекогаш ние седиме на иста маса во трпезаријата и јадат.

Ова води истовремено да се чувствува повеќе почит кон наставниците и да се чувствуваме притисок да се изврши подобра работа не само за себе, туку и да му докаже на својот учител дека неговото / нејзиното предавање е добро. Вие не сакате наставникот разочарани. Ова може да изгледа чудно, но наставниците секогаш имам одредено очекување дека студентите ќе успее. Тоа е она што behaviorists, главно Скинер се нарекува како "позитивно засилување". Тоа значи дека во психолошкиот модел кој родител пофалби и награди, или критикуваат и да ги казнат своите деца да влијае на бебето и го даде вистински морални разбирање. Јас не би рекол дека улогата на родителите да бидат заменети од страна на наставникот, апсолутно не, но тој / таа станува значаен, едукативни орган во животот на детето / адолесцентот.

Под услов тоа да е направено правилно, тогаш учител во приватно училиште, како што се францускиот училиште веројатно повеќе почит со тоа од наставниците "редовни" јавно училиште. Имајте на ум дека ова е само претпоставка. Но, доказите сугерираат дека односот помеѓу наставникот и ученикот е различен меѓу француските училиште и јавно училиште. Ова е делумно се должи на студент на француски училиште има истиот наставник за подолг период - а понекогаш и до шест години - како резултат. дека училиштето ги вклучува сите фази (ниска, средна и висока), па дури и средно училиште.

Многумина велат дека оваа песна како учител има еден студент не треба да е потребно во средно училиште; всушност ќе биде во можност да ја преземе одговорноста. Очигледно овој возбудлив точно, но на крајот сите знаеме дека секогаш постои потреба за двете "морков" и "стап" за да се оправда за производство на книги. Тогаш помал број на ученици води кон наставниците имаат повеќе време за да уште еден позитивен аспект секој еден е. Се повеќе и подобро туториал дава подобри резултати. Ќе се работи попрецизно, од двете страни.

Често луѓето се прашуваат како тоа е во "како што" училиште. Тие сакаат да знаат зошто тие избраа приватно училиште, кој е исто така Французин ориентација. Тие се прашуваат дали сте го направиле изборот, бидејќи на мотивација за подобро образование или затоа што тие сакаат да го поминуваат времето со "добри луѓе". И како ќе одговори на јадрото на тоа прашање? Добро, лошо, смешни, тажни ...? Не мислам на фактот дека францускиот школа е независна училиште влијае или студентите или нивното училиште работа. Студентите во француската школа е preis како сите други деца, во сите други училишта.

Многумина мислат дека зборот "приватно училиште / приватно училиште" има трага од snobbighet и претставува обид да се чини пофини и подобро од другите "обични" училишта. Зошто францускиот училиште има овој мит за себе е веројатно главно поради тоа што поранешниот главно се состоеше од "добри луѓе", барем unde период од 50-тите и 60-тите години, и тоа беше тогаш дека францускиот училиште стана "познати" - затоа што на медиумското покривање на вклучувајќи и принцези Bernadottes образование. Кога сликата дека има луѓе кои можат да си дозволат да се стави своите деца таму.

Но, се разбира ова е, исто така, е одраз на односот што потоа мораше да образование. Во тоа време, не ги преземат сите студент (матура), како и денес. Не, дури и сите излегоа од основните училишта и покрај задолжителното образование. Наместо тоа почна да често работат во фабриките веќе во 15-тата година и тогаш се сметаше за тоа има доволно образование и зрелост да работат. Ако сакаше безбедна иднина за своите деца, со добра професија (не во фабрика) ги стави во приватно училиште. И не сите имаа економски можности кои потоа се бара да го направите тоа. Тоа беше и полесно и поевтино да ги споделите вашето дете стекнува искуство низ работни места. На овој начин, секој студент не за прием иста природа како денес.

Денес е најважното нешто што одредува дали ќе се прифати, ако живеете во близина или во истиот парохија како независна училиште, на истиот принцип што важи и за општински училишта (анкети покажуваат дека 95% од учениците од основното присуствуваат на најблиското училиште, без оглед на нивниот главен ). Покрај тоа, го одредува местото за да се добие прием на дното, и оценки. И да, на конкурсот за прием жестока. За да се усвои основните училишта преку примерок, и студент прием во училиште е преку конечната оценка од пролетниот семестар на деветто одделение. Да се ​​влезе во природата на класа мора да има над 4,5 во просек, за социјална програма науката збор за 3.9. Ова се разликува од година во година. Сега доаѓа додавање на нов систем за рангирање. (Запишување на средно училиште да не е на исто ниво како основно или средно училиште, главно поради овие klassser во најголем дел се преполнети.)

Затоа француски училиште има еден многу добар стандард на нивното образование и тие се грижат за учениците поминуваат голем дел од своето време на училишните, но тоа очигледно не кажува ништо за статусот на тоа дали наставниците, учениците и родителите. Во овој момент на француската школа веројатно една од најпознатите "мешаните" училишта во Шведска. Митот дека тоа е само "правни и дипломатски деца, израснал во пофини делови од Стокхолм, чии родители не сакаат нивните гради да биде" Бришење колена ", со едноставни луѓе, сето ова не е точно. Семејствата од 31 различни општини низ земјата, не сите можат да бидат "снобови"!

Но постојат и други митови француски училиште. Други, пак, сметаат дека тие знаат дека училиштето се состои целосно од имигрант децата чии родители имаат собрано своите пени да се стави на деца во приватно училиште. Оваа е да се обиде и да се појави како нешто што не се. Јас мора прво пред коментирање на овој мит, истакнувајќи дека тоа е малку чудно дека училиштето може да има како парадоксален мислења за себе ...!

Вратете се на емигрантските семејства. Секако постојат во француската школа многу деца од емигрантските семејства, но тие не се ниту особено богата ниту сиромашна, но она што имиграциона политика повици за väleteblerade, добро прилагодени, нормално интегриран семејства кои не зависат од социјална или на друг начин, е "ослабувачки товар за општеството". И без оглед на социјалниот статус на различни студенти ", сите тие имаат интерконекција на основа на тоа што ги обединува и им дава чувство на заеднички målsträvan. Ова "врска" немаат ученици во општинските училишта во моето искуство. Јас не се обидувам со погоре, велат француските училиштето нема еден студент со повеќе од обезбедените финансиски иднина. Многу од нив се очигледни, но она што можам да кажам е дека тие генерално не се оди таму, бидејќи тие се привлечени од "убаво" Францускиот печат училиште има, но поради нивниот став кон знаење / студирање и нивната мотивација за да се успее во нивната идна професија. Барем тоа е тоа, дека во мојата анкета со прашалник, основната причина за оние кои дојдоа на француски средно училиште или средно училиште. Јас не би рекол дека родителите на деца во јавните училишта значи дека ќе им недостига оваа мотивација, но сакаме да се нагласи високиот процент фигура мотивација за да студираат овци причина зошто децата се ставаат во француската школа.

Мислењата во врска со француски Училиште

Со цел дополнително да дознаете перцепцијата на училиштето, внатре, не сум направил две анкети. За опис на организацијата на истражувањето, види Прилог 1.

Истражувањето беше насочена кон родителите (анкета А) добив следново: За да medeltypföräldrarna француски училиште има своите две деца во францускиот училиште од една алтернатива предучилишна; тие влегле своите деца веднаш штом ќе се даде можност, односно кога детето беше четири години; дека тие избраа француска школа на препорака на еден познаник / роднина, кои еден од родителите или на друг роднина е франкофонските, и дека семејството претходно имаа подолг престој во земјата се зборува на француски јазик. Во добра многу од случаите мајката претходно бил студент во француската школа.

Истражувањето исто така покажува дека повеќето родители не знаеја многу за француската школа, дури и пред своите деца започна таму. Примери на работи што знаеше беа: историјата на училиштето и позадина, неговите сериозни се фокусираат на јазик и неговото значење за иднината на интегрирана Европа, дисциплината и акцент на моралните и етичките стандарди во училиште, училиште печат "убав" од другите.

Прашалник Истражувањето исто така покажува одреден незадоволство со наставниците, објекти и слично но не и речиси до степен до кој го даде на претежно негативни сликата. Многу родители се исто така одговори на спротивното, дека тие потоа нивните деца не оди во училиште неодамна откриена дури и повеќе позитивни работи со него. Меѓу другото, неверојатна посветеност на наставниците и учениците како во поглед на образованието на децата, но исто така и во вистински училишни активности. Сите во сите, родителите се задоволни со нивниот избор на училишта за нивните деца. Тие дадоа 8,5 просечна оценка од 10, 8 како типична вредност. Ниту еден родител во голема мера беше незадоволен, кои дадоа оценка од 5 или помалку.

Истражувањето покажува дека родителите не го следат францускиот школа е училиштето "убав", што значи "само деца од семејства подобро оди таму". Но, тие се свесни дека многумина во заедницата верувам во тоа. Самите себе, тие сметаат дека печатот е да бидат збришани и исчезнуваат. Споредбите се направени со индивидуални училиштето, Sigtuna и Lundsberg во смисла на тоа да покажат дека има многу повеќе кои се верува дека неговиот училиште како "фенси" како што е дефинирано погоре од француското училиште. Единствено нешто што, според еден родител, може да се толкува од страна на надворешниот свет како нешто што ги прави француска школа на нешто пофини е тоа што има привилегија да се биде спонзорирана од Фондацијата Валенберг, кој е многу заинтересиран за понатамошен развој на образованието. Тоа во голема мера е благодарение на донациите што училиштето успеа да го направи тоа лифт што се одржа во почетокот на 90-тите години.

А родителот истакна дека условите за учење и критериумите висок прием влијаат на составот на студентите во класи, кои ги имам дискутирано и порано. Бидејќи оценки одредува, студенти од различни социјални средини. Многу родители се зборуваше за големиот вклученост на родителите и на многу традиции на францускиот училиште има, со што се зголемува квалитетот на училиште и да се направи тоа, освен пофини толку подобро. Еден родител напиша: "Родителите на француската школа се третираат со поголема почит и наставниците и директорот (типичен француски учтивост), отколку во јавните училишта. Ова исто така дава деца стимул што јас не го доживеале никаде на друго место. "

Со цел целосно да ме увери дека родителите позитивна перцепција на францускиот училиште може да се каже, јас исто така, направи анкета Б кој се однесува на учениците. Целта беше да се споредат одговорите на родителите и да видиме колку тие беа доследни. Најчесто се исти одговори, но elverna не даде училиштето во целина истиот висок рејтинг како родители. Сепак, ова може да се должи на училиштето замор на студентите, кои се разбира дава некои погрешен став на училиште. Од 35 учениците одговориле 22 рекоа дека се задоволни со нивниот избор на училиште. Од нив, 75% биле дадени на оваа изборот направен од страна на нивните родители кога биле млади. Како резултат на тоа, меѓу една четвртина и една третина одев на училиште, а потоа еден, и тоа не им дава големо чувство на незадоволство од училиште (повеќе отколку општата училиште замор).

Како да го приклучиш на темпо, како што е една од главните карактерни црти францускиот училиштето, па сметаат дека учениците во 9 Година делумно е тешко да се задржи, но дека тоа не подразбира никакви големи компликации. Некои од студентите (веројатно за истиот), исто така, одговориле дека не секогаш се разбере она што наставникот се обидува да учат, но ова затоа што јас не кажам влијае на нивната училишна работа до точка дека тоа треба да се гледа како проблем. Додека прашања 3C и 6б (види прашалник во Додаток 1) го истакнува проблемот на хард училиште стапка. За нив беше просечна оценка од 5,2 или 4,7 од 10 можни кој се разбира е само околу средната вредност на скалата, не повеќе од "во ред".

Може да се претпостави дека стапката тешко приклучоци ќе доведе до губење на тимскиот дух и klassammnhållning во споредба со часовите по другите училишта. Но прашање 6D доби целиот просечна оценка од 7.0 (значително подобар од останатите позиции.). Така, можеме да заклучиме дека тоа не е случај; приклучок темпо поделби не се класи. Осмелувам да се каже дури и, како студент во училиштето, на жестоката темпо е прилично поврзување на врската; дека оние кои се малку полошо и оние кои го имаат малку полесно за себе во училиштето се чувствуваат како едно и после сè, како резултат на тоа. "Тој го носи истиот јарем", како поранешен ученик на францускиот училиште, ми рече.

Прашања 4 и 6а, јас се составени така што тие се обезбеди заедничка слика за тоа дали студентот се чувствува тој / таа има "моќ" да влијаат на нивната ситуација, односно способност да комуницираат со наставниците. Просечната оценка во прашање 6а беше 5.4 и владата беше на 5 и 7. Ова докажува затоа еден од основните проблеми со квалитетот, во оној за училиштето "сите-знам-сите синдром", што се вели да се случи по тоа што има помал број учениците во училиштето, што доведува до поблиски контакти меѓу студентите и професорите. И покрај оваа мисла 24 ученици од 35 испитаници на контакт помеѓу студентите и наставниците, не беше доволно и затоа треба да се подобри и да доведе до поголема можност да се влијае на структурата на училиштето на работа итн

Како целина, училиштето доби помеѓу 5 и 8 во рејтингот со просечна оценка од 6,9 и начинот 8 (види слика Х). Просечната ученикот е затоа задоволен од училиштето и нивните перформанси. Тој / таа мисли дека тој / таа среќа да се да одат на една од помирен и дисциплинирани училишта во Стокхолм, кои потенцираат и да се разбере важноста на квалитетот на образованието.

Во прашање 7 од прашалникот B (студенти) одговориле дека 4 видоа француската школа за училиште како "убав", бидејќи студенти кои одат таму. Од нивните други реакции да се суди, јас може да се протолкува дека дефиницијата на "пофини" Ова е snobbigare и студенти помлади основно училиште. На пет други лица кои одговориле со "да" на прашањето 7 истакна дека со ова значи подобро образование и многу повеќе.

Патем, се смета францускиот Училиште нашироко се користи како училиште, со добра работа стапка, многу повеќе тестирање од други училишта, помирни и подисциплинирани ученици, подобра храна и пофини простории. Но, ставови варираат во голема мера меѓу луѓето. Ректорот Вероник Lönnerblad смета, на пример, дека "во училиштата не е" фенси ", но тоа е подобро и има добра репутација. За жал, на француската школа стар печат на тоа да се биде сноб училиште и оваа марка е тешко да се отстрани. Но, тоа никогаш не навистина се rättigad. Над сите, денес е многу повеќе распространет во дистрибуција помеѓу општествените групи, па дури и повеќе отколку во јавните училишта "Друг коментар беше:". Дали сте биле тука уште може да се види дека ова е само мит и фасада, како училиште обидува да го задржи по надворешност, но во реалноста тоа е исто како и во секој друг училиште кое било време со истите видови на проблеми: кражба, okamratskap и концентрација тешкотии. На двете страни од дебатата се луѓе кои не се реализира ова. "

Но, имало и некои кои велат дека францускиот Училиште спокоен амбиент опасност дека тоа претставува затворен и заштитени светот, дека овие студенти не знаат што реалноста е, силеџиство, кражба и вандализам.
Дебатата за слободна училишта
Реформа од 1992 година
Според т.н. "слобода на избор реформи" која беше воведена од страна на Бил Владата 1991-1992: 95 беа одобрени приватните училишта да се признае правото на студентски дома заедници - во форма на "школарината" по ученик. Големината на овие придонеси ќе бидат врз основа на пресметки за тоа колку еден троши во просек по ученик во сопствената, општински училишта во општината. Секоја општина може да се направи намалување на до 15% на "студент општинско училиште" трошоци. Тоа е затоа што тоа се вели дека сфатиле дека приватните училишта немаат толку големи трошоци кои јавните училишта во тоа што тие не треба да им понуди на своите студенти на истиот голем број на училишниот транспорт, изборни предмети, мајчин јазик, помошни образованието и здравствената заштита, како општински училишта. Исто така, како што веќе напоменав претходно, плаќаат приватни училишта пониска кирија за просториите во кои своите површина по ученик е помала отколку во државните училишта (во просек). На бесплатни училиштата не треба тоа да биде со иста големина на грант по ученик, како на општината.

Слобода на избор реформа имаше за цел да им овозможи на двете избори во образовниот систем, и да се создаде повеќе опции, бидејќи тоа само по себе е пожелно во модерно, плуралистичко општество, како и за подобрување на квалитетот на образованието и подобра ефикасност на трошоците. Како резултат на тоа, исто така, како што е познато, бројот на приватни училишта во само неколку години двојно се зголеми.

Реформа во 1996 година

Во 1995 година, владата ќе почнат да се сомневаат школарината систем, особено затоа што многу локалните власти сметаат дека новите правила финансирање зголеми цената на нивниот образовен систем во целост од страна на појавата на одредени "вишокот капацитет", во училишниот систем со повеќе училишта, барем на краток рок. Тие се согласија да се постави friskolekommitté дека ќе спроведе истрага за тоа како училиштето пари влијае на независни училишта, нивните трошоци и студентски такси. Во својот извештај, Комисијата предложи укинување на училиштето пари и наместо тоа ќе се воведе систем на придонеси кои секое училиште мораше да преговара со засегнатата општина мотори. Предлогот беше пречекан јасно негативни на независни училишта низ целата земја. По консултација со Националната агенција, FCA, Националната асоцијација на независни училишта и голем број на други органи и институции направени некои промени, но во основа дојде предлогот да стане сметка на владата донесени од парламентот во декември 1996 година.
Ова поради тоа значи дека училиштето пари исчезнува од 1 јули 1997 година и да се исклучи дека придонесот на домашна општина за независни училишта ќе претставуваат одреден процент на сопствени просечната цена на отстранување на општината. Одлуката, исто така, вклучува училиштата треба да биде отворен за сите и затоа училишта не наплаќаат школарина.

Демонстрациите

28 август 1996, луѓе се собраа од различни училишта и од разни делови на земјата на Sergelstorg каде што ќе покаже нивната едногласна неодобрување за реформата на skolpengens отстранување. Apologia за училиштето пари и други манифестации направени се слуша. Ова беше демонстрација за зачувување на приватни училишта. Студентите кои би учествувале имаше некое време пред да се даде добри информации за тоа што се случува во парламентот и како можност училиштето како единица, но исто така и на самите ученици како индивидуи можат да влијаат. Многу посака дека оваа демонстрација ќе биде многу важно за дебата, тоа нема да биде само како претставување на единствен став / мислење, но, исто така, да предизвика осип. Демонстрациите се - кој наводно планира - помирен битка, без плач или песни или нешто друго што како студент помина и се надеваше. Тоа беше повеќе како колективен прошетка на учество во топлите летни сонцето. Ние од францускиот училиште има некои транспаренти на кои пишуваше Слобода, еднаквост, братство - духовит избор, што, исто така, покажа што училиште се застапени, но инаку нема плакати или како што покажавме нашата силна желба да ги спасат приватните училишта (освен оние капи и brooches кои беа продадени со текст "Спасувајќи го војникот училишта"). Кога јас директор г-ѓа Lönnerblad праша дали ова беше планирано, одговорот е "да"; att man i skolledningen ansett att plakat, sånger och rop hör 1 maj till och inte är av nöden för att föra fram sina åsikter.

Tyvärr fick demonstrationen inte den uppmärksamhet av medierna som man önskat. Endast en av morgontidningarna hade med en notis, medan man i TV visade ett litet inslag på ABC. Rektor Véronique Lönnerblad säger dock att hon trots allt inte ångrade att denna demonstration genomfördes.

“Kvällsöppet”

Vad som dock orsakade ett uppsving för opinionssidan (friskolornas) var det inslag i “Kvällsöppet” på TV2 där bland annat Franska Skolans rektor Véronique Lönnerblad blivit ombedd att ställa upp. Hon hade nämligen figurerat en hel del i tidningarna under en tid i samband med friskoledebatten, med artiklar både av henne själv och om hennes kamp för sin skolas överlevnad.
Man diskuterade om hur bidragen i framtiden ska sökas i konkurrens med de kommunala skolorna och hur detta kommer att leda till beroende av de kommunala politikernas personliga och politiska åsikter. Ett socialdemokratiskt kommunalråd menade naturligtvis att det nya systemet var bra för att främja en likvärdig utbildning i hela landet och motverka segregerande skolor. Och en riksdagsledamot från regeringspartiet menade att friskolorna nu hade fått vad de alltid velat, lika behandling med de kommunala skolorna, och att de i praktiken kunde räkna med samma täckning (minst 75%) för sina utgifter. Att en skola som Franska Skolan skulle få en orimlig situation med förhandlingar med ett 30-tal olika kommuner som alla kunde göra olika bedömningar och förfärligt mycket pappersarbete insåg riksdagsledamoten men tyckte inte det var något regeringen kunde ta hänsyn till.

En företrädare för Stockholms Universitets Studentkår påpekade att tom Skolverket hade ansett att man med det nya systemet “utelämnar friskolorna åt kommunernas godtycke” och att det är mycket egendomligt att en kommun både ska vara huvudman åt de egna kommunala skolorna och samtidigt avgöra existensen för konkurrerande skolor. Han menade också att man i framtiden behöver fler skolformer, inte färre, och att om man tar bort de alternativ som redan finns kommer man att “eliminera det mångkulturella Sverige”.

Om avgifterna

Enligt det nya riksdagsbeslutet får inga elevavgifter tas ut i grundskaolan. Vad gäller gymnasiet så ska storleken på elevavgift bestämmas av Skolverket och skolans rektor tillsammans. Argumentet mot elevavgifter är naturligtvis att det skulle skapa en segregation mellan socialgrupperna genom att endast barn till föräldrar som hade råd att betala avgifter skulle gå i friskolor. I andra länder är variationen lika bred som i Sverige (hittills) gällande både avgifters förekomst och storleken på de avgifter som tas ut. I England, där mängden friskolor är procentuellt större än i Sverige (40% av alla skolbarn går i friskola), är avgifterna relativt höga på grund av att staten vägrat friskolorna bidrag. Även i Danmark finns många friskolor och även här är socialgrupp 1 och 2 överrepresenterade, vilket man dock försökt motverka genom att staten bestämt att gå in och sponsra en del sk friplatser så att ett antal elever ska kunna gå i skolan tack vare en form av stipendium.
I boken “Avgiftsbelagd utbildning i privat regi” påstås att elevavgifter befrämjar föräldraengemang: att föräldrar engagerar sig mer i skolans verksamhet eftersom de vill ha valuta för pengarna de lagt ut. Även elevernas motivation till studierna skulle med detta resonemang öka, eftersom de är måna om att få ut maximalt av de pengar som deras föräldrar har satsat. Man tror att borttagandet av denna avgift skulle leda till minskat engagemang.

Om bidragen

Slopandet av skolpeng, dvs en bestämd ersättning till friskolorna, som träder i kraft i och med den kommande höstterminen, och som innebär att det blir upp till varje kommun att själv avgöra hur mycket bidrag man vill ge de godkända friskolorna, riskerar att betyda hårda tider för friskolorna i Sverige, och därmed för Franska Skolan.

175 av Sveriges alla 188 kommuner betalar idag ut bidrag till olika friskolor. 31 av dessa kommuner är gällande för fallet Franska Skolan. Detta kanske inte låter mycket men om man betänker att den vanliga procentandelen elever från annan kommun är ca. 20% så får dessa siffror en mening. För att vara en skola med lite över 750 elever så blir det en hel del. Främst visar sig detta när förhandlingar om bidragen måste genomföras. Först och främst ska man med varja kommun göra fyra olika förhandlingar, beroende på vilket stadium de olika eleverna går på. Därefter ska dessa fyra olika förhandlingar genomföras så smärtfritt som möjligt med 31 olika kommuner runt om i landet. Resultatet blir heller inte alltid positivt. Mycket tid och arbete går åt till detta. Självfallet kan en skola som Franska Skolan inte klara detta på lång sikt, vilket alltså kan få till följd att skolan blir tvungen att segregera: dvs att välja ut de elever som kommer från en lämplig kommun för att slippa alla dessa förhandlingar.

För de kommunala skolorna har elevkostnaden höjts den senaste tiden. Men det rör sig om en höjd totalkostnad på grund av att antalet elever har ökat, vilket innebär att kostnaden per elev är i stort sett oförändrad. Detta förhållande “drabbar” indirekt de fria skolornas bidrag, genom att det blir avgörande för storleken på elevavgifterna. I genomsnitt av de kommunala kostnaderna för grundskolorna går 1.6% till friskolor. I kommunala skolor var (1995) den högsta kostnaden per elev och år 81 700 och den lägsta 37 900 kr beroende på kommun. I friskolorna var den genomsnittliga elevkostnaden 47 300 kr per år.

Rätten till kommunalt bidrag kan tas bort om 1) skolan vägrar ställa upp på de inspektioner och årsredovisningar som Skolverket kräver, 2) utbildningen skulle kuna innebära påtagliga negativa effekter för andra skolor i samma region, 3) skolan tar ut oskäligt höga avgifter enligt Skolverket.
Friskolorna är skyldiga att göra en inrapporterig varje termin (en på hösten med elev- och personaluppgifter och nionas slutbetyg från föregående vårtermin, och en på våren med intäkter samt föregående läsårs kostnader) och dessutom vara beredda på en inspektion av Skolverket .

Om konkurrensen mellan friskolor och kommunala skolor
En del av den starka kritik som riktats mot reformen 1992, som ju införde en sorts likabehandling av friskolor och kommunala skolor, kom från lärarkåren på många skolor på många håll i landet. Dessa lärare har en kritisk syn på vad de anser vara skolans utveckling till en marknadsvara. De menar att skolan ska stå för sammanhållning och integration på lika villkor, vilket inte stämmer överens med den ökande konkurrensen och “survival-of-the-fittest”-principen som kommit att råda inte bara allmänt i arbetslivet utan nu också inom skolvärlden.

Många kommuner menar också att konkurrensen medfört problem för de “egna” skolorna när nya friskolor etablerats tack vare de kommunala bidragen och lockat till sig många elever. En del studier har också bekräftat att det i några enstaka fall har hänt att en kommunal skola har varit tvungen att läggas ner på grund av att alltför många elever beslutat att byta skola. Vad dessa studier dock inte kunnat påvisa är om eleverna valt att gå över till en friskola för att denna skulle ha en bättre kvalitet på undervisningen eller av något annat skäl, som t ex att en rad familjer blivit tvungna att flytta på grund av arbetsmarknadsskäl.

En rapport från Skolverket gör gällande att det finns vissa exempel på att reformen “drabbat” ett samhälle. Ett exempel är kommunen G som är en storstad med många likheter till Stockholm, där friskolorna trots sin hotade situation stadigt ökar i antal och många elever gått över till de nystartade skolorna. Det råder alltså en stor konkurrens om elever och lokaler, och de kritiserande menar att risken finns att friskolorna skulle få fler förmåner och mer bidrag än de egna skolorna. I exemplet om kommun B, en mindre norrländsk kustkommun, med långa avstånd, dyra transporter, lägre lokalhyror och minskande antal elever, kan man påvisa att det skett en kostnadsökning på utgifterna för friskolorna med 2,2 miljoner kr.
Ett stort problem, framför allt i glesbygder, är att det i dessa områden handlar om att hålla skolan/skolorna vid liv i stället för att inleda konkurrens mellan dem. Jag tycker dock inte att dessa kommuner ser helheten. För anledningen till skolornas tveksamma existens idag är just att de har så få elever och f ö är så små att det är mycket kostsamt att driva dem. Om man lät konkurrens uppstå skulle visserligen några skolor påverkas negativt och behöva stängas, men de som var av god kvalitet skulle dra till sig dessa – och andra – elever och på detta sätt bilda en större enhet än tidigare, och då skulle deras existensfråga vara löst.

Slutsatser och egna tankar

En slutsats som man kan dra av såväl föräldraenkäten som elevenkäten är att Franska Skolan fyller ett behov som alternativ i valet mellan skolor. Föräldrar och elever anser att de får ut extra värden jämfört med om de valt en kommunal skola, och att dessa värden motiverar terminsavgiften. Även det faktum att antalet friskolor i hela landet har ökat de senaste åren, framför allt tack vare skolpengen som givit skolorna en garanterad grundtrygghet och möjligheten att komplettera fiansieringen med elevavgifter, visar att det finns en efterfråga på andra sorters skolor än de vanliga kommunala.

Rimliga avgifter är tydligen ingenting som på ett negativt sätt påverkar föräldrar att välja en passande skola för sina barn, för att få sina önskemål tillfredsställda, även om man kan tänka sig att en sådan initiativförmåga kanske mestadels finns hos högre utbildade och välbärgade föräldrar. Ett större problem för valmöjligheten är snarare tillgången till information.

Att Sverige nu, som Riksdagen beslutat, inför ett förbud för friskolor (på grundskolenivå) som får kommunala bidrag att ta ut avgifter, anser jag verkar vara inte bara onödigt utan även ett tecken på oförstånd och naivitet. För samtidigt vill man ju ändra bidraget från att vara en fastställd, garanterad skolpeng (på 85 % eller 75 % som hittills) till att bli en summa som varje kommun själv får bestämma, och som alltså kan komma att ändras år från år.

För att slippa bli beroende av kommunernas godtycklighet och känna en ständig oro för skolans ekonomiska situation och framtid, kommer troligtvis många friskolor att försöka klara sig utan de bidrag de idag erhåller från elevernas hemkommuner och i stället finansiera verksamheten helt med elevavgifter. Detta kommer alltså i själva verket att leda just till den sociala/ekonomiska segregation som regeringen vill försöka undvika genom att förbjuda skolorna att ta ut avgifter!

I stället hade det varit bättre att inte införa något förbud mot elevavgifter utan istället ett ökat bidrag från hemkommunerna för att möjliggöra för alla som vill att sätta sina barn i en friskola. Man har gjort beräkningar på att om detta skulle göras så skulle ca 90 % av de elevavgifter som idag tas ut att försvinna helt.

En viktig konsekvens av att tillåta friskolor på liknande ekonomiska villkor som vanliga skolor är att det uppstår konkurrens. I och med att skolorna kommer att bli beroende av att var “attraktiva” för att familjer ska välja att sätta sina barn där, så kommer pressen att öka på både friskolor och kommunala skolor att höja sin standard och att ha en bättre kvalitet på sin undervisning. Enligt min mening skulle ett friare skolval automatiskt leda till en effektivisering och utveckling av skolväsendet. Dessutom hoppas jag att den tillsyn som Skolverket har och de inrapporteringar som friskolorna måste lämna in för granskning varje termin, kommer att leda till en ökad förståelse och insikt om behovet av kvalitet i utbildningen.

Ett friare skolval betyder dock inte bara högre kvalitet utan också större mångfald. Jag läser i ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet från den 13 november med rubriken “Krock eller möte” där man bl a skriver om hur lärare arbetar i skolor där många kulturer blandas. Ett betänkande om detta tema skall lämnas i slutet av september i år. Mitt förslag till utredarna är att de vänder sig till Franska Skolan för närmare upplysningar och insikter. “Franska” är en oas för familjer med utländskt påbrå och även för andra som är positivt inställda till mångfald och traditioner av olika slag.

Ett problem med hela debatten om friskolorna är att den tagit form av ett “krig” mellan två politiska block. Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centern ser bara positiva saker i ett främjande av friskolorna, framför allt en allmän höjning av skolans standard och undervisning. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill ha “rättvisa” och lika behandling för alla och därmed ett förbud mot alla former av elevavgifter. För att kunna påverka situationen för friskolorna i en positiv riktning måste man alltså tänka sig för i kommande kommunalval: där en borgerlig majoritet styr månar man mer om friskolor än i de kommuner där man har en socialistisk majoritet.

Jag skulle vilja avsluta mitt arbete med att citera en amerikansk skribent vid namn FC Fowler:

“The private school aid controversy raises the problem of autonomy and control, posing basic questions about the proper relationships between the state, the church and the family. It also reveals the inherent tensions among democratic values of freedom, equality and solidarity. Moreover, it touches upon such sensitive subjects as children, religion, ideology, race, social classes and cultural identity. In short, it touches things that are central to what it means to be human.”

Friskolor , 1.8 out of 5 based on 11 ratings
Betygsätt Friskolor


Поврзани училишните
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Friskolor eller som på något sätt är relaterade med Friskolor .

Kommentera Friskolor

« | »