.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Галилеј и Јупитер

Галилео Галилеј е роден 15 Февруари 1564 во Пиза во Тоскана. Неговиот татко бил музичар и родителите сакаа дека Галилео ќе следат неговите стапки и да стане музичар. Но, финансиите на семејството промени во текот на неговото воспитување време и неговите родители одлучиле дека Галилео би се обратите за нешто повеќе профитабилни. Тоа е како тој влегол во медицински разбира, тогаш тоа е многу добро платени.
Но срцето на Галилео не беше во медицината и во текот на неговите студии тој сфатил дека тоа беше повеќе математика и механика кои стимулираат ИМА умот.
На 7 декември 1592 година Галилео го имаше својот прв воведно обраќање како професор по математика и почна 18 години на Универзитетот во Pandua, која тој ја опишува како најсреќните години од неговиот живот.
Своите должности на Универзитетот во Pandua беше главно да ги учат Евклид е геометријата и астрономијата стандард на студентите по медицина кои имаа познавање на астрономијата за примена на астрологијата во нивните медицински bedömningar.I мај 1609 година Галилео доби писмо од неговиот близок пријател, Паоло Sarpi, каде што тој ни кажа за еден холандски човек кој го беше измислен инструмент кој може да ја зголемите објекти и да можат да ги видат дури и поблиску отколку што навистина се. Ова беше првиот телескоп измислена.
Сепак, Галилео, со својата оригиналност и математички вештини, ја оваа информација и почна да гради своја телескопи. Првиот телескоп тој поднел зголемување капацитет од околу 4 пати. Тоа дека не е среќен со тоа, но тој почна да учат и експеримент со тоа како тој би можел да ја подобриме уште повеќе. Тој научил да мелење и полирање леќи и од август 1609 година тој имаше изградено телескоп кој имаше зголемување капацитет од 8 пати. Тој брзо сфатил дека тоа би можело да биде добро да се има, и дека има пазарна вредност од телескопот.

На крајот на 1609 година Галилео го насочи своето телескоп кон небото и почна да се направи извонреден откритија. Галилео ги пишуваше неговите наоди во книгата ѕвезденото Messenger и оваа книга предизвика доста мешаница. Галилео тврдел дека го видел планините на Месечината, Млечниот Пат е направен од многу мали ѕвезди и дека има мали објекти кои кружат околу Јупитер.

Во 1610 имаше Галилео телескоп свртел кон Сатурн и тој беше многу збунет за тоа што го видел. Тој не сфаќаат дека телескопот не беше доволно добар за да ја видите Сатурн различни прстени, но тој верува дека Сатурн се состои од три одделни објекти.
Истата година, тој направи голем откритие. Тој сфатил дека Венера покажа исто фази како месечината направи и затоа мора да значи дека тоа циркулира околу Сонцето, а не Земјата, како што претходно се мислеше. Тоа беше исто така, малку збунувачки да Галилео како теорија на Copernicanska Идејата беше тестирана во однос на теоријата предложена од Тихо Брахе. Теоријата Copernicanska беше дека сè се врти околу Сонцето, а теорија Тихо Брахе беше дека се 'освен на Земјата и Месечината се движи околу Сонцето, кои за возврат се движи околу земјата.

Во јануари 1610 година Галилео почитуваат планета (Јупитер) и видов што тој мислел дека е 3 ѕвезди на линија што минува низ оваа планета. Тој забележа оваа планета и "Ѕвезди", секоја вечер во текот на неколку денови пред и сфатив дека овие "ѕвезди" никогаш левата страна на Јупитер. Тој, исто така дојде до овие "ѕвезди" се менува позицијата и во однос на себе, но, исто така, во однос на Јупитер. Галилео и брзо сфатија дека имало тројца "ѕвездите", како што претходно се мислеше - имаше 4st. Тој, исто така, дојде брзо дека тоа не е прашање на ѕвездите што го видел - тоа беше planertariska предмети - Јупитер имал четири месечини кои кружеле околу неа.
Во средината на март, даде Галилео својата книга наречена Sidereus Nuncius, во која тој го опиша она што тој излезе и овој е направен Галилео познат во целиот свет.

Но, неговите теории биле нападнати слободно и предизвика голема загриженост и контроверзии низ целиот свет. Ова е сосема спротивно од она што Католичката црква учи и тоа беше добра како и дека Коперник бил во право со неговата теорија - Земјата се врти околу Сонцето и месечината, за возврат се врти околу земјата. Но, тоа, исто така, стави уште една теорија надвор од рамнотежа. Но помислата дека има само еден центар за движење и тоа беше земјата. Сега беше потребно да се сфати дека тоа не беше случај, но дека Земјата не е единствената планета со месечината - Јупитер имал 4st и тие откачи околу Јупитер. Ова, за возврат резултираше со повеќе и поголема поддршка за теоријата на Коперник.
Јупитер и неговите месечини
Јо и Европа
Ганимед и Калисто
Галилео продолжи да истражување и открил сончевите дамки на сонцето во текот на летните месеци во 1612. Студирал на сонцето во приближно исто време секој ден и тој се најде дека дамки на сонцето се пресели. За да го илустрираме ова, составена 36pcs од овие цртежи во флип-книга, така што можете да ја разгледате различни брзина и да видиме како точки се на потег ден по ден.
Овие цртежи покажуваат набљудувањата на Галилео помеѓу датумите на 2 јуни 1613 година - 8 јули, 1613 година.
Галилео напиша книга наречена дијалог Во однос на двата главни Светската системи 1632. Оваа книга предизвика хаос и бунт и Галилео бил повикан на судење во 1633, каде што тој беше принуден да се заколнам дека тоа не е точно она што го пронашле. Католичката црква го сака и дека Земјата е центарот на универзумот и тоа е она што тие лично поучувале со. Теории на Галилео беа спротивни целосно против тоа и Галилео добија доживотни затворски казни. Но, поради неговата возраст и неговата лоша здравствена состојба тој доби живот во домашен притвор.
Но, тоа не го спречи извршување на повеќе истражувања и да снима што тој излезе со. Но, тој не каже некој. Наместо тоа, тој собрани се и напиша нова книга што излезе во 1638 година и беше именуван за повици и математички демонстрации во врска со две нови науки.

По смртта на Галилео 8 јануари, 1642 година беше прогласен за месечините на Јупитер на Medicianska ѕвезди, како Галилео првично ги нарече Галилееви сателити во чест на својата меморија и неговото откритие.
По смртта на Галилео имаше многу кои откачи на неговите теории - не и најмалку важно Исак Њутн. Па дури и во нашето време сега направено истражување на Јупитер и што Галилео пристигна во неговото време.
Разликата е во тоа што денес има повеќе напредни инструменти да се користи од примитивните телескопи Галилео имаше во своето време.

На пример, во 1977 година бил испратен Војаџер 1 и 2 во вселената за прикажување на слики и информации за различни планети. Јупитер е една од планетите посетени. На фотографиите и информациите се вратени од Војаџер Леталото беше апсолутно неверојатен. Тие покажаа вклучува слики од апсолутно неверојатен облак системи на Јупитер, вклучувајќи Големата црвена дамка, која е огромна бура која постојано се врти околу како голем ураган.
Големата црвена дамка
Таа, исто така, доби слики врати на четири месечини на Јупитер и еден виде јасно дека на месечината Ио имаа мали вулкани што постојано доби мали епидемии. До сега немам видено претходната вулканска ерупција на друго освен на Земјата.
Војаџер

18 Октомври 1989 укина летало Атлантис - наречена Галилео Галилеј, од вселенскиот центар Кенеди на под 6 години проучување на Јупитер и неговите месечини и да ги врати назад информации и слики на Земјата.
Лансирање на Галилео до Јупитер
Во декември 1995 година, вселенското летало Галилео до Јупитер

Галилео пристигнаа на Јупитер

И како што се надеваше, па тоа влегоа во информации и слики на Јупитер и неговите месечини. Меѓу информациите што се вратија е пронајден, меѓу другото, се доказ за постоењето на плитка солена вода на Европа, Ганимед и Калисто, додека мажот на Јо најде вулканска активност. Галилео бил првиот вселенски летала кои летаа од астероид и кој го открил месечина на астероид. Ова е сосема нова за истражувачкиот тим.
Галилео бил испратен до во вселената и во текот на две години дека Галилео кружи Јупитер фатени на целиот 36 круга.

На недела 21 септември, 2003 година заврши 14-годишната авантура Галилео со намерно уништување на леталото на Јупитер. Галилео бил ставен намерно во колизија со Јупитер, бидејќи на пропелер на одборот Галилео бил скоро и да нема и тие сакаа да се избегне судир со месечина на Јупитер, Европа, откако Галилео открил дека има плитки солена вода на Месечината. Ова само по себе се поставува прашањето дали е можно дека постои живот во Европа. НАСА вели дека постојат планови за во иднина, испраќајќи повеќе леталото да се испита дали ова е можно на толку ледената месечина.

Пред Галилео дури доби увид на Јупитер направија неверојатно откритие. Во октомври 1991 година, Галилео донесе астероидниот појас и испрати слики назад кон земјата на астероидот Gaspra. Ова беше прв крупен план на астероид.

Gaspra

Помалку од една година подоцна, успеа да состави испрати уште еден крупен план на астероид, овој пат Ида. Но, овој астероид не беше како и секој друг. Ова имаше свој малку месечина "дактил". Ова беше прв пат сте виделе месечина, па дури и познато е дека астероиди можат да имаат месечини премногу.

Ида и дактил

Подоцна, во 1994 година беше снимен првиот директен судир меѓу комета и планета. Тоа беше кометата Шумејкер - Леви 9 се судри со Јупитер.

Кометата Шумејкер-Levy9 фрагменти

Галилео и многумина други фасцинантни откритија. Меѓу другото, откриени амонијак облаци на другите планети атмосфери. Огромен грмотевици исто така биле забележани и е фасцинантно е дека тие беа многу, многу посилни од оние кои се наоѓаат на Земјата. Меѓу другото, беше откриено дека молња, на пример, беше до 1.000 пати помоќен отколку што е на Земјата.

Молња на Јупитер

Тоа беше исто така и првиот вселенски брод за вложување во магнетни сфера друга планета е доволно долго за да бидат во можност да се идентификуваат својата глобална структура и да се испита Јупитер магнетно поле.
Галилео, исто така, покажа дека прстенест систем на Јупитер всушност се состои од virrats прашина до на меѓупланетарна метеори паѓаат во мал внатрешен месечини на Јупитер. Информациите вратени покажа дека Јупитер надворешниот прстен всушност се состои од два прстени кои се преклопуваат едни со други.

Леталото исто така, откри информации и фотографии од четири месечини на Јупитер, Ганимед, Калисто, Европа и Јо. Мерења како што Галилео направил на месечината Ио покажа дека вулканска активност е до 100 пати поголема отколку што се најде на Земјата.

вулкански активности на Јо

Тоа беше исто така многу интересна работа со Ио. Тоа беше пронајден доказ дека Ио внатрешен е од ковано железо. Таа има јадро од железо, што е за 560 милиони во радиус. И уште една интересна работа е тоа што имаше голема дупка во Јупитер магнетно поле, веднаш до IO и тоа е дозволено научниците сега се прашуваат дали тоа може да биде дека Ио има своја магнетно поле. Но, истражувачите истакнуваат дека, исто така, може да биде едноставно гравитацијата од Јупитер може да биде толку силна што тоа влијае на Ио на овој начин, бидејќи тоа е толку блиску. Тие се спореди оваа појава што имаме плимата и осеката на земјата предизвикана од земјата и гравитацијата на Месечината.
На Месечината, Европа се верува дека може да има огромен океан на солена вода, на длабочина од околу 100 километри длабочина под замрзнатата површина и содржи околу двојно повеќе вода како што постои на земјата.
Но, во 1999 година тие го направија еден фасцинантен откритие во Европа. Констатирано е дека делови на Европа беше покриен со ништо помалку од батерија киселина - високо корозивни и запалива супстанција. Оваа мисла прво треба да се отфрли теоријата дека нема да има живот во Европа во овој корозивен животната средина. Мене научници го отфрли овој пристап и тврди дека поради батерија киселина е запалива супстанција енергија може да се екстрахира од овој и енергија е предуслов за живот. И како се најде за батеријата киселина, но, исто така, подлабоките слоеви на вода, што е, исто така, од витално значење за животот, па така научниците веруваат дека постои надеж за животот на Европа.

Мерењата, исто така, покажа дека тоа може да биде солена вода на двете Ганимед и Калисто со.

Но, најголем откритие беше дека месечината Ганимед, постои магнетно поле. Ниту една друга месечина на планетата има таква област.
Ганимед

Калисто

Но, како што реков беше толку урна намерно Галилео беа уништени на Јупитер во 2003 година по многу успешни години со inforation, податоци и слики на Јупитер, а има планови да испрати повеќе возила во иднина, според НАСА.
Крај на Галилео
Покрај тоа, таа е откриена нови сателити на Јупитер во 2003 година беше на почетокот од февруари 2003 година од страна на Скот С. Shepphard и Дејвид В. Jewitt на Институтот за астрономија на Универзитетот на Хаваи, заедно со Јан Kleyna од универзитетот Кембриџ, кој прв пат го виде овие сателити.
Ова доаѓа во вкупниот број на познати сателити на Јупитер да 63st. Овие сателити беа откриени со најнова технологија во најнапредните телескопи.

Елејн Петерсон

based on 19 ratings Галилеј и Јупитер, 2.3 од 5 врз основа на 19 рејтингот
Оцени Галилеј и Јупитер


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Галилео и Јупитер или на било кој начин поврзани со Галилео и Јупитер.

Коментар Галилеј и Јупитер

« | "