.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Галилео Галилеј

Предмет: Биографии

На основачот на модерната физика, модерната астрономија творец, науката човекот кој ги поставил темелите на модерната наука - Галилео Галилеј. Галилео е роден 15 февруари, 1564 во Пиза, истата година како Микеланџело Буонароти. Галилео почина во 1642 година на истата година кога е роден Исак Њутн. Кога тој умира 8 јануари во Arcetri имаше своето истражување го потресе современата Моќната католичка црква. Тој израснал во благородничко семејство во Фиренца, неговиот татко бил обучен професор по музика математичар и писател. Со неговиот татко лоша економија значеше дека тој не можел да се ängna на науката, дека можат да преживеат, тој работеше како текстил дилер. Ова значеше дека тие мораа да се преселат во Пиза, градот на неговото раѓање, за тоа е подобро текстил на пазарот во Пиза од Фиренца. Кога Галилео бил десет години, семејството се врати во Фиренца, но седум години подоцна, тој се пресели назад во Фиренца за да започнете универзитет. Неговиот татко одлучил програма има избрано Галилео ќе студира медицина против волјата на Галилео, тој сакаше да учат цртање и уметноста, но таткото не го потоа Галилео молитви.

студија период и почетокот на истражување на Галилео

За време на студиите Галилео открил дека замав нишалото беше толку константа која може да се користи за време на мерењето. Тој продолжи да го проучува движењето на телата и се вградија во темелите на динамиката и нејзините закони. Главната exprimenten положи како професор по математика во Пиза. Тој, наводно, се обидел тела паѓа од Потпрен кула во Пиза. Тој забележа дека тежок тело паѓа толку брзо како светлина тело Овој заклучок е формулиран Њутн подоцна како законот на инерција. Галилео бил шампион на теоријата на Коперник дека земјата и планетите се врти околу Сонцето, а не обратно планетите и сонцето се врти околу земјата. Кога Галилео во 1609 станав свесен дека еден холандски измислил телескопот си изгради еден момент од нивните студии. Кога тој го посочи во ѕвезденото небо, тој открил нов Универзумот за современиот човек да учат. Тој имаше неколку значајни откритија. Меѓу другото:
- Кратери на Месечината
- Венера фази
- Месечини на Јупитер

Во 1610 година бил повикан на суд астроном Галилео во Фиренца. Тој ја опиша неговата многу откритија во писма и ракописи. Меѓу другите кои го стави во конфликт со Црквата. Во 1632 година тој го напишал дијалог на два големи светски системи, каде што се запознава со еден претставник на средновековната поглед на свет ги исполнува револуционерна kopenianska амбиент, во писмена форма го направи тоа Галилео соочуваат Kätaredomstol во Рим и беше принуден да се дистанцира од некои од неговите теории. Криминал Галилео не беше неговите теории за астрономијата страна., Црквата никогаш не го Коперниковиот теории Katiska. Без него во неговата активна пропаганда сомневаат во Библијата и Црквата во својот монопол врз вистината и нивните förnekand на истражување на глобалната сол. Со дискретна поддршка на Папата Урбан VIII не Галилео од посериозна акција (изгорен на клада, камшикување, итн). Во последните години живеел Галилео во Фиренца во домашен притвор, но тој ја продолжи својата научна работа додека не умрел.

based on 2 ratings Галилео Галилеј 3.8 од 5 врз основа на 2 рејтингот
Стапка на Галилео Галилеј


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Галилео Галилеј или на било кој начин поврзани со Галилео Галилеј.

Коментар Галилео Галилеј

« | »