. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Генетско инженерство и генетска терапија

Нашите тела се изградени од милиони клетки и во секоја клетка на вашето тело имате јадро кое содржи речиси сите на ДНК (генетскиот материјал) на клетката. ДНК работи како план за тоа како да се направи точно идентични ќелија. Секој жив материјал ДНК биде услов за живот, со цел да бидат во можност да се репродуцираат. Најфасцинантните работа е дека генетскиот материјал е секогаш изгради во исто време е или не е во компир, бактерија или цицач. Основните елементи се секогаш исти. Она што се разликуваат е цел на нуклеарната бази на двојна спирала. Тоа е изгледа како извртени скалата каде пиновите се нуклеарната база пар.
Одреден дел на скалата (ДНК убод) се нарекува една генерација. Има многу од нив во одредениот редослед во геномот. Тоа е генеза, кој одлучува како ќе се обликува и како ќе работат. За тоа ќе Moonrise може да се види афинитет меѓу сите живи суштества и повеќе гени споделат толку е посилен врска.
Генетскиот инженеринг е токму она што звучи како, манипулација со гени со цел да се постигне поинаква функција. Највообичаен начин е да се земе "недела" ген или прилив на нов "силна" генот на ДНК операција. Модифицираните посеви, како и други видови на храна се подобрување на нашата секојдневна исхрана.
Се чини како сме стигнале до точка каде што тоа е можно да се користи ген-менување техники и врз луѓето. Тоа би можело да се направи длабока разлика во лекувањето на многу болести. Замислете субјекти со дијабетес мелитус прима годишна инјекции на гени, наместо на инсулински инјекции неколку пати на ден. Тоа би можело да биде реалност со генетска терапија. Ако би сакале да ја користат генетски инженеринг, може да се отстрани "шеќерна болест ген" во текот на првите денови од бременоста. Кога имаш помалку од осум клетки од ембрион на клетките се уште не Специјализирани на вид на мобилен Тие се случува да Развитие да. Ако успее да го отстрани специјални ген во оваа фаза детето не се случува да имаат болест.
Сметам дека статијата многу интересни и јас главно согласувам со авторот, но имаше еден аспект тој не ги покрие. Колку што јас сум загрижен, во потрага по нови гени е голема индустрија. Тоа не е направено од чиста љубопитност, можеби за некои доктори, но за главните компании го направи тоа за економски не подигнат.
Според текстот најширока проблеми со генетски инженеринг е фактот дека тоа е можно да се направи не-реалност потомство кој е супериорен во однос на другите. Родителите можат да одберам способности и изглед за theirchildren и да се создаде елита на луѓе без слабости. Денес е шевовите како екстремен мисла, туку и за 19 век предци тоа wouldhave seamed само како неверојатна како одење во Месечината. Не можеме да замислиме како изгледа во животен век или два. Можеби тоа само почнува со малку и продолжува надвор од премногу лизгава патека и тоа ќе заврши со голема неуспех.
Како на статијата изјави, единственото нешто што можеме да направиме е да се направи на рестриктивни закони, така што овозможува манипулација со гени не се дозволени за други цели, а не медицински третман. Друга работа е што треба да направите е да се остане во чекор со етика дискусија.
Да ги сумира Јас би сакал да кажам дека достапноста на човечки генетски инженеринг е добро, до точка. Сепак, ние треба да се види, така што никој не се заљубува во искушение и над тоа го користи за своја цел.

based on 1 rating Генетско инженерство и генска терапија, 5,0 од 5 врз основа на 1 рејтинг
Стапка генетско инженерство и генетска терапија


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат генетско инженерство и генетска терапија или на било кој начин поврзани со генетско инженерство и генетска терапија.

Коментира за генетско инженерство и генетска терапија

« | »