.nu

Училишна работа и есеи од средно училиште
Барај училишен

Генетски инженеринг храна

А многу генетски инженеринг храна изглед, вкус и мирис исто како редовна храна. Повеќето промени не се видливи. Стотици храна која содржи генетски инженеринг соја може да се најде на супермаркет полиците без да им се кажува на потрошувачите. Ова беше развиена од страна на агрохемиски компанија Монсанто. Како што е сега генетски инженеринг храна не labled да им кажете на луѓето дека тие се Инженерните. Па повеќето луѓе не ќе знае кога јадат генетски инженеринг храна. Некои луѓе тврдат дека потрошувачите имаат право да знаат што се јаде. Додека други тврдат дека од промените на храна не може да се види, потрошувачите немаат точка на знаење. Тие прескапата користат фактот thatthere не е било mishappenings Вклучување манипулира храна пред. Сепак, доколку производителите havetheir начин, тогаш купувачите ќе купи стотици генетски инженеринг храна без дури и знаејќи it.Some производители на храна и трговците на мало ќе се обележат генетски инженеринг храна доброволно. Од ова не е доволно добро. Некои луѓе Потребен е закон кој бара етикета. Во Велика Британија Две фирми наречен Sainsbury и Safeway се labeld Нивната генетски инженеринг храна иако тие не се бара со закон да го стори тоа.

Храна Советодавниот одбор го советува министерот за земјоделство, рибарство и храна за тоа дали и како новите генетски enginnered храна или ingrdients треба да се labled. Тоа hasbeen препорачува Дека Инженерните храна треба да се labled само кога тие containe:

* Copeies на човечки ген

* Копии на генот животно кое е предмет на религиозни или диететски барања, на пример, од крава или свиња.

* Растенијата или microbal материјали кои содржат ген животните копија на.

Ова звучи како многу добра листа. Но повеќето engineerd храна ќе содржи "ниту човечки ниту животните копија гени.

За потенцијалните опасности на генетски инженеринг храна се:

* Генетски инженеринг храна може да создаде нови токсини или алергени во храната whichcould предизвика болести во потрошувачи.

* Генетски инженеринг храна може да се шири отпорност на супстанции како што се антибиотици во животински и човечки популации.
Никој уште не знае што на долг рок здравствени ефекти на генетски инженеринг Конзумирање на храна.

Стапка генетски инженеринг храна


Поврзани со училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се генетски инженеринг храна или на било кој начин поврзани со генетски инженеринг храна.

Коментар на генетски инженеринг храна

« | »