.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Генетски

Во генетскиот инженеринг мапи сопруг беше во хромозомите на различни гени се наоѓа и да открива гените изглед, па до најмалите detalj.Dessa знаење отвора можности за нас да се промени и да ја замени гени и ставање гени во други организми, така што тие можат да работат за нас.

Студиите на човечкиот геном ни дава подобра шанса за да се разбере и да се спречи наследни болести. Едно лице со заболените гени може да имаат шанса да се избегне паѓа болен.

Исто така, постојат ризици од генетски инженеринг. Многумина стравуваат дека генетскиот инженеринг ќе се користи за да средиме луѓето со лош генетски услови. Gentek-нологија не е само нешто што влијае на нашите медицински објекти, тој, исто така, влијае на поголемиот дел од нашата хуманост и општеството како целина.

Хибрид ДНК технологија

Рекомбинантна ДНК технологија е основа на целиот генетски инженеринг. Таа им овозможува на еден да се движат слободно гени помеѓу поединец, раса или вид во друг. Овој примач може да има сосема нови својства. Организми кои примаат странска генетските информации се нарекуваат transgenic организми. Во почетокот тие се користат само оваа техника во пониските форми на живот, како што се бактерии и квасци, но во поново време, исто така, започна да се применува до повисоки организми вкл. растенија и животни, па дури и луѓе кои ги користите во генетска терапија која подоцна беше лекуваат во оваа припишува.

При примена на рекомбинантна ДНК технологија го прави користењето на различни техничка опрема. Една од најважните е т.н. ограничување ензими кои дејствуваат како еден вид на биолошка ножици. Тоа беше кога истражувачите откриле овие ензими како услови за хибридни ДНК технологија беше замислен затоа што, со помош на овие може да се "сече" од делови од гените. Денес знаеме на повеќе од 900 ограничување ензими. Ограничување ензими различни едни од други од страна на "сече" на различни обврзници во синџирот на ДНК. Затоа што ова може да се направи од страна на изборот на правото ензим за намалување токму во место што го сакате

На сликата е прикажано хибрид ДНК експерименти во кои генот се пренесува од човечка клетка на бактеријата.

Прво, ДНК е извадена од донаторот и поделена на парчиња користење пожелно ограничување ензими. Тогаш овие делови се пренесуваат на примачот. Од овие краишта пред трансфер може да се изолира цел ген со електрофореза кој е физичко-хемиски метод за одделување на биолошки честички. При пренесување на ДНК од донаторот до примателот е олеснета ако првиот поврзување парче на ДНК со вектор. A вектор е DNA молекула која има природен способноста да се движи помеѓу различните организми.

Вектор често се користи е т.н. плазмиди. Плазмид ДНК е прстен кој е на бактерии и содржи информации за своја копија гени, а често и за нејзините својства како што се отпорност на антибиотици. При примена на рекомбинантна ДНК технологија за намалување на плазмид користење на специфични ограничување ензим, а потоа на зглобовите се полни со ДНК од сечењето донатор со истиот ензим. За ДНК фрагменти треба да седат до постојано, еден додава уште еден ензим, лигаза. Овој ензим има способност да се печат на ДНК молекули.

Кога сето ова е направено тоа има добиено хибридниот DNA молекулите, односно, молекули кои содржат ДНК сегменти кои вештачки се приклучи заедно.

Друг тип на вектор за користење на генетски материјал од вирусот. Вируси се едноставни организми кои содржат само мала количина на геном. Зглобовите на ДНК донатор во вирусниот геном одиме таму со еден друг патник во ќелијата дека вирусот инфицира. На овој начин, можете да добиете ефикасен пренос на донаторот ДНК во реципиентот

Пред рекомбинантна ДНК молекула се пренесува на примачот, тие се третираат, така што тие можат да се откажат од ДНК. За да бидете сигурни дека примачот ја доби хибрид ДНК користи вектори носи светлина забележливи карактеристики како што се отпорност на антибиотици или хемотерапија. Кога бактерија добивањето на хибридни ДНК може затоа уште генетски информации и други карактеристики. Рекомбинантна ДНК молекули се размножуваат внатре бактерии и под добри услови може да се формира стотици копии, бидејќи бактериите се размножуваат асексуално може на овој начин да се масовно производство на хибридни ДНК.

Практична употреба

Рекомбинантна ДНК технологија се користи за многу цели. Најважните употреба е за масовно производство идентична ДНК молекули кои човекот ги користи во истражување и производство на лекови, вакцини и други протеини на интереси во рамките на фармацевтски
средства индустрија.
Масовно произведени ДНК се користат во истражувањето да учат генот структура на молекуларно ниво на различни организми и да учат на функциите на различни гени.
Друга важна примена на рекомбинантна ДНК технологија во фармацевтската индустрија кој пренесува човечки гени на бактерии и со тоа да предизвика да се произведе човечки протеини, кои може да се користи за медицина. Пример за тоа е хормонот за раст. Хормонот за раст се произведува во хипофизата. Кај луѓето со џуџест раст недостасува способноста да се произведе раст хормон себе, или тоа не е доволно во сопствена продукција. Овие луѓе може да се излечи, доколку тие се во детството третирани со хормон за раст, но овој метод е ограничена поради тоа што е тешко да се одржи на хормонот со стариот метод за да се извлече хормон од хипофизата на починати луѓе затоа што само може да се извлече многу малку. Со додавање на генетските информации за хормон за раст на бактерии се здоби со бактерии кои произведуваат хормонот за раст. Хормонот за раст е идентичен со човековото битие успешно се користи за лекување на луѓето со џуџест раст поради недостаток на хормонот.
Друг пример е на инсулин. Инсулинот се потребни од страна на околу 60 милиони луѓе во светот денес, да се регулира содржината на шеќер во крвта. Претходно, тие се користат свиња панкреасот да произведуваат инсулин. Свиња инсулин е слична на човечката егзистенција, само еден од 51 аминокиселини ги разделува, но тоа е доволно за да предизвика алергиски реакции кај некои луѓе. Поради што беше голем успех за дијабетичари кога ќе се научил да произведува инсулин употреба на рекомбинантна ДНК технологија.
Во моментот не постојат толку многу лекови на пазарот се произведени со рекомбинантна ДНК технологија, но брзиот развој кои се одвиваат во моментов, а во 2000 година треба да има лансира голем број генетика произведува лекови
фондови. Придобивките од овие лекови е дека тие доаѓаат од бескраен извор на суровини, тие имаат ист состав како свој колеги на медицината и инфекција на телото не е веројатно да бидат во согласност со дрога. Последните предност е инаку стравуваа компликација при користење на биолошки честички произведени на традиционален начин, односно, од живи или мртви животни и луѓе.
Друга област каде што хибридниот ДНК технологија е многу корисно е за производство на вакцини. За производство на вакцини со користење на рекомбинантна ДНК технологија за пренос на гените на инфективниот агенс кои доведуваат до заштитни антитела до приемникот (обично бактериски, квасец или ќелија цицачи). Од приемникот, тогаш може да се извлече на вакцина која содржи само делот што доведува до зголемување на имунитетот. Процесот е опишан јасно на сликата две.
На овој начин, веќе има примено вакцина против болеста Хепатит Б е болест на црниот дроб и се надеваме дека во иднина ќе произведува вакцини против многу болести со помош на оваа технологија, особено паразитски болести кои предизвикуваат големи страдања во тропските предели. Придобивките од овие вакцини е дека тие доаѓаат од бескраен извор на суровини и дека тие се безопасни, бидејќи тие се произведуваат во клетките кои содржат само еден мал дел од агентот. Трошоците за производство се релативно доста ниски.
Рекомбинантна ДНК технологија, исто така, се вклучени во фабрика germplasm. Оваа технологија има стекнато многу значење во одгледување. Одгледување се обидува да развие нови и подобри квалитети на нашите култури. Стари методи имаат заедничко дека тие имаат ниска точност и се многу време. Да се ​​развие нова сорта може да потрае и до 15 години. Со помош на рекомбинантна ДНК технологија има сосема нови димензии отвори по еден да се префрлите својства на различни растенија речиси било кој начин сакате со бактерии. Кога се префрлаат гени на растенија користи бактеријата почвата Agrobacterium tumefaciens да внесете го саканиот ген и тогаш е дозволено да се појават на фабриката и се шири своите хибридни ДНК. Процесот е опишан јасно на сликата три.
Користење на оваа техника е презентирана многу добри својства во растенијата. На пример, тоа има добиено растенија да станат отпорни на инсекти штетници се запознаеш со нив да се произведе еден протеин кој инсекти не се толерира. Тој исто така доби растенија да станат имуни на хербицид, и тој исто така ги натера да се стане повеќе прехранбено комплекс пример е развиен од компири со повисока содржина на скроб што овозможува таа привлекува помалку масти за време на пржење. Друга важна работа е еден не бил во можност да се влијае на темпото тие се распаѓаат во пример е развиен за домати, кои може да траат и многу подолго од нормално.
Една, исто така може да се пренесат ген животински клетки и со тоа да се произведе еден генетски модифицирани животни (transgenic животни). Со користење на многу тенка чаша капиларна да внесе многу мала количина на ДНК на оплодената јајце клетка. Со среќа, таа и понатаму останува во јајцето и поврзани таму со хромозомите на јајцето. Потоа јајцето се пренесува во матката и се развиваат таму во transgenic животно. Transgenic глувци се релативно лесно да се произведуваат и се користат во истражувањето меѓу другото, како им генот што предизвикува нив да се развие посебен вид на тумор кој му дава на научниците можност да студираат формирање на тумор, а со тоа се развие подобро лекување.
Една можност за во иднина е да се произведуваат животни кои лачат дрога во млеко или крв. Ова веќе е постигнат од страна, на пример, да и се даде гени кои кодираат човечкиот хемоглобин на свињи. Свињите почнаа да се произведуваат свиња и човечки хемоглобинот. Со помош на специјална технологија е во состојба да ги разликуваат двете теми од еден на друг. На овој начин, научниците се надеваат дека на крајот да биде во можност да го реши недостигот од крв на болниците. Друг пример е transgenic може да се даде човечки ген за производство на протеини за да се користи за третман на хемофилија. Тоа исто така, постигна генот за работа во млечните жлезди, така што на протеини се излачува во мајчиното млеко.

Производство на ДНК вештачки

Тоа одамна е хемиски поврзува поединец нуклеотиди цел да се добијат краток ДНК синџири. Проблемот со претходните методи е тоа што може да се создаде само многу кратко ДНК синџири и дека секој чекор во процесот на производство е многу време. Во поново време, таа се разви автоматски техника која го прави возможно да се одвои време правејќи синџири кои се долги и до 200 нуклеотиди. Со помош на "klisterenzymen" league`s синџири, тогаш може да се здружи во повеќе синџири. Со оваа технологија се изградени во текот на гени.
Со примена на методот на PCR може да репродуцира ДНК во епруветата. Методот што можете да видите што е прикажано на Слика четири е на еден мимика на клетката природна ДНК копирање во епрувета. Претпоставувајќи еден ДНК молекулата. Кога ќе се загреат до околу 900 С, кршење на водородни врски помеѓу азотни бази. На овој начин, двете насоки се одделени една од друга. Потоа ја намали температурата и додавање на полимераза ензимот и суровини за ДНК. Од овие состојки произведува ензим нова ДНК со оригиналниот насоки како обрасци. Ова се повторува одново и одново. Секој пат кога една загрева и лади на примерокот до двојниот износ на ДНК. Овој метод има големо значење за истражување која произведува ДНК од еден клетки во толкаво количество што структурата и функцијата може подобро да се изучува. Методот има преземено во текот на голем дел од производството на ДНК на бактерии. Уште една голема примена на методот е вистинскиот лек кој користи многу мал примерок, на пример, миење на устата, крвта дамки итн може да се идентификуваат поединци.

Генска терапија

Генска терапија е варијанта на рекомбинантна ДНК технологија која може да се пренесат ген организми, во надеж дека Поправка на оштетени гени. Во почетокот единствената технологија на инфериорни организми, но во последно време таа се разви технологија, така што работата на високо напредни суштества вкл. се е можно човек. Постапката може да се спореди со трансплантација на органи во кои се трансплантираат ген, наместо на телото.
Сепак, технологијата е релативно слабо развиен и има толку многу се обидуваат да го користите техника и врз луѓето. Тешкотијата лежи во ефикасно пренесување на гени во телото и да го контролираат колку копии на генот за пренос и каде во геномот што изгледаат. Исто така е тешко да се добие на генот за да работат во вистинската ткиво во право време. Кога се префрлаат гени на животни и луѓе користи генетски материјал од вирусот.
Досега тој е главно фокусирана на поправка на дефекти на генот во клетките на коскената срцевина. Ова е најлесниот област бидејќи тука може да се извади на клетки, внесете нов ген во клетките на коскената срцевина и потоа да ги стави во 'рбетниот мозок повторно. За постапката да може да има некакво влијание, тоа е важно да се трансплантираат гени за т.н. матични клетки односно клетки кои постојано се формира нова клетките на коскената срцевина. Друга работа е тоа што тешко погодените ген не можат да се отстранат, а понекогаш и тоа може да го наруши ќелија и по здрав ген да се заврши. Употребата на генетска терапија за лекување на генетски болести, најверојатно, ќе бидат ограничени на технички проблеми кои долго време да дојде. Меѓутоа, може да се замисли дека во блиска иднина ќе биде во можност да се изгради на клетките да се биде во можност да се произведе "дрога" во телото како инсулин за дијабетичарите.
Постои разлика помеѓу операции што се изведуваат на телесните клетки (соматски клетки), како и интервенции имал на оплодени јајце-клетки или ембриони. Разликата е во тоа интервенција во соматските клетки влијае само на поединецот, а ангажирани во герминативните клетки е наследен. Трансфер на генот на оплодената јајце клетка е како што реков веќе се практикува успешно на глувци и технологија треба да се практикува на луѓето, но ова веројатно никогаш нема да се случи, бидејќи тоа не е навистина од етички причини, и дека никој не знае што ќе биде ефекти даде.

Етиката на генетскиот инженеринг

Кога рекомбинантна ДНК технологија е воведен во 70-тите години почна дебата за тоа како се вклопуваат и на неспособните овој вид на технологија е. Човекот има влијание на карактеристиките на растителни и животински за илјадници години, преку работа на одгледување. Единствената вештина-пазар (од мојот поглед) е тоа што сега оди ужасно многу побрзо.
Кога технологијата дојдоа многумина стравуваа дека тоа ќе има сериозни последици, на пример, се плашеше дека transgenic бактерии ќе се шири и да предизвика сериозни болести како рак. Во почетокот беше тоа и генетскиот инженеринг експерименти се врши само во посебни лаборатории ризик и со користење на специјални ослабени на примачот. Ваквите проблеми беа за долг период на хибридни ДНК технологија користејќи докажани дека се невистинити и груби правила се опуштени.
Генетскиот инженеринг создава денес огромни дебати за пример колку е голема истражувачи промените ќе бидат во можност да се направи на живи суштества. Треба да бидете во можност да го патентира својот "креации"? Треба да бидете во можност да се користи генетски инженеринг за да се најде решение за луѓето во неколку аспекти. Многумина стравуваат дека во иднина ќе треба да даде примерок од ДНК на arbetsan-
пребарувања и на овој начин, работодавците се во можност да ги идентификуваат оние лица изложени на ризик од добивање на рак, итн за време на нивниот активен работен век. Пренатална дијагноза со ген истрагата е уште една жешка тема. Родителите треба да им биде дозволено да се избере на дете, ако тоа не имаат генетски услови дека родителите сакаат? Овие и други прашања ќе се дискутира долго и веројатно никогаш нема да се најдат решенија кои одговараат на сите нас.
Лично мислам дека генетскиот инженеринг е нешто фантастично, кој ни дава извонредни можности за во иднина. Особено во земји со проблеми со глад, што дава можност да се борат против тоа со помош на генетски модифицирани растенија и животни. Во исто време, мислам дека поради мојата христијанска вера дека треба да бидете внимателни да не оди во текот на границите, но и поигрувањето Бога.

based on 3 ratings Генетика, 3.2 од 5 врз основа на рејтингот 3
Стапка Генетика


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со генетика или на било кој начин поврзани со генетика.

Коментар Генетика

|