.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Генетски

ДНК

ДНК е носител на наследство.
Мајка клетки се нарекува "прв" ќелијата пред да се подели на различни клетки ќерки. Со ќерката клетки ќе бидат подеднакво како неговата мајка мобилен е потребно молекули кои ги даде својства слични на мајката. ДНК молекула се најде во клеточното јадро.

Бактериите имаат долга круг обликувани DNA молекулата, kalals за хромозом и е бесплатно (јадро изнесува недостасува).
Еукариоти имаат нивната ДНК како исклучително тенок kromatintrådar на клеточното јадро.
ДНК молекула е изградена на ист начин да секој организам.
ДНК молекула изгледа како раната јаже скали (спирала). Во спирала, постојат четири азотни основи:
А (аденин) - Т (тимин)
C (цитозин) - G (гванин)
Редоследот на азотни бази наречен база низа. Тоа е она што го прави секој ДНК молекула уникатен. На база на секвенца е иста во сите клетки на поединецот.

Човекот е 98,6% во однос на шимпанзото.

Од ДНК на протеини

На почетокот на светот стана многу различни клетки, некои понатаму се развива, како важен градежен материјал протеини. На протеини функционира како ензим (крила хемиски reaktiner во клетките и организмите). Протеин е составен од 20 различни аминокиселини, од кои осум се од суштинско значење (од витално значење). На база на секвенци одредува како аминокиселини ќе се организираме во протеини. Формирање на протеини се одвива во рибозомите.

Митохондриите (mtDNA) служи како централи на клетките и го снабдува со енергија формирање протеини за работа. Тие, исто така може да формира своја сопствена протеини.

Гените

Наследноста = гени.
Гените се состојат од ДНК. Тие се гени кои кажам како ние ќе го разгледаме и ќе биде. Зборот генетика прави наследувањето. Тој ги дефинира генот база низа. Гените се утврди кои протеинот е формирана. Varke хромозомот содржи илјадници гени. Луѓето имаат 46 хромозоми и има околу 3 милијарди нуклеотиди, што покажува дека луѓето имаат околу 35.000 гени.

Хромозомите

Секој поединец има добиено половина од своите хромозоми од мајката и таткото.
Хомологни хромозоми значи со еднакви. Тие седат во парови и енкодира истиот имот. Алелни гени значи алтернативни форми на одреден ген. Хромозом може да биде доминантна (ОР) или рецесивен (аа). А на имотот кој се базира на подеднакво силни алели (ОР) или (аа) се нарекува хомозиготни. Имот што содржи и (АА) се нарекува хетерозиготни.
Жените се назначени XX и мажите означува XY. X е доминантен, а Y рецесивен, бидејќи тоа содржи помалку гени.

Секој хромозом се состои од два chromatids. Chromatids одржа заедно со точка наречена центромер. Тоа може да седат imitten или во својот крај. Тоа им помага на хромозоми да се одвојат едни од други.

Нормално клеточната делба или митоза
Мобилен поделба или митоза е дел од клеточниот циклус.
Во текот на митоза, една клетка поделени и како резултат на две клетки ќерки кои се генетски идентични со родител ќелија. На почетокот е клетки ќерки им се помали од мајка ќелии, но тие растат.
Родителот ќелија е двојна et ДНК различни едни од други, по што новиот низа веднаш да расте. На дел се нарекува репликација (копирање) и резултира со два идентични ДНК молекули. Резултатот е две chromatids. Со оглед на тоа ПОПРАВКА пред да се воведе новата митоза.

Митоза поделени на:
Профаза, метафаза, anaphase и telophase.
Centriolerna се наоѓа на секој крај на клетката (како што се Северна и Јужна пол)

Споделување Намалување или мејозата

Во гонадите, јајниците и тестисите да се случи и митоза и мејоза. Мејозата е уште една форма на клеточната делба. Тоа половини на бројот на хромозомите во иднина микроб клетки. Мејозата се случува во истиот четири фази на митоза, но се состои од две дивизии, мејоза I и II мејозата. Во мејоза I е размена (скретница) меѓу таткото и moderkromatiderna и таму ќе биде мешавина. Мејозата Се дава резултатите на клетки со преполовен бројот на хромозоми. Клетките станаа хаплоидни (N). Други се диплоидни клетки (2n).

Потоа следува мејозата II, која е иста како и митозата. На две хаплоидни клетки преку клеточната делба оди и добива заедно четири хаплоидни клетки. Благодарение crossovers се генетски малку различни едни од други. Ова се однесува само на мажи, кај жените го сочинуваат секој мајка ќелија само едно јајце. Јајцата се секогаш на X хромозомот. Половина од сперматозоидите може да биде X, а другата половина Ј оплодената јајце клетка стана диплоидни.
Мутации на доброто и злото
Мутации = промени во геномот
Тие се јавуваат и во könceller (може да се формира рак) и телесните клетки.
Постои разлика меѓу спонтаните и предизвикува мутации. Спонтани мутации биле околу векови, тоа е една од причините за еволуција. Контакт со хемикалии и вируси се вклучени во двете спонтани и предизвикува мутации.
Обично, мутации се негативни и да доведе до болести, вродени дефекти и други оштетувања. Тоа е затоа што доминантен алел (А) е мутирал да рецесивен (а).

Клетките имаат поправка ензими, кои во повеќето случаи се корегира грешките кои се случиле во геномот. Поголем ризик од мутација кога ќе остариш и поправка ензими станува послаба.

Мутациите се на три huvuslag:
Генетските мутации, хромозомски мутации и хромозомски мутации век.

based on 20 ratings Генетика, 2.5 од 5 врз основа на 20 рејтингот
Оцени генетика


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со генетика или на било кој начин поврзани со генетика.

5 Responses to "Генетика"

 1. orjanlundkvist@telia.com на 6 октомври, 2008 во 18:55 #

  Ти пишувам за грешка ако мејоза 1 и 2. По мејоза 1 формирани две диплоидни клетки со комбинација на хромозоми на мајката и таткото.
  По мејоза 2 формирани четири хаплоидни клетки.

 2. Јонас на 7 декември, 2008 во 09:53 #

  Што е генетиката?

 3. Џорџ на 17 мај 2009 во 21:14 #

  Генетика прави наследувањето.

 4. Оскар На 19 септември 2010 во 07:58 #

  Здраво. Гените> Мина цел е: да се опише како концепција оди на клеточно ниво и како клетките врз основа на две групи на гени. Ти зборуваш за наследство и важноста на биолошката разновидност. Вие се опише како клетките функција.
  Вие објасни животните процеси во клетката. Вие објасни генетско наследство и генетскиот код. Може да се направи употреба на популационата генетика.
  Ќе се очекува да се процени на повеќе напредни одговорите =) Ви благодариме однапред.

 5. Јосиф на 29 септември 2011 во 04:20 #

  Што е тоа во клеточното јадро што се одделува од телото и микроб клетки се разликуваат?

Коментар генетика

« | »