. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Генетски инженеринг

Една нова "вид" на пченица која има сите негови добри особини остануваат, додека сите оние лоши аспекти и способности се елиминирани, оваа сорта се нарекува ГМО храна. Да се ​​манипулира култура, животно, или човечко суштество е прилично едноставна со напредна технологија денес. Денес не само да го промени гени и видови, една, исто така може да ги клон.
Во доматите е ензим кој го прави на зреењето процес пократко.
Ако овој ензим може да се најде во мала количина, тоа би значело дека огромен трошењето ќе се намали значително. На доматите достапен во продавницата се барем толку многу фрлија дури и пред тие пристигнале, бидејќи тие стануваат презрее време на транспортот.
Да се ​​намали количината на ензимот префрлен парче специјално Инженерните ДНК во бактерија, кои за возврат генот на на редовни домати. Така, таа сега е развиена генетски модифициран домат без нејзината слаба квалитети.
Во чекор со технолошкиот развој и нашата растечка знаење на наследноста, гени и ДНК молекули имаат голема нови можности отвори. Човекот може и да ја менувате и да се создаде нови организми. Можеме да се движиме гени и да се идентификуваат во детали генетски порака организми. Ние дури и може да произведе синтетички ДНК.
Генетски инженеринг може да значи среќа, но исто така и уништувањето - тоа е, никој не знае уште, а потоа оваа технологија е сосема нов.
За да се постигне крајната во високо-продуктивен млечни крави и растителни видови и култури, па истражувачите направиле некои крстови и избор помеѓу видовите, но никогаш не ја допре нивните гени. Какво влијание човечка вмешаност можат да имаат на долг рок, имаме во моментов нема идеја. Што се случува кога човек игра Бог?!
Со мапирање на човечкиот геном, ние може да ја спречи наследни болести од ширење на генерација по генерација.
ГМО храна може да го зачувате на целото континент од глад, но благодарение на малку истражувања за ефектите ова доведе до неколку африкански земји имаат забрани и одби ГМ храна.
Аргументи и за и против генетски инженеринг се многу и без експерти денес се договорат за она што е во право или не. Што се случува кога работите одат overboard и кучиња лежеше со јајца и крави мјаукања и кашлање до hairballs ...
Секогаш останатите прашање е дали имаме право да се обратите за нашиот живот, една грешка може да не чини човекот уништување! Тоа е навистина во право за вложување во нешто што не го знам и обидете се да го совладате? Зар не е подобро да се спроведе истражување се фокусираше на знаејќи со мали непосредна неизвесности и ризици?

based on 12 ratings Генетски инженеринг, 2,0 од 5 врз основа на 12 рејтингот
Стапка генетски инженеринг


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со генетски инженеринг или на било кој начин поврзани со генетски инженеринг.

Коментира за генетски инженеринг

« | »