.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Генска терапија

4.1 Што е генетска терапија?

Генска терапија вклучува замена на гени да се излечи болеста. Таа работи како кога ќе се готви на мотор. Најлесниот начин е ако го отворите капакот на моторот и да се најде на грешка. Но, генската терапија не се отвора капакот на моторот, без користење на современа опрема, како што ДНК - micrroarray или ДНК - плочи, кои ќе им помогне на истражувачите да најде мана. Но, генска терапија се уште е во експериментална фаза. Генска терапија е еден од оние топли области на истражување според мојот извор. САД и Европа сме лидер во генската терапија.
4.1.1 Кој дојде генска терапија?
Не можев да најдам било каква директна креаторот на ген терапија, но тоа е во секој случај многу луѓе се работи на добивање на тоа на пазарот.

4.1.2 Која е позадината на генетска терапија стана?

А кората дека генетската терапија започна затоа што многу научници веруваат дека може да смета на Нобеловата награда за медицина тогаш. Но, човештвото добива гигант се надева дека ќе биде во можност за да се излечи деца, па тие не ќе мора да страдаат ако тие имаат болеста, па таму е веројатно она што доби сето тоа да се започне и првиот човек кој беше во третман на генетска терапија беше момче на балон во 1990 година, во мојата извор.

4.2 Како се генетска терапија во голема мерка?

За извршување на генетска терапија оди нешто како земање на примерок од 'рбетниот срцевина и да видиме што е тоа што клетките не можат да произведат. Тоа трае неколку клетки од здрав човек и модифицира вирусот кој мора да биде превозници за да го внесете клетки во вирусот. Потоа, се стави на вирусот и клетки што ќе ја вметнете тогаш се надевам дека ќе почне да произведува тоа како исчезнати. Тие се шират, како и обично, преку кои тие се направи обична клеточната делба и за така таа работи. Се бара голема преку криминал, ако тие треба да се случи за вас, навистина не знам како да се продолжи по уклучувањето на пат е изменета на вирусот во организмот. Потоа телото мора да го одобри клетки исто како и во операција која ќе има ново тело. Но, тоа оди напред во 2004 година го разви Шведски истражувачи аденовирус вектори за целите на генетска терапија каде што вметнува гените за производство на протеини кои се олесни вирусна обврзувачки за одредени туморски клетки.
4.2.1 приближно колку се излечи со помош на генетска терапија?
Тоа им помогна на околу 600 луѓе во светот до 1996 година Според мојот извор (Добро Книги, 2000). Тоа е прилично добар почеток.
4.2.3 Кој беше првиот да се излечи со генска терапија?
Прво целиот свет да се излечи со генетска терапија беше момче на балон во 1990 година
4.2.4 Кои болести може да се излечи со помош на генетска терапија?
Се верува дека може да се излечи болести како СИДА, рак, Паркинсонова болест и срцеви заболувања. Кога ќе излезе на експериментална фаза.
4.2.5 Дали имало било какви несакани реакции на оние кои се качил преку генетска терапија?
Јас не се најде на фактите за ова, но ние се надеваме дека тие се чувствуваат добро.
4.2.6 Која е иднината за генска терапија, кога може да се очекува да се користи во болниците?
Се надеваме дека треба да се излезе експериментална фаза за 10 -15 години, па можете да го понуди како форма на третман во болница. Но, досега не сакаат истражувачите да им понуди на овој третман како да не постои друг начин, бидејќи не знаеме многу за генска терапија и несакани ефекти.
4.3 Што прават закони за употреба на генетска терапија во целина?
Со закон е забрането да носат гаметни генска терапија. Но, тоа не е забрането да вршат генетска терапија за нормална телесна клетки. Да се ​​испита човечкиот геном со анализа на генот деоксирибонуклеинска киселина (ДНК) се бара посебна дозвола, ако анкетата претставува или е дел од општ здравствен преглед. Дозвола наведени во § 1 може да се поднесе само ако истрагата е насочена кон бараат знаења за условите болести кои се од сериозна природа или на друг начин од особено значење за здравствена заштита.

5 Анализа

Мојата работа на генетска терапија се сработи добро, си мислам. Благодарение на мојот потпис добив од ФИА. За тоа беше лесно да се знае што да прави и во она што цел. Тие се забавно да се работи на нов начин и јас би сакал да го направат тоа повторно. За Научив толку многу во текот на оваа работа. Тоа беше малку тешко во првиот, но еднаш ќе почнеш, тоа течеше непречено. Поради тоа што беше најтешко да се почне, бидејќи тоа беше мојот прв пат да напише есеј. Не сум бил во можност да одговори на сите мои прашања, но тоа е затоа што јас не сум нашол толку многу на фактите, но мислам дека сум се одговори многу и научив многу од прашањата кои добиле одговор на. Тоа беше малку тажен кога не можев да најдам повеќе факти за генска терапија, отколку што го направив. Јас сум размислувал многу за тоа дали генетската терапија ќе се пробие низ многу веројатно би сакале да се направи генетска терапија за да стане здрава, но тоа најверојатно ќе биде многу скапо. Тоа ќе биде во можност да биде како Првата светска војна во медицината. Со оглед дека многу веројатно би помислил дека сите кои имаат болести кои може да се излечи ќе го направи тоа. Тогаш тоа би било како ако тие не се менуваат, тие не се во вредност од колку да се живее. Но, сите не имаат пари да платат таков третман генска терапија, бидејќи дека дури и сиромашните имаат болест. All're не би требало да им помогне на фондот третман терапија ген кој многу добиваат. Јас не би куќата за да живеат во таков свет каде што луѓето се помалку вредни, бидејќи на болест. Само поради тоа што не можат да си дозволат или сакате. Тоа е до секој од нив да одат преку ваквиот третман генска терапија. Ако сака да биде сам може да дозволи таа да биде само. Но, за оние кои не се чувствуваат удобно со себеси, тоа ќе биде многу добра состојба. Но ризикот е доволно дека претстојните судири на различни придонеси. Како што некои може да помогне со различни работи надвор од државата може да оваа група сакале да имаат придонес и тогаш можеби било која друга група да ги заврши сите сакаат поголем придонес и тоа ќе биде огромен хаос. Но, тие, се разбира, постои можност дека помалку луѓе ќе бидат (малтретирани), бидејќи тие нема да се разликуваат во таков начин повеќе, но мислам дека по сето тоа, ако некој живее со болеста за долго време, тоа е веројатно тешко да се промени нивната ментална начин на суштествување. Прашањето е дали ние сме подготвени за таква промена, ако станува збор, да речеме, десет години, јас не мислам дека со оглед дека имаме толку долго живееле во општество каде тие поделена на социјални класи во медицински одделение и не-медицински одделение. Ние тоа го прават во училиште исто така се стави на студенти кои се борат во класа со себе, а потоа и тие не се толку многу заедница со другите ученици во редовно одделение. Тоа веројатно е тешко да се добие општество да се разбере дека секој е на еднаква вредност на Бога, ако тој не создал постои причина дека ние сме онакви какви што сме. Но, она што ќе се случи ако светските лидери мораше да помине низ третман генска терапија, тогаш ќе треба да го кршат законот, кој вели дека не можат да носат ген терапија гаметни? Политичка пријател сигурно ќе каже дека добар политички светски лидери се тешки за да се емулира ако тоа умира. Тоа ќе биде доволно за да се создаде паника во земја, ако кажеме дека претседателот на љубовта земја ќе умре, бидејќи законот вели така. Веројатно би како претседател се надминува со закон, со цел да се продолжи водење на државата. Но, зошто тие треба само да биде исклучок во случај од светските лидери. Зошто да не ги имаат истите права ако конзерватор ќе мора да одат преку овој вид на третман. Тој е исто така важно за земја дека претседателот е затоа што старател на животната средина се грижи за животната средина и едно нешто што е достапна во целиот свет. Така, еден мора да се размислува за тоа колку треба да го прекршат законот во вакви случаи. Претседателот може да биде позначајно, на пример, во весниците, но како ќе изгледа ако сите еколозите почина целиот сите улици ќе биде во согласност со тон супи. Томас Holmer активен христијанин беше запрашан што христијаните се размислува за генска терапија? Неговиот одговор беше дека христијани мислат дека тоа е во ред се додека тоа не е така дека некој почнува да им помогнам на луѓе кои не избираат да одат преку генетска терапија третман на некои кора. Затоа што Бог не сака да страдаат или се чувствуваат лошо. Но, тие сакаат да се каже не и дека тоа ќе се пробие на Првата светска војна во медицината. Бидејќи многу кои се болни и можат да си дозволат сигурно сакаат да одат низ третман генска терапија. Но, сите не можат да си дозволат, и христијаните не ги сакаат за да бидат испечатени надолу како што беше за време на Втората светска војна против хомосексуалците, хендикепираните и црна боја. Тие сакаа никакво зло. Тие само сакаат да се стави крај на нивното страдање и христијаните не сакате да го направите како генска терапија. Инаку поддржува им рече христијани генетска терапија за луѓе едноставно не се повредени затоа што на нивниот избор. Значи, ако сте го користите за да им помогне на луѓето кои имаат потреба од помош, тоа е совршено во ред во христијанска смисла. По оваа работа имам изграден став за она што мислам дека и јас мислам дека е до секој поединец да изберете дали да се оди преку третман генска терапија. Но, ако почнете да притиснете на луѓето со овие видови на третмани, јас го поддржат. Бидејќи не секој има финансиски животната средина и општеството не треба да се заниша од оние економски услови. Мора да се добие за да се тој исто така ќе сакате да биде на крајот на краиштата не заедницата одлучи. Да не верувам дека треба да се тестираат оваа технологија на животни пр стаорци, бидејќи дури и животните се живи суштества со чувства. Затоа е погрешно да се направи експерименти со животни, бидејќи животните и луѓето не треба да се одговори на истите на пример, различни вируси. Зошто ги ставаат надвор од опасни експерименти, едноставно затоа што не можеме да се грижи за нас. Многу умре, бидејќи тие пушат, тогаш зошто треба животни страдаат затоа што ние сакаме да биде во можност да се добие лекови за срцев удар да го добие од прекумерна телесна тежина, како и за да можеме да се јаде подобро од нас. Затоа, не се како што треба, многу животни страдаат. Зошто да им дозволиш на животните страдаат, бидејќи луѓето сакаат шминка? Па само затоа што луѓето генерално се мрзливи и не можеме да ги промениме нашите навики, па наместо тоа, животните страдаат. Тоа не е толку тешко да се јаде малку поздрава или направи без шминка се вистински шминка компании кои не тестираат своите производи на животните исто така, може да биде добро искористени. Па јас не мислам дека ние треба да се тестираат на генетска терапија на животни од најистакнатите знае точно како да се направи животните не треба да страдаат. Тоа е, исто така, не во ред да се тестираат на деца без родители, како што се на еднаква вредност и не треба да се мачам. Сирачиња може да го промени целиот свет, ако нека биде така. Тоа не е само добро да ги тестира на живи суштества. Дали ќе престанете да се купи слатки нешта нема да биде толку многу дебели како што е сега. Тоа нема да биде колку што имаше срцев удар. Тоа е како ние сме создадени за болести, тогаш зошто треба животни страдаат. Тоа не треба да биде така.

based on 21 ratings Генска терапија, 2.2 од 5 врз основа на 21 рејтингот
Стапка на генетска терапија


Поврзани со училишни проекти
Следниве е училишната работа што вклучува генската терапија или на било кој начин поврзани со генска терапија.

2 Responses to "Генска терапија"

 1. ФИА Ålander на 17 мај 2010 во 07:15 #

  Еј!
  Имам едно прашање во врска со генетска терапија.
  Дали е можно дека со користење на генетска терапија имаат различна боја на кожата?

  Причина јас прашам е затоа што долго време е disskussion помеѓу мене и брат ми за една од негативци во филм за Џејмс Бонд - "Умри друг ден" - е во процес на генска терапија, и на тој начин со различна боја на кожата.

 2. Ибрахим на 9 февруари, 2011 во 22:30 #

  Добар есеј, ми помогна многу болен.

Коментар генетска терапија

« | »