.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

На сијалицата

Пронаоѓањето на сијалица има возбудлива историја опфаќа 1800-тите. На почетокот на овој период беше достапен светлата на свеќи, нафта и гас светилки. Во 1809 година, започна англиски хемичар, Хемфри Дејви, патувањето до пронајдокот на практични блескаво извор на светлина. Тој се користи за да предизвика батеријата сегашните два kolremsor. Тековната тече на две kolremsorna формирана интензивна електричен лак меѓу двете ленти и тој го создал првиот лак ламба.

1820 не Ворен Де ла Rue првиот познат обид сијалица. Тој ги стави во платина серпентина во цевка со вакуум и нека електрична струја поминува низ серпентина. Дизајнот се базира на концептот на висока точка на топење Платина и затоа би сакал да работиш. Празните комора содржани не колку гас честички што би можеле да реагираат со платина и затоа ќе имаат подолг рок на траење. И покрај тоа што беше ефикасна градба така растеше и цената на платина, така што обичните луѓе не би можеле да си го дозволиме.

Во 1800 година имаше многу пронаоѓачи кои се бореа да се создаде практичен и ефикасен долг живот сијалица. Примарната беше да се создаде траен и многу топло отпорни влакно. Ова беше клучот за практична блескаво светло. Многу материјали со висок точки на топење испитуваат во вакуум комора.

Мажите како Џејмс Бауман Линдзи, Фредерик Moleyns, Хајнрих Göbel, Џозеф Свон, Томас Алва Едисон и други, беа посветени во нивните напори во борбата да се биде прв да го измислат практични сијалица. Пробив за Едисон и Лебедово дојде во 1879 година, кога тие го произведе првиот сијалица која изгорела практична време, повеќето во себе само 13,5 часа. Нивниот дизајн е врз основа на јаглерод нишки кои произлегуваат од памук. Следниот чекор е да се добие на косот совети да горат повеќе. Во 1880 година, Едисон произведе газирани бамбус влакно кои преживеале до 1200 часа.

Други пронаоѓачи обидел да се подобри на осветленост со помош на две нови влакна материјал. 1898 користи Карл Оер осмиум, кој има точка на топење од 045 ° C и 3. Потоа, во 1903 година, се тестира на Сименс и Halske со тантал, кој се топи во 2996 ° C. Овие состојки го привлече вниманието, бидејќи тие би можеле да работат со повисоки температури со подолго траење и помалку испарување.

Потоа дојде флексибилни тежок камен, материјална точка на многу подобрен влакно. Развојот на влакно доведе до модерен волфрамово влакно и тоа беше Вилијам Дејвид Кулиџ на General Electric Company кој го развил помеѓу 1906 и 1910 година тежок камен има многу поволни својства како што се точка на топење од 3410 ° C, а тоа е многу еластичен. Ова влакно се користи денес.

Поради својата сила и е лесно да се работи како тежок камен лесно може да се користи во калеми влакно кои се користат при покачени настапи во модерната светилки. Бидејќи волфрам може да издржи толку топлина може да имаат големо влијание и се здобија со многу добра осветленост. Сепак, на високи температури стаклени мониста покриена со тенок црн волфрам филм и светлината се влошуваат. Да се ​​ослободи од овој проблем, полнејќи ја со гас светилки (најчесто користи аргон и азот, но вие исто така може да се користат и други благородни гасови). Гасот се намали испарувањето и зголемен живот влакно. Таа, исто така се транспортира далеку топлина од влакно и намалување на температурата и луминозноста.

Во денешното општество има речиси светла насекаде. Во повеќето домови има светла и многу технички производи, дали постои некој вид на светилка. Во почетокот на 1800 година имаше само палење свеќи, газиени лампи и гас светилки. Потребата за посилна и поефикасна извор на светлина беше големо. Свеќи, нафта и гас е многу скапо и не би можеле да си го дозволиме. Во почетокот, светилки скапи, но тие станаа поевтини како технологија напредуваше со нови материјали и дизајни.

Но исто така има многу во нашето општество, кои не можат да си дозволат светилки и осветлување воопшто. Колар, на пример, во најсиромашните делови на Африка и во посиромашните делови на Азија, има многу кои живеат во едноставни колиби и едвај можат да си дозволат храна за тој ден.

На сијалицата не е особено добро за животната средина. За да се добие суровина е потребно да се има големи рудници каде што може да се пробие на минерали и сето она што доаѓа до рудниците. Тогаш ќе суровините се транспортираат на некој начин, а потоа ќе мора да го уништи на животната средина уште повеќе. Тогаш суровината ќе падне во големи фабрики и кон следниот централа на кој јасно ја сијалицата. Таа потоа ќе биде предаден до продавници и конечно да го стави до некаде. Кога светилка се користи така стигнавме до депонија, предизвикува уште повеќе проблеми на животната средина.

Тоа е само мал дел од емисиите, само за да се вози на сијалицата така што треба за вклучување. Моќ мора да дојде од некаде, обично од нуклеарни централи, ветерни турбини или јаглен растенија. Ние сите знаеме колку еколошки опасни јаглен растенија и нуклеарните централи е форма на опасен отпад.

На сијалицата, најверојатно ќе биде околу за долго време, но постојано развивање на алтернативни извори на светлина. На флуоресцентна светилка е уште еден изум, кој беше измислен во 1800-тите. Тоа беше Никола Тесла кој го измислил и што работеше за некое време со Едисон. Друга варијанта на флуоресцентни цевки, диоди, кој денес е многу користен производ.

based on 34 ratings На сијалицата, 2.4 од 5 врз основа на 34 рејтингот
Стапката на сијалицата


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат крушка или на било кој начин поврзани со сијалица.

Еден одговор на "сијалица"

  1. Мартин на 12 јануари, 2011 во 01:01 #

    Прилично добар есеј всушност. Едно нешто што треба да се направи јасно е дека "тежок камен", како што го нарекуваат е всушност "Волфрам" (Волфрам се користи англиски и, всушност, произлегува од "Волфрам" скандинавски.

Коментар сијалицата

|