.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Пребарување училишен

Хана Арент

Предмет: Биографии

Хана Арент е родена во 1906 година во Кенигсберге, Германија. Што студирал филозофија при Мартин Хајдегер во Марбург, а подоцна студира во Хајделберг во текот на Карл Јасперс. Карл Јасперс имале големо влијание мисла Арент, таа беше исто така длабоко под влијание на идеите на Августин. Кога нацистите ја презеде власта во 1933 година, Арент е разочаран во вкупен тишина на академската заедница во лицето на новата власт. Како Евреин, Арент, исто така, е многу ранливи, таа побегна во Париз.
Кога нацистите нападната Франција во 1941 година, Арент побегна во САД, каде што таа живееше во Њујорк се до неговата смрт во 1975 година Арент е егзистенцијалист, таа меша филозофија со политиката и голем дел од нејзината работа е за тоталитаризам. Таа има напишано неколку книги, од кои најпознати се нарекува "баналноста на злото" и беше објавена во 1961 година Во деведесетите, идеи Арент стекнато поголемо признание, таа се смета за еден од дваесеттиот век најинтересните filosofer.Hanna Аренд тврди дека постои само еден свет, нема два света кои постојат во паралела. Таа сакаше да го затвори јазот кој постои помеѓу традиционално размислување и светот. Существует не само апсолутна, едноставни нешта кои прават луѓето во секојдневниот живот, исто така, може да има филозофска вредност. Арент сака да се стави повеќе фокусот на всушност постојат луѓе со едни со други. Таа е изменета од Хајдегеровата "Dasein" (постоење) против зборот "Mitsein" (ко-присуство). Арент е наведено во почетокот на неговиот живот, вети дека нема да се вклучат со филозофија, таа се фокусира на политички идеи, но овие идеи за возврат беа многу филозофски. Затоа, можеме да си и двете се разгледа како филозоф и идеолог. Арент се обиде да навистина се објасни ништо со нивните идеи, таа немаше конкретни идеали или се обиде да најде конкретни политички решенија. Таа рече дека спротивно на сеопфатен систем веќе е тестиран и докажан да не работат. Таа тврдеше да бараат поголемо разбирање на историските настани и појави во светот. Поголемо разбирање на человеком, но тогаш нема конечно решение.

Арент гледа како рационалист, таа зборува за употреба на разумот, но со цел да го направат тоа што треба да има "förstånde срце." Со тоа Арент дека еден мора да има способност да се замисли перцепцијата на другите луѓе. Затоа таа преферираат приказни на фиксни позиции. Таа разви авто-раскажувачката техника, во која таа ги комбинира политиката, историјата и филозофијата. Таа се обидува да добие на луѓето да мислат, критикуваат и да добијат подобро разбирање на човекот наместо да даваат дефинитивни одговори.

Стапка на Хана Аренд


Поврзани училишен
Следниве се училишни проекти кои се занимаваат со Хана Арент или на било кој начин поврзани со Хана Арент.

Коментар на Хана Арент

« | "