. Сега

Училиште дела и есеи од средно училиште на
Барај училишен

Харе Кришна

Предмет: Религија

1966 почна Индискиот Sirla Prabhuda секта Харе Кришна кој е форма на хиндуизмот. А карактеристика на Харе Кришна е дека тие се облечени во портокалова облека: мажите се облечени во кошула и долго здолниште и жените во долги фустани, главите бричен освен за мал прамен на задниот дел од главата се нарекува Sikha. Тие бројаница со 108 зрна и тие одат наоколу со мали тапани и пеење на мантрата Харе Кришна, кој гласи исклучително монотоно: "Харе Кришна, Харе Рама, Харе Кришна, Харе Харе", еднаш за секоја топка, правејќи вкупно 16 круга на бројаница, што го прави вкупно 1728 пати на ден!
Харе Кришна и Харе Рама се две индиски богови и членови на Харе Кришна вели дека Кришна и Христос се иста личност.
Тие исто така тврдат дека нивната доктрина е вистината зад Библијата и дека Библијата е само искривена вистина. Покрај тоа, таа е Харе Кришна познат како еден од најопасните секти во светот, бидејќи тие се подложени на перење на мозокот и ќе ја изгуби способноста да мислат за себе.
Ако одите со секта па ќе преземат вкупно далечина од остатокот од светот, без комуникација со надворешниот свет е дозволено, можете, исто така, мора да ги почитуваат директна наредба на моќен лидер, без размислување за себе! На свесноста за Кришна движењето на предмет на жената и да ги почитуваат човек на сите времиња.
Повеќето од Харе Кришна живеат во храмовите како монаси и монахињи.
Во нивните храмови се регулатива принципи: нема секс без намера да биде татко на детето, без месо, риба или äggätande ниту пак кромид или лук. Intoxicants од било кој вид, како што се: кафе, чај, цигари, кои се целосно забрането, и коцкање не е дозволено.
Таму исто така ќе биде секогаш чист, чистотата е важна за Харе Кришна Светост. За да се постигне овој чистота тушеви повеќето двапати дневно. Но и оние кои живеат во храмот тушеви три пати да се задржи највисоките стандарди на чистота. Откако тие туширани тие потенцираат носи посебна глина од света река во тава и, исто така, дванаесет други места на телото, а тие изговори друго име за Вишну. Овие Среќен марки се вели дека го штити организмот и е знак дека превозникот е посветена на Бога.
Но исто така има и верници кои не живеат во храмовите. Само мажи работат како жените не им е дозволено да работат за себе и за своето семејство поддршка, но сепак донираат половина од неговата плата во храмот како еден вид на подарок. Неколку семејства можат да се здружат и да живеат во колективни фарми, каде што тие растат растенија и зеленчук. Бебињата родени во движењето Кришна се научи да се поклонуваат на Господа и да стане посветен и да си одат во свесноста за Кришна училиште. Кога пораснав, тие можат да изберат да останат во храмот или да стапат во брак и имаат деца.
Ден приврзаник започнува веќе 3:30 наутро. Кратко време по одржа првиот храм церемонијата. За време на жртвуваа храна, цвеќиња и темјан пред Господа, додека тие се пее различни мантри и песни.
Харе Кришна стана познат во западниот свет со помош на уметници како што се: Битлси, Рави Шанкар, Џорџ Харисон.

based on 9 ratings Харе Кришна, 2.4 од 5 врз основа на 9 рејтингот
Стапка Харе Кришна


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Харе Кришна или на било кој начин поврзани со Харе Кришна.

Коментар на Харе Кришна

« | »