.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Историски економија

Задача 1.)

Јас имам намера да ти кажам колку начини на производство (односно, "производство") на храната се менуваше со текот на времето. Кое е значењето на различните технолошки достигнувања имале и донесе на пет периоди вклучени во задачата, итн
Прво тоа беше на луѓе кои беа повикани ловците. Тие го направија алатки од камен, дрво и коска. Тие живееле од лов, риболов и собирање. Се додека населението на земјата или во светот е мала, па жив овие типови на луѓе во богатите живеалишта и не сум работел толку многу, тие живееле во мали групи, итн Африка, Азија и Европа повика на Блискиот Исток. Ловците имаше тешкотии и имаше проблеми со правење на живеење во некои области.

Тоа е потребно повеќе луѓе за земјоделство да се извлече повеќе од земјава и според тоа, луѓето почнаа да се зголеми на број. Кога луѓето станаа се повеќе и некои од оние кои би можеле да се акумулира "богатство" промени кога општеството. На луѓето мораа да поминуваат повеќе време за да се произведе повеќе храна и на тој начин, исто така, се зголеми земјоделската заедница, така што säga.När жените повеќе нема контрола над земјоделските работи се промени нивниот социјален статус, бидејќи многу моќ над земјата и животните заврши со мажите. Улогата на жените станува се помалку и наместо тоа, тие мора да работат со готвење, дете прилагодување и да се вртат и ткаат.

Еуфрат, Тигар, Нил, Инд, и Хуанг Тој е пет најголеми реки во светот. Некои од првите заедници во светот се појавија околу овие пет главни реки. Реката Еуфрат е река во тековната Ирак, каде што заедно со реката Тигар претставува регион во античко време била позната како Месопотамија. Така "Земјата помеѓу две реки" во грчкиот јазик.

Во Месопотамија Еуфрат и Тигар беа богати фарми. Луѓето тогаш изградена едноставни системи за наводнување, биле последиците кои жетви беа во изобилство, а населението се зголеми. Се чини премногу напор, згора на тоа, тоа е важно луѓето да соработуваат. Во 3000 година п.н.е. луѓето почнаа околу овие реки заедно за да се брани и преку каналите за наводнување имаат контрола над реките, така што тие ќе се избегне непогоди како поплави. Оние чиј посед владетел со голема сила и свештениците кои забележаа дека работата е завршена. Потоа можете да добиете неколку берби секоја година, и на тој начин се зголеми и се развива силна економија.

имаше група на луѓе наречени Сумерите. Тие беа само една од неколку луѓе на Блискиот Исток кои во различни периоди пресуди во Месопотамија. Овие луѓе кон крајот на 3000 година п.н.е. одгледуваат различни зрна, зеленчук, корен култури, лен, памук и датуми. Тие ги крена овци, кози, говеда, свињи и птици. Во градот држави се појавија на социјалната стратификација, со што менува целото општество. Луѓето родени во различни социјални групи и живеел таму целиот свој живот. Но, постепено, како што беше за управување на божествената царство. Кралот наречен Faroa, се смета како на Бог. Тој го направи рамнотежа меѓу природата и општеството направен. Земјоделците не можат да платат данок на Faroa а не како принудна моќ во Месопотамија мораше да биде изградена.

Напред 4000 п.н.е. почна народот на Јужна Скандинавија да му се посветам на почвата. познавање на земјоделството се шири од Балканот. Од областа Skåne исто така се шири брзо земјоделството север преку Скандинавија. До средината на 3000-тиот век почна да се гради мегалитски гробници и затоа даде мешана економија överskott.Detta период се нарекува Полиран камено доба. Во текот на бронзеното доба 1800-500 п.н.е. населението е значително зголемен во Скандинавија и земјоделството постепено стана поважен. Потоа доаѓа на железното време, имало околу 500 п.н.е. кога железната доба започнува во нордиските земји. Знаењето брзо се шири низ Шведска и нордиските земјоделците би можел да произведе железо. Имаше многу блато руда, а земјоделците научиле да произведуваат алатки и едноставен оружје.

Во Европа околу 600 па живееше помалку од 20 милиони луѓе. Но, кога ќе дојде време поминаа во текот на овие проблематични векови по Римското царство, тогаш населението почна да воскресне. Тоа беше како воен и политички систем наречен феудализмот, кој израснал во Karolinger Рајх суштинска област во текот на 800 - и 900 е. Феудалното општество што личи на пирамида со кралеви и цареви на врвот и на селаните, кои со широка база. Во почетокот, земјоделството е примитивно тогаш неразвиени и приносите се исто така ниска, тоа постепено се развива, а со тоа зголемување на населението. Клучната причина зошто население се зголеми беше дека климата стана потопло, особено во северна и западна Европа, каде што растот беше најсилна. Животот на луѓето, исто така, стана посигурен кога идејата за т.н. Божји мир имаше пробив и феудалниот систем беше развиен. Исто така, одигра земјоделството голема улога во овој контекст.

Така, во текот на среден век (1000-1300) постигнаа голем напредок во областа на земјоделството. На селаните би можеле со плуг на тркалото и kragsele животните работат на почвата поефикасно. Повлечете Животните беа обично волови, но потоа дојде на коњи, бидејќи тие се посилни и техник. Таа отиде од две смени за да treskifte со тоа и зголемување на Stoyanov, од кои растат ново. Samtidgt што се земјоделството стана поефикасна населението, исто така, значително се зголеми. За време на раниот среден век имаше речиси престана тргување во Европа северно од Медитеранот. Но, во 1000 се пласирам или одново започна. Таа е основана во големите градови низ замоци, манастири и цркви. Еден добар пример е градот наречен Бриж во Белгија, како што е развиена. Во Англија и Велс била изградена во текот на стотици градови меѓу 1066 и 1190 година, во Германија биле двојно повеќе. Таа почна да се стоки во трговијата со тоа, црквата и благородниците да плаќаат скапо за парична казна стока. Џенова, Фиренца и Венеција на северот од Италија стана еден од главните трговски градови за ексклузивна стока од Далечниот Исток, додека германскиот справи Лигата на Ханза на стока како на пример риба, сол и железо низ море на север. Повеќето од побогатите градови се скрши или стана слободен од феудализмот и самите водени. Така, тие станаа независни vis провинцискиот Господ.

Потоа, во втората половина на 1200 година, на населението се зголеми толку многу што речиси сите на земјата беше донесена во употреба. Таа стана помалку ѓубриво, рамнотежата помеѓу поле и внесете одби од овозможувајќи им да се шири, приносот е помал. Неколку глад појавија низ континентот, делумно поради тоа што климата станала постудена повторно и уништување на посевите. Тоа е затоа веќе ослабена население погодено кога Црното смртта (чума) во 1346 година достигна Европа. Една третина од населението умре. Но, оние кои ја преживеале несреќата што влегов подобро. Така недостигот на работна сила значи дека платите се зголемија. Селаните се побуниле и може да ја принуди подобри услови на имот. Периодот наречен доцниот среден век (1300-1500).

Врв на старото општество и колапс сцена во 1700-тите. Поголемиот дел од луѓето кои живееле на европските селата во 1700 е, се чувствува сигурно дека животот отиде горе и долу, повеќето од она надолу, односно без никаков развој. Потоа работите почнаа да се случуваат. Полињата произведува повеќе храна, а бројот на луѓе, исто така, се зголеми на број. Во текот на 1700-тите успеа многу големи земјопоседници искористи голем трактати на земјиште за нивна сопствена употреба. Многу сопственици на земјиште под закуп земјиштето на одредена претприемач, кој се користи на вработените земјоделски работници и инвестираше во нови алатки и нови методи. Тие сакаа да се направи профит едноставно. На овој начин залог многу да му се посветам на сточна храна, како што се нарекува, така што тие би можеле да се задржи повеќе животните и да добиете повеќе ѓубрива. Исто така, со вклучување на посевите во области, тие не лежи заспан во неколку години, и преку ѓубриво зголеми приносот. Особено иновации е компирите беа широко објавени во Европа во текот на втората половина на 1700-тите. Вежба Плуг за семе и ѓубриво е изградена во 1745. Развојот на технологијата се повеќе се користат во земјоделството. Алатки, машини и автомобили беа направени во прилог повеќе железо со што се зголеми продуктивноста. Населението се зголеми / порасна за подобрување на можностите за överlvea / поддржи себе, што значи дека повеќе луѓе ја преживеаја несреќата. Многу од нив се мери со земјоделството и раст на домашната индустрија, особено за производство на текстил исто така, создаде подобри шанси за преживување. Смртноста е, исто така, се намали. Економски развој, исто така, значи дека земјоделците научиле
читаат и пишуваат. Така, за зголемување на дел од "Трето имот" научил да чита и да пишува.

Во доцните 1700 почна индустриската револуција во Британија. Имаше и капитал, работна сила и пазарот за нов метод на производство, врз основа на производство на стоки со машини и работници кои биле вработени. Текстилната индустрија, каде uppfinnigar на механички машини за предење и ткаење отвори фабрика за производство. Важен предуслов е дека на снабдување и транспорт енергетски систем се промени. Пронаоѓањето на парната машина, одигра клучна улога. Главен извор на енергија утре беше јаглен, а во рудници дојде на моторот пареа за да се испумпува водата и ја стави на јаглен. Но ävnen фабрики машини може да се напојува со парни машини, а тоа значеше дека луѓето стана независна од хидроелектричните кога се наоѓа индустрии.

На крајот, тие се постави тркалата на парната машина и имаше локомотива извор на енергија за време на големи транспортни технички landvinnnig на индустриската револуција, на железничката пруга. Народна начин на работа и живеење променет многу од или во плитка круг на индустриската револуција. Сиромашните лево земјоделството и животот во селото и се собраа во урбаните фабрики и работа област. Каде беа услови за работа често е тешко, нездраво и небезбедно, особено за жените и децата, кои во текот на индустријализмот беше лесно да се контролира, а кои се користат како евтина работна сила.

Во втората фаза на индустриската револуција се случи случува за време на периодот 1830-1870.
Во 1784 наследен од т.н. puddelprocessen произведуваат податлив железо со јаглен наместо на скапи јаглен. Кога железо производни постапки, зголемената побарувачка за јаглен кој го направи побара подобрување и поевтин транспорт на јаглен. Околу 1815 година lylyckades неколку Англичаните се стави парни машини на тркала и вози иднина. Неговиот развој отвори нови можности. Тоа беше исто така ја изградил првата железнички линии, како што се помеѓу Манчестер и пристанишниот град Ливерпул. Во текот на 1830 година, новиот начин на транспорт својот пробив. Во Германија, Франција и САД беа utvekclingen брзо. Пред неколку години, ånfartyg outrank бродови. Во Tysklnad во 1834 година формираа царинска унија која чита многу на transportsytemets проблеми. Во 1850 година повеќе двојно се зголеми производството на јаглен и сурово железо во царинското асоцијација држави. Таа е формирана тесна соработка помеѓу универзитетите и индустријата. Германската работничка имаше најголем писменост во светот. Тоа ќе им даде на германската индустрија клучните придобивки кон крајот на ХХ век (векот). Значи, благодарение на универзитетски истражувања развиени хемиската индустрија брзо, а потоа тие би можеле да го продаде голем број на нови производи: парфеми, багрила, пластика, фармацевтски производи, експлозиви и ѓубрива. Електричната енергија и нафтата почна да се користи како извор на енергија и пронајдоци го направи дури и подобро за начинот на кој луѓето живеат. Наука имаше зголемен улога во напорите да се развијат нови технологии, нови производи и нови методи на работа.

Трета фаза на индустриската револуција повика на челик возраст. Новите методи за производство на челик отвори големи можности. Подобро машини значеше дека работилниците би можел да произведе идентични делови во големи количини и може да започне да се користи со оружје, локомотива и автомобилската индустрија. На пругите се изградени поевтино и подобро. Голем челични конструкции во форма на мостови, згради и бродовите би можеле да се изградат. Тоа беше во 1889 година кога на Ајфеловата кула е изградена на пример.
Што ја предизвика индустриската пробив во Шведска во 1850 година е зголемување на побарувачката, не е нова идеја или технологија која претходно се сметаше како главна причина. Од 1870-тите се случи еден индустриски раст во Шведска, кое имаше многу важно значење за општеството. А голема активност за инвестирање започна во индустријата и домување и изградба на железници. Зголемувањето на извозот на земјоделски производи е започната, и голем пораст во индустријата на капитални добра производство (машини, опрема и слично). Имаше силна странска побарувачка за шведските извозот што го направија тоа можно за овој развој. Железото индустрија доживува вистински бум преку зголемување на побарувачката за шведски железна руда од делови на Европа, кој исто така бил индустријализираните. Во Шведска беа меѓу компаниите кои Sandviken, Uddeholm, Domnarvet и Fagersta во производството на железо и челик. Железо и дрво се двата фактори кои најмногу придонеле за економскиот развој на земјата за време на овој период.
Задача 2)
Во оваа задача, јас ќе се обидам да ви кажам како различни економски системи имаат влијание врз човештвото, наоѓање на сличностите и разликите. Економските односи и борбата меѓу богатите и сиромашните.
Она што го нарекуваме Античка Грција е формирана на 700 е f.kr.storhetstiden беше на 400 е f.kr.det кои направиле античка Грција толку познат е театар, демократија, спортот, саги и боговите. Грција никогаш не била во Обединетото Кралство, но тоа се состои од серија на градови-држави. Град-држава се состоеше главно од град и што е околу den.I антиката, тие имале или дели луѓето во четири различни класи, и тоа: на високата класа, средна класа, пониската класа и робови. Горниот класа ја помина цело време, војна, влада, литература и филозофија Покрај тоа, тие беа граѓани. Средната класа не е квалификуван да е државјанин на Атина и тие работеле како трговци и занаетчии, плаќаат големи богатства osvI Атина имаше едно демократско општество, каде што тие би можеле да гласаат. Оние кои не гласаат, а не биле пребројани како граѓани беа жени, луѓе и имигранти. Рим и Грција биле првиот роб општества во историјата. Во Грција, од 500s и во Италија од 200 п.н.е. заменува ропство, други форми на зависни труд. Имаше три милиони робови на Caesera време. Секундарниот беше само сопственикот на имот може да прават што сакаат со. Робовите биле вообичаено воени затвореници и жртви на т.н. рации. На добра понуда на работна сила значи дека развојот во земјоделството престана. Технолошкиот развој во голема мера беа непроменети во текот на антиката во сите случаи на рум. Мускулната сила беше доминантен извор на енергија во антиката. Некои робови биле користени од страна на државата, тие градат инфраструктура, односно на Рим со изградба на патишта, мостови и аквадукти, итн Ова значеше дека Рим стана побогата бидејќи асфалтирани патишта доведе до вас можат полесно и на неколку места трговија. Рим приходи се зголеми, бидејќи повеќе трговија доведе до дополнителни давачки што беше добро за државата. Рим прошири цело време економски, исто така економска експанзија речиси секогаш води кон инфлација Те тоа е она што се случи кога Rommarriket беше поделена на Западното Римско царство respectiv Источното Римско Царство. Тоа, рече, тоа е добра инфраструктура важно за Рим во економска смисла туку и за транспорт на војници во областите кои беа darabbades на војната поефикасно. Дека армијата треба да биде во можност да се добие околу брзо беше многу важна во овој начин, исто така, се зголеми економијата.
Тогаш доаѓаме до муслиманскиот свет во текот на средниот век, како и рум роб општество, но биле многу различни форми. Прво, тоа беше köpmännena економско лидерство во градовите, а немаше политичка моќ на сите. Тоа беше бирократите и највисоки воени лица кои беа на власт, итн Според шеријатскиот, исламскиот закон, муслиман не може да се направи роб. Робовите главно се користи во домаќинствата и во раката, а не како војници. Од 800s беше елита војници во муслиманските земји за поголемиот дел од робови, особено Турците. Повеќето робови преминале во ислам и нивните деца беа слободни, жените беа изолирани и мораше да остане дома, како и во Грција и Рим. Муслиманскиот värdlen беше ocksåen урбаната култура за разлика од средновековна Европа. Земјоделците помогнаа со храна и даноци. Даночниот товар и закуп притисок врз нив беше многу тешка. Земјоделство развиено многу малку заедничко со антиката и технички иновации, исто така, неколку и не може да се спореди со она што се случило во Европа во текот на средниот век. По овој пат развиена феудализмот текот 700-900 ОК. Феудализмот значи дека крал поделени неговото царство на различни големци и магнати од пцуењето крал trohetssed станаа робови на кралот. Земјоделците имаат многу низок статус во споредба со феудалците и витези. Тоа беше селаните кои ја поддржаа горните делови од феудалниот Кралство општество или пирамида. Селаните беа слуги и робови, а не што значи дека земјоделец имаше својата земја тој поделена и дом еден е. На слуга не може да се купи или продаде во споредба со антиката. Тој има право да му се посветам на фармата седна, и можел да замине од наследството на својот син. Но, слуга не се движи од неговата фарма utaan држава, и неговата ќерка не стапат во брак без да плаќаат надомест на сопственикот. Идеологија се појавија и која се состоеше од три позиции, имено: "оние кои се молат", "Напротив" и "оние кои работат". Овие три имот имаше различни претставници кои ја делеа власта со кралот. На пример, тие може да се утврди даноци и го прават тоа. А царот може да добие повеќе сила со преземање на даноците и платите војници и официјален претставник на владата.
Во текот на 1700 се состоеше од 75% од извозот на Шведска на еден производ имено железни прачки. Тоа беше исклучен податлив железо кој може да се користи за производство на ножеви, ора, вентили, нокти, фитинзи тркала, horseshoes и лопати. Побарувачката беше многу голем и челичарници се целосно зависни од руралните средини и земјоделците со цел да ја задржи својата фалсификување. Во текот на 1700 век стана сè потешко за земјоделците да се зголеми нивната работа напор. Земјоделците стана помалку зависни од дополнителен приход од сервисни работи и дека тие почнаа да се расправаат мелници привилегии, бидејќи на сите посилна позиција како на економски, така и политички. Тоа го направи тешко за индустриски развој. И покрај тоа што пристапот до капитал и зголемувањето на побарувачката остана од страна на индустријата. Причината беше тоа што на железо мелници беа зависни од јаглен и огревно дрво. Горивото во голема мера треба да се направени од селаните шуми, кои челичарници беше тешко да се добие повеќе. Во Велика Британија експериментирал до подобрување на се врти тркалото и разбојот. 1730 видов воведувањето на "летање шатл", кои направија ткајач би можел да произведе двојно повеќе ткаенина во исто време. 1760 виде воведувањето на нова машина "Spinnig Џени". Сега можете да се вртат десет пати толку брзо како што стариот врти тркалото. Овие беа водени од мускулната сила, но во 1771 беше изградена нова вода-придвижуван врти машината која ја замени мускулната сила со вода тркала. Ова значеше дека стапката на производство се зголеми многу брзо и придонесе за индустриски развој. Се согласувам со Карл Маркс дека тоа е економски услови и борбата меѓу богатите и сиромашните како двигатели на промени во различни општество.
Шведска заврши играјќи како суперсила улога кога Финска загуби на воените години 1808-1809. 1800 година дојдоа да се окарактеризира како мирен и економски развој. Земјоделството е модернизирана со смени и нови методи на одгледување, и дома занаети се зголеми. За време на владеењето на Карл XIV Јохан, воведе политика која беше конзервативни, но во 1840 година почна либерален период на реформи. Риксдаг одлука прозорци на јавноста основно и бизнис. Тоа беше во 1865 година кога Исхрана беше укинат и заменет со tvåkammarriksdag. Оваа реформа значи компромис, каде франшиза беше попречена со имот и приходи. Првиот имаше горниот дом и втората комора доминираат земјоделците. Ситуацијата жената во 1800 година стана се повеќе се дебатира. Бидејќи жените се деца, а имаше ред кој беше ограничен. Кога општеството ќе се модернизира, тогаш исто така се промени односот или разлика меѓу мажите и жените, односно меѓу половите. Работничката класа стана семејните односи додворувачи, додека жените во новиот буржоазијата изгуби важната улога што ја имаше за егзистенцијата на семејството во руралните општеството. Либералните реформи во средината на овој век го даде на немажените жени власт и право на слобода на економската активност. Но, во однос на најголем дел се состоеше од подредена положба на жените.
При крајот на 1800 година стана популарен движења, слободна цркви, воздржаност движење и движењето на работната сила нов елемент во политичкиот и општествениот живот во Шведска. Во нивниот состанок сали шири Демократската мисла и arbtessätt. Политички значајна беше на работничкото движење. Тоа беше тогаш во 1880 година кога беше формирана на Социјалистичката партија на трудот (ПСА), а во 1898 година ги здружија силите синдикати во земјата во земјата организација (LO). Работодавците не на прв склучување на колективни договори со синдикатите и забранил на своите вработени да станат членки. Но, по период наредени односи меѓу социјалните партнери, итн малку помалку од ропството во Шведска. Секако постојат ропство остави во различни делови на светот. Според проценките на ОН, робовите 13 милиони низ целиот свет. На пример, денес е познато како ропството на трговијата со луѓе и трговија со луѓе. Во други земји, многу сиромашни работници, каде што не можат да ги платат своите долгови и да бидат робови. Но, во тоа го гледаме и го научиле во историјата, ние исто така може да се бори против ропството и avskfaffa тоа целосно.

моите мислења:

Мислам дека сега дека приказната е многу интересна тема, бидејќи научив како работите беа на почетокот. Како сето тоа започна кога мажите како на пример хомо сапиенс сапиенс, односно "човек кој знае дека знае" е развиен. Различни времиња и епохи од полиран камен време до средниот век. Научив како ситуација на луѓето беше, како тоа се промени со текот на времето и како земјоделството е модернизиран со помош на новата технологија, па оттука и технолошки достигнувања и пронајдоци кои јас ги спомнав во мојот есеј погоре. Јас живеев во Индија и начин на живот на луѓето не се промени, не како Шведска и другите европски земји. Тоа е уште мускулите сила е доминантен извор на енергија. Еднаквоста не е иста, тоа е луѓе кои одлучуваат, жените останат дома и да се грижи за децата, чистење и готвење., Типични примери. Но, тие имаат право на глас и се надевам дека на земјата ќе се модернизира. Економијата не е стабилна должи на голема популација, итн
Имав можност да прочитате многу страници и јас уживав во секоја страна, тоа беше забавно да се читаат, исто така, имаат за арапскиот свет за нашите пророк "Мухамед", кој бил трговец, не знаев дека тој бил трговец и се појави во Мека во 610. Јас би сакал да знам зошто нема слика од нашите пророкот Мухамед и она што може да зависи? Тој е роден во 570 година н.е. и умрел во 632 година н.е.

Navid Kazemyar


based on 32 ratings Историски економија, 2.7 од 5 врз основа на 32 рејтингот
Оцени Историски Економија


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат економија историски или на било кој начин поврзани со минатото економија.

Еден одговор на "економија историски"

  1. Ребека на 30 мај 2010 во 04:18 #

    Добра работа!

Коментар Историски економија

« | »