.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Како се Шведска стане суперсила?

Шведска е голема сила помеѓу 1611-1718, кога бил застрелан Карл XII. Gustavus Адолф привлече со Шведска во 30-годишната војна, најмногу да се здобијат со поголема моќ. Тој сакаше во Шведска ќе се зацари над сите земјата на Балтичко Море. Тоа беше кралот Gustavus Адолф кој го направи можно за Шведска да стане голема сила, најважниот благородник од негова страна беше политичар Аксел Oxenstierna, кој повеќе од 40 години од неа се најважните политичар во Шведска. Oxenstiernas Повеќето роднини биле ништо друго туку политики, како што неговиот брат Габриел Oxenstierna. По Шведска стана голема сила видов Густав таа земја многу развиена, со пример патишта и тој, исто така, воведе закон со кој сите деца ќе научат да читаат и да одат во училиште. Шведска е сиромашна земја, па како може да има суперсила? Имаше неколку причини дека Шведска би можела да стане голема сила. Една од причините беше дека непријатели на Шведска беа слаби, Русија, Полска и на Светата Римска Империја беше во војна. И, се разбира, Данска имаше војска, но тоа беше премногу мала во споредба со Шведска. Друга причина е дека Шведска може да извезува катран, бакар и железо многу повеќе од другите земји во Европа. Шведска во текот на величие контрола над Финска. И во огромни шуми на Финска и Шведска произведе многу катран. И ниту една друга земја во Европа има толку многу бакар и железо руда во своите рудници во Шведска. На извозот на Шведска во многу пари дека кралот може да се користи да се ангажира платеници од други земји во Шведска. Шведската riskdag беше, исто така, единствена, каде што имало луѓе од сите различни класи на благородништвото, свештеникот, burghers и селаните. Тие заедно би можеле да одлучат пример колку високо даноците треба да бидат и лица кои би биле војници. Густав II Адолф, исто така, воведе понови и помодерни борбите. Од 1300-тите години биле користени пиштоли во Европа, тие се мери на 1 тон така кога војната почна беа војски се толку стагнација. Но, на Шведска со топови тежел само 150 килограми. тоа не беше потребно речиси како многу коњи да ги повлече. Шведската војска била многу пофлексибилен и подобро во војна. Исто така произведени пиштоли и друго оружје дома во Шведска, така што спаси многу пари за увоз. Шведска е добро организирана, и во Финска и Шведска беше поделена на окрузи, но гувернерот на кој владеел. Задача гувернер беше да обезбеди дека одлуките дека кралот и парламентот се преземат беше спроведена во окрузите. Имаше, исто така, на извршители кои одеа наоколу и го зеде во даноци од селаните. Во 1600 почна свештениците регистрација на живеење сите села. Потоа можете да видите како многу млади мажи меѓу 18 и 30 години возраст имало. Тие се разбира ќе бидат војници. Но свештениците во селата, исто така, зеде во предвид дека тој не се избере човек кој беше многу важна за опстанокот на семејството. Така што често беше farmhands кој стана војници. Но, најголем дел од шведската армија што го погоди на Светото римско царство беа платеници. Шведска е сега толку голема моќ лежи повеќе во војни и сега тие исто така може да се земе данок од важните пристанишните градови на Балтичко Море. Шведска стана многу поорганизирани и моќен. Сепак, кога Шведска стана голема сила отиде речиси целиот Шведска ресурси на воена или на возниот парк. Во текот на седумнаесетиот век Шведска се бореше најмногу.

based on 53 ratings Како се Шведска стане суперсила ?, 3.5 од 5 врз основа на 53 рејтингот
Оцени Како Шведска стане суперсила?


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училиште работа е за тоа како Шведска, би можел да стане голема сила? Или кој е во било кој начин поврзани со Како Шведска стане суперсила ?.

Еден одговор на "Како Шведска стане суперсила?"

  1. А на 19 март 2010 во 01:39 #

    Сосема во ред, но ќе треба да се подели на делови со цел да станат многу нејасна.

Коментира Како Шведска стане суперсила?

« | "