.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Индијанците

Индијците, заедно со Инуитите и ALEUTIANS (две други раси)
'рбетот на Америка (Северна и Јужна) домородните. Идентификација Индијанци
тие го добиле од Колумбо ќе докаже дека земјата е округла и пловеа во текот
Атлантик. Прва земја дојде во контакт со било Куба. Колумбо верува дека
тие доаѓаат во Индија. Потоа дојдоа на погрешно место, но тие мислеа
сепак тие доаѓаат во Индија како што е планирано. Затоа Колумбо наречен
домородното население на Индијанците. Ова е, исто така, зошто острови околу Куба, наречен
Карибите.
Се верува дека предците на Индијанци "залута во Америка во 10000 година п.н.е.
во текот на Беринговиот копнен мост помеѓу Алјаска во Америка и во Сибир, во Русија.
Потоа, тие минуваа повеќе надолу кон потоплите поднебја. Овие предци биле од
првично само ловци но научив сè по години на користење на жито
а потоа развиваат малите цивилизации врз основа на земјоделството, се одгледува
Така нивната храна.
Бидејќи по некое време поминал надвор од Русија и на стариот свет за долго време
бидејќи толку "тие се резултат на" повеќе чудна култури и традиции себе. Кога
Европејците ја презеде индиски држави, така беше нивните култури надолу и ова
се смета за еден од најголемите tragedier.Mesoamerikas Индијанци историјата
Маите, Ацтеките и Инките дека јас избрав да пишувам за живеење
во Средна Америка, северниот дел на Централна Америка (Маите и Ацтеките) и Западот
Јужна Америка, Андите (Инките). Затоа, јас не толку многу за
Северна Америка и јужниот дел на Јужна Америка Индијанци.
Клима Централна Америка е тропски, пејзажот се меша со низини во Јужна
Атлантскиот Океан и планините во западниот дел на Тихиот Океан. Во низините, тоа е многу
врнежи од дожд, а во планинските области се полу-суви. Таму, преку, па тоа беше големо
менувањето помеѓу знаењето различни племиња во земјоделството и занаетчиството.
Затоа врзани на главните трговски контакти меѓу различни култури ochindianstammar.
Веќе во 1200 година п.н.е. тие почнаа да се изгради густо населена
урбани средини со големо познавање на астрономијата, математика, уметност, политика и
Календар систем. Тоа, исто така, започна да се развива еден вид на пишување. Во градовите
огромниот архитектура.
Многу од месо, Централна Америка и Мексико индијански племиња се уште живее во
Денес се разбира со помалку ширење. Но, многу од нив имаат уште
задржа старите религии и јазици.
Индија износ намален, иако постојат неколку милиони оставени во текот на денот остро
во 1519 година, кога Шпанецот име Кортес, кој исто така споменати подолу во овој текст,
почна преземање на Америка на Европејците. Иако Колумбо дојде кратко време
пред 1500-тите години, па не започнува освојувањето на дури и кога Кортес пристигна.
Индијанските племиња падна од тоа да биде околу 25 милиони евра за околу 1
еден милион години 1600. Главната причина за смртта не била дека тие биле убиени од страна на
Шпанците, но од страна на sjukdomsepedemier тие го донесоа со нив од Европа. Еден
исто така, воведе нов вид на политиката на домување и Индијанци беа принудени да се движат и
работат за Шпанците. Индијците да се адаптира целосно по Шпанците
сака, носат иста облека како нив, исто оптоварувања како Шпанците имаа
со нив и да ја искористиме на Шпанците говеда, крави, говеда и коњи
која тие никогаш порано. Индијците мораше да го прифати ова, но во последниве години
Индијците почнаа нивните организации да ги задржи правата на сопствените
општествените односи и нивната вера, а пред се на нивните човекови права.
Јужна американските Индијанци
Остатоци од Јужна Аргентина покажува дека Индијците биле во Јужна Америка веќе
на околу годината 9000 п.н.е. Други остатоци сугерира дека постоело Индијанците каде
претходно. Индискиот имиграција во Јужна Америка, прекрстени Истмусот Панама
дека пред 7000 година п.н.е. состоеше од савана. Тогаш тие отиде на југ по
Западниот брег планина, но можете, исто така, сметаат дека дел урна по источното крајбрежје и
се населиле во дожд Амазон шума. Има отворени Земјоделскиот
веднаш и се одгледува пченката, итн, додека на андските Индијанци не почнат да растат на
дури и во околу 3000 п.н.е. Андските Индијанци почна да му се посветам главно пченка,
компир, но исто така и други видови на земјоделски култури. Стоката што ја направи употреба на две
Lamas, обичните лама и алпака.
По 2000 година п.н.е. таа се разви широк спектар на високи култури во планините;
вклучувајќи го и Инките, но тие не беа вистински период на своето величие дури и добро малку
до 1000 АД
Денес постојат околу 500 етнички групи и понатаму се на оригиналната низински
племиња, помеѓу 100 000 и 200 000 луѓе во секоја од 11
Земји се заедници расфрлани во повеќето недостапни места во
Јужна Америка џунглата.
Сите индијанското племе март домородните култури се на работ на исчезнатите. Главно во
низините, каде што им се заканува уништувањето на шумите, злоупотреба и колонизација. Ниту, пак,
резервите утврдени во некои земји се обезбеди соодветна заштита на нивната култура.
Андите (планински) Индијците се загрозени пред се од економски и политички причини.

Маите

Околу 0 годината во тековната Гватемала живееле т.н. Индијанците Маите. Тие
првично беше само обичен шумските луѓе, но се шири од секаде
поголеми површини. Маите никогаш не дојде до било каква реална царство, но
се состои од неколку мали градови. Овие градови биле изградени големи храмови, па
наречен Маја храмови кој јас ќе се вратам подоцна во текстот. Во овие големи
Храмот живееле кој владеел во градот, тоа би можело да биде, на пример, свештеници или
уште високо поставени благородници. Лидерите пресуди на селаните, кои живееле во мали
колиби во областа на пченка. Тоа е во селата Маја исто така, утврди планови топката игра каде
тоа е веројатно да се фрли било каков вид на топката преку кошница на страната
план, за денес кошарка само на кошеви седи на дијагонала.
Маја вистински величина имаше меѓу 300 и 900 век од н.е. Тие беа
многу добар во математички пресметки, знаеме дека тие се користи фразата
нула и во астрономијата беше Свештениците на Маите јасно лидерот на другите култури.
Тие го сфатиле календарската година, поточно на Европските астрономи и
Маите астрономски набљудувања е неверојатно, бидејќи само
алатките кои им се користи беа очите. Тие се користат еден вид на хиероглифи кога тие
напиша, тоа беше многу напредни стил, кој се покажа многу тешко да се протолкува.
Како предводени од културата
Луѓето пресуди од страна на свештеници во различни градови и специјална свештеник царот пресуди
на свештеници, тој рече дека најголемата моќ и луѓето го почитуваат
и астрономски неговите пресметки. Во културата на Маите биле вообичаени
човечки жртви, многу често и крвави оние. По она што сум го видел во мурали
и излезе од хиероглифи прсти па искасаа првите жртви "крвави пред жртви
убиени од страна на prästkungen.Mayakulturens храм
Маите храмови беа величествени, тие се изградени како пирамидите во Египет
со исечени врвови. Таму, на врвот на изградена помали згради, понекогаш
скулптури и еден вид на спомен камења наоколу. Тие се изградени на различни храмови
на различни локации обично прицврстени со иста Основата на пирамидата. На пример,
Храмови од Тикал невообичаено висока и стрмни пирамиди околу него, целиот храм е 71
метри висок и широк 59 метри. Во Palenque, вистинската храмови на врвот дека е
многу големи и во Copan постојат урнатини со огромен храм столбови наоколу.
Во храм откриен голем мурали во храмот сите три соби. Сега
сите храм пирамидите речиси целосно обраснати со грмушки и други џунглата растенија
Но, истражувачите се обидуваат да го расчистиме малку за некои од храмовите.
Технички гледано толку ниско Маите за други индијански племиња; еден филц
ниту на ралото, тркалото, па дури и да ги користат животните влечење.
Околу 900 година се случи нешто чудно што денес е голема мистерија.
Маите се пресели север кон Јукатан Полуостров и ги оставија своите големи
Храмот градови остави зад себе. Била формирана т.н. "нова империја" со
Чичен Ица-како центар. Но, веројатно тоа не беше доста како што го замисли
за кога се одвоени, па тие добија потешко, политички, така и во
религијата. Целата работа беше тешко подобар од друг индијанското племе, Toltecs,
Завојува со Маите во 1000. Додека овие
двата народи се бореа и ослабени културата на Маите, па затвори свештениците се
со неговата наука. Кога Шпанците пристигна во 1540 година, тоа беше Маја, тоа веќе е
растворени така што Шпанците лесно, по повеќе од 1500 години би можел да го преземе и да го уништи
во текот на нивната култура.
Денес постојат околу 1,3 милиони Маите јазик луѓе заминале во Централна Америка.

Инките ИМПЕРИЈА

Инките империја беше најголемиот судски процес со државноста на јужноамериканските Индијанци.
Таа е основана околу 1200s кога голем број на мали индијански племиња се населиле
заедно во една голема. Тие изградена нивниот капитал, Куско, именувана по
Рајх првиот Inka, Куско. Главниот град е изграден како плоштад. Тоа беше
поделени во четири области, секој претставува еден од четирите области
Империјата била поделена; ако дојде за посета на градот така беа само престојуваат во
на дел од градот кој претставуваше дел од земјата од каде што дошле. Внатре
градот е исто така главната тврдина на Инките (лидер на Инките)
живеел. Околу градот беа големи ѕидови изградени. Станбени куќи биле изградени често
глина или камен, тавани се состои од ichu трева и беше многу сличен на денешниот
thatched покрив.
Од Куско на Инките империја се протегала на следните векови од страна на
пораз други индиски царства крај Андите; големиот планински масив во Јужна Америка
Западните делови. Најголемиот индиски царство да го порази Chimú Империја, која
одговара на моменталната Перу. По освојувањето почна Инките земе дел од
нејзините карактеристични функции, како што се патишта, државно планирање и голема централна
на управување на општеството.
Инките општество е под контрола, така што се наоѓал еден осамен владетел на врвот, т.н.
Инките. Според него, тој имаше некои за држави кои секоја изречена
секој еден од големите четири главни делови како царство беше разделено. За нив, тоа беше
цела низа на претставници кои беа под нивните владетели од сè пониско и пониско
нивоа. На овој начин, "bigwigs" брзо се шири своите редови во текот на целата земја.
Од еден вид на триаголен шема.
Инките секој се смета од страна на луѓе, како син на сонцето и сопруг Му се поклонија
својот бог. Тоа беше само по себе очигледно поради тоа што главните
религија за време на периодот на Инките е обожување на сонцето.
Инките жена (кралица) беше во текот на 1400 и 1500 е негова сестра, но
Тој, исто така, имаше беа избрани "дополнителни сопруги". Тие живееле како tempeltjänarinnor и
направи убави обвивки на alpackens волна Инките.
Комуникацијата во земјата беше целосно зависна од патната мрежа е изградена
во и околу планината. Тие испратија пораки до други делови на царството со
специјални гласник, Chasquis, која донесе пораки преку посебни
јазол жици, наречен quipus. Инките население немаше вистинска
писмен јазик себе, така што тие би можеле да се разбере со помош на дела без
може да се направи само на јазли со различна должина и боја на конци. Ова им овозможи
примачот, тогаш може да се разбере значењето на пораката, ако, на пример,
поврзани даноци или воени информации, но пред се на разновидноста на
работи. Јазикот што се користи е јазикот кечуа.
Тоа беше многу квалификувани занаетчии во Инките, тој не покажува барем сите
дрво и златен накит се носи во ушите да се покаже нивниот статус. Фалсификуваните
не само во злато, но, исто така, на пример, сребро, бакар и бронза. Нивната облека
обично се исткаени од страна на разни сакат животните волна. Тој беше и многу умешен со
керамика, нивната работа е многу издржлив и насликани со разни бои, црвена, бела
и црна боја шеми се префрли.
Даноците беше укината состои одгледува главно од нешта како што се пченка,
слатки компири, домати, и многу повеќе. Тие се одгледуваат на терасовиден падини со помош
посебна fotplog и хакирањето. Вие би можеле да се зголеми за 40 различни култури. А
третина од обработливата суровини отиде на Инките, една третина отиде
свештениците, а останатите производи отиде за поддршка на неговото семејство. А
Друг закон беше дека ќе работат во рудниците и на патиштата во државата.
1533 падна Инките на Шпанците. Тоа беше на Освојувач (име на
почетокот на шпанските освојувачи) со името на Пизаро со помош на 200 мажи успеа
заробување и убиство на поранешниот Инките Атахуалпа. Но, Шпанците заминаа
не е отворена постапка посебно прилагодување кога тие се Атахуалпа за тие му вети дека ако тој
успеал да се среди соба полна со злато и уште две, исполнет со сребро така
тие ќе го ослободат. Но, Шпанците очигледно не беа она што го вети и
убиени Атахуалпа. Кога лидерот на Инките умрел беснееше во целото општество
заедно целина. Имаше легенди кои рече дека Инките империја беше Елдорадо ", злато земја"
и кога Шпанците се одржа, па тие запленети различни
златни предмети, со што тие доаѓаат вистинска легенда.
Тоа беше крајот на голема империја која траеше околу 300 години. Го покри
најактуелните Перу, Еквадор, највисок области на Боливија, како и Аргентина и
Најсеверниот дел на Чиле. Се проценува дека на Инките се состои од околу 10
милиони жители, кога тие го достигна својот врв.
Како знаеш толку многу за Инките и нивната империја зависи од она што е напишано
напишани на нив помеѓу 1500 и 1600. Постојат два главни Шпански
писател, но, исто така, Индијанци, кои се стави заедно само ракописот на 1.400-страница
со слики. На овој начин, тоа е, исто така, доби одржи на перспектива на Инките во целина.

Ацтеките

Во текот на 1300 година се населиле на мигранти од северниот индиски луѓе на некои острови
во Лејк Texcoco, каде што тие ја основаа нивниот капитал Tenochtitlan значење
кактус карпа градот. На врвот на руинираните град сега се наоѓа во Мексико Сити.
Таму тие изградено империја беше ориентирана воени и тие станаа
моќни луѓе низ Мексико. Други индијански племиња мораше да го напушти подароци на
Ацтеките. Тие беа првично миграциски народи кои имале мал
познавање на земјоделството, но во 1325 тие самите се победи, како што реков во Мексико и
основана својот капитал. Тоа беше најголемиот град на Ацтеките и уметноста на градење
беше огромен, тие изградија водоводи и лебдечки градини. Главниот град
Населението беше, исто така, помеѓу 150.000 и 200.000 жители.
Ацтеките царски почна да се развива во текот на лидерот Itzcóatl, за време на неговата задолженија
па тие го презеде соседниот град Atzcapotzalco и во текот на преостанатите години до
Шпанците доаѓањето на 1519-1521 зеде во текот на другите лидери на повеќе
површини низ Мексико. Во 1500, па морале површина од околу
200,000 км2 тогаш би можеле да царството почнат да се шират кон повеќе avlägsnatrakter.
Ацтеките општество била управувана од многу како и скоро сите други американски индијански луѓе со
единствениот лидер на врвот, Tlatoanin тој беше граѓански, воени и верски
задачи во општеството. Неговите најблиски советници беа Cihuacóatl (змија жена).
Други, пак, кои беа високо поставени во општествените "скала" беше луѓе
работел како администратори современа компанија, тие беа како еден вид uppvisare
или преговарач на индијанското племе кон надворешноста, Teteuctin. Потоа имаше висока класа
деца, Pipiltin одредени придобивки. Некои кои имале особено влијание во совет на водачот
беа истакнати воин, Quauhpilli. Голем број свештеници одржа во церемониите
и астрономски истражувања. Тие, исто така, направи предвидувања. Тие што го сторија
Ацтеките трговија долги беше Pochteca, еден вид на трговци кои беа, исто така,
шпиони за воена организација. Често слободни луѓе, Macehualtin платени
данок и мораше да подарите различни дарови. На горниот класа полиња работел таму
слуга Mayeques или Tlalmaitl. Робовите, Tiacotin застана на дното на
Ацтеките социјалната скала.
Ацтеките верувале дека таа застанала на наследство кое дури и родителите не, дури и ако родителот
На пример, специјални ленти за злато или душеци така ќе се справи со
тоа. Повисоката класа младите луѓе би можеле да одат или свештеник училиште или воин училиште.
Религија поддржан милитаризмот и еден војник може да ја покажуваат својата храброст со преземање
лице да го фати. Направените жртвувана крајот на боговите.
Од Ацтеките најчесто се за други индијанското племе во богови март и нивната вера
имаше во рамките на нивната религија различни богови. Сите овие богови имале
различни функции и се појави во многу различни варијанти. Тие имаа само
како и другите култури, бог на војната, regngud, на богот-сонце и fruktsamhetsgud,
надвор од тоа што имаше исто така и разни други богови.
Ова индијанско племе имаше, како што споменав порано, многу
Во заеднички со други племиња. Па дури и со времето. Има два
календарска година, еден неврзан од 365 дена, 18 месеци на 20 дена секој
месец плус пет дена и свети за 260 дена. По 52 години, така
совпадна со две календарски години на посебен начин, кој беше одбележан со посебен
церемонии.
Ако некој требаше Aztek и секој болен, па мораше да оди на една од астролози во селото
или жреците, тие побараа прогноза на пациентот се. Кога некој е болен, па отиде во
многу за тоа што ја предизвика болеста, ако боговите имал причина да
се лути на некого, го доби третираат со голем акцент на магијата
додека рана или нешто каде што не биле вклучени боговите, па го зедов тоа редовно
медицински третман. Бидејќи лекувањето е да се вози од сите зла
духови од чума така значи дека сте ја добиле од болести често на такви
Видови кои повраќаа насилно или беа огромни потење.
Тоа честопати излегуваат на хируршки процедури на пациентите. Раните секој внимателно да се чистат
и да се стави различни билки на раната ќе заздрави. На врвот од нив, човекот
пердуви и кожа.
Ацтеките "лекари", сите беа фокусирани на посебен вид на болест или
болка, како што беше астролозите и чародеите кои го прашува пациентот
дијагноза, медицина човек користи лековитите билки и друго
специјализирана за фрактури на коските. Имаше особено цревни специјалисти, кои дадоа
клизма и капачите кои дадоа масажи, топли бањи и медицински
"Пот лекови". Тоа беше во Мексико големи средства на wets како можело да биде
подготви медицина. Една од последните владетели на Монтезума 2 (1502-1520)
имаше една цела градина со лекови растенија, кои придонеле за отстранување на луѓето. Еден
расте билки за абортус, против дијареа, hudsjukdoms масти, лекови, итн
Ацтеките биле многу си заинтересирани луѓе. Тие биле пронајдени многу
слики. Повеќето од нив се симболични и го покажува односот помеѓу своите богови и
луѓето. Тие исто така се користи како политичко рекламирање. Бог на човекот насликани од
МОСТ беше пченка божица, тоа покажува дека на пченка имаше голема улога во тоа време.
Тоа беше се разбира, не само боговите кои беа avmålade никој не дури и се најде
скулптурите на животни, од јагуари и змии на скакулци и други инсекти.
Најграндиозните градежните работи е изградена помеѓу 1450 и 1521. Пред
тие биле изградени во главниот град, Tenochtitlan. Типично за народите на Средна Америка
(Латинска Америка) е дека тие често се градат планински храмови, еден вид на параклис или
Црква во близина на пештери и рок формации.
Секој нов владетел кај Ацтеките биле изградени нови згради, кои сакаа да
изгледа различно во споредба со други објекти. Toltec (уште еден, претходно
Индијанци) уметност инспириран Ацтеките многу, особено на т.н.
chacmoolskulpturerna прикажува богови утврдување жртвено сад
до нив. Тоа беше исто така, од Toltecs како Ацтеките го доби своето име
слика професија, toltecatl. Исто така, беше инспирирана од други племиња сликарство и
hantverksstiler. Тоа звучеше Индијанците од другите племиња дојде до Aztekriket и
работат за нив. А доказ за високиот статус на злато е речиси секогаш е
статусен симбол. Но, другите работи кои се сега едвај вреди ништо, исто така, даде
статус како пердув и камен ракотворби. Дека сте пронашле големо количество
изгорена фигури глина предложат своите вештини во керамика. Ацтеките
керамички дела се смета да биде едноставна и повисоките класи се задоволувале само со
увезени керамички садови.
Ацтеките биле вешти во поезија, која е многу ценети. Еден од лидерите,
Nezahualcoyotl (1418-1472) беше се остварува поет. Тие имаа најмногу
други земји од Латинска американски индијански племиња се преземени импресивен пишување и
броење. Тие зборуваа на својот јазик, Nahua Кога Шпанците дојде до
капитал, така каде што тие го шокираше големи храмови на Центарот, ритуал
игра плановите топката и колку тие се дојдени во нивниот развој.
Шпанците кои го направија своето деби во 1520s лесно ја победи Ацтеките,
делумно поради тоа што Ацтеките тогашниот лидер беше седентарен начин на верски
brooders, а делумно и поради тоа што сите видови Ацтеките одржи во текот на помогнаа
Шпанците во борбата против нив. Монтезума (седентарен квачка) даде
лесно и дозволи да биде заробен од страна на Шпанците лидери, Кортез. Кортез
успех доведе до мислата дека тој е бело бог, Quetzalcoatl
(Пернат змија). Тој беше висок, бела брада човекот ќе дојде
од морето на исток, односно Атлантикот.
Ацтеките одгледува главно пченка и какао. Тоа е јазикот на Ацтеките дадени
Ни збор чоколадо.
Сега живеат околу 2 милиони Ацтеките останува во Мексико, многу од нив се зборува
оригиналниот јазик Nahua.

based on 13 ratings Индијците, 2.7 надвор од 5 врз основа на 13 рејтингот
Стапка Индијанци


Поврзани со училишни проекти
Следниве е училишен занимаваат мајчин или на било кој начин поврзани со Индијанци.

Еден одговор на "Индијанци"

  1. Herik на 12 ноември 2009 во 02:48 #

    Ви благодариме за што го прави овој сајт тоа навистина им помогне на нашите училишен

Коментар Индијанци

« | »