.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Историјата на интернетот

Целата идеја на интернет се појавија за време на Студената војна. На комуникација што беше за време на Студената војна може да биде збришан од такви нуклеарно оружје, го направи одбранбените сили почнаа да размислуваат во текот на систем кој постоел. Комуникацијата, која беше на располагање беше на телефонска линија и радио. Затоа се обиделе Советскиот Сојуз и Соединетите Американски Држави на нови ефикасни начини да комуницираат со. Советскиот Сојуз започнаа со идејата за испраќање на првиот сателит "Спутник" во вселената. Но, тогаш тоа не е толку далеку зад САД во развој. Во почетокот на av1960 век Пентагон нашол решение за проблемот, со неранлив мрежа, тоа беше почеток на она што денес го нарекуваме internet.År 1969, ARPANET завршена. Идејата на ARPANET не беше на непријателот нема да биде во можност да се победи на мрежата. Но принципот беше навистина многу едноставен со сето тоа, човек се користи на серверот компјутер, така што секој друг може да се одржи комуникација едни со други. Стариот näverket кои постоеле пред не беше толку добар, што непријателот беше во можност да се победи на мрежата постоеле а потоа загуби на мрежата на сите нивни funktion.Men од новата мрежа како fanss беше подобар од првиот, ако компјутерот беше исфрлен, па би можеле да на сите останати кои беа поврзани со серверот се уште е на Хамбург контакт едни со други.

Со цел да им се овозможи на целата идеја на интернет дојдоа Пол Баран во тоа што мораше да одиме подалеку од редовна телефонска линија, така што податоците информации беше во можност да се шири во еден поинаков начин од телефонска мрежа. Со телефонска мрежа, тоа е така што информациите се наоѓа помеѓу две точки, но Баран обиделе да го направите со интернет, така што информациите можат да одат на повеќе од два поени. Со предлог Баран беше дека секој може да останат поврзани и споделување на сите информации. Desutom повеќе корисници можат да учествуваат на иста линија и информациите што беше тогаш. Баран но потоа се обидел да ја продаде идејата на телефон на компанијата, но тие не се нафрлил врз идејата Баран имал. Зошто не компании скокна на предлог Баран мораше е историски настан за интернет. Но, тогаш каде истражување орган arpa кои купиле идеја интернет Баран е.

1969 koppade четирите универзитети заедно и после првата мрежа започна. На почетокот на 70-от век на ARPANET придружија многу други различни компјутерска мрежа, fidonet, BITNET, Џенет и Usenet. Некои се 'уште постојат и денес, од кои повеќето се сега уште повеќе се интегрира во интернет. Во тоа време, се користи, но во BBS. BBS залага за огласна табла систем, преведена на шведски, тоа ќе биде за "електронска огласна табла". А BBS е систем за размена на пораки и вести итн, тој работел како што имаше модем или терминал програма претставена за денешните веб прелистувачи. Бидејќи му телефонираше до некои телефонски броеви и најавени како гостин, или со посебна лозинка, а потоа можете да прочитате и состојбата на пораките. Тоа беше доста сличен на FTP или Телнет што го имаме денес.

Околу 1960 година, американскиот Тед Нелсон HTML "Хипертекст маркирачки јазик". Инженери реализира со HTML беше во тоа што се поврзани на различни документ за нивната содржина. Ако јас се направи веб страница користејќи HTML така што може да се направи линкови до други веб-сајтови. Ако јас кликнете на линкот што го направи, па јас ќе гледа на едно Ана вебсајт. Тоа е каде што на HTML прави, создавање на веб-сајтови на интернет со HTML, па може да се каже дека HTML е денот www. На крајот, исто така, потребни за HTML стандардизирани. На IETF развиено стандард и во ноември, околу 1995 fasttog човек по име HTML 2.0. Но, следниот продолжување беше направен од страна на W3C, а потоа стана стандард на HTML 3.2 во јануари 1997 година, но по неколку месеци дојде на W3C HTML 4.0. HTML е основата на она што денес го нарекуваме на World Wide Web (WWW). Тогаш можете да дознаам дека Веб е околу од 1960 година и е делот што го гледаме денес како веб-сајтови.

URL-то се залага за "Униформен локатор на ресурси". URL-то е изграден на таков начин "http: //www.domännamn.toppdomän/mapp/filnamn/instruktion"
Http: // abger каков вид на протокол тоа е прашањето за тоа кога станува збор за сурфање на интернет. За да испраќате датотеки или наполнете дома porgram, музика или слики бара заеднички методи. HTTP (Хипертекст Протокол за пренос), како што вели неговото име, тоа е да се биде во можност да земам гориво на домот на полнење, итн Со HTML и HTTP протоколот толкува сите компјутери исто Информациите од истата веб страница.

На интернет има голем број на различни нешта, на пример, е-пошта, FTP, и Телнет, но сега ќе кажам повеќе за е-пошта. Е-пошта (електронски), кој беше прв во 70-тите, така што технологијата се добро искористени. Во е-мејл Интеграл подпора денот sammhälle во интернет, нашите интернет провајдери имаат направено, така што ќе може да се провери нивниот е-мејл преку интернет, така да не се доставува редовни писма едни со други. Hotmail е добар пример (elecronic пошта). Но, можете да испратите HTML-базирани e-mail меѓу едни со други како и, така да се избегне со користење на WWW.

FTP и Телнет се веројатно постари од e-mail пораката, за користење на FTP ARPANETS дури и при раѓањето. Но, денес постојат FTP innbyggt во повеќето веб прелистувачи ние ги користиме idagens sammhälle. Со FTP, вие имате пристап до испрати до сајт страници на сервер, тоа е исто како и во денешното веб простор.

FTP стои за датотеката Протокол за пренос (), и е метод на испраќање на датотеки преку два компјутери. Да земам гориво на датотеки од FTP-мора да има програма за FTP како Флеш FXP или слично. FTP сервер е aöötså серверот се наоѓа на еден компјутер како и секој друг да се поврзете и да земам гориво на датотеки од компјутерот. Кога се поврзувате со FTP потребно е да се најавите за да сметка за да пристапите на серверот компјутер, кој има сите датотеки. Оној кој ја има FTP серверот потоа создава разни сметки на пример, нивните пријатели, или други, така што тие можат да имаат пристап до разни датотеки на серверот дека тој има дистрибуирани.

Сега ќе ви кажам малку за протокол. Па она што е протокол? А протокол е метод или размена на информации. Дури и тогаш, постојат голем број на различни протоколи на интернет, туку затоа што има sp Monga начини за размена Информациите со. Но, кога луѓето се зборува за varnadra, па важно е дека ние се зборува шведски, во овој контекст, така шведски е еден вид на протокол. Тоа, рече, постојат голем број на различни протоколи на интернет дека може да имаат тешко време за изработка на нивните пр TCP / IP, HTTP, SMTP, POP и многу други работи. Тие ФУ протоколи што споменав само сега не е можеби најважната работа но најчест што те гледам. Но оние протоколи се доста важно да знаете малку повеќе за тоа.

TCP / IP се залага за "Протокол за контрола на пренос / Интернет протокол" и е многу важно во интернет. TCP / IP е важно ако сурфате на интернет или да ја провери вашата електронска пошта, и др TCP / IP е најшироко користени комуникациски протокол на интернетот, на TCP / IP се користи во други мрежи.

Сега јас ќе разговараме повеќе за DNS. А DNS се користи кога ќе се поврзете на интернет преку модем. Штом ќе се поврзете на интернет за да се добие IP адреса и име на домен. Но, она што е сега на DNS за? И DNS се залага за "Име на домен систем", кој им овозможува на секој IP број еден домен име. Но тогаш постојат посебни сервери кои нудат секоја IP број еден домен, но тоа не е само за да им обезбеди на IP адреса на име на домен, мора да е право име на домен на точната ИП број.

SMTP и поп-пошта е она што го кажува името. SMTP значи "просто Mail Transfer Protocol" протокол кој се справува со систем за пошта на Интернет. Постојат повеќе протоколи за е-пошта, како што поп "Пошта протокол". Вашиот интернет провајдер има unlikeliness на SMTP и поп-сервер, кој има посебна IP адреса дека мора да имате за да бидете во можност да пристапите до вашата e-mail. Но, вие не треба да го користат својот SMTP или поп сервер, можете да го користите на пример hotmail. На Hormail не внесете одредена IP адреса, но ќе треба да се регистрираат на нивниот веб-сајт и да можете да ја проверите вашата e-mail пораки.

Cookies се доста паметна работа на располагање на некои веб-сајтови. Cookies се мали датотеки на не повеќе од 4 kB, поткрепен дома на вашиот компјутер. Колаче прави, така што ако сте биле на една страна, порано дека има колачиња прочитате filern на 4 kB, како и начинот на серверот може да учат од пример која страница што сте го посетиле порано, колку пати ќе имаат во посета на сајт и тоа што сте го направиле на веб страната сте. Но колачиња не се опасни, тоа е само чиста .txt датотеки кои се преснимуваат на вашиот компјутер во специјални "куки mappp", но ако сте од страната и да оди во шопинг, па тоа ќе дојде UTT "ве сака accepetera колачиња "и тоа е она што го добивате лутам. Но во спротивно тоа не е опасно со колачиња. Но, тогаш се поставува прашањето зошто cookies за да и се даде лоша репутација. Добро, тоа е да се злоупотребат духот на cookies за да бидат во можност да го прочитате она што страници други луѓе биле на, итн Ако сега ќе има спам рекламирање на вашата е-пошта, тоа е затоа што некој ја користи идејата за колачиња.

Зборувајќи за спамирање, постојат голем број на многу луѓе во врска со користење на SOG пелерина да ја сокријат својата вистинска IP адреса, така што тие нема да се фатат за спамирање толку брзо како што ако тие ќе имаат вистинска IP адреса. Но, постојат некои начини за да се провери на IP адреси спамери ', а сега јас ќе ти дадам еден пример за тоа. Да ги пратите спамер е прилично лесно, ако може да се направи и да се тоа го правам за некое време. Таа има една страница, која ги регистрира на познати спамери и проверка на нивната IP адреса, но на неколку различни алатки. Со следење на спамер да се регистрирате неговите или нејзините во полиција или слично. IP адреса е личен број на компјутерска уметност, и така тоа е добро, едноставно да биста спамер.

Банери почнале да стануваат се повеќе популарни во средината на 1998. Но, она што е знамето? Па, бајрако често е жив лик, или слични syligt на веб страната. Исто така можете да направите свој банер во цртеж или слично, со банер, може да се поврзе на вашата веб-страница. Тоа е одличен начин да го користите банери на како што се промени знамето, тогаш повеќето од нив забранети министри во големина 81 * 33-ти Со тој вид на банерот ќе се направи банер Замена со други кои имаат веб-страница и да имаат многу посетители дневно.

Интернет денес има голема улога во денешниот sammhälle. Повеќето кој седи на Интернет денес е над сите млади луѓе седат во "заедница", страница што секој може да се соберат и да испраќате пораки на varanda. Но, исто така, може да се прочита на весникот на интернет, итн на интернет е добар, доколку сакате Информациите кога треба да се направи, на пример работа училиште итн, а пред се, постојат работи на интернет денес.

based on 11 ratings Историја на интернетот, 2.3 од 5 врз основа на 11 рејтингот
Оценувате Историја на интернетот


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на историјата на Интернет или на било кој начин поврзани со историјата на интернетот.

Коментира Историја на интернетот

|


Предупредување: Непознат: отворен (/ var / apachefs / сесии / sess_0g06qgehv8nsrjoj091j3khbs5, O_RDWR) не успеа: Нема на уредот (28) простор во непознато on-line 0

Предупредување: Непознат: Не успеав да напишам сесија податоци (фајлови). Ве молиме потврдете дека сегашниот амбиент на session.save_path е точна (/ var / apachefs / сесија) во непознато on-line 0