. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Исак Асимов

Исак Асимов е роден во едно мало село во средината на она што тогаш беше на Советскиот Сојуз на
2 јануари, 1920 година. На возраст од три, неговото семејство емигрирал во Њујорк, каде
Неговите родители биле сопственици на продавници. Исаак беше невообичаено надарен Момчето,
Д-р и заврши како професор по биохемија во 1948 година. Сепак, неговата
литературни таленти веќе одржа толку добро што тој никогаш не се предава без
посветен самиот да пишувам полно работно време.
Од своето деби во 1939 година, Асимов пишувал речиси 300 книги. Далеку од сите
е научна фантастика жанр. Тој е автор на публикации во разновидни теми
како Јазичните досетки и Дик, Библијата коментари и популарна наука. Затоа е
разновидност, наместо унилатерализам, кој се карактеризира Исак Асимов.

Вовед

Фондацијата трилогија на Исак Асимов може да се карактеризира како научна фантастика култура
Библијата. Нема други СФ роман е толку продорни што го
неверојатна приказна на Фондацијата со својата психолошка интрига и опис
на битката за галаксија. Трилогијата е навистина еден долг колекција на кратки приказни
дека во текот на годините 1942-1949 беше објавена во американскиот СФ списанија, но
десет години подоцна објавена во форма на книга во три дела.

Ракување

Неколку илјади години поминаа и човекот има преку напредни вселенска технологија се шири
во Млечниот Пат каде што сè уште тешка борба се одвива како на оние на кои
ќе стане владетел на галаксијата. Кога читателот влегува во акција, таа има
прва империја ја презеде контролата на центарот на Млечниот Пат и обидот
одржување на нивното владеење речиси går.Samtidigt имаат психо историчар Хари
Seldon направи сензационално откритие.
Со својот уникатен пристап кон математички формули на голем човечки маса "
однесување би можело да се предвиди иднината, тој успеа да стигне до заклучок дека Империја
ќе падне во блиска иднина и варваризмот и анархија царува во 10.000
години пред новата империја може да се случи и галактички систем ресетирање.
Да се ​​скрати наредните нарушување тој го сочинува еден план, така што на 10 000
години само ќе биде 1 000 години. Планот е да се Кралскиот врвни научници
на ненаселени мала планета во периферијата (најоддалечените делови на галаксијата) и каде
изгради силна доволно моќ, кои на крајот ќе стане нова империја.
Кои се стремат суперсила наречена Фондацијата.
За безбедност, формирање Seldon, исто така, втор основа се состои целосно
од страна на психолозите на планетата империја да го заштити планот од непријателите.

Преглед

Постојат неколку книги кои сум бил толку заинтересирани во читање на Фондацијата-
трилогија, можеби, главно, бидејќи јас сум научна фантастика вентилатор и има
слушнале толку многу пофалби за тоа однапред. Јас сигурно не беше разочаран.
Трилогијата е како главен СФ роман треба да биде, на соодветен микс на
неизвесност, митот и реалноста. Една мала забелешка за ниска во книгата хумор содржина
но инаку не постои ништо да се жалат. Тоа навистина е интересно да
следат судбината на Млечниот Пат во текот на еден милениум кога храброст и силен менталитет значеше
сите интриги и конфликти кои ограничуваше на галаксијата.
Книгата е лесна за читање, што е задолжително за оние како мене, кои обично се
немаат трпение да ја прочитам 600 страници книги.
Јазик Асимов е, ако во некои моменти малку напредни, целосно разбирлива.
Во овој жанр би требало некои работи природно да биде тешко да се разбере.
Некои знаци на стареењето, сепак, нема и Асимов е познат
секогаш да се користат такви современи јазици како е можно во нивните книги.
Целокупната една од најдобрите книги што некогаш сум ја прочита и јас
препорачуваме на сите, а не само sf заинтересирани да го прочита, бидејќи тоа
исто така, за минатото и сегашноста. За тоа се вели:
Историјата се повторува.

Стапка Исак Асимов


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Исак Асимов или на било кој начин поврзани со Исак Асимов.

Коментира за Исак Асимов

« | "