.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Исак Њутн

Предмет: Биографии

Исак Њутн е роден на имот Woolsthope близина Grantham во Англија 4 јануари 1643. Кога се родил тој бил многу мал. Неговото детство не беше особено добра. Исак пораснав на мала фарма. Татко Исак е исто така именуван Исак умрел три месеци по Исак е роден. Мајка Исак, Хана Њутн се омажи за богат свештеник, Варнава Смит кога Исаак беше три години. Следната година се пресели мајка Исак во друго село свештеник. Но Исаак стоеше и се грижеше за својата баба. Мајка Исак се врати кога Исак имаше 10 години. Таа беше вдовица со три деца од свештеникот. Њутн отиде основно училиште во својот дом област. Тоа беше тогаш Исак, тој научил да чита, пишува и смета. Наместо на работа после училиште завршува на Исак го продолживме патот на кралот Едвард VI Граматика училиште во Gantham. Во текот на терминот Исак живееше со фармацевт. Како дете, Исак работеше многу часови за изградба на мали машини и модели. Тој спаси пари и купи градежни материјали и алатки како што пили, чекани, длета и дрво. На ветрот фармацевт Исак изградено вода од неговата спална соба. Со хемикалии во кабинетот на фармацевт тој експериментирал. Исаак не беше на заминување, тој беше срамежлив и да се пензионира. Тој не сакал да игра спорт без читање книги и гради модели наместо тоа. Кога имал 16 години, тој беше повикан назад во Woolsthope на работа. Тој не беше добар земјоделец но тој чита книги или експериментирал наместо да работи. Девет месеци подоцна, Исак во училиште во Gratnham. Тогаш тоа беше директорот на училиштето, Хенри удар што се грижеше и предавал Исак. Сите наставници се подготвува Исака на универзитетот. Во јуни 1661 година, кога имал 18 години, Исак дојде во Тринити Колеџ, кои припаѓале на Универзитетот во Кембриџ. Прва година во Троица колеџ тој се изучува од страна на студентот во било кое време. Тој беше еден од оние кои се богати студенти со трчање errands, послужување на храна, Полски вашиот чизми и празнење на комората саксии. Професор по математика, Исак Бароу охрабруваат студии на Њутн. Следната година се Исак Њутн дипломирал и стана ерген. Исаак беше силен добар во математика. Но, наскоро повеќе од нивните наставници. Тој стана заинтересирани во геометријата и алгебрата. Затоа што беше ерген Исак има право да оди четири години на Тринити колеџот. Тој тогаш работел со своите студии и истражувања.

Бидејќи тоа беше мачат затворени Универзитетот 1665-1667. 70.000 луѓе загинаа само во Лондон, од чума. За тоа време Исак бил дома во Woolsthope две години и работел на нивниот следен откритија. На 26-годишна возраст стана Исак Њутн професор по математика и претставен на Универзитетот во парламентот.

Научникот Исак Њутн бил вработен од нане 1696. 1700 година станал шеф на Нане. Тој, исто така, стана претседател на научно друштво Кралското друштво. Њутн исто така беше прогласен за витез од страна на кралицата Ана во 1705. Исак Њутн загинаа 31 март 1727. А успех Исак го направи на почетокот беше развојот на biomialserier. Кога Универзитетот бил затворен Исак стана заинтересирани за светлина и оптика. Во раното детство куќа во Woolsthorpe направи Исак неколку едноставни експерименти. Со дозволување на тесен сноп светлина да ја погоди целта. Светлото беше свиткано или скршено кога тоа помина низ призма. Кога блескаше светлина надвор од друга страна тоа беше поширок и поделена на спектарот. Боите на виножитото. Но, има и такви кои го доведува во прашање. Исак направен експеримент клучна, бидејќи тоа беше тешко за другите да го повтори експериментот, имаше многу кои ја критикуваа заклучоци на Њутн. Исак исто така развиле математичка метода која тој ја нарече Начин на Fluxions. Денес ние ја нарекуваме inifinitesimalkalkyl. Њутн измислил телескопот со мали огледала, кои беа многу поефикасна од телескопите кои постоеле порано. Њутн исто така, дојде на земјата имаше атракција. Како што ние сега го нарекуваат гравитацијата, се вели дека седел под јаболкницата во Woolsthorpe. Кога јаболко падна на земја и Њутн Секогаш се прашував зошто јаболка падна од јаболкницата. Тој чита книги од филозофи како што Французинот Рене Декарт, англискиот Хенри повеќе и Томас Хобс. Исак изучува германскиот астроном Јохан Кеплер на неговите дела за светлината, телескопи и движењето на небесните тела. Тој, исто така студирал теории на италијанскиот научник Галилео Галилеј во математиката и астрономијата кои го направија револуција во науката. Уште еден човек што Њутн бил инспириран од е англискиот научник Роберт Бојл. Исак студирал на својата работа во филозофијата, хемија и физика. Англиски физичар и математичар Роберт Hooke и холандскиот астроном и природен филозоф Кристијан Хајгенс. Овие луѓе се сомневаат заклучоци на Њутн на светлината.

Њутн напиша книга Кралското друштво даде надвор. Книгата се вика Philosophiae Naturali Принципија Математика (математички принципи за природни филозофија). Но, обично се нарекува Принципија. Тој, исто така, ја напиша книгата Opticks.

based on 16 ratings Исак Њутн, 2.3 од 5 врз основа на 16 рејтингот
Оцени Исак Њутн


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Исак Њутн или на било кој начин поврзани со Исак Њутн.

Коментар Исак Њутн

« | »