.nu

Училишна работа и есеи од средно училиште
Барај училишен

Исламската уметност и култура

Ширење на пораки

На 600 на христијанската ера. Дали Мухамед обедини Арапскиот Полуостров, од сегашните до Кувајт и Јемен. Ова е основа за моќна империја дека со време ќе биде повеќе од два пати поголем. Во средината на 700 е, вклучени империјата на Шпанија, сите од Северна Африка, Ерменија и сите на патот до Пакистан. Исламската култура дојдоа да биде основната главнина на средниот век. Таа, исто така се појави на различни стилови во сите делови на кралството.

Арапското писмо беше од големо значење за ширењето на исламот. За најголем дел имаше пишувањето на Куранот. Бидејќи имаше слика забрана разви калиграфски стил многу. Quranic Писмото стана уметничко дело во себе, кои предизвикаа интерес на луѓето и истовремено го зајакна значењето на зборовите. Првиот стил што стана навистина популарен беше kufisk пишување. Во три века доминираа во сите Qurans дадени. Со текот на годините, се додава во мали умен украси на секоја буква. Во работните денови, тие се користат да се користи поедноставно Nashkskriften. Во 1200s ја Thuluthskriften текот на шантав скрипта. Tuluth значи една третина и врз основа на една третина од писмата Vättergatan надолу. Кога Иран стана муслиман е создаден преведени Светото Писмо во персиски и ирански стил е многу различен од оној што преовладуваше во Арапскиот Полуостров. Пример за калиграфија влијание во муслиманскиот свет е Саудиска знаме. Знамето е зелено и тоа е со бели Thuluthskrift: "не постои бог освен Аллах и Мухамед е неговиот пророк." И ирачки и ирански знамиња содржи зборовите "Аллах Акбар", што значи "Господ е голем".

Многу од Арапскиот Полуостров биле трговци и трговија беше важен дел од секојдневниот живот. Пророкот Мухамед и самиот бил трговец. Трговскиот беше разменети не само добра, но, исто така, идеи и начини на размислување. Бидејќи на тапанарот шири исламот со долг истрел. Згора на тоа, исламската империја добри контакти со разни делови на Азија, Русија, како и Кина и Индија. Нешто што христијанската црква во Европа го имав истиот степен. Исламот се уште постои во делови на Индија и Кина. По битката против 751 Танг војници во тековната Казахстан успеа Арапите го фати двајца мажи кои ги учат како да се направи хартија. Нешто што веќе долго време се еден кинески тајна на тој начин стана Арапите и подобрена технологија и хартија квалитет.

Исламската општество

Бидејќи на тргување градови се зголеми пол. Градовите доминираше речиси секогаш на тргување средната класа. Градовите беа поделени и луѓе од различни потекла кои живеат во различни делови на градот. Многуте израснал надвор од градските ѕидини. Тие можат да бидат богати или би можеле да бидат сиромашни. Криминалците и проститутките биле често на гробишта. Семејството беше човекот преку главата, но имаше и нешто што се нарекува quadi, еден вид на судија тие би можеле да се вклучат во граѓански предмети. А muhtasib е одговорен за многу работи, како што се следење на улиците, бидете сигурни дека водата не беше лошо, и ги закопа мртвите. Имаше нешто што се нарекува waqf, кој беше задолжен за помош од верските лидери. Околу џамија во градот, на bookstalls, златари и други работи кои се сметаат за парична казна. Повеќе валкани индустрии, како што кланици беа надвор од градските ѕидини.

Исламската архитектура

Според исламската вера е Каба, првата џамија. Тоа е Авраам кој го изградени по наредба од Бога. Каба е голема коцка од црн гранит, која е во близина на Мека, Саудиска Арабија. Тоа е каде што муслимански аџилак. Во источниот агол е "Rukn-ал-Асвад" погребани. Постои црн камен се верува дека е дел од метеор. Друг познат џамија дека има малку повеќе од класичните исламски стил на архитектура е Куполата на карпата во Ерусалим, изграден 691 На околу 740 Xianmoskén изграден во источниот крај на свилата. Џамијата во Кордоба, Шпанија почна 784 и беше важна пресвртница во историјата на исламот западно. Тоа беше многу различен од другите џамии, како не беше михраб на џамијата што посочуваше кон Мека. Меѓу палата калифот и џамијата е изградена на патот на половите, така што на калифот можеше да оди во џамија, без страв дека ќе биде убиен. Во моментов Русија околу 1000 година била изградена QOL Shariffmoskén која денес е најголемата џамија во Источна Европа. Џамиите биле богато украсени со калиграфија и арабески - еден вид на напредни геометриски модел дека исламот е многу познат.

Фото Бан

Ископувања и историски истражувања покажаа дека нема забрана во сликата на најраната историја на исламот. Во 700, имаше слики од палатата и можеби џамии. Се вели дека, сепак, Мухамед се сврте против луѓе кои се користат и создаде слики. На 800talet почнува да се појавува текстови кои зборуваат за слика забраната. Идејата е дека на сликата го прекрши првиот дел од верата: ". Не е Бог туку Бог" Со тоа што сликите е да биде креатор и никој не може да биде креатор освен Бог. Шиитски толкување на сликата забрана разликува сепак од сунитите. Шиитите забранува само слики кои се за идолопоклонство. Но, дури и меѓу сунитите имаат слика забрана дискутира. Се дискутираше за сликата забраната ќе се однесува само на живите суштества кои носеше Ruh (дух или душа). Некои сметаа дека сликите може да се случи во секојдневниот елементи како што се теписи и перници. На крајот тие одлучија сепак забрана слика на сите суштества кои имаат душа. Мислам дека тоа е зошто декоративната уметност стана толку популарна во исламот. Тоа е комбинација на цвеќе со апарати што е можеби повеќето конзервативна сликата можете да направите. Куранот не изразува забрана за слики, се потпира на идејата дека рече дека никој освен Бог е творец, кој е во Коранот. Сепак, таму е популарна приказна од Hadithsamlingarna кога Мухамед не сакаат да одат во во домот на Aisha неговата сопруга. Тој застана на вратата, бидејќи таа беше перници таму со слики од. Мухамед вели во приказната што секој кој користи слики ќе се казни за крај на светот.

Слики на исламот, сепак има многу, на пример, во Персискиот минијатурни визуелна уметност, која се појави во 1200s. Исто така, беше вообичаено да се има слики од Отоманската империја и mongulriket во Индија. Денес не постои слика забрани во исламските земји, тоа најверојатно ќе биде многу тешко да се имплементира со оглед на актуелните технологии и тогаш исламот се разбира се модернизирани. Но, во некои места живо делови Фото забрана останува, не треба да се изобрази Бог или на пророкот. Ова може да се објасни силни реакции против Мухамед цртани филмови, каде Мухамед не е само прикажан но, исто така, обесчестена.

based on 12 ratings Исламската уметност и култура, 2.7 надвор од 5 врз основа на 12 рејтингот
Стапка исламската уметност и култура


Поврзани со училишните
Во продолжение се дадени училишни проекти се занимаваат со исламска уметност и култура или на било кој начин поврзани со исламската уметност и култура.

Еден одговор на "исламска уметност и култура"

  1. Габриела на 29 мај 2008 во 06:39 #

    како погодените isalams општество во средниот век? она што се разликите помеѓу исламот и христијанството и кои се сличностите?

Коментар на исламската уметност и култура

« | »