.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Џексон Полок

Предмет: Биографии

Во 1912 година е роден нова големиот американски сликар, кој подоцна во неговиот живот ќе се развие нов стил на сликање на. Неговото име беше Џексон Полок. Во текот на 1940, тој почна да експериментира со автоматското пишување, а во 1947 година тој излезе со техника наречена акционото сликарство.
Многумина тврдат дека две други сликар, Макс Ернст и Ханс Хофман, измислила акционото сликарство, но Полок ја разви.
Тој го зеде големи платна, им се тркалаше на подот, а потоа тој нека боја истече, посипете или тоа се шират со стапови, мистеријата и ножеви. Од големиот екран, тогаш тој може да се намали од едно или повеќе дела на уметноста.
Акционото сликарство се нарекува и спонтаност.
Џексон Полок му го кажав каде сликарство дејствува ритуал, и додека тој насликал, тој не бил свесен за тоа што го сторил.
Еден од неговите најпопуларни сликарство дрвен коњ дрвен коњ, или како што е наречен во Шведска се во Модерна Museet во Стокхолм.
Џексон Полок 1956 починал.

based on 1 rating Џексон Полок, 2.5 од 5 врз основа на 1 рејтинг
Стапка Џексон Полок


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Џексон Полок или на било кој начин поврзани со Џексон Полок.

Коментира Џексон Полок

|