.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Споредба будизмот и HinduismProduct

Предмет: Религија

Будизмот потекло

Сидарта Гаутама роден околу 566 F. Кр во царството на Kapilavastu, тековни Непал. Таткото владеел со ова кралство. На луѓето кои живееле тука, наречен Shakya. Spådomsmän предвиде дека Сидарта ќе стане филозоф на смислата на животот. Таткото не му се допадна таа идеја, тој побарал од него да биде владетел. Кралот Suddhudana, одлучи да им даде на Siddharta најпознатите пријатно живот во палатата, така што тој никогаш не би можеле да ја напуштат своите пристаништа. Сидарта доби она што детето може да побара во тоа време. Но, и покрај ова, тој немал нешто, знаење и просветлување. Сидарта беше заробена зад палата врати и немаше поим во која фаза од целиот свет. Тој не најде задоволство во храната, нема радост во најскапиот алишта или подароци кои го опкружуваа. Во некое подоцнежно време, Сидарта имаше доволно и отиде надвор од незнаењето и материјализмот. Сидарта, исто така, беше во брак со една убава принцеза, Yasadhora. Но, неговата одлука е цврста и тој ја напушти палатата за да ја видите на надворешниот свет.

Клучот место

Сидарта видов болест, старост и смрт. Претепан самиот тој праша: "Како можам да се живее живот на задоволство и луксузни кога има еднаков на луѓето кои страдаат во овој свет? ''

На патот се сретна со другите кои се бара смислата на животот преку медитација и мисла. Одеше нивните чекори и се замонаши. Сидарта се стави многу напор во резервоарот и интелект, но наскоро забележав дека тој не го доведе до сознание дека тој бил толку сакаат да се постигне. Сидарта себе си во светот на аскетизам и мачени нејзиното тело во секој можен начин. Сидарта не најде одговори на овој начин било. Тој сфатил дека сега ниту луксузен живот во замокот, или живот како подвижник доведе до слобода.

Просветителството

Сидарта дека сега живееле на двата пола, луксузен живот и задоволство и животот на сиромаштијата и подвиг. Сидарта се обиде трет пат. Тој се концентрира на идејата, умот и менталитет. Но, овој пат тој ќе погледнеме длабоко во себе.

За време на полна месечина ден во мај, тој седеше под едно дрво Bodhi- на Гаја, притока на реката Ганг. Каде што даде ветување, '' Јас не одам за да ми патување од ова место се додека не стигнав до она што го бараат. Иако мојата душа остава мене или моето тело rots и јас ќе се открие вистината за смислата на животот ''. Сидарта медитирал длабоко и концентриран, но беше посетена од страна на Мара, на лукавиот. Мара се обиде да не се наруши концентрацијата Сидарта со испраќање убави жени, кои се обиделе да го заведе. Тој испрати на бурата и дождот но еден по еден поразени искушенија Сидарта Мара. Сидарта бараа длабоко во себе и медитирал за долго време, се вели дека Сидарта видов Законот Универзална на причина и последица за време на оваа моќна медитација. Се виде во својот живот и дојдоа да го гледаат документите да доведе до уште еден живот, карма. Сидарта се медитирал за некое време сега, на крајот тој го најде тоа што го бараше за многу години, вистината на животот. Тој стана Буда и во врат на шумата тој бил наречен Shakyamuni Буда, просветениот еден од династијата Shakya.

Зборот Буда не е навистина име што многу луѓе мислат. Тоа може да се толкува како разбудените, просветлен, некој кој го виделе светлото. Со тоа мислам на човек кој знае како да се земе од природна смрт во животот на болеста, стареењето и смртта. Ако мислите дека овој начин секој може да биде Буда, на просветлената личност.

Принцот Сидарта Гаутама е основач на будизмот и за на овој начин е роден на религијата.

Hinduisms потекло

Hinduismen потекло не може точно датираат во времето. Но, околу 2000 години п.н.е. може да се каже дека религијата зеде облик. Ова го прави еден од најстарите светски религии прави. Постојат неколку теории за потеклото на хиндуизмот, најпозната е теоријата на инвазијата на ариевците. На ариевците, што значи дека благородна, биле номадски и живеел во северните делови на Европа и Азија. Ова племиња прво се населиле во т.н. долината на Инд, Пакистан. Подоцна, се наметнува ариевците во Индија и освоил северните делови. На ариевците совлада железо и оружје, тоа е предност кога тие освоиле Dravidians кои се уште беа во бронзеното доба. На фер кожа ариевците се наметнува на темно Dravidians до јужните делови на земјата. На ариевците исто така, донесе религија и култура. Овие две култури потоа стана основа за денешната хиндуизмот.

Јас ќе истакнам дека постојат неколку теории за потеклото на хиндуизмот. Некои истражувачи велат дека оваа теорија не е докажано, тогаш денес ние сме зависни од историските факти. Тие тврдат дека оваа теорија е чиста измислица.

Потекло сличности

Постојат неколку сличности меѓу појавата на овие два региони. И дошол до Индија и денес и тие датираат далеку назад во времето, што ќе ја најстарите светски религии направи. Ако ние го игнорираме религии се испита и да се погледне во примери на христијанството, исламот и јудаизмот, ние јасно може да се види сличноста што се будизмот и хиндуизмот имаат. Будизмот и хиндуизмот е религија на луѓе кои прво се практикува религии. Ведите се напишани од страна на ариевците и Dravidians, учењата на Буда се напишани од страна на неговите следбеници и така натаму. Нивната појава е веродостојна, бидејќи тоа беше основана од страна на луѓето, а не богови или пророците. За мене, христијанството и исламот повисока сила зборови на приврзаници, водство и насоките дадени во Светото Писмо и молитва.

Потекло разликите

Главната разлика е дека будизмот има поплитки, Сидарта Guatama, но Hinduismen нема таква основачот. Во будизмот религијата станува просветлен од Сидарта, хиндуизмот посетена од страна на две различни цивилизации спојат нивните културни карактеристики и религијата.

Будизмот, типични карактеристики

Будистите веруваат во душата скитници по смртта, самсара. Тие исто така веруваат во "рајот", но без пеколот. Еден речиси може да се каже дека страдањето и постојана преродба е пекол. Еден пекол на христијанството или други светски религии не постојат. Страдајќи единици dukha и од будистички Пали јазик. Будистите не веруваат во богови или пророците. Ако христијанството вели: Дали ова, вели будизмот: Тренирајте себе. Буда никогаш не се видел како на Бог и затоа будистите независно од боговите. Да се ​​молиш и жртва е безвреден мисла Буда. Следбениците на религијата научил да бидат мирни и да се создаде природен пристап кон нештата во животот. Нирвана е секој будистите крајна цел, Нирвана е достигнато кога човек се откажал од сите желби и прифатија учења на Буда и сфати значењето на тоа. Буда Сидарта покажа патот во неговата доктрина, но за да се стигне до Нирвана е дозволено да го направат сами.

Медитација

Медитацијата е еден од клучните елементи на будизмот, тоа е преку моќни медитација дека Сидарта стана Буда. Целта на медитацијата е да ги обучуваат своите свест и се доближи до просветлување. Медитација може да биде релаксирачко за резервоарот и телото, но медитација во будизмот има подлабоко цел. Може да се каже дека медитацијата се развива јасност и тишина кога живеете во будизмот и хиндуизмот.

Vesak и Kathina

Vesak се слави во мај за време на полна месечина ден за сеќавање на раѓањето на Буда и просветлување.

Kathina преведува како силна и моќна. На почетокот на јули, Theravada монасите и изведување на медитација и други физички вежби. Бидејќи им дава на луѓето монасите четири förnödheter им се потребни. Облека, храна, засолниште и медицината. Будистичките монаси задоволство да обезбедат храна и подароци, тогаш ова е кажано за прочистување на народот умот.

Етика (Панче вирус)

За обичниот будистички, постојат пет дисциплини во животот кои ги следите.

 Одалеченост од убиството, почитување живот

 Не кражба може да се случи, почитување на имот

 Не сексуална missköte, почитувањето на природата

 Не се дозволени лаги, почитување чесност

 без лекови или опојни средства, ги почитува вашето тело и душа

Практично сите будистите следете ги овие едноставни правила на животот да придонесат за јасна и чиста околина.

Хиндуизмот, типични карактеристики

Само што се будизмот, хиндуизмот верува во самсара, реинкарнацијата. Тие веруваат дека се што е во светот има душа, Atma. Хиндуизмот има многу богови, кои претставуваат повеќе страници на еден универзален Бог, Брахман, или светот душа. Сите Атман е во прилог на овој светски душа, но не сосема целосно. Само кога ослободен од самсара можат да живеат во хармонија со универзална душа и да го достигне moksha. Moksha е слична на нирвана, бидејќи тие се и државните дека некој ќе дојде кога ќе се сфати значењето на религијата е доктрина и значење. Хиндуизмот е политеистичка религија и пантеизам. Душата да талкаат на она форма на живот насекаде, дури и животните, и поради тоа, животните имаат голема вредност во Индија, особено крава.

Во Индија, еден кастинскиот систем, ова дојде во исто време како и религија доби својот почеток. Кастинскиот делат народот на касти во зависност од она што тие имаат карма. Ова карма одредува тогаш следниот реинкарнација. Системот на касти е само во хиндуизмот и религијата уникатен. Како учењето на Буда Сидарта беше делумно на еднаквост меѓу луѓето, не тој на кастинскиот систем влијание врз општеството и поделбата. Тоа не е само дефект, системот е во хиндуизмот од почетокот и да се создаде рамнотежа во религијата. И покрај валканата работа дека пониските касти може да се спроведе, таму не е многу поплаки. Хиндусите живееле со овој систем за илјадници години.

Хиндусите веруваат на своите животи на повисоките сили, тие веруваат дека боговите ќе ги води оние во вистинската насока. Но, хиндуизмот е исто така прекрасен начин на живот, каде што доктрина е духовит и без други типични карактеристики.

Правила и начини на живот

 еден хинду не смеат да јадат месо

 Без алкохол може да биде присутен

 Не лаги

 Не кражба

 Не повредувај животни или друг живот

За обичниот хинду овие точки се важни за живеење чесен и чист живот.

Puja

Puja е ритуал изведена од страна на Хиндусите. Тој се состои од чекори за Puja жртва на идолот еден ставени пред него. Други читаат молитви или медитираат за да стигнат до контакт со Брахман. Оваа церемонија е сосема кратко и исто така се применува во домовите на Хиндусите.

Јога

Во западните земји, Јога стана познат по метод се практикува од страна на луѓе кои сакаат тивка ум и секојдневниот живот. Овој метод само доаѓаат од хиндуизмот и остварува за другите

целите на Хиндусите. Јога значи унија и е ментална и физичка медитација за лекар поблиску до душата на светот. За останатиот дел од светот е јога практика која може да се најде спокојство во.

Подвизуваше во хиндуизмот

Постојат мажи кои ќе се одлучат да се постигне moksha преку подвиг. Оние кои практикуваат овој метод се нарекува аскети и мачење на самите себе, тие веруваат дека може да се стигне до контакт помеѓу душата и Брахман. Sadhus се мажи кои бараат патот на мудроста, тие се откаже од сите нивни имот и одиме во храмот за да се постигне moksha преку знаењето.

Прослави

Holifesten: празнува во спомен на еден познат Бог, имено Кришна. Тоа е среќен празникот каде бои гуши и акварели фрлени околу еден во друг. Прослава за семејството заедно. Raksha Bandhan: зборот значи поврзување. Тоа е празник кога врската и љубовта е во центарот. Семејствата и кога се врзуваат свила конец околу меѓусебните зглобовите како знак на заштита. Тие, исто така, се моли за боговите да се заштити една те сакам.

Krishnajanmashtmi: А празник се прославува во неколку дена, за раѓањето на богот Кришна.

Покрај наведените празници, постојат повеќе фестивали кои се прослави, има многу богови во хиндуизмот, па затоа празници толку посебен.

Дарма и должности

Во прилог на начелата содржани погоре, постојат четири реченици на животот по хинду.

 дхарма

Оние кои припаѓаат на одредена кастинскиот систем го прави своето обврските поврзани со каста. Тоа е Дарма, да се продолжи неговиот живот во таа позиција го заврши.

 успех

Тоа го прави толку добро што може врз основа на нивните тела и нивните околности. Тие се стави мисла во сè што правиме.

 Уживање на убавините на животот

Човекот треба да уживаат дека животот има да понуди.

 Испорака на душата од повторното раѓање

Крајната во должност е да ја ослободи неговата душа од реинкарнација и да стане еден со душата на светот, со цел да се доживее moksha.

Разлики и сличности, типични карактеристики

Започнуваме со наједноставниот сличност, што и двете, верувањето во реинкарнација и преминувањето на душата. И двете религии веруваат во живот после смртта, тие се раѓаат, живеат, умираат, а потоа повторно да се прероди во нов облик на живот. Хиндусите и Будистите имаат крајна точка во животот, постигната е состојба кога сите аспекти на религијата е јасно до еден. Хиндуизмот има неколку начини за да се постигне moksha, но будизмот нема такви патишта. За да се достигне нирвана, мора да стане монах, но тоа исто така зависи од правецот во будизмот и припаѓаш, како што јас ќе потаму.

Религиите имаат тенденција да имаат основни правила за тоа како да се биде кон другите и како треба да се стори, Десетте заповеди на христијанството и така натаму. Правилата во хиндуизмот и будизмот се многу слични. Религиите имаат повеќе сличности отколку разлики, затоа будизмот е роден надвор од хиндуизмот основа. Празници се различни едни од други, да се разбере зошто, ние мора да се погледне назад на типичните карактеристики на религии. Ние знаеме дека хиндуизмот обожува многу богови, богови, кои создаваат, богови, кои даваат љубов, богови кои ги штитат, илјадници богови! Будистичката поклони не се богови, ниту Буда. Затоа, тие не се толку многу фестивали како хиндуизмот има. Хиндуизмот има голема љубов на боговите позиции во

религијата и помош тие можат да ги постигнат своите цели. Буда Сидарта научат содржани нема поделба помеѓу општествените класи и народи. Друга разлика, бидејќи од кастинскиот систем се уште живее во Индија.

Медитацијата е централниот дел на Источна религии, особено будизмот и хиндуизмот. Тоа им помага да се достигне мисли дека даде увид и вештина. За не-религиозни или други религии, медитација може да биде тивко време кога тоа го отвора умот и почнува повторно.

Будизмот верува дека светот е составен од страдање и целта на будистички е да се ослободат себеси од страдањето. Хиндусите веруваат во четири фази од животот да се постигне (погоре), кој Будистите не. Будизмот е филозофија и религија свесни, многу зависи од внатрешниот мир и просветлување. Хиндуизмот сепак, е речиси еден начин на живот. Вие навистина не можат да се споредуваат овие две разлика од некои детали. Најпрепознатливите Разликата е во тоа хиндуизмот е пантеизам (Бог е во сè, Брама) и политеизмот (многу богови во рамките на една религија). Будизмот е атеистичка религија, но тоа не негира дека боговите постојат, тие не се потребни, кога ќе го следат учењето на Буда.

Учење, будизмот

Кога Сидарта постигне просветлување, Буда, тој го виде смислата на животот. Во поедноставни зборови, тој сфати како целиот живот работел поени. Тој дојде до '' Четирите Благородни Вистини '' Ова е основната доктрина во будизмот

Четирите Благородни Вистини (Ariya Sacca-)

Основната доктрината на будизмот, Буда презентирани во четирите благородни вистини.

1. За страдањето

Сè што е еден страдање! Среќата се претвора во тага, возраста на детето и да умре, цвет венее ако не се добие вода или светлина. Што значи тоа е дека страдањето е неизбежна онолку долго колку што се бара на материјализмот и додека сте заглавени во незнаење. Ние сакаме некого, но тоа лице може да исчезне или ќе умрат. Тоа е првиот благородна вистината Буда. За луѓето кои го читаат ова за прв пат, тоа може да изгледа чудно, но Буда не реков дека постои радост во животот. Го виде радост на пријателите, семејството, но оваа радост на крајот отиде во страдање.

2. причина за страдањата

Објаснувањето на првиот вистината Буда. Барање и жед за материјалните нешта е причина, сакате постојано да сакаат повеќе, сакате да се успее, сакаш да се достигне врвот, сакате да ги имате најновите gadgets, или облеката. Ова води далеку од ментална слобода и наместо тоа ќе се прероди и продолжува циклусот на реинкарнација.

3. За страдањето крајот

Да се ​​стави крај на страдањето, човекот мора да го убие со жед и наместо да се фокусира на мислата и умот. Будистите користи светлината што парабола, свеќа е разнесена и излегува, тогаш вие сте слободни. Оваа состојба се нарекува Нирвана и е она што секој сака будистички, состојба на хармонија и разбирање на човековата природа.

4. Патот на страдањето престанува друго

Буда имал моето искуство како монах, испосничка и принцот знаеше дека ниту еден од овие начини на живот доведе до Нирвана. Наместо тоа, тој избра средина, кога тој стана просветлен, овој пат тој го нарекува '' осумкратен Пат "и е само начинот на кој треба да се следат за да се постигне Нирвана.

На осум пати Пат

 Ист Ditthi, соодветно познавање на Dhamma и Ослободителната

 Ист Sankappa, право расположение да дејствуваат надвор од љубов и хармонија

 Ист Vaca, нели говор безопасен и мирен говори, без неактивен брборењата или лаги

 Ист Kamantha, право акција ќе ги следат заповедите дилер почит

 Ист Ajiva, нели животот што го заслужуваат нивниот живот со тоа што живеел во право

 ист CheapoairCheapoair, ќе настојуваат да придонесе за подобар свет

 Ист Sati, нели буден внимание на телото, чувства, емоции

 Ист самади, нели медитација концентрација на ментална сила за време на медитации, и сила да се фокусира на една мисла.

Учење, хиндуизмот

Во хиндуизмот не постои сличен учењето на Буда. Наместо тоа, доктрината на мисли религијата во врска со Atma, светската душа, moksha, реинкарнација, итн во религијата е свето писмо, Ведите. Таа раскажува приказни на боговите и нивните животи, како тие се справи со мисли и работи. Доктрината добиете кога почнувајќи од боговите дела и авантурите на сите приказни. Различни касти, исто така, може да значи различни погледи на учењето помалку детално, но идејата дека целата религија има заедничко однесува на сите следбеници.

Секојдневниот живот

Во рамките на будизмот учи родителите на децата да бидат одговорни во согласност и дисциплинирани во умот. Тие се учи на почетокот дека сите дела има последици, и на тој начин тие стануваат претпазливи. Можам да замислам дека децата имаат голема почит и дисциплина на другите. Многу ќе зависи од нивната усогласеност со нивните религии и совладување на основите од самиот почеток. На пример, во Шведска не е вера и живот најважниот дел во училиштата и во секојдневниот живот. За оние кои го следат религии се испита ова прашање, игра голема улога во нивните животи. Многу религија подразбира разбирање, децата учат да размислуваат поинаку за животот, тие учат да филозофираме. Некои млади луѓе стануваат монаси и тогаш тоа ќе биде дури и построга со материјализмот и на современиот свет во нивните животи. Будистички монах само може да потрае неколку работи, но овие се различни од други вредности. Тие се една чаша и секое утро да одат надвор да побара храна од народот, може да се случи само потребни, лични предмети. Постои голема разлика од мојот живот, јас сум религиозен, но не и на тој начин, јас сум опкружен со толку многу друго. Мојата религија не е врз основа на строги правила за да се следат. Нема религија, најверојатно има ист ефект врз деца што се будизмот и хиндуизмот имаат. Но, мислам дека тие се во ред, не постои ништо во религијата да укажуваат на тоа дека спротивното е точно.

Будизмот има над 400 милиони следбеници ширум светот. Во Шведска, будизмот е трет по големина религија со околу 13.000 следбеници. Хиндуизмот има над една милијарда приврзаници, главно во Индија, Шри Ланка, Непал, Малезија и Индонезија. Во Шведска има околу 5-10.000 Хиндусите.

Во будизмот се смета за жена да биде помалку вредни, Буда предупреди своите ученици и следбеници на жената. Но, жената може да го достигне истото сфаќање дека човек и да научат истите вештини. Денес постојат женски бодисатви кој ги пренесува своите учења на народот. Западниот свет култура влијае на религии на Исток.

Жените во хиндуизмот има беда на живот. Во хиндуизмот жена добива претепан и ги имаат истите права како и мажите имаат. Политика пристап кон ова е малку веројатно. Човекот има голема доминација врз жената и ако тој се сомнева неверство, таа измачувани или убиени. Се ожени надвор младите девојки да се постари мажи, бидејќи тие се околу од почетокот на традицијата. Овие настани се насекаде во Индија, жената се смета да биде товар во некои делови. Правата на жените се малку и мажите се доминантни.

Богато-низ тие, будизмот

Кога Буда умрел околу 480 F. Кр. Тој имаше следбеници и ученици кои се шири неговите учења низ Азија. По некое време формирани две различни школи на будизмот.

Theravada или Hinayana

Hinayana е Пали и може да се преведе на малиот вагон и е најстарото училиште на будизмот. Зборот Hinayana се обликува со зборовите ХИНА, што значи малку или ниска и Јана кој е кочија или круг, еден начин да се постигне просветлување. Причината за ова име е тоа што ова училиште тврдат дека само монасите и монахињите може да достигне нирвана. На основа лежи во збирка текстови во Пали се нарекува Tipitaka (Трите кошници), оригиналниот доктрина учи од страна на Буда. Осумте благородни вистини поделени во

 етика (право на говор, право акција, правото на живот)

 ум улога (десно напор, нели концентрација, нели будност)

 знаење, мудрост (десно разбирање, право на знаење)

Монасите и мирјаните имаат чести контакти во рамките на Theravada будизмот. Монасите исто така, пренесува доктрината на народот и проценка дава народот монаси работи кои треба да продолжи наставата. Шри Ланка, Камбоџа, Лаос, Мјанмар, Тајланд е призната Theravada општества.

Махајана

Во последно време, не беше нов развој во будизмот, Махајана. Махајана значи голем количка е ново училиште. Оваа доктрина е дека секој би можел да достигне нирвана страна на лице кое веќе се стекнал просветлување (Boddhisattva) не може да ја напушти земјата се додека не им помогна на други се постигне истиот увид. Тоа е многу помалку отколку Theravada учења но за разлика од Theravada жртвува Mahayanister духови и други субјекти. Оваа насока е во голем дел во западните делови на Азија, Тибет, Јапонија, Кореја и Кина.

Lamaism

Во Тибет будизмот повика Lamaism, лидер Далај Лама и Lamaismens важна личност.

Насоки, хиндуизмот

Во Hinduismen е во принцип насоки различни начини да се Moksha. Но, овие "училишта", сепак, е филозофска разлика будизмот правци.

Карма

Оваа насока значи дека се потпира на добри дела во животот, да се живее морално и мирна. Обично луѓето живеат според Ahimsa, ненасилна метода се користи во немирите за време на Махатма Ганди обид да се укине од кастинскиот систем. Тоа е по правилата или начини на живот дека религијата има.

Бхакти

Тоа е тесно поврзано со богот Вишну, да ја покажат својата почит и љубов со жртвување, се молат и ја покажат својата благодарност. Љубовта игра голема улога во оваа насока. Бхакти, пак, може да се подели па дури и помали групи на насока.

Мудрост

Оваа насока е слична Hinayanan во будизмот. За да се постигне moksha тука, треба да имаат длабоко разбирање на религијата е доктрина и духовноста што е за реинкарнација и Брахман.

Оние кои ја следат оваа патека медитира, и чита од Ведите да создаде знаење за своја корист. Ова знаење потоа се користи кога ќе стане едно со Брахман и да стигнат до крајната цел во хиндуизмот ... Moksha.

based on 84 ratings Споредба будизмот и хиндуизмот 3,9 од 5 врз основа на 84 рејтингот
Оцени споредба будизмот и хиндуизмот


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат споредба будизмот и хиндуизмот или на било кој начин поврзани со споредба будизмот и хиндуизмот.

2 Responses to "Споредба будизмот и хиндуизмот"

  1. Фани б на 27 октомври, 2011 година во 07:24 #

    Ви благодариме за помош !! Многу добро факти. Лесно јазик.

  2. Linnea на 22 март 2012 во 05:00 #

    Многу добро факти и навистина ми помогна во последната секунда :) 5/5

Коментар компаративна будизмот и HinduismProduct

« | »