.nu

Училишна работа и есеи од средно училиште
Барај училишен

Земјината клима зони

Како климата на Земјата се менува и изглед зависи од различни нешта. Тоа го подели земјата во различни климатски зони на било кој начин беа допрени од маж и некако оштетен, или предизвика проблем.

Тундра

Тундра се шири низ најсеверната региони во светот, како во Северна Америка, Европа и Азија. Оваа зона се состои од треви, мов, лишаи и грмушки. Нема високи дрвја или слични, бидејќи земјата страдаат од вечен мраз или т.н. мраз. Иако оваа зона не е обработливо, луѓето живеат тука, Ескимите. Многу се прашуваат како тие толку успешно успеа да живеат таму.
Тундра е богата со нафта, гас и минерали. Од сите овие се од витално значење за човекот сака да ги искористат предностите на сето она што може да се најдат и на вечен лов за повеќе. Таа потоа се влева земјата на нејзината содржина со побрзо темпо отколку што е во можност да произведе повторно. Ова се нарекува одржливост и е голем проблем во светот. Бидејќи тоа е Земјата sombestämmer производство стапка, не можеме да правиме многу повеќе од рационализација и намалување на потрошувачката на прстен, што е тешко, кога населението на Земјата е толку голем како и денес. Многу земји се сега преземање одговорност за потрошувачка според договорот од Кјото положи свечена заклетва во градот Кјото. Договорот вели колку јаглерод секоја земја може да се емитуваат на годишно ниво. На штета е тоа што најголемиот виновник од сите земји не сакаат да се приклучи на договорот, САД. Како другите земји управуваат со нивните емисии на животната средина влијае на нас во Шведска, ние може, на пример, страдаат од главните kolförbruking на Велика Британија.

Зимзелени шуми "Тајга"

Најголем дел (зона) на Северната земјата пред да стигне тундра по име тајга. Зоната главно се состои од смрека, бор и ариш со некои волјата на бреза и aspskogar. Зимзелени шуми наречен тајга. Оваа област има најголем температурни разлики помеѓу лето и зима месеци. Тајга покрива 10% од површината на Земјата.
Таа има многу слични проблеми тундра, бидејќи овој дел е, исто така, богата со нафта и минерали. Туку затоа што на оваа, исто така, се состои од големи области, тоа води до желбата да се направи пари за да се соберат големи количини на шумата. Проблемот е што постојат добри и лоши начини да се намали шуми. На пример, Русија е ожнеана во таква брзина што ќе се добие голем clearcuts каде што не ја напуштат секоја дрвјата на сите. Ова значи дека земјата не добива кислород, што пак води до тоа нема да биде во можност да расте некои нови дрвја таму. Но, денес има земји кои се вози на развојот на сеча на шуми да се случи.
Меѓу нив, со Шведска.
Ние сега знаеме дека еден мора да направите различни ограничувања на уништување, за таму да се продолжи вегетација. Вообичаено е денес да се пошегува дека ние треба да се плаши од нашите шуми. А шега вели дека нејзините така: Што ќе се случи ако сите кинески почна да се користи тоалетната хартија? Знаеме денес дека тоа ќе бидат катастрофални.
Важно е дека земјите кои се далеку понапред во развојот шири своето знаење на други земји, ова не може да помогне, но тогаш можеби е време за уште еден договор за берење мора да се направи.

Тврдо дрво

Листопадните шуми главно се состојат од даб, плажа, пепел, Alm-, костен и јавори. Овие области се наоѓаат низ централна Европа, северна Кина, делови од Јужна Америка, Тасманија и Нов Зеланд. Овие шуми се сечат за да се добие обработлива земја. Околу 7% од површина изработена е покриена со листопадни шуми. Тоа е, исто така, во оваа зона како половина од светската популација се, како и големи и многу индустрии (што доведува до многу отпад). Поради ова, постојат и денес во овие области на воздухот, водата и почвата. Тука е парабола за шега што споменав во делот за Taigan: Што ако секој кинески лице ќе добие автомобил? Тогаш колку загадувањето ќе се зголеми тешко е да дознаам, но знаеме дека тоа ќе биде катастрофално за животната средина.
Овде е важно дека земјите во согласност со Протоколот од Кјото. Во Шведска има некои övskog и факт е дека денес државата може да се вклучат и да се каже дека некои шумите не може да се допре, но мора да бидат заштитени. Повеќето од нив се стари шуми. Други земји треба да го стори истото и да биде försikta над она што тие избираат да се стави нивната inustrier.

Macchia

Оваа зона е најголема околу Медитеранот, но, исто така, расфрлени во мали области од целиот свет. Зоната е познат поради неговата топли и суви лета и благи зими. Еве ти среќни туристи од северните делови на Европа.
Зоната одамна е богата со växtligheter. Во античко време имало голема сеча што доведе неколку земји växtligheter биле погодени и некои острови има тешко било дрвја лево и земјата нема доволно хранливи материи за да расте нови дрвја. Проблемот во оваа зона е туризмот, што им овозможува да се изгради голем бетонски хотел во кој ја разбира природата. Но, износот на туристи се зголемува загадувањето во текот semersterperioden. Ова е најочигледно во некои дестинации како Мајорка, тогаш тоа не е на сите одамна е исцрпена, кој е решен денес.
Решение за сличен проблем може да биде дека сите хотели и ресторани ќе обезбеди одреден процент на нето приход на заштеди фонд кој е за обновување на животната средина. Разбирливо, дури и патуваат компании го направите тоа.
Во Шведска не многу погодени од ова. За нас тоа е само за да патуваат на други места.

Пустината

Пустината е познат по песок, камен и за своите klippar. Тоа може да се справи само растенија прилагодени на оваа клима на живеење. Оние кои може да се справи суши и може да се сместат вода на неколку наврати кога врне и. Пустините најчесто се наоѓаат во северна Африка (на пр. Сахара) и по должината на западниот брег на Јужна Америка.
Таа има големи нафта и гас ресурси. Кога војната во Кувајт, Ирак против Иран, обид на Садам Хусеин да го преземе Кувајт, Ирак, се толку осветлена оган до 700 нафтени извори. Секако, ова добија своите последици. Друг проблем е опустинувањето. Ова се случува кога ќе не oåter земјата да се опорави, кои тие се користат да, земјата ја губи тогаш киселина и опустинувањето се шири, постојат и други фактори, како во текот наводнување на одредени области, или кога луѓето менувате таканаречените природни време на природата, како за промена на патот реки да се спречи поплави и слично.
Тука треба да се работи за да се обиде да се врати на природата нејзината нормална состојба, но тоа е тешко кога земјата има таква голема популација. Во Шведска, знаење за тоа како да расте голем и kvanske ние треба да се шири знаењето на, но прашање е дали веќе не сте отишле предалеку, така што е невозможно да го вратиме назад.

Степски

Ова е честа појава, понекогаш како Русија, Казахстан, Северна Америка, Аргентина и Австралија. Попознат како Pampas и Prairie. Има претходно пошумени области, отстапи место на големи пасишта што се климатските стана посуви. Таа беше тука доселениците се пресели да започне повторно по тешко време тука во Шведска, за време на емиграцијата.
Тука е парабола проблеми каде одгледувањето е непрекинато, ова деградирани почвата и во моментов не се доволно хранливи материи за да живеат на земјоделството. Сепак, тоа добро работеа со стоката се додека годишната суша. Ова доведе до неуспешни жетви, масовно смртноста на добиток и животинскиот свет, како и многу луѓе кои гладуваат.
Мора да ги споделите со почвата се опорави за неколку години да дојдат и да се надеваме дека ќе биде успешна. Она што не може да се промени или контрола на климата е што го прави тешко да се предвиди иднината.
Климата слични степски најблиските во Шведска е планинско земјиште, каде што шведскиот urinvånarbefolkningen согласувате со Сами. Тие во моментов имаат големи конфликти против шведската влада за тоа како нивните сајтови изгледа и како тие треба да се користи.

Савана

Саваните на Земјата се наоѓа во Источна Африка. Постои клима со многу сонце, која го задржува круг речиси целата година, со исклучок на мал дел кога врне. Вегетацијата се состои претежно од трева, но, исто така, дрвја, тоа е необично да имаат поголеми јата дрво, но тие обично стојат сами.
Животните кои живеат тука се и некои од најголемите цицачи на светот, вклучувајќи ги и слонови, жирафи, и биволите. Овие животни се тревопасни животни, но исто така има предатори како лавови, леопарди и хиени. Оваа варијација на животните привлекува големо внимание и привлекува многу туристи, што е поволна за посиромашните земји во Африка.
Савани денес е многу ретко населен и е во сите времиња. Тие, главно, се состои од луѓе кои живееле на normadliv или оние кои живееле во помали села.
Големата закана за savannahs од денес е во тоа што тие стануваат overgrazed и дека земјата може да страда од ерозија со користење на поновите машини. Дозволите скроти добиток оди каде што диви работи и во текот на пасишта.
Се уште треба да излезе со информации за тоа како да се движат на добиток за време на сувата сезона, така што нема да се приземји ќе биде overgrazed и како да ги користат машините, без да прави многу штета на земјата.
Бидејќи овие земји не произведуваат ништо växtväg дека ние во Шведска имаат потреба од, или може да излезе од други земји, па затоа не се многу погодени. Но, се разбира, треба да помогнат да се промовира продолжи да живее на саваните на Источна Африка, така што тие може да продолжи да се развива.

Тропските дождовни шуми

Најголемите дождовни шуми во светот се во Африка и Јужна Америка. Тука е висока температура и долго врнежливи сезони. Човечките суштества им е тешко да живеат во овие области, поради болести и слично, само прилагодени животни успеваат да преживеат. Земјата е богата со видови на дрвја и само еден хектар, може да има 100 различни видови дрвја, кои обично се многу баран.
Тоа уништува дрвја денес и ви праќа исклучување на побогатите земји, бидејќи на одредени видови на дрвја и други причини кои се потребни пари за да се подобри животниот стандард на населението. Кога тие паднаа, тие го прават тоа на големи области, оставајќи ништо, тоа значи дека земјата нема храна лево и условите за regrowth исчезне. Таа, исто така го уништува области каде различни домородните народи живееле, така што тие се принудени да се движат. Пресметано е дека ако уништувањето на шумите продолжува како го прави тоа, па ќе дождовните шуми да се целосно исчезна во 2035.
Очигледно ова е голема катастрофа, бидејќи тоа ќе потрае илјадници години за тоа повторно да се стабилизира и животински видови кои живеат таму и не се достапни никаде на друго место ќе се искорени, ние исто така треба дождовните шуми на верата на јаглерод диоксид за чистење на воздухот, тогаш постојат растенија во дождовна шума која го medeciner произведува и тогаш ќе исчезне со нив. Ова треба да се даде повеќе внимание во целиот свет, така што може да се најде решение, бидејќи тоа е невозможно дека тој продолжува онака како што изгледа. Земјите во случај на потреба да се најде уште еден извор на приход.

based on 23 ratings Земјината климатски зони, 2.3 надвор од 5 врз основа на 23 рејтингот
Стапката на Земјата климатски зони


Поврзани со училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на Земјата климатски зони или на било кој начин поврзани со Земјата климатски зони.

10 Responses to "на Земјата климатски зони"

 1. Niklas на 6 мај, 2008 во 15:43 #

  Шведска има два климатски зони, како Gällivare и Кируна, каде што два града се наоѓа во поларните климатски зона двата града
  се наоѓа северно од поларниот круг, каде што сонцето никогаш не заоѓа во зима и во лето сонцето никогаш не заоѓа
  зима започнува околу средината на ноември и зимата е долга и ладна често постудено од -20 и -40 може да биде
  Натан зимата завршува на март или април, каде што како во пролет, кога деновите се многу кратки, 6 часа долго
  пролет завршува околу средината на јуни, кога летото доаѓа и летото е кул тип само 15 од летото завршува Натан на јули или август
  тогаш тоа е вистина есен постојат денови кога многу кратки, 6 часа долго o есен е долго од типот Agusti о септември до средината на октомври

  но умерена зона локации јужно од поларниот круг каде што сонцето секогаш наопаку ноќта е долга и црна во зима и есен
  но во лето о пролет, кога денот е долг и светла
  но во Härnösand о Örebro кога Зимски почнува околу 1 декември, тогаш тоа е вид лапавица и мраз, понекогаш неколку степени под нулата о убаво ретко биде -20 степени
  но нашата волја тип на крајот на јануари, тогаш започнува пролет, кога тоа е лигав ochså до средината на април, а потоа ќе bladar на темите кои се
  почетокот на летото до крајот на мај, тип кога тогаш ќе вистинско лето може да се сончаат, но не можат да пливаат предизвика водата никогаш не добива hot'nog
  пливање, но на почетокот на јули, кога кон крајот на летото тип потемна зелена bladar на дрва, тогаш крајот на летото често достигнува 30 степени во јули, но
  до крајот на септември врне многу за Јули Август
  и септември од крајот на септември, тогаш ќе вистински есен до крајот на октомври, откако Октомври Ноември често ќе се замрзне пред да дојде зимата, но
  локации јужно од поларниот круг е речиси секогаш + степени надвор текот на целата година, но во зима често стануваат -grader но не толку често достигнува најстудените
  тип -10 но тип 1 пат во 10 години, кога тоа би можело да биде -30

 2. Niklas на 6 мај, 2008 во 16:04 #

  но климата е многу Härnösand opålitig текс на април 20, може да стане еден ден на наредниот ден-20, но ние Härnösand живеат како далеку на југ од
  поларниот круг имаме речиси никогаш вистински зимски ние сме навистина нашиот вид средината на февруари до средината на март, но не секогаш зависи од
  Што е времето само на денот може да стане veiny нашиот единствен снегови или лапавица, но некогаш имаме вистински лето во средината
  Мај до средината на јуни, но пред средината на летото често дождлив, но ние имаме вистинска есен само неколку дена во текот на месец октомври е поинаку
  несигурни поради временските hisses промени многу година во година, но зимата е само oftaste лигав тип крајот на ноември fam до средината на февруари
  но од средината на февруари до средината на март има тенденција да биде вистина кај нашиот вид неколку степени под нулата, но многу топло од сонцето
  така што снегот се топи, но не се топи во сенка, но Härnösand имаат огромни мешани времето промената на температурата значително ден на ден

 3. Niklas на 8 декември 2008 во 12:43 #

  Мислев дека Швеѓаните се изгради вештачки остров во средината на Натан precies екваторот на Земјата во секое време Натан Исток на Сомалија, мислев градење преку старо fatyg лебдат на водата, и лок фирма каде што o vetsa Ohop неколку парчиња брод заедно цврсто заедно во што потоа намали и заварување тогаш стави почва, па можете да почнете со изградба и расте провинции на живеење и дождовните шуми и патишта o фабрики итн тогаш само да се изгради поголем о поголема со се повеќе и повеќе лебдечки работи што се лепат и заварување и патка надолу во морето дното мора да има неколку илјади метар kejda да патка на островот мора да биде стационарен кога треба да се имаат неколку патка надолу во морето дното и понатаму

 4. Niklas на 8 декември 2008 во 12:50 #

  вештачки остров продолжување на jo кога сте изградена fördig мал остров што плови со неколку патка во морето дното тогаш може да почнат да се посветам на сите можности кои живеат на островот, како што се риби и растенија кои живеат под површината на водата, бидејќи тогаш неговата цел се зголемува за да дека морето дното воскресна до островот не е течно не зема стотици години да се наполни салата на море дното за да стигнат до островот мојот најбрзиот начин е да се започне изградба на градот под вода лебдечки остров

 5. Niklas на 8 декември 2008 во 12:53 #

  продолжување на jo пловечки остров може да ochså го прават тоа популарно место за луѓето själja пукање од други земји за да пловечки остров прави островот гради добива поголеми и поголеми

 6. Niklas на 8 декември 2008 во 12:56 #

  пловечки остров на екваторот и мора да купат многу старо да се изгради тоа поголем за да добиете повеќе o o укине повеќе пари за да се изгради повеќе и повеќе Doar може ochså вари о прават нови o själja понатаму, но лебдечки остров мора ochså купат нови челични греди и масовни градежни материјали да се изгради остров поголеми

 7. Niklas на 6 април 2010 во 02:33 #

  И видов филмот во 2012 година беше голем филм, но тоа е малку тоа што филмот вели, но јас верувам дека аксијално поместување на земјата се менува на секои сега и тогаш секоја година климатски зони се движат на секои сега и тогаш забележав пред во 80-тите во Härnösand тогаш зима често -20 во декември и јануари февруари оттогаш видот вредност благата зима потоа март тоа беше наша тоа значи дека снегот се топи и парична казна времето понекогаш снег, но сепак е наш, но во април вредноста на тип 50% голи земјата и 50% снежна покривка, но на може тоа беше тогаш SMÅA листови на бреза дрвја до Pinst од јуни, кога лисјата се големи на бреза дрвја и тоа беше за 20 + степени надвор до средината на јули, а потоа во август тоа беше вид на ладно одредени bladar бреза стана жолто на август месец бидејќи тоа е есента и дожд о Облачно до почетокот на ноември на ноември беше тешко месец, каде што нема лисја на теми и нема снег на теренот, а потоа дожд на декември, тогаш тоа е вистинска зима, но сега на 2000 година, климатските зона пресели далеку север и стана хит нова клима зона од југ ние се повеќе облачен и дожд во сите 12 месеци, бидејќи сега имаме толку често лапавица на декември и вена кава во јануари ќе потоа нашата природа е минус степени opch снег или облачен до некаде на февруари тогаш crappy времето само снег и ниските температури или лапавица и дожд до средината на април, кога облакот почнува да стане потенка o o помалку врнежи од дожд и снег ќе биде потопло и повеќе сонце, тогаш обично исчезнуваат снег и остава на теми почнат да растат надвор од крајот на април, по околу 10 дена период на листови кои растат надвор подготвен, тогаш тоа ќе биде лето, кога облаците стане погуста повторно, но повеќе магацинот облак тип дожд и сонце до средината на летото, кога променетите должини o воздухот малку кога некој се чувствува тешка дека тоа е наслов за есен тогаш станува bladar на темите nörkare и потемни до крајот на септември потоа на октомври потоа брзо паѓаат остава надолу до крајот на октомври, кога листовите се веќе и многу облачно и студено и темно тогаш обично теми без дозвола и голи земјата до средината на ноември ќе има лапавица до декември, но сега поврат јас забележав дека сонцето е повисоко и повисоко, секоја година на 21 декември и 21 јуни и деновите се подолги и подолги секоја година на 21 декември, но ноќите се потемни и повеќе секоја година на 21 јуни значи дека целата Шведска се пресели на југ малку секоја година, бидејќи климата смета потопла и пократки денови во лето и повеќе дена во зима ние наскоро ќе стигне до тропска клима зона не знам кога

 8. Niklas на 6 април 2010 во 02:53 #

  Видов филмот 2012 покажуваат дека САД ќе стане јужниот пол, но ако тоа е точно дека тоа се случува, па потоа во која сите глупости од САД како што се дигитални ТВ и PC на работа ќе исчезнат o кога сме се ослободи од САД глупости, така што ние се развие напред слободен од препреки на САД а потоа одат за развој многу побрзо и неспокојот напред, но ако станува иста како и сега, кога тие се развиваат, ние тежина од САД да се развие безбедно и полека назад во технолошкиот развој, знаете дека ние, луѓето се повеќе о повеќе осамени и помалку о полошо ТВ pogram на телевизија повеќе o повеќе реклами на телевизија, и само добива повеќе глупости и тежината на САД, па ние не може да се развие пред да се понови о помодерен и полесно o подобро о побрзо технички работи САД само стави на глупости како декодери и дигитални сет-топ кутии и трошоци и рекламирање и забрана телефони и да се поттикнат нас да се користи е-мејл срање да разговара со луѓето и ќе само уште o повеќе klumbiga работи од САД речиси само чини пари непотребно затоа што сакам САД да станат тогаш јужниот пол исчезнува сите вооружени сили од САД, па дека САД е брзо станува замрзнати до смрт во минус 50 и постудено тоа е, се надевам дека потоа брзо сме ги ослободи од САД оружје закани, така што ние сме слободни да се развие напред ослободени од САД притисок и закани

 9. Niklas на 6 април 2010 во 03:41 #

  може да се каже како оваа, кои треба да се преживее САД луѓе на 550 милиони евра, што е во САД, кои ќе о бомби насекаде на земјата сега бомбардирање на САД и Ирак afistan o тогаш тие ќе бомба на местото на некој друг би можел да биде Шведска или на некој друг, мислам дека ние ќе го спаси светот уништување на Соединетите Американски Држави да се спаси 6 милијарди луѓе живеат на земјата или ако им дозволиме САД САД живеат потоа ја анулира сите 6 милијарди луѓе на земјата, САД ги прават таквите бомбашки градот во време полека О, секако, далеку понапред од неколку стотици години кога повеќе не постои градови и во други territium од САД е САД само ќе бомбардира о tortyrerar луѓето насекаде велам да изберете кои ќе живеат во САД, која содржи 550 милиони жители, или треба на светот, која содржи 6 милијарди човечкиот живот преживее кога САД мора да умре

 10. Niklas на 6 април 2010 во 03:50 #

  Само ако сакаме да преживее на земјата тогаш ние и треба да nuke на САД да се спаси нашата планета. САД САД не сакате тоа да се finnans терористи насочени против САД, бидејќи САД bambar vitneam Јапонија Ирак afiskan o многу милиони починале од САД и од САД само продолжува и во сите засекогаш на наша страна, кога ќе дојде да броите колку човечки животи се во САД и како многу човечки животи се во сите territium на Земјата надвор од САД е тоа што чини 6 милијарди човечки животи да го спаси САД и тоа чини многу помалку само 550 милиони САД човечки животи да го спаси светот

Коментар на Земјата климатски зони

« | »