.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Јудаизмот

Како што се верува во јудаизмот?

Јудаизмот е т.н. монотеистичка религија, а тоа значи дека сите луѓе кои се Евреи само да веруваат во Бога и тоа е Бог, или Господ како што некои, исто така, вели.

Според Евреин верувам дека Бог го создал светот. Бог не само што одбрале да се создаде човекот, тој, исто така, избра да љубов и грижа за тоа. Бог е Бог на секого и тој има план за посебна група на луѓе и тоа е Евреите, кого тој го избра за посебна мисија во планот.

Бог го избра според Евреин не мислам на Евреите, бидејќи тие беа посилни и подобро. Бог ги одбра, и тие имаат посебна мисија. Таму често се зборува за светите текстови на голема љубов јудаизмот Бог за Својот народ.

Но Бог, исто така, има многу барања, тој става на Евреите. Барањата ќе биде знак за другите и за Бога, кој е творец. Бог го склучи завет / договор со Евреите и на договорот се специфични правила треба да живеат од. Постојат многу правила, но тие можат да бидат корисни во многу различни начини. Некои може да биде добро за телото, а некои може да се направи на Евреите повеќе хармоничен, но, главно, правилата за прикажување на специјални завет меѓу Бога и избраниот народ.

Целиот живот е под влијание на завет со Бога - што да прави и кога, како и зошто треба да го направи тоа. Постојат правила за тоа како да се облекуваат, што да јадат и кога да работат и да се одморите. Исто така, постојат правила за почетокот на животот и на крајот, за семејниот живот и брак - затоа постојат правила за живот, од почеток до крај.

На Евреите треба да се потсетат на тоа колку е важно да се следат сите заповеди на Бог, па ќе еврејски мажи носат специјални bönemantlar кога тие се молат и да чита светите текстови. А tallit, на bönemantel, може да се погледне и украсена во многу различни начини, но важно е, во него секогаш има 613 удари со камшик. Постојат толку многу број на закони кои Бог ги дал.

Зошто го направи тоа на сите?

Евреите се сметаат себеси за избраниот народ Божји и затоа мора да ги следат правилата кои Бог ги дал.

Колку долго е јудаизмот е околу?

Јудаизмот е најстариот монотеистичка религија. Тоа е повеќе од 3000 години.

Каде дизајниран Евреите?

Во Tenak, светите текстови, таа е опишана како Бог избра еден човек по име Авраам да биде татко на голем народ, и тоа беше Евреите. Авраам е важна фигура во јудаизмот, бидејќи тој е предок и основач на еврејскиот народ е. Авраам доби мисија од Бога како беше дека тој би емигрирале од неговата родна земја на Халдејците да Ханаанската на истото место како и државата Израел е денес. Бог вети на Авраама дека тој и неговото семејство ќе живеат и владеат во оваа земја. На тој начин Ханаанската стана избран народ нова земја, каде што тие би можеле да живеат во засекогаш.

Рабините - на еврејски лидери

Рабин е Евреин научник кој го проучувал Светото Писмо на специјални рабин училишта. Рабинот е одговорен за настава во општеството. Тоа е често рабинот кој ја проповеда, кога тоа е обожување во синагогата. Обврските на рабинот се во прилог на читање на светите текстови, да се прошири на верска доктрина, да биде на чело на пастирска грижа на општеството, и да донесува одлуки по верски прашања.

Синагогата

Секој ден читање на Евреите наутро, попладне и навечер на молитва во синагогата. Можете да додадете молитва на утринската Богослужба во сабота и празници.

Синагогата е еврејски место на обожување, каде што тие се молат и да чита од Светото Писмо, каде што може да има црковна служба. Но, тоа исто така треба да биде да учат и да дискутираат за светите текстови. И на крај, тоа, исто така, ќе биде место каде што луѓето може да се состанат и да се забавуваат.

Многу Евреи се молат дома исто така, пред да одите во кревет или кога тие седнаа на маса да почнат да јадат.

Различни симболи и што се залагаме за:

Ѕвездата на Давид е ѕвезда со шест перници кои се користат од страна на многу различни култури. Тоа веќе стана во 1300 година во Прага. Давидова ѕвезда ја симболизира јудаизмот.

Знамето на Израел е симбол на Израел, на земјиште кое што Евреите не во 1948 година по завршувањето на Втората светска војна, и кој оваа година го слави својот 60-ти роденден. Знамето се состои од два сина барови дното и врвот и Давидовата ѕвезда во средината меѓу двете полиња.

Bönemanteln често изгледа како израелски знаме. На два сина области во двете bönemanteln знаме за изразување на Тигар и Еуфрат (реки во Сирија = десната страна) и Нил (реката во Египет = лево). Давидова ѕвезда во средината на мантија значи "што ќе се памети е нашата" (Библијата). Обично постои сини Збир во средината на боја на мантија. Тоа ќе ве потсетам дека тоа е најдобро да побарате во утринските часови, кога се чинеше дека светлината влегува и ќе може да се подели на сино од бела боја.

Менора е седум разгранети официјален амблем светилник и на Израел. Како Евреин симбол е многу постар од Давидовата ѕвезда.

Исто така, постои Октопод светилник симболизира чудото што се случи во посветеноста на храмот, во 164 година п.н.е. Малиот стомна тие нафтата за да го запали menoranen навистина доволно за само еден ден, но доволно за чудо целиот осум дена. Тоа е, според тоа, на свеќник се нарекува како што тоа се нарекува.

Matzo е бесквасни (неферментиран) леб што го симболизира леб печен истакна дека кога ќе маршираа од Египет.

Kippa симболизира страна на Бога над човекот и прицврстени на врвот на главата ако сте маж Евреин и да одат во синагогата. Постои, исто така, е дел има kippa на надвор синагогата во текот на.

Kippa покажува како е како kippa изгледа. А хеклани kippah покажува дека е реформатор, црна, значи дека ти се православни, и сјај, кој е либерална.

Обрежувањето е знак дека Евреин момче дојде во завет Бог направил со Аврам. Обрежувањето треба да се направи на осмиот животот дена на момчето, и она што се случува е дека кожичката од пенисот на момчето отсечени и таму е професионална circumciser, обично лекар кој тоа го прави. Кога момчето обрежани, тој е, исто така, неговото име.

Сепак обрежување (осакатување) девојки не, но наместо тоа, тие можат да бидат дел од посебна богослужба благослов кога тие се добие нивното име.

Интервју Аника Berggren избрав да го интервјуто Еврејка, кој има 13 години и моето семејство се чувствуваат и јас сум праша неколку прашања за неа и таа одговори со зборувајќи за себе, своето семејство и јудаизмот:
Кажете ни накусо нешто за вашето семејство: Имам брат кој е 17. Мајка ми е американски и еврејски, зошто сме деца, исто така, еврејски и татко ми е шведски и христијанин, но тој учествува целосно во сите еврејски празници со нас.
Кои училишта ќе качил на и се случува сега? Јас се качил на Käppala и пиратонеца школа е целосно Евреин училиште. Сега идам во еврејската линија на Васа Реал.
Кој ритуали на јудаизмот е дел од вашето секојдневие? Јас не сум особено религиозен Евреин. Јас одам на синагогата во големи празници, што е за 2 пати. една година и го славиме Шабат секој петок навечер. Какво свечено прашање најмногу за вас и како вие го прослават? Доволно е Shabat што значи најмногу за мене. Мислам дека тоа е убаво тоа што семејството се собира пред да јадат вечера, а потоа ги читаме молитви во хебрејски кога: запали свеќи, кога пиеме малку вино и кога ние го намали Challan (а плетенка леб). Дали има работи во јудаизмот дека ќе најдете тешко да се разбере, на пример, да научат да читаат хебрејски или друг? Во училиште, јас ги прочитав еврејски и јудаизмот како две различни предмети. Тоа беше прилично брзо да научат да читаат хебрејски и разбере граматиката, но јас се уште доста тешко да се разбере јазик. ЈС (еврејски студии), како разговор и читаме најмногу за различни војни и важни личности од нашата историја. Дали има нешто што сте го изгубиле од христијанската вера, на пример, традиционалните прославата на Божиќ? Ако не е, како да го прослават Божиќ? Не, јас не го слават Божиќ, Ханука, но паѓа во истото време како Божиќ и ние го славиме. Постојат два Евреите, христијаните и млади луѓе кои не веруваат во нешто помеѓу вашите пријатели? И тоа некогаш предизвика проблеми за вас? Таа никогаш не предизвика проблеми за мене, но сите во мојата класа се Евреи, а ако ви кажам дека, на пример, Не верувам дека луѓето одат наоколу во пустината 40 години, така да оние кои се супер религиозните добивање малку кисело. Што е најдоброто нешто што можете носите со вас во понатамошниот живот на јудаизмот? Јас не го знам само уште, бидејќи јас сум млад, но тоа е веројатно традиции. Јас многу го сакам, при наплата на своите пријатели и роднини и само да се зборува и да пее некои хебрејски и јадат сите на храна кои припаѓаат на различни празници. Кажете ни за вашиот Бат-мицва:
Јас зедов Бат-мицва кога имав 12 години. Јас го подготвив една година пред моите лилјак мицва. Мојот учител ми даде хартија со долг текст, кој ми беше haftara (извадок од еден од петте книги на Мојсеј). Мои Haftara име Ки Tahvo и текстот добив CD, така што би можеле да научат мелодијата. Јас зедов Бат-мицва во синагогата, заедно со две други деца, иако ние пееше различни нешта. Кога настапив на Тората, имав kippah (еден вид на кружни парчиња на ткаенина, кои биле на huvdet) и tallit (еден вид на фолија која е специјално направена). По синагогите, како што имавме во вечерните часови голема забава со сите наши пријатели и роднини кои би можеле да дојдат. Имавме CA. 200 гости. Имавме некои израелски танцување, неколку говори и други слични. Тоа беше забавно, но очигледно тоа беше големо олеснување кога сето тоа е завршена!
Дали некогаш сте посетиле Израел и во дадениот случај, кога и како е тоа? Или ви се случува да го посети Израел? Никогаш не сум бил во Израел, но во моето училиште, така што секогаш одат 8s на една посета на Израел за 5 недели. Јас ќе продолжи.

based on 58 ratings Јудаизмот, 2.5 од 5 врз основа на 58 рејтингот
Стапка на јудаизмот


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со јудеизмот, или кои на некој начин се поврзани со јудаизмот.

Коментар јудаизмот

« | »