. Сега

Во училиштето работи и есеи од средната и средно училиште
Пребарување училиште работни места

Јупитер

Јупитер е толку голем што сите други планети во Сончевиот систем може да се вклопи во внатрешноста. Јупитер во голема мера е составена од водород и хелиум. Јупитер utsende промена од ден на ден. Јупитер може да биде околу 30.000 степени топло внатре. Просечната оддалеченост од Сонцето 778 милиони километри. Од минималното растојание од Тера (Земјата) е 558.000.000 километри. Дијаметар на екваторот е 142,800 км. Ден и ноќ должина изнесува 9 часа и 50 минути, а годината е со должина 11,9 години под земја. Јупитер е петтата планета. Јупитер е сончев систем Голијат. Во телескоп Јупитер изгледа како жолтеникава диск. Нејзините гасни планетата Јупитер е цар. дијаметар на Јупитер е 11 пати поголема од масата на Земјата и е 1430 пати поголема. Иако Јупитер е толку голем, како што ротира побрзо од било кој друг по своја оска. Едно нешто што е kännetäcknet на Црвена Дамка на Јупитер. Исто така, тоа е јасно видлив во телескопи.
2

Месечини!

На четирите најголеми месечини Ио, Калисто, Ганимед и Европа. Дома четири месечини во врска со Јупитер. Сите месечини се различни. Ио е нешто поголема од нашата месечина, е најмногу на Сончевиот систем vålsamma место со активни вулкани. Површината на Ио е покриен со сулфур. Европа се разликува од другите и на други има мазна површина, покриена со мраз. Ганимед, најголемата месечина на Сончевиот систем, е повеќе дури и од планетата Makurius. Тоа е еден лист од мраз како и Европа, но исто така е покриено со кратери. Калисто е покриена со кратери како Genymedes но е малку помалку.

Пресуда надворешниот месечини.
Постојат околу 60 мали месечини, кои имаат дијаметар помеѓу 1-186 km во дијаметар. Пресуда надворешниот месечини на Јупитер најверојатно формирана поради гравитацијата. Тие, веројатно, биле astroider пред тие биле фатени од гравитацијата на Јупитер. Ова објасни на нас зошто овие месечини се толку чудни патишта.
3

прстените на Јупитер!

(Финансиски систем)
Јупитер има прстени Sturnus но многу помал. Тоа беше сосема неочекувано-на ја открива само во некои од Војаџер 1 научниците сакале да бидат во право ќе изгледа, ако имаше прстените на Јупитер. Сите trode тоа време беше доста губење на време и во penagar за нив trode дека немало прстени. Ова беше одлична открива. прстените на Јупитер се темни, за разлика од Сатурн. Тоа е веројатно на многу мали количини на карпа. Patiklarna во прстени Јупитер најверојатно нема да престане да постои толку долго (во зависност од атмосферата и магнетното повлечете). Ако прстен е постојана, тие мора да däeför постојано се полни. Rindsystemet, Dell е во три дела.
4

Со климата и со површина!

Ако може да се земе патување низ облак слој на Јупитер ќе видите дека времето е толку сложен и како impornerande земјата. Облаците на Juåiter формирани слично како и облаци на Земјата. Со проучување на облаците, како тие ја одбиваат светлината и да ги испита што temprature формирањето на истражувачи lykas идентификува облак три слоеви. Се верува дека површината на Јупитер не дека добро дефинирани цврста површина е, дека меѓу Земјината атмосфера и мантија.

Црвена Дамка!

Црвена Дамка е голем ураган, кој веројатно има срце во атмосферата. Тоа може да прерасне во должина од 40.000 километри и ширина од 14,000 километри. Црвена дамка е на јужната страна. Црвена дамка е најпозната карактеристика на Јупитер, огромен систем невремето, два пати поголем од Земјата. Системот има траеше 400 години и е откриена во 1600. Сепак се знае дека тоа е за да се намали и истражувачите веруваат дека тоа ќе исчезнат околу 50-100 години. Тоа е познато на другите слични, но помали дамки со децении. Infararöda забелешки и ротација укажуваат на тоа дека Црвена Дамка е регион со висок притисок, чии облаци се многу повисоки и поладни од околните региони. Можно е да има lknande структури на Сатурн и Нептун. Не е познато како такви структури може да опстане толку долго.
5

Апстракт:

Јупитер е најголема планета во Сончевиот систем. Јупитер е сончев систем Голијат. Дом на четирите најголеми месечини Ио, Калисто, Ганимед и Европа. прстените на Јупитер се многу помали од Сатурн. Јупитер utsende промена од ден на ден. Постојат околу 60 мали месечини, кои имаат дијаметар од 1-186 км помеѓу. прстените на Јупитер открива Војаџер 1 и тоа беше изненадување за нас. А, облаците на Јупитер се формирани слично како и облаци на Земјата.

Камила Свенсон

based on 10 ratings Јупитер, 2,0 од 5 врз основа на 10 рејтингот
Оцени Јупитер


Поврзани училишен
Следниве се училишна работа што е околу Јупитер или на кој било начин поврзани со Јупитер.

Коментар на Јупитер

" | »