. Сега

Во училиштето работи и есеи од средната и средно училиште
Пребарување училиште работни места

Карл XII

1683 се оженил со Чарлс XI со Улрика Елеонора, кој беше дански принцеза.
За заедно ги добија Карл XII и неговиот шест браќа и сестри. Иако четири од нив починаа како деца и како Чарлс беше само момче (две сестри) се Неговиот престол. Кога Карл XII имал само 15 години, ненадејно почина татко му, Шарл XI. Тоа не беше повеќе од половина година пред Карл XII бил крунисан кралот на Шведска. Карл XII беше (за разлика од неговиот татко) многу добра во училиштата, особено во областа на математиката. Сега, кога Чарлс XI беа направени Шведска суперсила, за да го дофати низ големи количини на земјиште од соседните земји, тоа беше време за монтирање Русија, Полска и Данска да се одмазди. Но, тие биле паметни непријатели, тие формираа сојуз со друга. Но, Карл XII беше подготвен. 25 000 пешаци, велосипедисти 11 000, 7200 boatmen и 25 000 платеници се почитуваат неговите наредби. Данска е принудена брзо да се предадат и да постигнат мир. Во ова време Шведска беше една од најмоќните воени сили во Европа. Но сега, Шведска почнаа да страдаат од друг ризик ... ... глад! Јужно од Шведска, што беше речиси многу храна, туку во северниот дел на глад. Тековната фински почина на секои 3 лица во глад. Во тоа време немаше воз што би можеле да транспорт на храна, но тие биле измислени 100 години подоцна. Кога Кинг беше завршена со Данска беше неговиот план за соборување Август II и склучи мир и сојуз со Полска, така што тие заедно би можеле да нападнат Русија. Турнејата беше на цар страна и по шест години и години, поднесе оставка Август II, така што Шведска може да соработуваат со Полска против Русија. Но, царот Петар не спиеше во шест години, не, тој пак освоил дел од Заливот на Финска и изградил градот каде .... Санкт Петербург! Покрај тоа, тој одлучил дека во Санкт Петербург ќе биде главен град. Тој, исто така, натрупаното голема војска. Новиот план Карл XII беше да го нападне Москва, наместо на главниот град, Санкт Петербург. Се одеше добро за Чарлс да започне занемарувајќи го фактот дека Русите не го остави зад себе многу многу пленот. Но најлошо не беше храната, но студено. Неколку илјади луѓе починаа во студената Русија. Кога царот ќе го освојат местото Полтава, тој имал 23 000 мажи лево од нив околу 40 000 војници, што беше кога тој беше насловот за Русија. И остатокот од 23 000 Загрижени во Полтава, освен дека царот успеал да побегне во Турција. Царот Петар наскоро ѓаволот да пустоши по Заливот на Финска и Полска стана цар Октавијан Август II повторно, иако Данска започнаа да се бори повторно. Кога царот се врати во Шведска во 1714, Шведска не е суперсила повеќе. Финска е освоен од страна на Русите, како и на Балтичкото Море.
Единствената шанса за враќање на власт беше да се освои Норвешка. 1718 Карл XII марш во Норвешка и тврдина на Фредерик е. Во вечерните часови го видиш кралот за тоа кога војниците се морале да ископаат тунел до ѕидот. Кога тој ја гледа во текот на работ слушнале истрел, а потоа тоа не повеќе од неколку минути е пред тие почнаа да се погоди на кој ќе биде следниот цар во Шведска.

based on 4 ratings Карл XII, 1,8 од 5 базира на 4 рејтингот
Оцени Карл XII


Поврзани училишен
Следниве се училишна работа што е околу Карл XII или на било каков начин поврзана со Карл XII.

Коментар на Карл XII

" | »