.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Нуклеарна централа во Шведска

КАКО НУКЛЕАРНИ

Во нуклеарни централи обнови енергијата преку т.н. фисија, разделување затоа јадрата на метал ураниум радиоактивниот. Зрна крст и да се обезбеди топлинска енергија се користи за да се загрее водата испарува. На пареа, за возврат вози турбини за производство на електрична енергија.
Ураниум е како што реков многу радиоактивен, а со тоа не многу еколошки. Затоа, една мора некако да се ослободи од ураниум кога е подготвена за употреба. Тоа го прави со првата година, да ги задржи тоа изолиран во резервоарот за вода за ладење, а потоа меѓу чување на тоа за 40 години во други басени. По што ќе мора да се ослободи од неа длабоко во темел. Во моментов во потрага шведски нуклеарно гориво и Друштвото за управување со отпад (СКБ) за соодветно место за складирање, каде што жителите се подготвени да прифатат отпадот.
Шведскиот парламент одлучи дека нема да има нови нуклеарни централи треба да се гради, како и оние кои треба да бидат отстранети, но не додека ние се намали потрошувачката на енергија, или да се најде начин да се замени со доволна количина на електрична енергија од обновливи извори на енергија.

Предностите и негативностите од нуклеарните

Мислам дека парламентарната одлука е многу добар со оглед на сите ризици нуклеарна носи. За отстранување на отпадот не е точно 100 проценти сигурен. Покрај тоа, голем дел од нуклеарната централа ќе биде безбедна, и јас не мислам дека се што треба да се направи, тоа е вредно за енергија извлечени.
Јас исто така мислам дека е неодговорно да се едноставно закопа ураниум и потоа да се надеваме дека тоа ќе лежат во основата на некои 100 000 години без какви било неочекувано се случува. Не сме во можност да управуваат со него, па така ние привремено да го реши проблемот со тоа што ги закопа. Дали е навистина толку сигурен облог за трансфер на проблемите на складирање за нашите идни генерации?
Ураниум исто така е елемент, и не може да се обнови. Бројот на населението во светот се зголемува, како и потребата за енергија. Ураниумот ќе потоа во догледно време да се кандидира, ако продолжиме да се консумираат иста стапка како и денес, зошто да не го сопрат сите одеднаш тогаш?
Сепак, нуклеарната енергија не придонесува на било кој начин да разредена озонската обвивка или да се зголеми ефектот на стаклена градина, како и многу други извори на енергија се направи. Освен тоа, има нуклеарна ефтин за да работат, и на нуклеарната енергија е многу ефективен начин за производство на енергија. Но може да се размислува за она што "евтини" навистина значи во овој контекст. Јас не мислам дека тоа ќе биде "евтини", кога тоа се изложува на човештвото и околината во сериозен ризик, не можете да ги споделите со контрола на парите кога станува збор за човековата безбедност и здравје. Значи според мене се повеќе недостатоци отколку предности на нуклеарните централи.

Алтернатива за нуклеарни

Верувам во биогорива и биоенергија! Тоа е затоа што на горење на биогоривата како дрво, кората и пелети. Бидејќи дрво емитира колку јаглерод диоксид како што зазема да расте, тогаш тоа треба да биде добар начин. Тоа нема да биде било каде во близина на износот на емисиите предизвикани од согорувањето на фосилните горива, што е многу позитивни!
Мислам дека, на пример, може да се зголеми на шумите само за енергија. Но, денес се користи биоенергија, сепак, најголем дел од греење, но мислам дека вие сигурно би можеле да користат биоенергија за производство на електрична енергија!
Сепак, не се толку ефикасни како биогориво нуклеарната енергија која е проблем. Мислам дека Шведска треба да го промени својот став и да размислуваат во енергетски поефикасни патишта за тоа да биде можно. Тоа е, се разбира не во еден ден, таа бара долгорочни и обемна работа за населението да станат свесни за проблемот. На пример расфрлање на енергија во домовите, оставајќи го телевизорот, без некој да гледа во него и ќе имаат светла осветлена и покрај тоа што не е навистина потребно.
Никој не може да стори сé што е, но секој може да се направи нешто. Така што сите може да се направи мали промени, заедно, ова резултира во форма на помала потрошувачка на енергија, со што е можно да фаза од нуклеарната енергија.
Имаме исто така и други обновливи извори на енергија како што се ветерот, хидроелектрани и соларната енергија.
Тие, сепак, за многу мал дел од производството на енергија во Шведска. Но со подобар развој во паралела со подобри свеста на потрошувачите, така Верувам и се надевам дека овие извори на енергија во иднина ќе биде ривал на нуклеарната енергија на животната средина.

based on 15 ratings Нуклеарна централа во Шведска, 2.5 од 5 врз основа на 15 рејтингот
Оценувате нуклеарна централа во Шведска


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на нуклеарната енергија во Шведска или на било кој начин поврзани со нуклеарната централа во Шведска.

Еден одговор на "Нуклеарната енергија во Шведска"

  1. Noora на 8 април, 2010 во 05:21 #

    ЕЕ многу добро дека ние Шведска има безбедност со нуклеарната енергија

Коментира нуклеарна централа во Шведска

|