.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Нуклеарни централи

Како што знаете, постојат различни моќ растенија, на пример, нуклеарни централи, јаглен централи, ветерници и моќ биомаса. Разликата меѓу нив е само гориво. Во нуклеарните централи е ураниум гориво. Во Ringhals, која е една од најголемите "централа" во Скандинавија, на два реактори; Врела вода и под притисок реактор вода. Но, тие се повеќе од само еден PWR, тие имаат три различни нето ефекти. Сè на сè, четири реактори (R1 во 1976 година Врела вода реактор, R2 во 1975 година под притисок на вода реактор, R3 1981 под притисок на вода реактор, R4 1983 вода под притисок реактор). Половина од нашата земја добиваат електрична енергија преку нуклеарни централи!
Но, има се повеќе и повеќе, кои се против нуклеарната енергија. Постојат добрите и лошите страни на нуклеарни централи.
За: Нуклеарната енергија е чиста и не се зголеми на јаглерод диоксид, ефектот на стаклена градина и загадувањето не е толку голема како на други начини за производство на струја.! Е повеќе еколошки од другите начини за производство на електрична енергија. Во прилог на се повеќе електрична енергија од нуклеарни централи. Нуклеарната енергија произведува електрична енергија евтини, па тоа е ниска цена! Негативни: Тоа станува многу опасно ако реакторот е протекување, тоа може да предизвика голема штета, па дури и смрт, во прилог, не исчезне радиоактивност во долго време, на местото каде што нуклеарната енергија застана не може да се земјоделството. Транспорт на нуклеарно гориво е многу ризично за животната средина, особено ако се случи несреќата.
Ringhals работи енергично да се намали негативното, пред нуклеарна животната средина. Тие го прават тоа со работа совесно со рециклирање, да се грижи за residuum правилно, згора на тоа тие секогаш се обидуваат да се анализира и да се подобри безбедноста и на животната средина. И ова покажува јавноста. Тие секогаш избираат набавувачот кој се грижи за животната средина. Но, и покрај сето ова, сепак постојат негативни страни на нуклеарната енергија. Мали радиоактивни материи што се испуштаат во воздухот и тоа никогаш не е добро, дури и ако тие се привремени и се распаѓа побрзо. Постои ограничување за кои властите ги имаат поставено, на граница е од тоа колку радиоактивност може да биде меѓу луѓето и животната средина. Но радиоактивност е тешко во близина на границата, можеби околу 1% од границата. Водата завршува и радио и не радио-активни супстанции. Дури и ако на вода за ладење се чисти ќе уште малку радиоактивен и не-радиоактивни супстанции во морето. Сепак, тоа не најде ништо негативно да радиоактивни гасови. На не-радиоактивни супстанции се исти. Она што сме го забележале е фактот дека водата испушта е секогаш 10 ° C степени потопол отколку што беше во почетокот, и таа се менува на видовите риби. Оние кои напредува во топла вода е зголемен, додека оние кои напредува во ладна вода се намалија.
Шведска има само два реактори, врела вода реактор и под притисок реактор вода (но има и други кои ние не го користат тука, како што се тешки вода реактори и реактори светлина вода). Еве некои добрите и лошите страни со нив!
Врела вода, позитивен; Од врела вода реактор е многу честа појава, тоа е исто така лесно да се разменат знаења во шведскиот нуклеарната индустрија. Покрај тоа, таа не е толку комплицирано како што е на парните генератори кои немаат вода под притисок реактор.
Негативни: На работна сила кои работат во фабриката е изложен на повеќе радијација и радиоактивноста емисии се повисоки и згора на тоа, постојат повеќе области кои треба да бидат контролирани (во растенијата). Утовар и растовар трае многу подолго, бидејќи постојат повеќе гориво елементи. Радиоактивни материи што се испуштаат, исто така, да се печатат.

based on 15 ratings Нуклеарни централи, 1,9 од 5 врз основа на 15 рејтингот
Стапка Козлодуј


Поврзани со училишни проекти
Следниве е училишен дејствува врз растенијата или на било кој начин поврзани со нуклеарната централа.

Коментар Козлодуј

" | »


Предупредување: Непознат: отворен (/ var / apachefs / сесии / sess_6823b8d0djj6dfmnhe01ob03i3, O_RDWR) не успеа: Нема на уредот (28) простор во непознат on-line 0

Предупредување: Непознат: Не успеав да напишам сесија податоци (фајлови). Ве молиме потврдете дека сегашниот амбиент на session.save_path е точна (/ var / apachefs / сесија) во непознат on-line 0