.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Класификација на спомени

Сеќавања може да се подели во основните и средните меморија за складирање во однос на пристап до податоци и поставување на компјутерски систем. Спомени, исто така, можат да бидат поделени според принципот на пристап, регистрација на издржливост со текот на времето и по глава на податоци modifiability.

Пристапност

Во процесот единица, може да се пристапи во една фаза, две фази или мулти-фаза на операцијата. Време на пристап зависи од бројот на чекори.
Главната меморија се пристапува директно од единица за обработка, на пример, во еден чекор, додека средното меморија е достапен само преку примарна меморија, односно, со два чекори. Делови од средно меморија податоци мора прво да се пренесат на главната меморија за да се третираат од страна на единица за обработка.

Пристапност Капацитет време на пристап
За да пристапите до податоците во еден чекор
Кешот на стотици KB 0,1-0,5 САД
Примарна меморија неколку MB од 0,5-1 САД
Проширување на главната меморија многу MB 1-2 САД

Пристап две фази по електронски пат
Средно меморија до неколку GB 10-30 САД

Пристап во две или повеќе чекори
File меморија стотици GB секунди
Лента Архива илјади МК минути

Политика на пристап

Ако некој смета спомени во однос на нивниот пристап принцип, се зборува за случаен пристап меморија (RAM меморија, случаен пристап меморија), цикличен спомени и секвенцијални спомени.

Овена карактеризира со тоа што секој дел од меморијата постигнат во исто време, време на пристап е константна, тоа е обично вклучуваат примарна меморија.

Циклични спомени се карактеризира со тоа што се во можност да ги прочитате одредена сума на меморија на периодична време. Овие вклучуваат, меѓу другото, хард дискови и CD-а.

Секвенцијален спомени карактеризира со тоа што само читаат податоци во одредена секвенца, во серија. Овие вклучуваат, на пример, магнетни ленти. Време на пристап варира и зависи од тоа каде се наоѓате на медиумите.

Отпорност

ПРЕОДНИ или ефемерни спомени се разликува од не-Сам или не-Сам. Разликата е во тоа што Сам меморија е зависна од постојано снабдување со електрична енергија да ги чуваат податоците.

Сам спомени поделени во läsflyktiga спомени, тајмингот и напон зависи испарливи спомени.

Примери на не-Сам меморија е магнетна лента, која може да се чуваат со години без губење на податоци.

Приспособителни

Оваа класификација се базира на леснотијата на пишување во меморија (менувате податоци). Најчестите видови се постојани и може да се брише. Постојана меморија не може да биде изменета без специјална опрема. Црвот дискови (Напиши-еднаш-за-читање многу-пати), или врежана спомени може да биде напишан еднаш но не избришани.

Типичен трајна меморија е само за читање меморија (ROM-от, само за читање меморија), кои имаат програми од производителот веќе вградени апликации. Меморија која може да биде вчитан од страна на клиентот со посебни уреди отпуштање наречен програмабилни само за читање меморија, ПРОМ (Програмабилни ROM). Оптички спомени од тип полу-постојано спомени може да биде ослободен од ултравиолетовите зраци.

Примери за брише меморијата е случаен пристап меморија (RWM,-читање пишуваат меморија), со тоа се читаат и пишуваат време е иста.
Конечно, може да се класифицираат спомени по физичко функционирање, ова може да се споменат, меѓу другите полупроводнички меморија и основни спомени.

Полупроводнички спомени

Полупроводник е материјал со електрична спроводливост меѓу метал и изолатор. Силикон и германиум се најважните елементи на овие својства.
Во 50-тите години, транзистори се користи како алтернатива за цевки, како и неколку меѓусебно поврзани транзистори дејствува како релеи, односно да се скрши и да престане да тече.
Во текот на 60-тите години ја измислил интегрирани кола која предизвика постојано зголемување на развојот на повеќе и повеќе софистицирани кола. Ова движење е основа за масовно производство на комплетен сет на микроелектрониката-базирани производи кои го сочинуваат нашиот секојдневен живот.

Наместо лемење индивидуални trasistorer на поголеми единици, изградба на овие директно на мал силикон плоча. Затоа што во една компонента реализира целиот коло се нарекува интегрирани кола.
Првично одржи не повеќе од десетина транзистори за секој Platte неколку милиметри страна. Од 1970 година, оваа бројка во 100 земји. 1984 го исполнија прагот од сон на 1 милион транзистори на една чинија.

Индустријата за полупроводници стана се повеќе софистицирани и специјализирани. Сега корисниците да нарачате кориснички кола од страна на производителите за различни апликации. Се разбира, исто така, произведува општо кола како компоненти за производители на компјутери. Денес, компјутерите се изградени со користење на комерцијално достапна кола компоненти се комбинираат во една архитектура.

Производство

За производство на интегрирани кола ќе се изгради на колото модели на силикон нафора со фотографска техника. Моделот е изградена со додавање на тенки слоеви од различни материјали. Гравирање чекори се контролирани од страна на оптички филтер направен од CAD / CAM систем.
Резерви се само неколку ангстроми дебела, кој понекогаш го прави многу кола мора да бидат отфрлени поради тоа што добива изработка.
Колото е затворен во капсула. Капсула нога прави контакт со кола од тенка златна жица. А печатени коло се состои од голем број на кола собраа на еден (коло) картичка.
Со цел да се пакувам компоненти понатаму се развива нови техники за директен ласерско гравирање.

Магнетна skiktminnnen

Сите слоеви спомени користи феритни magnetized во мали закрпи и магнетизам, може да назначи еден и нула. Читањето е направено од страна на глави за читање чувствува магнетизирани дамки. А Глава за печатење потоа работи обратно, од кои доведуваат до магнетниот тек и влез во феритни слој.

Диск меморија

Диск меморија е најстариот широко се користи средно меморија, бидејќи тоа е ефтин, има висок капацитет за складирање и за кратко време на пристап. Се состои од голем број на кружни магнетни дискови се направени за да ги ротира околу својата оска.
Податоците се организирани така што физички диск страница е поделена на голем број на концентрични кружни патеки кои за возврат се поделени во голем број на сектори. Логично организирани во податоците блокови. A блок содржи дури и бројот на сектори. Тоа е најмалата единица адресибилен на дискот. А досие се состои од голем број на блокови кои не мора да бидат последователни.
Постојат различни видови на skivminnnen, како флопи дискови, која вообичаено има 1,44 MB, а Винчестер спомени кои имаат различни големини, обично околу 1GB.
Флопи дискови се состои од пластичен диск magnetizable обложени со материјал кој е затворен во случајот. Во дискета диск е магнетна главата од дискот феритни слој кој носи на дискот.
Винчестер Сеќавањата се врзуваат, фиксна дискови. Често се нарекува хард дискови.
За да пристапите на определен простор на дискот мора да одат преку три чекори:
1. Позиција за читање / запишување глави на патеката.
2. Почекајте патеката минува.
3. Напиши / читање на податоци.
Првите две чекори се далеку од најспоро бидејќи тие се електромеханички.
Во модерните диск лебдечки-за-читање пишуваат главите на воздушните честички како ротирачкото површина одминува и затоа никогаш не го допира феритни слој.

На магнетна лента

На снимката е доминантен медиум за архива на податоци. Се состои од намотка со пластична лента. На пластични бенд се премачкува со феритни слој. На ремени се стандардни должини од 400, 600, 1200, 2400 и 3600 метри. А снимката диск се користи да чита и пишува на снимката.
На снимката е лик чуваат вертикално, како и 7 или 9 бита. Голем број на карактери се собрани во еден блок. Секој блок почнува и завршува со посебни знаци назначување преамбулата и postamble. Забрани должина ви кажува колку знаци, зборови или линии во блок. Помеѓу секој блок е блок, освен што е празен протега на бендот.
Густината на складирање е утврдено во 'бајти по инч. Највисоката густина за багаж одговара на околу 2460 знаци на инч. На капацитет на складирање на лента може да изнесува неколку 100MB. Трансфер стапка варира помеѓу 0,1-2 MB / s. При читањето се пренесува блок од блок на тампон. Поголем блок должина обезбедува поголема брзина.
Предностите на ленти е дека тие се евтини, лесен за чување, издржлив и лесен за инсталација. Не за ленти се истроши чуваат феритни една стотина од милиметар од читање / запишување главата. Бенд е погодна за архивирање и долгорочно чување.
1984 IBM започна магнетна меморија во касета дека има густина од 38.000 Британската фонографска индустрија. Пренос стапка на оваа група е 3 Mbyte / с.

Оптички дискови

Поновите оптички спомени врз основа на ласерска технологија. Овие се достапни во две големини: optodisketten и оптички диск, од кои вториот е поголема. Во најраните optoskivorna може само да се пишува еднаш. Ова беше поради дупките беа означени на површината. Кога дупката беше погодена од зрак не се гледа оваа.
На optoskiva до 4 GB за складирање. Ова нуди можност за користење на нови меморија кога нешто треба да се промени на дискот. Со понова технологија е исто така препишување можно.
А optodiskett има околу 500 MB или 1 GB. Исто така, постојат постојани оптички спомени. Еден пример е на CD-ROM-от. Предноста на
CD-ROM-от е дека магнетизмот нема никаков ефект.

Промена регистри

Регистар промената е меморија без подвижни делови. Се состои од малку регистри на релативно голема должина. Часовникот ги контролираат своите импулси менувањето на целиот регистар. Регистар промената е направена од полупроводници. Спомени изградени од страна на голем број на промена регистри може да достигне капацитет 1 MB и има релативно брзо време на пристап.

Други типови на меморија

Губеа линија меморија се користи како главна меморија во раните 50-ти. Тоа е врз основа на акустична феномени.
Тапани меморија е магнетен слој меморија каде што magnetizable слој се наоѓа на цилиндар мантија површина. Тоа беше се користи како главна меморија во 50-тите години.
Основните меморија состои од голем број на низи на јадра 3-4 нанижани на теми преку кој јадра може да се чита и пишува. На меморија се користи од 50. век, додека и во 70-от век.
Меур меморија е меморија со мали меурчиња во феритни. Меурчиња може да се создаде по електронски пат, а подоцна се пресели, да се прочита и убиени.

based on 3 ratings Класификација на сеќавањата, 2.3 од 5 врз основа на 3 рејтингот
Оцени Класификација на спомени


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на класификација спомени или на било кој начин поврзани со класификацијата на спомени.

Коментар Класификација на спомени

« | »