. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Потрошувачки финансии

Пошта и Интернет шопинг

Ако ги купите од пошта со цел значи дека цел стоката со тоа што нивните нарачки од страна на факс, писмо, телефон или интернет од страна на компанијата. Погодности на седи дома во мир и тишина и да изберете една или повеќе ставки од бесконечна различни ments од доволна причина толку многу користи пошта. Но, тоа веројатно може да биде лесно да се купат повеќе од она што првично го имал на ум, па затоа мора да внимавате.

Ако одберете да купи од помалите компании, бидејќи на пониски цени, ќе добиете да се размислува за стандард и безбедност може да биде помала од големите компании, тоа би можело да бидат паметни за да се разгледа, ако се принудени да даваме лични информации, како што се броеви на сметки, итн, тоа не е мудро ако го направи тоа на помал непознати компании.

На пошта со цел и intenethandel на шведските компании во земјите на ЕУ се применуваат далечина договор, корисниците имаат право да ја откаже ingånet договор во рок од 14 дена да го извести трговецот. Потрошувачите не треба да се даде било причини зошто таа / тој сака да стави крај на договор склучен, но се разбира сето тоа само може да се користи ако го испрати назад, и превозот цена ќе бидат на товар од себе. Недостатоци на шопинг по пошта и интернет шопинг е дека не можете да се обиде и тоа е тешко да се суди на боја и квалитет само по каталогизирани слики. И тоа може да биде кавга и се чувствуваат непријатно да се враќаат елемент, кој може жалам или дека тоа е во ред. Ако што сте го наредил е од тоа backordered, но не сакате да чекате, мора да имате за да се расправаме за правење на откажувањето. И заштита на потрошувачите е често полошо ако купат преку интернет купувања.

И една работа да се има предвид е дека секогаш е поевтино да плаќаат во кеш!

Плати, спаси и позајмуваат

Плаќаат

Во денешно време, пари не е само банкноти и монети како порано. Ние се движиме во општество без пари, а ние може да повлече пари преку банкомати во секое време од денот. На плата на сметка во друга банка. Ние плаќаат стоки и услуги со "пластична картичка'', интернет, чекови и кредитни трансфери од оваа сметка. Некои различни видови на "пластични картички" ние ги користиме се: платежни картички, дебитни карти, кредитни картички и при-пејд картички / парични картички.

Кои се различните картички функција?

Дебитни картички

Вашите купувања сте ги направиле во текот на времето на една фактура, те соберам со дебитна картичка. Потоа, ќе плаќаат целиот долг во било кое време. Иако тоа може да потрае 1-2 месеци помеѓу купување и плаќање, тоа не е истото како кредит. Visa, American Express и други се примери на дебитни картички.

Кредитни

А кредитна картичка е форма на кредит. Тоа е потврда за тоа дека имателот има кредит на издавачот на картичката. Краток компанијата плаќа на трговецот и за возврат фактури на картата. Нед кредитна картичка да ги купите стоки и подоцна добие сметка што ќе може да плаќаат во еден момент или откажувања.

Банкарски картички

Со дебитна картичка за да се направи повлекувања од банкомати, но спектар на банкарски картички може да се прошири. Банкарска картичка може да биде во комбинација со исплата, што значи дека на картичката може да се користи како дебитни картички. Износот автоматски се одзема од вашата дебитна картичка, кога ќе купуваат во нив.

Картичка станаа светска валута. Во Шведска, бројот на банкарски картички издадени повеќе од седум милиони евра. Тие може да се користи за купување и пари во кеш речиси насекаде во светот. На ист начин, над две милијарди странски картички се користи секаде во Шведска. На постојано зголемување на онлајн трговија е, исто така, во голема мера врз основа картичка.

Зачувај

Во вашиот буџет треба да биде некои заштеди вклучени. Заштеди можат да се применуваат безбедносни ако било непредвидени прекин ќе се случи или можеби идните купувања. Постојат различни форми на штедење нема да сакате да, ако се исклучат редовни штедни сметки, постојат одредени пензионирање заштеди, акции и обврзници.

Пензија Зачувани

Заштеди можат да бидат направени од страна на банка или осигурителна компанија, и тие (заштеди) се повеќе заеднички. Пензија трка расте толку повеќе порано ќе започнете заштеда.

Акции

Акции се акции во корпорација, што значи дека таа е партнер во бизнисот. Сепак, постојат одредени ризици со берзата инвестиции. Ако компанијата требаше да тргне лошо па затоа, вредноста на акциите, и дали тоа ќе биде добро, да се зголеми вредноста.

Акции може да се купи или продаде преку банка, брокер или преку интернет. Исто така можете да ги зачувате во инвестициски фондови. Ризикот овде е дека на фонд за осигурување вклучува акции од многу различни компании. Компанијата дава еден дел од својот профит да го споделам еднаш годишно.

Обврзници

Обврзници, вклучувајќи ги и Наведе надвор. На каматната стапка ќе биде raffled меѓу оние кои ја поседуваат обврзници. Обврзниците обично може да се искупи по 5-10 години, со т.н. номинална вредност (на печат вредност). Како и нивните обврзници купува и продава тоа во банка, тие се дадени од страна на разни хипотекарни компании.

Позајми

Плаќања со кредитна картичка

Плаќања со кредитна картичка значи плаќање потоа да се добие производ или услуга изведена. Да позајмуваат на банката или

добијат кредитни картички мора да биде на законска возраст (18 години) и имаат некои приход.

Генералниот кредитна форми се:

• Заем од банка или финансии

• Кредитни

• Член Кредити

Каков тип на кредитна треба да се избере зависи од:

• Колку треба да позајмите

• Колку брзо можете да го вратите

Банкарските кредити

Се прави разлика обезбедениот кредит и необезбедени кредити. Безбедност може да се пр сопственост, станар или гаранција. Хипотека е пример на обезбедениот кредит е заем на имот или владение. Borgen значи дека некој друг се согласува да плати наместо вас, ако не можат да го отплати како што е договорено. Необезбедени кредити често имаат повисоки каматни стапки и повисоки амортизација (созревање) од обезбедениот кредит. Тоа е голема одговорност и тоа може да биде скапо за спасување.

Кредитни

Кредитни картички се поврзани со кредитна (пари). Ова значи дека ќе може да се тргува стоки и услуги за кои колку пари имаш на картичката. Одговорноста е амортизирана (се исплатеше) секој месец плус камата. На каматната стапка е обично се многу високи за овој тип на кредитна картичка, помеѓу 20-30%.

Губење на пластични картички

Веднаш треба да се направи извештај до полицијата и кредитна картичка компанија, ако си го изгубил "пластична картичка". Тогаш по известувањето картичка е блокиран и носителот на сметката е не, тогаш одговорни за износи на товар на сметката.

Член Кредити

Еден член кредити, секој со унијата добие. Еден типичен банкарски кредит има повисока каматна стапка од членство заеми. На унијата и на банката се согласија до овој заем.

Лизинг и изнајмување на договори

Лизингот е форма на интер-купување и långidshyra. Тоа значи дека не поседува производот, но мора да го врати кога закуп мандат истекува. Ова им овозможува на производот да биде откупен на намалена цена.

Вработи на електроника, како што се ТВ и видео е релативно честа појава. Вие треба внимателно да се провери кој има одговорност за кражба, пожар, поправки, итн Обично, овој договор за изнајмување. Ако договорот истекува за да стане сопственик на изнајмување период, се сметаат за "изнајмување" како кредитна купувања.

Добар совет за кредитни набавки

Секогаш треба да побараат исплата план пред да ја купите на кредит, и внимателно се споредат различни заем опции понудени од страна на продавница.

Овие четири задачи на исплата план вклучуваат:

• Износот кој се плаќа секој месец.

• Колку долго овој месец ќе се исплати.

• Што е вкупниот станува сè трошоци.

• Колку високо на каматната стапка е.

На плаќање распоред покажува износ на готовина цената ќе мора да плати. Тоа е само кога ќе го знаеме и ова може да одлучи дали мислите дека предметот е во вредност на пазарот цена како кредит секогаш се вклучува.

Што се случува кога ќе не можат да платат?

Невработеност или дека тоа е во искушение да купуваат со кредитна картичка, која подоцна може да се добие висок долгови како резултат предизвика многу луѓе имале нивните финансии срушен. Долговите конечно може да имаат добивано и толку голема, што тоа веќе не можат да си дозволат да им се оддолжи и ако тие не можат да ги платат своите долгови завршуваат конечно на судијата канцеларија, која потоа може да бидат принудени да се направи затварање, што значи дека капитални стоки, како што се sterio, дигитални камери и автомобилот запленети од страна на Управата за продажба. Во најлош случај може дури да биде принудена да го продаде својот дом. Покрај тоа, извршителот да одлучува за наметнување на плата додека долгот се подмири. По долг е платен, таму сепак со записи последователни шерифот со години. Кои можат да го прават тоа потешко да пр направи нови кредити, кредитни картички, или за изнајмување на стан, животот на овој границите, во многу висок степен.

Долг акт

Може да се добие помош на порамнување на долгот законот за долговите стана толку голема, што тоа дури и не имаат можност да се исплати своите долгови за остатокот од својот живот. Но услов е многу строги.

Осигурување:

Со цел да се чувствуваат безбедно, ако сте во ситуација да имаат несреќа да биде инволвиран во несреќен случај, мора да имате некои осигурување. Осигурување обично е поделена на неживотно осигурување и лично осигурување. Sakförsäkringar е пример Дома осигурување и осигурување на возилото (мопед, автомобил, итн), и лично осигурување, на пример, Осигурување од незгода и пензиско осигурување. Еден обично мора да плаќаат данок ако нешто треба да се случи, бидејќи sakförsäkringen не правило опфаќа сите штета. Важно е дека сте се дознае självriskens големина кога ќе се извади за осигурување.

Насловна осигурување

Веднаш треба да добие дома осигурување кога ќе се преселат во домот на свој. За младата популација, повеќето осигурителни компании посебни шеми за дома осигурување. Во таков провална кражба, велосипед кражба, и пожар во вашиот дом осигурување обезбедува финансиска поддршка. Таа исто така вклучува одговорност режим кој важи и ако предизвикале штета на туѓ имот. Правилото е толку десно заштита (адвокат) и напад заштита. А патничко осигурување е исто така често.

Несреќа

Несреќа е од суштинско значење дека имате. Ова значи дека кога ако сте биле да ти наштети, можете да добиете надомест на трошоците. Вие исто така добивате компензација ако сте биле повредени толку сериозно што го добиваат, но иднината или да стане invaliserad. Училиште и градинка уверам деца и млади луѓе, но потоа за осигурување обично само за повреди кои се јавуваат при училиште или до и од училиште.

Здравствено осигурување

Здравствено осигурување, како дополнување јавното здравствено осигурување (од страна на општеството) има во последниве години стана честа појава.

Возило осигурување

Со закон, мопед, мотоцикл и автомобил мора да бидат осигурени. Такво осигурување значи дека ако сте во ситуација да бидат вклучени во несреќен случај вие не ќе мора да ја плати отштета за кои вие може да биде осуден на, тогаш имате возило осигурување, така платени

Осигурителната компанија дека штетите за вас.

Патничко осигурување

Дали сте патувате во странство, осигурајте се да бидат осигурени. Обично тие ќе ви помогнат туристички агенции да се организира полиса за осигурување кога ќе ги нарачате на патувањето. Дали имате дома осигурување, кој исто така вклучува патничко осигурување, ова правило, остварува патување заштита. Треба да проверите на полиса за осигурување или јавете се и да се провери со осигурителната компанија.

Побара понуда

На премија за осигурување може да варира во голема мера. Те прашаат зошто цитат од повеќе компании компанија!

Заштита на потрошувачите закони:

Заштита на потрошувачите за поединецот

Кредит, не може да се купи на лак сте на возраст, односно. лак сте 18 години. Ако сте помлади од 18, но имаат родителска потпис сепак, може да се купи на кредит, во спротивно тоа е нелегално. Ако веќе сте на возраст од 16 имаат свои труд, ќе се купи само она што го сакате, освен за алкохолни пијалоци и тутун, само што плаќаат во кеш. За продавачот и купувачот, постојат неколку закони кои се зборува за она што правата и обврските што ги имаат.

Главната потрошувачите закони се:

• Услови и модови

• Одалеченост договори модови

• Потрошувачите осигурување модови

• потрошувачките кредити акт

• Konsumentköparlagen

• потрошувачите услуги модови

• Цените акт

• Производот модови

• Маркетинг акт

Услови акт

Услови унилатерално корист на продавачот е забрането. Неправедни услови во продажба и изнајмување на договори или гаранции се

примери каде тоа би можело да се применуваат.

Договори склучени на далечина модови

Кога ќе купите или закуп личен имот или услуги на бизнис (бизнис) за договори склучени на далечина режими. Подвижен се статии, акции, станови милиметри, и служба да пр Да биде промена, поправка или производство работа. Законот се однесува и на договорите на далечина и почеток на продажбата.

• Откако ќе и продавачот не се сретнат во лице како кога шопинг преку интернет, телефон, ТВ шопинг, пошта или e-mail, за договорите на далечина режими.

• Кога ќе купите нешто во вашиот дом или на локација која не е фиксна точка на продажба (бизнис) пр. договори склучени на вашето работно место, во болниците, на конференции или друго место каде што не се само за момент се, во почеток на продажбата. Тоа ќе биде на продавачот, кој ви пријде и не на друг начин наоколу за законот да се применуваат.

Под растојание продажба режими имате право да ја откаже купувањето во рок од 14 дена, т.н. ладење-оф период. Пред се склучува договор мора да

Секогаш го извести продавачот на периодот на повлекување.

Исклучоци од законот

Законот важи за агилни далечина договори поврзани

• осигурување и кредитни

• Аукции - Интернет аукциите се опфатени со законот.

Законот не се однесува на почеток на продажбата, кои

• цена е помала од 300 kr

• имате побара од продавачот да дојде

• Договор за осигурување

• договор за продажба на акции или други хартии од вредност

• склучување дома посети кои ќе се експлицитно побарано.

Постојат некои други исклучоци од законот. Договори склучени на далечина режими е важно да дознаете дали тоа се однесува.

Продавачот ќе му обезбеди информации кои се однесуваат на правото на повлекување и да оставите повлекување форма кога договорот е склучен од далечина договор позиции.

Потрошувачот осигурување модови

Потрошувачот осигурување режими за општа осигурување. Овој закон има правила за осигурување на информации, премија исплати, побарувања и како осигурување се обновува.

Што законот не

• специјалитет осигурување како што се животински осигурување, накит осигурување

• болест и несреќа осигурување

Konsumentköparlagen

Законот се применува

• Кога како корисник купува производ за една компанија

• Кога ќе ги нарачате елемент, кој не дојде во време

• Откако сте го купиле елемент преку лажни реклами

• Кога има проблем со еден производ - Законот содржи општ senmånaders гаранција

Konsumentköparlagen не се применува

• Размислете за купување од поединци

• При купување работа или услуга - тогаш потрошувачите услуга позиции

• Набавка на хартии од вредност (на пример акции), осигурување, или недвижен имот (на пример, стан).

Потрошувачите Услуги модови

Потрошувачите Услуги модови применува кога трговец работа на нешто што го поседувате. Во таков поправки, работат на имот и за чување на личен имот, како што се складирање на мебел, законот ви дава заштита. Тоа не мора да се промени ако сте го добиле одреден цена. Во цената не може да биде надмината од страна на повеќе од 15% ако имате приближна цена.

Цените акт

Според Цена информациите мора да плати соодветна цена на таквите продавница.

Маркетинг

• рекламирање побарувања и ветувања за да биде вистина, и дизајнирани така што јасно е дека ова е само реклама.

• Рекламите не треба да содржи невистинити изјави

• Основниот принцип на било реклама ќе биде во согласност со добар маркетинг

Што е добра практика да се расчисти посебни правила од таквите Потрошувачите агенција.

Доброволно потрошувачите

Отворете купување

Во рамките на договорен период, имате право да се вратат елемент со приемот. Тогаш ќе добиете вашите пари назад. Но тоа не е секогаш ќе добијат оние во некои продавници кога се менува елемент може да се добие една продавница кредит, наместо на пари назад кога ќе се смени една ставка. Ако добиете ваучер, па можете само да се купи во продавница, каде што купил ставка сакате да ја промените, може да не вратат. Па тоа може да биде добра за да дознаете дали можете да добиете вашите пари назад, кога ќе купите производ навистина не се сигурни што сакате.

ПРАВО НА РАЗМЕНА

Со Exchange политика значи дека вие имате право да се разменат некој објект и да земе уште една наместо тоа, но ако не можете да најдете нешто, ќе добијат вредносен ваучер што ги спомнав претходно. Тогаш не имаат право да побараат парите назад.

Исклучок

Исклучоците од правото да се разменуваат и да се врати политика:

• Долна облека

• капење

• Тоалети

• Цвеќе

• Месните производи

• Специјални нареди предмети

• Ги промени стоки

• Производи со намалени цени и др

Добро е да знаете кога купување

• Зачувај вашиот прием! Ако треба да се жалат на производот треба да биде во можност да се види каде и кога си ја купил ставка и колку чини.

• Дознајте кои правила на отворени купување или размена право дека договорот се однесува.

• Проверете точка веднаш штом ќе го добие.

• Веднаш јавете се на продавачот, ако најдете нешто не е во ред со производот. Обидете се да се согласувате со продавачот.

• Ако недостатокот на сообразноста е затоа што сте биле несовесни, продавачот не може да биде одговорна за грешка.

• Ако постои проблем со производот и на продавачот сака да ви даде беспрекорна биде, наместо да има за да се спогоди за тоа.

• Ако има проблем со еден производ кој ве тера да имаат право да ги споделите со купување вратиш, ќе се бараат да се вратат парите, а не само една продавница кредит.

Да се ​​жалат на

Ако сте незадоволни со еден производ или услуга, ти веднаш треба да се жалат за тоа (жалба).

Постапете на следниот начин:

• Оди на продавачот или врши услуги и барање корекција.

• Одби да корекција, може да се претвори до општинските потрошувачите советници кои се јавите во компанијата.

• Одбивајќи компанијата се уште ви даде право на потрошувачите совети можат да ви помогнат да го преземе случајот на потрошувачите жалби (ARN). Arn се јавите во компанијата кои можат да одговорат на известувањето. Може да ви се уште не се согласуваат испитен одбор, кој е во право. Тогаш вие и компанијата препорака за тоа како да се реши спорот. Повеќето компании го следат препорака ARN е.

• Ако на компанијата се уште не ги следи препораките ARN, можете да се продолжи кон судот (Окружен суд) за т.н. поедноставени судење. Окружниот суд судија често по препорака на потрошувачите жалби одбор.

Ако во продавницата не престана

Можете да во некои случаи да поднесете претставка до минатото "продажбата на човекот" (на пример, продавач на големо, увозникот или производителот). Тоа ве тера да размислува за

• На трансакцијата е укината или префрлени.

• Продавачот е невозможно да се добие.

Спаси продажбата договори

Барем овој пат ќе имаат можност да се жалат на производот треба да се спаси писма, сметки, сметки, приходи, итн купување документи треба да се чуваат за подолг временски период, по голема набавка (како што е компјутер, мобилен телефон, дигитален фотоапарат, итн), на пример, можност да се докаже дека оваа точка се плаќа. Ова е особено точно кредитни набавки, кои документи мора да се задржи додека останатите на рати. Мора да биде способен да се покаже на купувачот потврда за прием на стоката се плаќа кога таквите да продаде се користи точка. Ова ќе ти исто така разгледа кога ќе купите поскапи од втора рака стока.

based on 9 ratings Потрошувачки финансии, 3.9 од 5 врз основа на 9 рејтингот
Стапката на потрошувачите финансии


Поврзани училишен
Следниве се училишни проекти се занимаваат потрошувачите финансии или на било кој начин поврзани со потрошувачите финансии.
  • Нема сродни теми

Коментира за потрошувачите финансии

« | »