. Сега

Училиште дела и есеи од средно училиште на
Барај училишен

Кореја

Историја

Ако се погледне на сателитски сликата на Корејскиот полуостров, земени во текот на ноќта, еден ќе биде во можност да се види голема контрасти помеѓу северните и јужните делови на островот. Јужниот дел, кој се нарекува Кореја Република, Јужна Кореја, е исполнет до гребенот со светли точки предизвикува земјиште маса да личи на мал остров, кој се отцепи од континентална Европа. Темнината владее во северниот дел на полуостровот, во Демократска Народна Република Кореја, Северна Кореја.

Разликата помеѓу комунизмот и капитализмот е очигледно, на 50 години, поранешниот јапонски колонија, Кореја, поделен во источниот и западниот и создаде разлика не може да се игнорира.
Тоа беше јуни 25, 1950 Северна Кореја војници маршираа во Јужна Кореја во обид да се стави целиот полуостров под еден управен орган. Силите на ОН предводени пребаруваа брзо во Јужна Кореја и воспостави силна одбрана во земјата. Во ова време, Советскиот Сојуз го бојкотираше Советот за безбедност, кои го направија нив не може да се стави вето на воени маневри на ОН. Наместо застана комунистичка Кина на страната на Северна Кореја. Кина и Русија никогаш не биле "официјално" во војната. Со цел да се избегне војна со САД утврди дека кинеските сили ќе се борат под знамето на Северна Кореја, која е војници слобода. Русија никогаш не испратени војници во Кореја, но од неодамна се покажа дека руските пилоти учествуваа во воздух битки. Корејската војна, со други зборови првата војна, каде што американските сили се бореа против својот кинески и руски колеги.

Отворањето битки се воделе во три години пред партии би можеле да се договорат за прекин на огнот.
Конфликтот беше со седиште во политичките конфликти меѓу Истокот и Западот дека ограничуваше на целата повоениот период до Берлинскиот ѕид 89. Пред предавање на Јапонија на крајот на Втората светска војна, на Корејскиот полуостров беше јапонски колонија. Сепак, лишени од јапонската влада во август 1945 година, и наместо наменети област во Советскиот окупирана и американски окупирана зона. Границата, беше извлечен во согласност со 38 паралелно. Наскоро, избори се одржаа во две области и двата народа, Демократска Народна Република Кореја (Северна Кореја) и Република Кореја (ROK) беше формирана. Земји новоизбраниот лидери, сепак, сакаа и двете за повторно воведување на целиот Корејскиот полуостров под едно знаме, па зошто борбите избувнаа кога Советскиот Сојуз и САД зеде дома своите сили.
После војната, лидер на Северна Кореја, Ким Ил Сунг, и сегашните врховен командант Ким Јонг Ил, е лидер на земјата. Кина-влијание Комунистичката партија ја контролира земјата со планираната економија кранијалните нега, која е дозволено на Северна Кореја на светот најмногу затворени нација. Јужна Кореја беше до војната воена диктатура, но со американска помош, како Јапонија, стана демократијата во Западна покровителство.
Во ова дело избрав да се анализира резултат на политичката поделба на Кореја. Кои се фактори кои направиле Кореја растечки индустриска земја и моќни технолошки империја, додека сестра држава Северна Кореја работел својот пат назад кон средниот век?

Цел и проблемот формулација

Целта на ова дело е да се покаже на големите разлики кои постојат меѓу комунист и капиталистичка држава и да дознаете што може да се направи и може да се направи за да се направи комунистичко општество ефикасно, ако тоа е можно дури и?

Јас ќе се споредат големи индустрии едни со други за да се види разликата помеѓу две политички идеологии, а со тоа можност да се анализира влијанието на политичкото раководство на нацијата е во бизнисот, и степенот до кое засегнатите претпријатија може да се развива во рамките на сегашниот политички околности. Јужна Кореја е чиста пазарот, додека Северна Кореја се чини дека уште повеќе комунистички од Кина себе. Јас, исто така ќе ги анализира активности "на соседните земји и тие имаат влијание имаше и ќе има, за корејскиот полуостров. Колку капиталистичкиот Јапонија придонесе во Јужна Кореја? Она што беше улогата на Советскиот Сојуз и актуелните Русија во политичкиот развој на полуостровот и Тајланд, заедно со земјите од поранешниот SEATO придонесе за демократијата во било кој начин?
Кои настани го обликуваа политички и индустриски развој во Јужна Азија и она што е иднината? Дали постојат фактори кои укажуваат на обединување на Кореја, или Северна Кореја ископа својот гроб во нуклеарен тест? Кои се предностите и недостатоците на двете држави едни против други и како овие бенефиции може да се претвори во неповолна положба и обратно?
Прашањата се бескрајни, како што е материјал кој го опишува настаните после војната. Зашто од бесконечното количество на информации достапни на интернет, решив да се ограничам на само мал број на прашања. Со цел да се направат такви информации богат припишува што е можно, додека јас треба да лекција од Кореја, Јас ќе се развие на неколку прашања прашувам и стискаш во колку факти што е можно, под услов сметам неопходни и релевантни.
● Кои се главните разлики помеѓу kommunisk планираната економија и капиталистичко пазарна економија и како овие разлики имаат влијание на две држави индустриски и економски развој?
● Што економија на Северна Кореја изгледа? Како се планска економија и на воениот режим погодени индустрискиот развој на земјата?
● Што економија Јужна Кореја изгледа? Како има пазарна економија и демократијата влијание на индустрискиот развој на земјата?
● Кога го правеше случај на Северна Кореја? Што би можело да се направи за да се избегне тоа, и можете да заштедите на економијата на земјата и индустрија, но воена помош?
● Кога Јужна Кореја расте? Земјата секогаш ќе биде голем економска моќ или го сочинува нејзиниот диктаторски соседи закана?

Метод

Имам во основа се користат само на интернет, кога работев на есејот. Преку Википедија Најдов линкови до веб-сајтови со историски и економски факти на Корејскиот Полуостров. Имам исто така се користи на интернет да се погледне до книги на оваа тема. Јас имам работено на многу веб-сајтови, а особено во прашање, ако индустрија во јужниот дел, имам посетено голем број на различни страници. Да ги собере сите факти во една работа што сум напишал, а јас го прочитав, со други зборови, не сум се собраа сите факти на хартија, а потоа се изгради врз нив. Нови факти се пронајдени во меѓувреме имам напишано и јас да се стави таму, мислам дека тоа најдобро се вклопуваат. Не сум користел методот копи-паста на сите, бидејќи за да се напише есеј пренапишување на различни реченици не треба да се смета како соодветна есеј за мене.
Во тој процес, јас, исто така, користи некои зборови и концепти да непосветен може да изгледа прилично тешко, зашто од тоа, јас избрав да подолу листа на некои од нив за читателот да се здобијат со поголемо разбирање на она што работа е во врска.
Корпорација е името на асоцијацијата која е призната како правно лице, односно фирма, здружение или слично кој добива истите права како и физичко лице. А корпорација продолжува да постои, дури и ако луѓето од излезе надвор.

Конгломерат е група на компании под истото име, но со различни активности. Како на пример да го земеме САД Боинг ангажирани во авион производство и воени системи одбрана на USAF. Дански Маерск е исто така конгломерат вклучени во различни видови на транспорт.

Тигар економија е термин кој се користи за една држава за период чувство на силен економски раст. "Исток азиските тигри" се состоеше од Кореја, Сингапур, Хонг Конг и Тајланд, но само првите три успеа да работат својот пат назад кон нешто позитивно финансиската состојба по азиската криза од 1997 година.

Планираната економија е економски систем кој се користи во поранешниот Советски Сојуз и неговите сателитски држави. Идејата е дека државата треба да ги регулира цените и контрола на пазарот на снабдување за да се тој начин, дури и надвор класните разлики, но исто така се избегне тежок економски флуктуации.

Пазарната економија е економски систем кој се користи во денешниот западниот свет. За разлика од планираната економија контролирано производство на побарувачката и конкуренцијата на пазарот.

Резултати

Ако комунизмот и капитализмот

Комунизмот и капитализмот се две сосема различни идеологии, при што две сосема различни економски системи. Комунистички земји користат монетарен систем познат како ЦПЕ. Планираната економија е систем каде што се планира производство на земјата од страна на административните и политички насоки. Владата, или на луѓето да одлучи што стоки и услуги ќе бидат достапни и која цена да се стави на стоките продадени. Прашања како што се училиштата, земјоделството и здравството се определува од страна на централната владина, а не заедно со понудата и побарувачката. ЦПЕ е водечки економски систем сегашни и поранешни комунистички држави во светот. Целата комунистичката идеологија беше врз основа на планираните економски систем. Државата има целосна контрола над производството и потрошувачката во земјата и може да на тој начин дури и надвор разлики помеѓу класите.

Пазарната економија може да се каже да се планира контраст економија. На пазарот утврдени набавка на стоки и услуги, а нејзината цена, побарувачката и на пазарот контролирани од страна на приватни забави, наместо влада која е случајот со планираната економија. Во пазарната економија е конкуренција, што придонесува за намалување на цените.
По Втората светска војна светот беше поделен на два блока. Западниот базирани капиталистичкиот блок и советската-базирани комунистички блок на. Кога Корејската војна беше околу заедничкото исто така и во корејскиот полуостров на запад и на исток, или во овој случај, - еден север и една југ. Северна Кореја стана комунистичка држава под СССР и Јужна Кореја стана капиталистички град под НАТО.

Првично развиени во комунистичка Северна Кореја побрзо отколку нејзиниот јужен сосед. ЦПЕ во сиромашната земја го добив брзо на нозе од страна на државата регулирани цени и на тој начин може да се избегне, во ова време, оштетување конкуренција. Сепак, тоа се покажа дека пазарната економија би работеле подобро во долг рок. Во раните 1970-ти, на Јужна Кореја економија порасна посилни од Северна Кореја. Причините за економија на Северна Кореја падна во доцните 60-от век, делумно поради тоталниот недостаток на финансиска поддршка од другите комунистички држави, додека Јужна Кореја има целиот западен свет зад себе. Денес, Северна Кореја е најизолирана земја во светот, додека Јужна Кореја, како и Израел и Тајланд, се разви во западниот свет Владата во Азија.

Севернокорејскиот лидер Ким Ил Сунг е мртов од 1994 година, за да може земјата е регулирано со врховниот командант Ким Јонг Ил, кој ги заостри уздите околу комунистичката Северна Кореја и вклучуваат градење на нуклеарно оружје. Ким е виден во неговата татковина како бог и луѓето Му се поклониме. Потоа тој додаде дека де-факто лидер во 1994 година, Работничката партија на Кореја гради култ на личноста околу него, култ во западниот свет може да се смета да биде само смешно. Гласини речеме на пример дека тоа запали нова ѕвезда кога Ким е роден, и дека тој успеа да ја погоди 11 дупка-во-едно за време на неговата првиот круг на голф. Јужна Кореја ја отфрли можноста од демократски избран Ли Мјунг-бак и неговиот Големото Национално партија. Ли претходно била шеф на автомобилска компанија Хјундаи.

Ако индустрија во северниот дел на

Северна Кореја индустрија е главно во сопственост на државата, само 10% се приватизирани и всушност, овие се големи компании кои ја формираа корпорациите со компании во странство, како што се автомобилската Pyonghwa Autoworks (Pyeonghwa Моторс), која има монопол во Северна Кореја, но ќе се натпреваруваат во Јужна Кореја . Тоа е држава која го одредува она што за да се произведе и во она што количини. Како земјата е воената диктатура која има најмногу пари стави на војската, индустрискиот развој, и потрошувачите производство од него пострада. Северна Кореја економија е многу протекционистички, а земјата има да се научат да се справат сами на себе, 5% од стоката произведена на локално ниво. Ќе се обидат да во најголема можна мера да се насочите своите домашни производи и да се избегне увоз на странски стоки. Најголемата индустрија во Северна Кореја е земјоделството. Но исто како и во повеќето други индустриски сектори во земјата, земјоделството е многу неефикасно. Постои недостаток на вештачко ѓубриво и машини. Земјата, исто така страда од повторливи природни непогоди и локалните услови во некои региони е многу несоодветна за одгледување, но тие се уште мора да се користи, бидејќи надвор од мала површина е навистина плодна во земјата. Во средината на 1990-тите години, Северна Кореја жестоко уништен. Ерозија е движење или деградација на почвата и карпите предизвикано од вода, мраз и гравитацијата движења, слично како голема атмосферски. Во случај на Северна Кореја, ова значи дека земјата загуби многу од своето обработливо земјиште. Ерозија во Северна Кореја е обично резултат на поплава или суша. Друга причина за ниското производство е масивна недостиг на енергија во земјата. За време на Студената војна субвенционирани Советскиот Сојуз Северна Кореја со евтина нафта, но по голема моќ настан има индустрија мораше да оди на половина брзина, бидејќи никогаш не инвестираат во увозот, а дека постојат многу држави кои сакаат да тргуваат со корејски воениот режим.
На воениот режим е најголемиот, финансиските проблеми на земјата. На економски проблем во Северна Кореја може да биде една од најопширните во светот. Луѓе кои гладуваат како резултат на тековните, воено зајакнување. Од режимот одбива да издаде официјалните бројки се однесуваат на економската активност на земјата, тешко е да се утврди колку државата навистина изгледа, но се проценува буџетите на владата на Северна Кореја за 5 трилиони долари од околу 20 трилиони долари на државата, воената индустрија секоја година. Со други зборови, се проценува дека 25% од буџетот на Северна Кореја да се реновира армија. Тоа споредува со Јужна Кореја буџет каде што е буџетирање 24000000000000 долари на 1196000000000 долари секоја година.
Сепак, неодамна отвори индустрија малку и кинески и Јужна Кореја компании почнаа да извезуваат производи и да се изгради фабрики. Особено Кореја е издаден во земјата во последниве години. Со цел да се зголеми вработеноста и намалување на невработеноста во Северна Кореја, Јужна Кореја компании мораа да се изгради фабрики во земјата во која тие вработуваат Северна Кореја работници. Во Северна Кореја, таму е компанија за секоја голема индустрија. Производителот на авиони, производител на автомобили, и така натаму.
Ако индустрија во јужниот дел

За разлика од Северна Кореја команда економија така го прави користењето на пазарната економија систем во Кореја, иако со некои владини влијание на пазарот, како и во Шведска. Слободни и здрава конкуренција на пазарот и луѓето можат да купат што сакаат и износот на производи и нивните цени се утврдени од страна на побарувачката. Сето ова има направено Јужна Кореја Водици најсилна економија во светот. По јапонската колонизација и Корејската војна, Јужна Кореја е една од најсиромашните земји во светот. На слободна пазарна економија доведе само да се создаде кул циклични флуктуации кои се одржа назад на економскиот развој на земјата. Северна Кореја доби многу финансиска помош од Црвениот источен блок и Кина и економијата на земјата се зголеми од Јужна Кореја, која беше опустошена од вклучувајќи ги и големите skeins на корупција на владино ниво. Во 1962 година, сепак, го зеде Општи Парк Чунг Хе моќ преку воен удар. Тој извади економска програма во земјата дека повеќето наликувал на петгодишен план од Советскиот Сојуз, но наместо национализација на домашните компании, финансиран со нив дека тие можат да се натпреваруваат во странскиот пазар. Компаниите кои се сега во можност да се прошетаат на овој бран на успех беше главно конгломерат Кралство и бил наречен chaebol фирми. Оваа економска "бум" беше преименувана во "Чудо на реката Хан", именувана по реката што тече низ главниот град, Сеул. Во средината на 70-тите години, Кореја прилагодени на пазарната економија и стабилизирање на флуктуации, тоа создаде брзо растечка економија и во интеракција со демократијата и човековите права зголемување на влијанието развиена Јужна Кореја да третиот најсилен економска моќ во Јужна Азија.
Потоа дојде азиската криза. На 2 Јули 1997 девалвирана економската суперсила на валута на Тајланд, кој имаше ефект од други азиски земји, вклучувајќи тигар економија, Кореја, исто така, беше подготвен во случајот. Исто како и во остатокот од Јужна Азија, ова доведе до висок долг и големи девизни заеми. Сепак успеа во Јужна Кореја, за разлика од Тајланд, за да работат на свој начин се врати во финансиски силна позиција, но тоа не трае долго. Во 1999 година, падот на огромен индустрија Даеву, кој имаше околу 20 поделби под неа. Кога компанијата отиде под, тие имаа канцеларии во над сто земји и обврски отиде до 84.300.000 долари. Причината за стечај се должи на компанијата, за време на азиската криза, дејствуваше како ништо да не се случило. Додека другите конгломерат базирани бизниси како што се Hyundai, Samsung и LG се повлече назад на нивните инвестиции, со цел да се справат со економските трендови, но извршниот директор Даеву, Ким Ву-Јунг, започна 14 нови компании во конгломерати. По кризата, побегна Ким Ву-јунг во Франција, каде што остана до јуни 2005 година.

Земјата е многу сиромашни со природни ресурси, така што мораше да се потпира на увозот. Со помош на огромна количина на работна сила во земјата е увоз на суровини и потоа да ги трансформираат во готови производи кои го извезува. Текстилната индустрија е една од индустриите кои е чисто национални, не постои потреба за увоз на суровини од други земји. Таа, исто така, извозот свила, памук и тутун, но во помали количини. Јужна Кореја е една од најголемите во светот производители на челик, но главен извор на приходи лежи во технолошкиот; електроника, машини, автомобили и чамци. Најголеми компании на нацијата се Hynduai група, која, меѓу другото, се ангажирани во производството на автомобили и бродоградба.

Рибарската индустрија, исто така, била силна сектор на корејски економија, но по неколку години на прекумерниот риболов, тоа е позицијата на земјата како една од водечките компании во светот риболов нации загрозени. Има многу работи што е "загрозени" во Јужна Кореја поради брзиот развој. Главните индустрии емитуваат многу на стакленички гасови, и иако околу 40% од енергијата во земјата доаѓа од нуклеарната енергија се зголемува емисиите од јаглен растенија.
Приватна компанија во Кореја има многу подобри услови отколку во Северна Кореја. Пазарната економија овозможува слободна конкуренција и не постојат ограничувања за тоа колку ви е дозволено да произведуваат и она што тие можат да ги користат.

Дискусии и заклучоци

Црвено економија

Северна Кореја е во светот најизолирана нација. На воениот режим на Ким Јонг-Ил на чело приоритет тежок, воената индустрија особено ефикасна земјоделство. Економската ситуација во земјата е лоша уште од комунистичкиот блок случаи, но владата не прави ништо да го поништи трендот. Сепак, постои светлина во тунелот, како Јужнокорејската компанија доби дозвола за изградба на фабрики во Северна Кореја, Јужна Кореја суровини и Северна Кореја труд.

Резултатите од оваа студија се само покажа што можеше да се замисли - силен контраст меѓу двете сестра држави. Само малку повеќе од 50 години, двете држави еволуирале во таков еден поинаков начин дека непосветен можеби мислат дека приказната е измислена. Тоа не е страшно изненаден од резултатите, кои излегуваат кога испитување на буџетот на земјата. Но тогаш ќе мора да се прашувам; зошто?

Протекционизам царува на царството Ким Јонг-Ил и не постои ништо да се сугерира дека на земјата треба да ја отвори својата граница понатаму. Најверојатно имате потреба при користење на економски и политички систем да се одржи на авторитарната власт над полуостровот што е можно подолго. Доказ за ова е и култот на личноста дека режимот има изградено во текот на годините. Во Јужна Кореја неодамна почна со економската политика која вклучува обидува да го контролира соседната земја за економската стабилност. Што може да се направи е да се продолжи со изградбата на странски претпријатија во Северна Кореја и во сите случаи се зголеми вработеноста. Но да се добие вкупно крај на комунистичкото владеење мислам, сепак, мислам дека тоа бара директна воена акција од страна на економските санкции на НАТО од ОН ќе им помогне само на краток рок, туку затоа што на режимот во земјата имаат слободен пристап до сите луксузни стоки, увоз и извоз, па тие може да никогаш не се чувствуваат под притисок во странство создава. Тоа е луѓе кои страдаат и Ким Јонг-Ил влада никогаш не е направено ништо за тоа, и нема да го стори било. Со нуклеарен тест на Северна Кореја во 2006 година, тие се донесени понатамошен чекор во насока целосно да се изолира од надворешниот свет.
Сини економија
Јужна Кореја е брзо прерасна од една од најсиромашните земји во светот да еден од најбогатите во светот. Причината за брзиот економски раст е само демократијата и можностите кои ги носи. Човечки слободна волја не е регулирано со законите и економски систем и затоа, луѓето можат слободно да мисли и да излезе со креативни решенија, како на пример во случај на "Чудото на реката Хан". Јужна Кореја, како Јапонија, се занимва со исклучително ефикасна работна сила, и ова, заедно со недостатокот на суровини, значи дека земјата има да се потпрат на увоз на странски материјали и извозот на готовите производи. Но, само како и секој друг пазарни економии, Кореја е зависна од нивниот бизнис. Како Даеву стечај покажа, мали, економски погрешни чекори да доведе до катастрофални кризи како во земјата така и на меѓународно ниво. Како земјата е целосна демократија, не постои ништо на владата може да стори за да избегнете идна лизга во економскиот сектор.

Различните економски услови кои се случија во двете земји од 50-тите години придонесе за катастрофалниот фрагментација на поранешните, ги обединува луѓето. Во само 50 години, земјата на север еволуирале наназад, додека земјата на југ развиена пред на бесен темпо. Ова покажува голема разлика меѓу комунизмот и капитализмот, диктатура и демократија.

Врвот

По Корејската војна, Кореја била поделена полуостров помеѓу капиталистичкиот Запад и комунистичкиот Исток. Со текот на годините, оваа поделба покажа разлики меѓу "црвено" и еден "сини" држава.
Во почетокот беше на Северна Кореја економија е добро, бидејќи на помошта што ја добиле од другите комунистички држави. Соседна Јужна Кореја е оценет како еден од најсиромашните. Но кога Источниот блок падна подоцна стана Северна Кореја сам, без сојузници, и само некои дваесет години пред Кореја беше подложен на економски бум. Улогите беа обратни. Додека Јужна Кореја го искористи своето голема понуда на работна сила акцент беше речиси исклучиво на воената индустрија во Северна Кореја, која, во врска со груби диктатура и планираната економија, доведоа до луѓе гладуваа. Во средината на 90-тите години, Северна Кореја, најизолирани земја во светот, додека Јужна Кореја е една од најбогатите.
Кога азиската криза беше факт и припадна на економска елита Јужна Азија и брзо би можеле да работат на свој начин назад кон економски златното доба тие живееле во текот на изминатите децении. Но, како што корејски компании се зголеми, намали малку индустрија која се уште работел во Северна Кореја. Ерозија искинале и уништени големи површини обработливо земјиште во земјата, која, исто така, придонесе за влошување на економската состојба, како Северна Кореја отсекогаш била самостојна и главната индустрија е светла земјоделство. На воениот режим под Ким Јонг-Ил во земја отсекогаш води изолација политика големи и одби да соработува со Западот. Јужна Кореја, од друга страна е принудена да соработуваат со другите земји, бидејќи недостигот на суровини во земјата е огромна. Затоа хранење човек во увоз својот потоа ги извозуваат како готови производи.
Денес, Јужна Кореја е дванаесеттиот најсилна економија во светот, соседната земја е светски најизолирана нација. Јужна Кореја се шири како економска сила постојано додека Северна Кореја гради нуклеарно оружје за да "се брани против Западот."

Christoffer Jonsson

based on 18 ratings Кореја, 3,0 од 5 врз основа на 18 рејтингот
Стапка Кореја


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Кореја или на било кој начин поврзани со Кореја.

Коментирајќи Кореја

« | »