. Сега

Во училиштето работи и есеи од средната и средно училиште
Пребарување училиште работни места

Христијанството

Трите гранки на христијанството

Христијанството се појави од јудаизмот. Тие се прилично слични.Покрај ваквите додадовме Новиот Завет од Библијата и дека постојат различни традиции и сл. Христијанството е поделена на три дела, православните, протестантските и католичките. Во средниот век стана доминантна религија во Европа. Ние во Шведска беше првично се мислеше на Нордиска богови, menpå 1100s, христијанството го презедоа. Од 1500-тите години на Европејците почнаа да го шират учењето на другите континенти. Денес постојат околу две милијарди христијани во светот, особено во Европа, Северна и Јужна Америка.

Некои Ggundprinciper во христијанството

• Ние веруваме во еден Бог (монотеизам)

• Троица Бог е и Отецот, Синот и Светиот Дух, во исто време, три различни но во исто време еден.

• Бог е сезнаен и вечна.

• Исус е Месија, и Бог и човек во исто време.

• Животот не завршува во смрт, никој не ќе има вечен живот.

• На последниот ден кога Исус ќе се врати суди на сите луѓе.

Православна Црква.

Постојат околу 200 милиони православни христијани ширум светот. Православни Цркви се првенствено се најде во Источна Европа и на Блискиот Исток. Но, ние исто така имаат голем број на цркви овде во Шведска премногу. Во Католичката и Православната Црква има седум свети, но на Протестантската црква има само два. Тајна значи "света акт". Католичката и Православната Црква исто седум свети. Ова се крштевање, миропомазание, Маса (Света Причест), брак, исповед, последниот обреди и координација. Протестантската црква има само крштение и миропомазание, како света тајна.

Крштевањето, што значи да се биде дел од genemskap Бога. Детето е ангажиран во голем фонт baptismal три пати.
Неискреност, кој ќе се одржи веднаш по крштевки. Детето е ангажиран во dopfund трипати.
Исповед, во која верните се исповедаме и да добијат прошка за своите гревови
Литургија (масовно), која е богослужба со заедничарење. На Причест, учесниците добиваат леб и вино, како симболи на телото и крвта kristu.
Брак, во кој еден маж и една жена пред Бога ветување едни со други за верност живот.(Многу православни цркви, исто така, гледајќи negatvivt на развод, контрацепција и абортус. Мислам дека тоа е лошо за сите човечки суштества им треба има три работи.)
Координација, каде што еден човек може да служи како свештеник. По prästgivningen свештеник не може да се ожени. Жените свештеници не се дозволени.
Мирото на болните, кои Innen на свештеникот ги прави знак на крстот со елеј на телото на пациентот.
Богослужба, или литургија како што е познато, во рамките на православни цркви изградени претежно на старите традиции. Во некои држави го користат, па дури и еден исчезнат јазик на обожување. Православна црква може да се опише како голем театар. Црквата coz одделот repesenterar небото. Друга repeseterar земјата. Во небесните дел е олтарот и во скриените област е простор за општеството. Небото и земјата во црквата се одвоени едни од други со ѕид полн со икони. Во рамките на православни цркви предвидува дека кога ќе го прослават обожавање, како што тие го слават, исто така, се поклони и со сите други православни христијани од целиот свет.Една, исто така со сите herlogon, ангелите, и сите низ историјата кои биле христијани. Тоа можеби звучи малку чудно, но ако веќе треба да се праша еден православен свештеник зошто ти не и смета, тој веројатно ќе одговори: "Зошто ние мора да биде во можност да објасни што е? Gudstänsten е голема мистерија, каде што може да се има на искуства и чувства, без да го разберат. "

Најголемиот и најважниот верски празник во православниот христијанин е Велигден. Во протестантските цркви, тоа е страдање на Христос што се наоѓа во средиштето велигденски празници, Католичката црква, како мисли се свртени со тоа колку Исус жртвувале и самите се жртвува. Во православните цркви е прославата Велигден се фокусира на Воскресението, на радост на Исус ја победи смртта. Богослужба на Велигден ноќ е врв на литургиска година. Кога оние кои учествуваа во служба излегуваат надвор од Црквата тие се поздравуваат едни со други со зборовите: - Христос воскресна. - Да, тој е навистина воскресна. Потоа можете да одат дома за на маса Велигден и се јаде празнична храна. На масата вклучуваат јајце Велигден обоени со црвено.Тие се обоени со црвено на црвено repesenterar живот и радост боја. Во православните земји имаат многу државни празници во чест на Дева Марија и други светци. Владата на Грција се обиде да го намали бројот на тие денови, но се соочи со тврд отпор од населението.

Тоа често се вели дека луѓето имаат две главни задачи на живот во Православната Црква, која може да изберете од во животот. Венчаат е првата задача. Втората задача е што можете да изберете е целибатот и животот на молитва, работа и медитација.

Протестантски цркви.

Оние протестантски цркви се поделени во три цркви. На различни цркви се Евангелско Лутеранска Црква, Реформирана Црква, и Avengeliska црква. Некои работи кои трите цркви имаат заедничко вклучуваат:

Во Библијата, единствениот извор на христијанската вера. Каде значи на Католичката и Православната црква дека Библијата и црковното Предание мора да биде една единица, но тоа значи дека на протестантите е дека Библијата е доволно како основа.
Постојат само два тајни кои се:Крштевањето, што значи да се биде дел од заедница на Бога и член на Црквата, а потоа и Маса, а потоа заедница каде може да се добие леб и вино.
Луѓето, исто така, може да се спаси. Може да се каже дека некој е спасен, простено и да се помири тогаш. Можеме само да го добие таму од неговите TROM не со правење на добри дела. Постои една стара изразување Иако ова, кој гласи: ". Оправдување преку вера"
Црковната служба ќе биде на јазикот луѓе зборуваат, а не, на пример, во латинскиот, кои понекогаш се зборува за нив католик. Така што секој може да се разбере што е кажано.
Евангелски Лутеранска црква е денес, главно, во Шведска и во другите нордиски долги рокови, но исто така и во Германија. Денес, околу 75 милиони следбеници. Црквата е верска Лутеранската црква, која намерно сакаат да управуваат со наследството на реформацијата и работа во традиција на обожување Лутеранска обележан со богата Литургија и Евхаристија во центарот. Евангелски Лутеранска црква на Шведска е основана во 1968 од Свети Мартин црква во Стокхолм.

Реформирана црква е името на црквата и заедницата формација, која се датира кон ковчегот на реформацијата движење предводено од Калвин во Швајцарија во 1520s. Црквата е сега главно во Швајцарија и на Холандија и има околу 50 милиони следбеници. Секое општество на црквата е целосно автономна и назначува свои работи. Нема епископи во таква црква. А reforment црква е исто така во голема мера без орнаментика. Калвин верува дека распетија, слики на светци и други орнаменти на црквата била излишна. Значи за разлика од Православната Црква, која има многу embellishments како црква Reforment нема на сите.

На Angliknskakyrkan формирана во 1500-тите од страна на англиски Kugen Хенри VIII, кога тој скрши сите контакти со папата во Рим, и самиот се на чело на црквата. Тогаш го победи Англија потоа да има ни држава црква, како и Шведска (Лутеранска). Во 1600 -, 1700 - и 1800 е изградена империјата на Велика Британија колонии и покорените земји во светот. Потоа се проширил на Англиканската Црква во овие краеви.Денес црквата вклучувајќи Stortbrittanien, САД и Австралија и има околу 74 милиони следбеници.

Католичката црква

Кога ќе го слушнам зборот католик, мислам дека прво и основно на папата во Рим. Како што папата во текот на поглаварот на Католичката Црква, тој е многу значајна личност. Католичката црква тврди дека папата од Рим е наследник на Петар и викар на Христос на земјата. Според православната, католичката и протестантската политички е дека Бог го создал и контролира се. ДЕМ katoslak исто така вели дека Тој е добар во светот и им нуди сигурност и љубов, и дека Бог ќе ви помогнат кога ќе го прашам.

Ако јас да прашам еден католички верник кој би ја опишале вера тој или таа, најверојатно, ќе одговори на нешто како ова:

"- Бог е се откри во Исус Христос е истовремено и Бог и човек. Исус беше испратен во светот за да нè спаси од злото околу нас и во нас, сè што го спречува заедница со Бога.

Во неговата љубов кон нас, Исус умре за нас.Неговото воскресение од мртвите беше знак за неговата победа над злото во светот.

Сето ова е за мене е мистерија која не можам да објаснам. Но, тоа не е нешто неверојатно - напротив, целосно фер. Целиот универзум е мистерија, мистерија, но сигурно е нешто целосно вистински;

нешто што постои. "

Нешто што мислам дека е многу добар со Католичката црква е во тоа што секој може да стане член на црквата. Не е важно на кој јазик го зборувате, што културата доаѓате или националноста и да си, секој може да стане член. Црквата сега има повеќе од 1 милијарда следбеници и потоа се многу повеќе од она што православните и Протестантската црква. Тоа ќе биде најголемата христијанска црква. Како во оние другите цркви, исто така, светата тајна на Католичката, а тоа се прилично еднаква ortedoxa sakramen Црква и Католичката ги чита вака:

Крштевањето, што значи да се биде дел од заедница на Бога и член на Црквата
Потврда, што значи дека во 10-12 години може да добијат на ноќта сопственикот
Евхаристијата, или како: може да го добие леб и вино
На исповед, што значи дека можете исповедаме своите гревови, а потоа примаш прошка за нив
На бракот, што значи дека мажот и жената пред Бога ветување едни со други за верност живот. (Развод, абортус и контрацепција финансирање не е дозволено)
Координација, што значи дека еден човек може да служи како свештеник. (Жените свештеници не се дозволени.)
Светата тајна на болните, значи да се биде сериозно болен поддржан и подмачкано со масло
На светиите во Католичката црква има големо значење. Светите е религиозна улога модели, односно луѓето кои живееле живот со цврста верба или други важни луѓе. Еден од најголемите светци е Дева Марија. Значи во прилог на молитва преведам Noster (Оче наш), исто така, фармерите Аве Марија (Здраво Марија) најважните молитва.

Постои голема чаша со вода на влезот на католичка црква. Водата е наречена света вода и е посебна и света вода во црквата. Некои луѓе одат во црква при падови на раката во водата и го прави знак на крстот на челото и допирање со раката со vigvattnet.Vigvattnet корисникот, исто така, во крштевање и е симбол на крштевањето. Шаторот е влада во црквата како се држи со лебот и виното се користи во заедница. Исто така постои и олтар, кој е посветен на Богородица, и една или повеќе конфесионални, каде што луѓето можат да одат и да се исповедаме своите гревови и да му биде простено. Постојат 14 станици на слики во црквата. Има слики кои ги опишуваат страдањата на Исус.

Lovisa Lindström

Христијанството, 1,5 од 5 врз основа на 14 рејтингот
Оцени христијанството


Поврзани училишен
Следниве се училишна работа која е за христијанството, или кои се некако поврзани со христијанството.

Коментар на христијанството

" | "