. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Состојбата на жените за време на 1800-2000 век.

Предмет: Историја

Alva Myrdal (1902-1986)

Некои размислувања за Алва е дека таа е родена во Упсала, Јануари 31, 1902 година. Таа е најстара од трите деца. Но Алва не беше доста како и другите ќерки, но таа сакаше да се едуцираат, а не само живеат дома и се грижи за децата. Па кога Алва сретна Гунар, таа го одбра да се движат со него да Стокхолм. Таа почна да учат на универзитетот и стана дипл во 1924 година, истата година таа и Гунар биле во брак. Три години подоцна, неговиот син е роден во јануари
Alva и Гунар сака да живее во она што тогаш беше наречен companionate брак, дека жена не би се врзани за домот, која во тоа време беше прифатено како исклучително опасни.

За Алва беше социјалистичкиот поглед на човечките суштества е од клучно значење. Таа беше убедена дека човекот имал ресурси, ако само што влегов да ги развие во слобода.
Alva не видов човек како само човек, но човекот и жената. Таа смета дека "женската лига" беше надополнување на "машки", па таа немаше мисли за промена на машки светоглед само онолку колку што тоа да биде демократска и социјална совест. Но сепак таа сака да се подобри квалитетот на женски светоглед.
Со ова на ум, таа почна да се земе интерес во прашања на индивидуата во општеството.
Таа почна да студираат социјална психологија, социјална работа и социологија. Но, таа не беше во потрага за една академска кариера, но само сакаат да ја реформираат општество.

Alva и Гунар двете напиша својата прва книга да се заедно наречени "Кризата во населението прашање." Излезе во 1934 година и го промени како бомба во шведската дебата.
Пораката на книгата беше дека Шведска имале повеќе деца, и дека тие треба да добијат подобри услови.
Зошто оваа дебата тогаш? Па, затоа што тоа беше сомнително се допаѓа она што Хитлер проповедал во Германија, тој имал намера дека дека жените ќе имаат многу деца што планирал војна и потребните војници. Но Шведска со тенденција оваа идеја, бидејќи тоа беше премногу социјалистичката мисла.

Иако таа имаше две деца таа успеа огромна обемот на работа;
- Секретар на Комисијата за вработување мажена жена е
- Претседателот на Националната асоцијација на професионални жени
- Ректорот на социо-едукативен семинар.
Секаде таа се појави за неговите студии за подобро општество за деца и жени, особено мајки. Alva се чувствува дека е право на децата да си играат и се чувствува тоа дека за домување ќе биде airier и поголема. Па таа имаше партнерство со архитекти САС и ја издаде книгата "вистински играчки." Таа смета дека охрабрување и умерена барања ќе ја замени старата принудени и послушност училиште.
Таа верува тогаш дека тоа не е доволно да се направи услови подобро за возрасни, тоа беше само колку за што си сигурен дека на децата им беше дозволено да се развива слободно. Човек не треба да ја задуши својата жед за знаење или попречуваат нивниот развој со глупави барања послушност. Човек не треба да се казнат нивната независност, како им тепа, кои во тоа време се сметал за должност добар родител.
Alva сугерираше дека мажите би имале скратено работно ден со цел да поминуваат повеќе време со своето семејство, а особено на децата.
Во 1944 година, таа ја посочи идејата за "sextimmarsdag", што значи дека тие ќе се работат sextimmar дневно. Во тоа време, тие работеле дури и во саботите, па тоа беше многу часови тие беа од дома.
Со оваа идеја, па ќе мажите (и жените) имаат време да работат и да се грижи за децата, општеството и политиката.
Alva го напиша со друг автор "Жената две улоги", беше крајниот примач дека тоа е во ред да се дете småbarnstid биде што поблиску до своите деца што е можно повеќе.
Иако тоа беше во ред па се прашував Алва зошто една девојка би ги планираат своите иднина, ако таа се уште ќе биде дома и се грижи за децата во можеби 15 години, а, исто така, се спушти сите студии за ова.

Во доцните 40-тите, таа сé уште не добил соодветна работа. Но на крајот ја добила првата работа како шеф на социјална оддел на ОН во Њујорк. По неколку години, таа стана лидер на УНЕСКО (Канцеларија на Обединетите нации економски, културни и социјални работи во Париз.
Со тоа таа почна да се интересира за состојбата на земјите во развој и нивниот однос кон богатиот свет. Таа почна да ја пишува бројни статии на оваа тема, таа покажа дека не само што беше доволно да го кренат својот економски стандарди, но, исто така, дека тоа беше проследено со образованието, демократизација и социјална политика.

Alva има нови мисли, нејзините идеи побара мислата на нов начин на човекот се осмели да оди против струја.
Таа никогаш не дигна тешкотии, ниту она отпор таа се сретнал, ова само за да се добие на публиката со него.
Alva беше тешко човек да се идентификуваат со тоа, за нејзиното одбивање да поднесе жалба лично, нејзиниот unsentimental понекогаш hyliga јазик кој создаде дистанца меѓу неа и слушателот.
Но таму не се многу шведски жени кои станаа меѓународно познати и признати, но Алва Myrdal е еден од нив.

Астрид Линдгрен

Ноември 1907 година родила Самуел август Ericsson и неговата сопруга Хана една ќерка.
На фарма, каде што тие живееле бил наречен - и се уште се нарекува - нос, и тоа е само во близина на еден мал град во Småland, наречен Vimmerby. Таа имаше три браќа и сестри, па на крајот, на четири браќа и сестри, па доста големо семејство каде што е.
Astrid се пресели во Стокхолм да учат за да станат секретар, каде се омажила добро.
Таа доби како млад човек беше кажано дека таа ќе биде писател, кога таа растеше постарите, но таа не навистина се осмелуваат да се обидеме.
Но нејзината ќерка се разболе и нејзината ќерка сака да слушне една нова приказна, секоја вечер, Астрид праша што таа ќе ми каже за кога нејзината ќерка вели: "кажи ми за Pippi Longstocking."
Значи каде нејзиниот имагинацијата да работи диви.
Но, како тоа дојде за тоа Pippi каде книга беше навистина подарок за неговата ќерка, но Астрид одлучи да испрати копија на издавачот.
Но пред таа доби одговор од издавач, таа веќе имаше време да се напише уште една книга, затоа што таа виде колку многу забавно тоа всушност беше.

Но кога Astrid напиша "Брит-Мари осветлува срцето" и го испрати до издавачи Raben & Сјогреновиот, па таа доби втората награда на конкурсот. Посреќна таа никогаш не веројатно биле од кога таа доби на вестите доцна есен вечер во 1944 година.
Следната година, 1945 година, истиот издавач имаше конкурс за детски книги. Каде што таа ја прати потоа во Pippi ракопис во малку ревидиран државата и овој пат таа ја освои првата награда.
Бидејќи тоа дојдов. Pippi е успех, иако имаше и такви кои беа шокирани од книгата и си мислев дека сите деца ќе се однесуваме како неа.

Има многу кои се прашуваат дали Астрид всушност значат нешто со своите книги и информации Сум го нашол па нејзиниот одговор беше дека таа не значи ништо посебно, ниту Pippi или било која друга книга.
Таа пишува да се забавуваат на детето во себе и само да се надеваме дека на овој начин другите деца може да имаат некоја забава.

Имаше многу кои се прашував зошто таа напиша други книги, како на пример како тоа требаше да биде skillsmässobarn за луѓето да се отворат очите на неа.
Но тоа беше така што сите средини и расположенија во книгите е толку таа знае, и таа има право да се каже дека тоа е тешко да се пишува за нешто што не знаат ништо за.
Но, јасно е дека една може да сакаат да се постигне нешто со книги, иако тие не се директно во потрага за него, и Астрид желба беше да се постигне похуман, живот-friendly и демократски етос на оние кои читаат книги.

Како ниеден друг шведски авторот Астрид Линдгрен допрени и под влијание на целиот народ.
Нејзиниот начин на пишување на двете ѓаволиите и глупости дека тагата има направено нејзиниот сакан од двете стари и млади од целиот свет.
Генерација по генерација израсна со своите приказни. Чудат приказни го поттикнаа имагинација детето и ликови станаа идоли.

Некои книги таа има напишано е Pippi Longstocking, Емил, браќата Лавовско Срце и Мио мин милиони. Нејзините книги се одржи infectiously смешни глупостите и ѓаволиите.

Средини во книгите оживеа од Småland татковина и нејзиниот престој Стокхолм кој е редизајниран да се чиста фантазија средини.

Во последниве години, цените се врнеше долу во текот на Астрид Линдгрен, шведски и меѓународен, но најдобрите книжевна награда, Нобеловата награда, таа никогаш не беше, да досада на многу луѓе.

Астрид Линдгрен бранеше многу за својата приватност, но по повод таа го даде во јавна дебата, која секогаш на насловните страници. Кога новиот маргинална даночна стапка, која дојде во 1976 година, имаше ефект дека уметници и писатели биле принудени да плаќаат повеќе даноци отколку што заработил беше мерка на добронамерност Астрид Линдгрен е натрупа.
Во бајка "Pomperipossa во Monismanien" замина Астрид Линдгрен во klinch со министерот за финансии. Владата одговори на нејзиниот прв погрдни зборови, но потоа беа принудени да склучат моќ Астрид Линдгрен во обликувањето на јавното мислење беше многу голема. Со неговите хумористични приказна, таа посочи недоследности дека Владата подоцна да се поправи.

Астрид Линдгрен исто така беше силен поборник за правата на животните. Таа е загрижен дека животните биле лишени од нивните имиња и особености и беа производни единици. Astrid напиша посебна статија на оваа тема и на написот доби типичен наслов "Кравите и paddocks треба едни со други."

Споредба

Јас може да се види сличностите на двете од овие жени во многу начини.
Една сличност е очигледно дека и авторот и има напишано голем број на книги.
Но, тогаш тоа е, исто така, како тие се одлучи за да напишете на книги, кои Алва напиша често повеќе документарни книги, додека Астрид напиша бајките. Но содржината се слични во смисла дека тоа е за добивање на децата да се чувствуваат подобро, но на различни начини.
Како Алва извади мислења за тоа како да го променат општеството за децата би и дури и на возрасните, додека Астрид се обидува да добие деца да се создаде како многу имагинација за што е можно, но исто така се обидел да се направи општество многу подобро människovänllig и живот-пријателска средина.

И двете од овие жени се различно погодени семејства, луѓе, деца, итн, преку нивните книги и акција (иако повеќето од нив се Алва).

Тие, исто така, изјави на општеството со пишување книги кои го зедов тоа луѓето да читаат, да се создаде дебати, па луѓето ќе размислуваат за тоа како тоа навистина беше во заедницата. Тие едноставно рече од високите даноци како пример.

Но, зошто паднав за овие жени е веројатно најдоброто што Астрид е незаборавно лице за нејзиниот приказни секогаш ќе живеат, бидејќи има толку многу кој израснал со нив и дека ќе им даде на овие приказни на неговите внуци.
Alva го направив на прв не знам кој тоа беше, но кога јас почнав да ја читам за неа, сфатив колку таа значи начин направено со општеството за во иднина. Нејзините ставови не се погоди преку кога таа била жива, но сега можам да видам како нејзините ставови се појавија во општеството и тогаш претпоставувам луѓе биле под влијание на неа и ги изложат своите ставови. Па јас би рекол дека два животи во различни начини, но тие го користат истиот начин да се натераат луѓето да слушаат за нив и да биде ihågkommna натаму.

based on 2 ratings Состојбата на жените за време на 1800-2000 век., 1.3 од 5 врз основа на 2 рејтингот
Стапка на ситуацијата на жените за време на 1800-2000 век.


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со ситуацијата на жените за време на 1800-2000 век., Или на било кој начин поврзани со состојбата на жените во текот на 1800-2000 е ..

Коментира за ситуацијата на жените за време на 1800-2000 век.

« | »