.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Законодавство

Акт Информации

Информации Законот стапи во 1973 година Тој е дизајниран да се заштити интегритетот на поединецот во однос на своите ближни, и до одреден степен власти. Тековната Законот стапи во 1992 година и некои дополнителни промени се сила на 1 јануари 1995 година. Сега се работи на новиот предлог за Закон за нови податоци да бидат координирани со ЕУ. Информациите се однесува само на датотеките со лични податоци се зачувани на како флопи или хард диск. Луѓето мора да бидат идентификувани во било каков начин за тоа да се смета како лични, како што се името и адресата.

ЛИЦЕНЦА

Лицето одговорно за датотеката лични податоци не мора да биде личност, но може да биде асоцијација, една компанија или владина агенција. Контролорот на податоците мора да го известат регистарот се одржува за да се ДИ и плаќаат радиодифузната такса за да добие дозвола. Лиценца потребно, освен ако лицето Регистрирај се чува за приватна употреба. Имаат друга страна со лиценца мора да се обиде клиенти или добавувачи.

СОСТОЈБА

Во прилог на лиценцата, исто така, бара дозвола, ако во регистарот нема природни врска. Ова се однесува, на пример, регистри од страна на истражувач. Државата, исто така, се бара во ДИ.

Заедничка операција

Ако поврзување на регистрите, исто така, бара дозвола од ДИ. Примери на вкрстување е кога ќе се контролира приходите на родителите на малите деца им укажа на социјални услуги со оние кои претставен на агенцијата.

Чувствителни податоци

Дозвола е потребна и ако сакате да се чуваат чувствителни информации. Постои исклучок за стоматолози и лекарите. ДИ не даваат толку често колку дозвола да ги чувате како многу информации за секое лице како апликант наменети. ДИ често имаат строги барања за регистрација мора да се заврши во одредено време.

Обврски за

Цел на датотеката

Главната правило при создавањето на регистарот е: Регистарот треба да се чува за одредена цел. Кога таа цел добро формулирани мора да се држи до тоа и не се регистрираат повеќе информации отколку што е потребно и не ги користат информациите за ништо друго од оригиналот.

ЛИЧНИ кодот број

Во сегашната акт се обиде да го ограничи лична употреба. Број на социјалното осигурување можат да се користат само ако "јасно е оправдан со целта на датотеката, важноста на безбедна идентификација или други значајни причина".

КАЗНЕНИ

Повреда на акт може да резултира со парична казна или затвор не подолг од една година. Ова се однесува, на пример, ако се има регистар, без дозвола (и државата ако е потребно). Кој незаконски влегува во регистар и да се причестуваат на, уништи, промените или да додадете нешто може да се казни со парична казна или казна затвор не подолг од две години.

ИТ одбор

ДИ има задача за обезбедување на лиценци и дозволи на оние писмено барање. ДИ, исто така, треба да се изврши увид во користењето на датотека на личните податоци. Тие, исто така, го следи на компанијата кредитни известување операции.

Некои други закони ...

Тајност

Во Шведска сите имаат пристап до сите документи произведени од страна на Владата, општините и градските совети. Но, тоа сепак може да се класифицираат одредени документи, а потоа мора да има повикување на одреден став во тајност акт.

Работа на животната средина

Постојат закони кои повеќе се директно поврзани со употребата на компјутери, како што се "декрет на Одборот за обезбедување за работа со екран" (AFS 1985: 12). Се бара, меѓу другото, екран читливост, осветлување на компјутер работното место и работната висина на тастатурата. Во соопштението, исто така, им даде на вработените во право да се вид и да работат со компјутер за повеќе од еден час дневно. Оваа око испит (и ако оптика обезбедување за специјални очила) се на товар на работодавачот.
АВТОРСКО ПРАВО

Еден секогаш треба да се земе вашата копија. Можете да го користите на компјутер. Вие не може да се копира програма го купил за домашна употреба на компјутер на работа, или обратно. Не смеете да копирате помеѓу пријатели, но не постојат никакви казни определени за овој вид криминал.

based on 2 ratings Законодавство, 1.0 од 5 врз основа на 2 рејтингот
Оцени законодавство


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на законски одредби или на било кој начин поврзани со законската регулатива.

Коментари на законодавството

« | »