. Сега

Училиште дела и есеи од средно училиште на
Барај училишен

Лосос

Видови опис

Обележување: На лосос има посебен мастен перка, видете на сликата.

Лосос има сребрена сјајна и блескава зелена назад со црни дамки. Машки, исто така, има огромно underkäkskrok. Лосос е многу Феликс пастрмка но skilljer себе од страна на неговиот потенок тело, помали пошилест главата, потенки опашка пол и дека пастрмката никогаш нема да биде сребро сјајни назад.

Животната средина

Балтичките лосос во Балтичко Море, за Шведска на исток и југ брег, со стартувала во северниот реки и потоци во Блекинге. Балтичките лосос може да веројатно, исто така потомство во плитко, полни со енергија чакал банки на исток.

Балтичките лосос во Балтичко Море е под влијание на M74 синдром кој ги прави сите риби добие неухранетост и умре. Во поново време, други групи на супстанции кои полибромирани дифенилот етери (PBDEs), еден вид на пламен retardant, беше разговарано како широко распространета загадувањето на животната средина во Балтичко Море риба. За разлика од ПХБ и ДДТ се концентрации PBDE се зголемија од 1970.

Таа е многу популарна за риба за лосос, на пример во Mörrums река во Блекинге или реки во северниот дел на Шведска. Во Mörrums река во Блекинге overfished во 2005 година до 3 тони на лосос, и во Gaula, Норвешка го рибареа до целиот 38ton лосос!

Луѓето влијаат лосос мрест преку градење хидроцентрали на реките, така што лосос не може да плива нагоре низ тече реки и лежат јајца.

Лосос имаат различни лажат во своите levnadsliv. Во септември, ноември, па лосос плива до реките да потомство. Тогаш има ниша во потоци со песочно и карпесто дно.
Кога јајцата се изведуваат, па запре млади остави во реките до 5 години, а подоцна да талкаат надвор во Балтикот. Кога лосос се раѓаат така што живее во масовна "älvstadier", каде што тоа се нарекува Пар, smolt, laxbarn, Orval, blanköre, сјајна пастрмка потоа се нарекува пораст од морето во морето.

Хранење

Кога unglaxarna живеат во реките ќе јадат полжави, школки, инсекти и риби јајца.
Кога лосос излезе на море, Балтичко Море за нашиот дел, така исхраната на лосос се состои од ситна риба и харинга, но, исто така, stickleback
редовно се случуваат

Исхрана пирамида лосос

Храна веб

Дистрибуција

Лосос во Шведска се најде во текот на целиот исток и југ брег, во реките и во езерото Vänern. 1959 беше вграден во Силјан и езерото. Лосос население се во слободен вода, реки на океанот и за некои популации дури и езера.

Лосос резерви се секогаш различни. Laxstammarna нагло опадна, бидејќи човек почна да гради хидроцентрали. Ова значи дека скоро сите балтичките диви лосос видови се изумрени денес. Лосос акции варира уште многу помеѓу. Лосос во неколку од северниот реки искусни значително закрепнување во 1996-1997. Ова се должи на неколку лосос СРЈ преживеа неколку години порано

Размножување

Лосос припаѓаат на мигрирање риба. Тоа репродуцира во течат реки, но нејзиното вистинско раст области се во океанот. Во текот на 2000-тите играше лосос за нашиот дел во 18 реки се вливаат во Балтичко Море. Денес мултиплицираат лосос природно само во две реки кои се влеваат во Балтичко Море, имено реката Torne и Simojoki. Причината зошто lekvattnen лосос исчезна е дека електрани изградени во gammla лосос реки. Внатрешните лосос мрестење сега целосно уништени, така што нивните размножување целосно зависни од одгледување риба.

Иднината на животното

Иднина лосос е неизвесна. Според некои тоа ќе веројатно лосос изумирање исто како туна тука во Шведска. Себе, мислам дека лосос ќе се искорени за прекумерниот риболов.

based on 11 ratings Лосос, 3,9 од 5 врз основа на 11 рејтингот
Стапка лосос


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со лосос или на било кој начин поврзани со лосос.

Коментира за лосос

« | »