. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Животот и смртта во религијата

Јудаизмот

Еврејски верување во животот и смртта

Живот: Евреите веруваат дека човечката душа постои и пред раѓањето. Но во времето кога детето е повеќе од половина пат се појавија * од мајки тело, живот почнува. Кога детето е родено тоа е слободен од еден на друг. Да го задржи, ќе обрежат Британецот Milah на детето (ако тоа е момче) осмиот ден од животот на детето. Што значи дека кожичката на детето на пенисот треба да се отстранат. Причината за ова е дека обрежувањето е надворешниот физички знак на вечното договор меѓу Бога и на еврејскиот народ. Лице кое не е обрежаните страда тој е казна, во otherwords нема повеќе место во задгробниот живот за него. Според јудаизмот животот треба да биде најмногу ценети работа. И во Тората го кажува, а земајќи еден живот е како уништување на целиот свет, и зачувување на еден живот е како заштеда на целиот свет. Не сте дури дозволено да се движат раката на умирање на лицето доколку тоа ќе го скрати својот живот. На возраст од 12 (Девојката) и 13 (Детето), според јудеизмот се вели дека постигнале на возраст од мнозинството и * Треба Тоа го слават по тоа што имаат партија наречена бар мицва (Детето) и лилјаци мицва (Девојката ). Тие сега имаат одговорност за нивниот процес.

Смртта: Евреите веруваат дека смртта е дел од животот. Мртвото тело треба да биде покриена со бел чаршав на подот со свеќи наоколу. Како знак на почит кон личноста која почина, телото не треба да бидат оставени сами додека по погребот. Треба да има некој кој седиштето со телото кој се нарекува Shomerim. Тие не се гласно да јаде или пие, бидејќи тоа ќе се смета како потсмеваат * за лицето, бидејќи тој / таа не може да правиш овие работи веќе. Јудаизмот * цврсто верува дека смртта не е крај на човековото постоење. Тие веруваат thatthere е задгробниот живот наречен Olam ха ¬ Ба. Постојат тела се сврти кон прашина, но душата Neshama на хебрејски е вечна. Ако живеат добар живот и беа добри човечки грав, Тие се доцна за да Ган Едем, Небото го опиша како место на голема радост и мир. Ако тие имале многу гревови во животот, тие се казнети по смртта и доцна да се Gehinnom, пеколот опише како темно дупка бевте ќе бидат казнети во 12 месеци, по една година Бог одлучува ако се продолжи да се казни или доцна да се Ган Едем.

Христијанството

Христијанско верување во животот и смртта

Живот: Христијаните живеат со Библијата и тие веруваат дека тоа е време да се роди и време кога ќе умреш. Тие веруваат дека животот е подарок за оние кои прифатени спасение преку Бог. Крстени христијани велат дека тие не умираат на сите во движење во Царството на Бога, без смрт. Другите христијани се убедени дека ќе ги исполни Христос се враќа на облаците на небото и дека тие секогаш ќе биде со Господа. Главните партии во христијанската вера е дека Исус Христос го даде својот живот за заемно дека луѓето имаат направено и беше погубен, а на третиот ден по неговата смрт народ го виде како оди жив. Поради тоа тие сега имаат можност да имаат милост. Христијанството дојде прво од јудаизмот. Кога Христијанинот детето е родено Тие треба да се стави на детето во света вода и крсти детето во името на Отецот, Синот и Господ. Најмногу христијанска црква крсти целото тело, а понекогаш само на главата. Детето е крстен во црква бидејќи тие веруваат дека името е дар од Бога. Кога христијанин дете се крсти Тие имаат Кум или благодетелка.
Смрт: Кристијан не само веруваме thatthere е живот после смртта Тие веруваат дека кога тие ќе умрат Тие се случува да место како рај или пекол. За католиците, смртта на животот се состои од: тоа не е особено важно прекин. Тие му се доверени thereselves во Исус кој го даде својот живот од страна на нас, така што тие имаат вечен life.They мислат дека Исус оживеан и прескапата дека тие ќе заживее со Him.Why постои смртта? Зошто ние мора да умре Одговорот ни го дава Библијата: "Затоа, со помош на еден човек на својот влезе во светот, како и со неговата смрт, а смртта се случи на сите, бидејќи сите згрешија." (Римски 5, . 12) "на плаќање thatgives на неговиот е смрт: но бесплатниот дар thatgives Бога е вечен живот заедно со Христос Исус, нашиот господине." Смртта постои во светот како резултат на гревот. Како што ние прескапата се грешни, еден ден ќе умреме. Од верата Гледаме дека во смртта заедно со Христа прескапата ние ќе заживее со Него. Во погреби Тие се стави на телото во ковчегот, а понекогаш и на ковчегот е оставен отворен, така што роднини може да каже конечниот збогум на лицето. Ковчегот е доведена во црква или директно на крематориум каде што тие се случува да го закопаат телото. Во црквата свештеникот чита Библијата и зборува за човек да се потсетат луѓето на добри нешта.

Спасение: значи да се спаси некој
Извршува: да ги споделите со смртна казна извршуваат
Помилуј: да имаат сочувство со некого
Комп Подемот: значи продолжување
Руптура: средства да се одвојат somethingaboutmaps
Оживеат: повторно да се воспостави

Исламот

Исламската вера во животот и смртта

Живот: Исламот е една од најголемите религии во светот. Тоа е во пресрет Тоа почна околу 1441 година. Тие веруваат во Аллах и Неговиот Пратеник Мухамед (saw) Муслиманите веруваат дека она што е напишано во Quaraan како пет столб на исламот. Еден да веруваат во Аллах и Неговиот Пратеник Мухамед, 2 да се моли пет пати секој ден, 3 да плаќаат пари или да му даде на сиромашните, од 4 до брзо месецот на Рамазан Дупки 5 да одат на свето место Мека, но само кој може да си го дозволиме. Муслиманите Тие не крсти детето како христијани. Муслиманите Тие прво нека Шеик чита зборови од Athan како кога тие се случува да се моли. Вториот Тие се стави датуми во устата на детето. Трето Тие даваат на детето име. Лицето мора да биде чиста и од внатре и надвор, лицето треба да биде удар целосна личност. Обрежување во Исламот е она што секој машки мора да се направи. Што постоеле пред раѓањето на пророкот Мохамед и тој обрежаните себе, а според исламот Вие не само што треба да го следат порака на Алах во Светиот Quaraan но прескапата што пророкот рече или не.

Смрт: Сите луѓе веруваат во смртта Вклучувајќи Муслиманите, Евреите и христијаните. На Јом Ал Qiyamah, денот на Страшниот Суд Муслиманите веруваат дека Бог се случува да им суди на сите за нивниот процес. Муслиманите верува дека по смртта постои задгробен живот, каде што тие се случува да им биде судено од страна на нивната добра (Аллах). Луѓето ќе бидат или примен во рајот Ал-Џена од боговите милост, или влезе во пеколот Jehennim / Ал Naar село богови правдата. Муслиманите верува животот на земјата е само тест за следната царството. Кога еден муслиман тој умира или таа е испран и завиткани во чиста бела крпа, а потоа закопани по посебен спреј. На завиткано телото е да бидат поставени директно на дното на ископа гроб. Телото е да бидат поставени на својата десна страна со кои се соочува насока на Мека.

Споредба на религијата

ЖИВОТ: Сите три религии христијанството, исламот и јудеизмот веруваат во своите свети книги. Дека животот треба да се следи од страна на она што стои во Библијата за христијаните, на Танака за Евреите и Quaraan за муслиманите. За сите три верскиот живот е многу голема забава за нив. Трите религии веруваат дека животот е ценет како samething, дека животот е тест за нив во земјата дека тие ќе им се суди од страна на Бог по нивната смрт. Но тоа е сепак дар од Бога дека тие треба да го цениме. Кога станува збор за крштевање христијаните и муслиманите крсти theirchildren но не Евреите. Крсти theirchildren христијанинот од миење на детето во света вода и нивно именување во црква, како верување дека името е подарок од добар. Муслиманите ги споделите со шеикот ги прочиташ зборовите Тоа е исто во Athan, стави некои датуми во устата на детето и се даде на детето име. Обрежување е она што и двете машки муслиманите и Евреите треба да направите. Но, тие немаат истата причина за тоа го правам. Евреите го направи тоа како знак на договор меѓу Бога и Евреите. Муслиманите го прават тоа затоа пророкот на нивната религија, Мохамед (SAW) го направив тоа. Но, постои хигиенски причина за нив двете го прават тоа, Избегнување на болести.

Смрт: Аврамска религии се исти тивка Кога станува збор за смрт. Сите тие веруваат thatthere е задгробниот живот и време кога ќе умреш за секого. Дека постои причина за смрт, животот е тест на земјата каде што Бог е судејќи кои вреди да заврши во пеколот или рајот. Пеколот е опишан како место каде што вие сте само казнети и не постои такво нешто како радост или среќа, во otherwords место каде што не би сакал да биде снимен. од друга страна Небото е место каде што има голема радост и каде што навистина би сакал да завршам внатре Но она што не го имаат заедничко е начинот на кој тие го закопаат луѓе и нивните погреби. Муслиманите се облекуваат телото во чиста бела крпа И тие го закопа телото кои се соочува насока на Мека. И според Исламот тие треба да го закопа телото што е можно поскоро. Во меѓувреме христијани имаат лице во ковчег кој е отворен за каже конечниот збогум, и по допуштајќи свештеник ја читаат Библијата Тие го закопа телото. Евреите има лице да остане како чувар наречен Shomerim за лицето кое умрело, како знак на почит. Тие се стави на телото на подот покриен со бела и свеќи околу неа пред погребот.

Ilnitchi Mariam

based on 9 ratings Животот и смртта во религијата, 1.6 од 5 врз основа на 9 рејтингот
Стапка Животот и смртта во религијата


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со животот и смртта во религијата или на било кој начин поврзани со животот и смртта во религијата.

Коментира за Животот и смртта во религијата

« | »