.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Живот развој

Остатоци или траги на растенија или животни од претходните геолошки периоди се нарекуваат фосили. Кога ќе студираат такви, може да се види дека за развој, се случила еволуција. Повеќето фосили се најдени во седиментни карпи, како песок или варовник, која е формирана во слоеви. Но, постојат многу други видови на фосили. Во ytligs слој пронаоѓа млади фосили и подлабоко да се копа, постарите наоди го направи тоа. Со споредување на фосили од различни епохи, еден може да студира гасоводот развојот и специјализација која sklett. Кога станува збор за утврдување на староста на фосили се, постојат различни методи. Еден може да се испита т.н. ledfossil пронајден во депозит. Ledfossil растенија или животни со одредени карактеристики, кои Levet за ограничен возраст големи делови од земјата. Да се ​​добие определување поточни возраст, мора да се измери содржина fossilets на одредени радиоактивни изотопи. Изотопи распаѓање на познат стапка на стабилни супстанции.

Чарлс Дарвин (1809-1882) беше првиот кој даде задоволително објаснување за еволуцијата на видовите. За време на топка во 1830 година, тој ги собрал биолошки matriel и направија antckningar за нивните опсервации. Откако се врати во Англија, тој работел и извлечат заклучоци од нејзината matriel. Кога тој во 1859 година ја објави својата книга "Потеклото на видовите преку природна селекција", таа стана бестселер кој темелно ја смени поглед на потеклото на видовите и развој. Теории на Дарвин се базира на три факти:

1. Сите групи на организми покажуваат варијација. 2. Сите организми произведуваат повеќе деца отколку преживеат до полнолетство (само мал дел од жените бакалар 85 милиони јајца преживее за да стигнат cods сексуална зрелост) 3. Овој развој ја виделе долго време.

Тој го привлече два заклучоци:

А) Животната средина, придобивките на најсоодветен, додека лошо прилагодени weeded надвор или спречена од репродукција. Б) гени кои се залагаат за опстанок и репродукција се пренесат на следниот genration.

Ако на животната средина и видови покажа дека нема промена, ниту пак нема развој. Како што знаеме, сепак, е менување на животната средина. Во живите организми јавуваат повремено промени во платежната способност поради зрачење, вируси, токсини, итн Повеќето од овие промени се генетски фактори неповолна за поединецот, бидејќи во многу случаи доведува до сериозни дефекти кои можат да бидат фатални. А промена на животната средина може да се залага нови гени, а тоа потоа ќе бидат доставени. На пример björkmätarfjärilar. Овие се камуфлирани и е едвај на нормален бреза. Но, меѓу бреза инструменти може да биде неколку проценти целосно темна боја. Овие пеперутки се откриваат од страна на птиците и да се јаде. Јаглен во областа на Англија, сепак, се гледа дека овој генетски предиспозиции доведува до зголемување на преживувањето. Со горење на јаглен, природата има темно обоена од sotsom поставени. Дури и стеблата бреза се темни. Па тоа е лесно да се детектираат најчесто природно обоени бреза метри додека темната преживее. Со менување на животната средина, на тој начин може да биде штетно пред гени за да се покажат како корисни.

Атмосферата во која bygynnelsen опкружен нашите неживи земјата, недостасува кислород (О2). Наместо да доминираат различни јаглеводороди со јаглерод диоксид, амонијак, водород и водена пареа. Бидејќи немало кислород, таму не беше на озонската обвивка, а со тоа би можело да биде на сончевата енергија и УВ зраци стигне на површината на земјата. Атмосферата траеше постојана Силни грмотевици со blixtutladdningar. Зраци и на молња даде енергија што може да се приклучат на гасови во повеќе сложени соединенија. Теоријата за тоа како оваа атмосфера на утро на животот, uratmosfären. може да се произведуваат органски соединенија, беа тестирани за прв пат во 1953 година во затворен систем подложен гасови на амонијак, водород, метан и вода за електрични празнења. По една недела беше формирана органски соединенија, вклучувајќи аминокиселини, кои се столбови на нашата протеини. Со различни мешавини на гас, исто така може да се формираат органски бази како дел од нашиот генетски материјал, ДНК и РНК. Не можам да ја акцијата во исконскиот океаните скапани ?? Не, за да се случи ни треба бактерии, а некои, како се уште не беше формирана. Но кога microballoons беше ограден геномот кои би можеле да се копија и доби метаболизмот, skädde експлозивен развој. Земјата реа на расипани јајца кога водород сулфид објавени од страна на новоформираната бактериска ферментација процеси. Значи, ако се направени småning пигмент надвор од клетките. Потоа, тука е наречен цијанобактерии. Тие би можеле да се изврши едноставна фотосинтеза, што доведе до нови гас се меша во атмосферата - кислород. Кога кислород воздух изложени на ултравиолетови зраци на сонцето, која е формирана treatomiga кислородни молекули на озон. Во атмосферата, се појавија на озонската обвивка, која филтрирани опасно УВ зрачење. ThE АЕ од суштинско значење за форми на живот да престојуваат во земјата. За пред околу 1500000000 години беше важен специјализација: геном се собраа во клеточното јадро во внатрешноста на мембрана. Од сржта на лого развој клетки од повисоки растителни и животински клетки. Cellern можеше да се здружат за да повеќеклеточни организми. Потоа зеде специјализација, што значи дека некои клетки би можеле да управуваат исхрана доза, други прокреација dörsvar итн текот kambrium- и ordoviciumperioderna, за пред 600-440,000,000 години, континуираниот развој на нови видови на безрбетници. Црви, медуза, трилобити (школки) и orthoceratites (Squids со школка) доминира меѓу djurfossilen. Кон крајот на периодот, почна првата 'рбетници се случи - на рибарите.

Пред повеќе од 400 милиони години, првиот растенија за колонизирање на земјиштето. Тие немале навистина корени. Од притаен ризом можеше gaffelgrenade själkar прошири еден метар до. Тоа беше сосема нова средина дека растенијата да се адаптира на. Меѓу другото, тие мора да бидат способни да се заштитат од дехидратација, имаат ткива за течни трансфер и поддршка на ткива кои можел да ги држи исправено. Silurperiodens во морето имаше многу т.н. оклоп cyclostomes, кои се поврзани со нашиот ден chinless lamprey. Во текот на Силур исто така почна првата риби со вистински случи chaps. За време на Девон одзеде копнени маси на васкуларните cryptogams (папрати, fräken- и клуб Мов), која кон крајот на периодот на формирањето на реално ormbunksskogar. Имаше, исто така прв инсекти, кои, сепак, беа Созерцание. Девон е на возраст од риби. Имаше placodermi, редовни ајкули, lungfish па дури и некои ray-ребрести видови, затоа вид на риба која доминира денес. Во Девон Вотерс исто така извршил coelacanth риби, кои имаа влијание врз развојот. На kvastfeningarna беа три вида: Tofssjärt-, Саламандер и жаба риба. Сите долго време се сметаше дека е исчезнат. 1.938 научници успеале да освојат прамен опашка и ја нарекол Latimeria, дефтер нејзиниот откривач ѓа Латимер. Саламандер Рибарите биле предците на водоземци (саламандери). Агол Риба покрена жаби, жаби и влечугите urspruningliga. Од овие појави подоцна, птици и цицачи. Еден пример на животно кое се впушти врз земјиштето е Ichtyostega, четири нозе риба. Тоа мораше sjärtfena gångben но исто така и веројатно живееле во плитките езерца. Кога тие се понекогаш секнува, рибата може да се движи на земјата со другите базени, кои се 'уште има вода. Quadrupeds риба Harde тоа и способноста да се преживее во вода со тоа што се способни да се движат низ земјата.

Homo sapiens, припаѓаат на цицачите поредок на примати. Човекот има многу заедничко со големите мајмуни, приближно 98% од геномот, но се разликува во неколку круцијални точки исправено одење, фаќајќи ја за рака со палецот, непрекинато сексуален живот, развиени јазик (благодарение на дизајнот ларинксот), големи мозочен капацитет (со многу "врски"). Мајмуните и луѓето биле разделени доцна. Првиот предок веројатно и самиот бил мајмун, еден вид од родот Australopithecus, се појави во Источна Африка, околу 5 милиони евра. пред неколку години. Рано човечкиот род беше Homo habilis, од околу 2,3 милиони евра. години (првиот кој направи инструмент) и видот Homo erectus, околу 1,7 милиони. години (кои се користат на оган). Тие прв пат се појави во источна Африка, а потоа се шири во текот на стариот свет и даде повод за нашиот сопствен вид Homo sapiens за околу 0,2 милиони евра. пред неколку години. Иако тоа е веројатно во Африка. Прашањето на цврсто граден неандерталците и припадна на сапиенс видовите или претставува посебен вид е контроверзно. Таа живеела во Медитеранот и ОК. Западна и Централна Европа во текот на последната глацијација, но jostling од пред околу 40 000 години од страна на модерна форма на сапиенс, популарно познат cromagnon. Тој бил еден ловец и креатор на пештерски цртежи, и анатомијата е многу слична со луѓе на нашето време.

Луѓето, мајмуните и prosimians дел од групата (цел) на цицачи наречени примати или г-дин животни. Тие имаа време на неговиот развој претежно живеел меѓу гранките. Овој начин на живот се залагаше за својства и грчевито држејќи се за раце стереоскопски визија. Тоа, исто така, доведе до добро развиена рамнотежа синус и добро чувство во рацете и нозете. Барањето за брз одговор и на потребата да се толкуваат сензорни влез и да се координираат движењето фаворизираше поединци кои имале одредени центри на мозокот се зголемува. Вакви центри се кората на големиот мозок, чиј развој доведе до поглаварите висок intlligens. Strepsirrhini почна неговата адаптација на веќе trädliv kritperiod за време на крајот. На почетокот од терциерниот период, односно од пред 70 милиони години, е добитник на примати во различни лози. За пред 20 милиони години се шири на мајмун, наречен Dryopithecus, низ цела Африка, Европа и Азија. Различни форми на Dryopithecus смета дека довеле до денешен луѓето и големите мајмуни (горила, шимпанзото и urangutang). Нашите предци и африканските мајмуни продолжи да биде заедничка група од неколку милиони години. Група може да биде на човекот му припаѓа, наречен хоминиди. Карактеристика на овие повторно е исправен, S-форма 'рбетот, еден краток и сад во облик на карлицата и gångben како подолго од оружје. За време на воспоставување ослободен од рацете на новите податоци. Палецот, која може да се постави еден против друг прст, рака даде силна разбирање на алат. На motsättliga прсти хоминиди исто така, даде можност да се чувствуваат на семиња и други видови храна, а со тоа да се оцени квалитетот. Семејството на човекот започна со две родови познат како Australopithecus (= sydapa) и Homo. Australopithecus живеел во саваните во Африка од пред околу 1-4.000.000 години. Тоа беше околу еден метар долги и би можеле да користат гранки или слично како едноставни алатки. Од Australopithecus развиени три или четири видови. На родот Homo развиено три видови Х. habilis, H. erectus и H. sapiens. Homo habilis живеел пред 2 милиони години во Африка заедно Australopithecus. Habilis значи практични, кој се однесува на неговата способност да направи камени алатки. Со што се хомо хабилис беше првиот senåldersmänniskan. Хомо еректус, исправена одење, живеел пред 0.3-1,6 милиони години. H. erectus, би можел да достигне должина од 170 см и henner мозокот е релативно големи (1000 см3). Зголемување intlligens значеше дека таа беше во можност да се насочите своите алатки, а не помалку, што се користи на огнот. Таа може да се изгради заштита и, најверојатно, исто така, производство на облека. Ова им овозможи на H. erectus, исто така, се шири во посвежите подрачја.

За пред 50'000 години имало луѓе во Европа, што е во согласност со денес. За одбележување на финалната фаза развој истражувачите го нарекуваат овој тип на човек Homo sapiens sapiens или Кро Magnon Човекот по наоѓање град во Франција. H. sapiens sapiens има черепот nackhål централно лоцирана, така што главата е избалансиран на цервикалниот 'рбет. Таванот е висок и засводен. Лицето е рамна и вертикално со utskutande точка на брадата. Телото е потенок од neanderthalarnas, така што не може да биде чиста енергија како H. sapiens sapiens освоија титулата. Веројатно повеќето модерен тип на човек најдобар во сè. Алатки, оружје и ловечки методи се поефикасни. Згора на тоа, тоа би можело да се организира ефикасно камини, меѓу другото, се пронајдени остатоци од примитивна печка. Boplattserna беше подобро, и наодите на Бен јагули сугерираат добра техника за правење облека. Текот на еден краток период на време се шири на H. sapiens sapiens на сите континенти. Северна Европа се уште покриени со мраз, а со тоа и на 150 метри површината на океанот е пониска отколку денес. Со кануа или сплавови, луѓето би можеле да се направи на неколку кратки патувања низ тесниот теснец меѓу островите и на крај да стигне Австралија. Патот кон Америка отиде во земјата изградена кои постоеле во Беринговиот теснец.

Овој тренд може да се гледа како две линии, од кои едниот genrationen на следната и на следниот и така натаму. А другиот може да се види на појавата на нови видови се јавува постојано во својот малку темпо. Во првиот ред, тоа понекогаш може да промени кој во мутација, трајна промена на arvsmassam. Повеќето од главните фундаментални промени се неповолни и weeded надвор во текот на еволуцијата. Неколку големи и некои мали мутации може, сепак, да биде од корист, особено кога на животната средина промени. Во повеќето од нив видови кои се репродуцира sexuelt, постојат варијации меѓу поединците. Некои животни се големи некои се мали, повисоки метаболизмот помалку метаболизмот итн Преку создавање на големи количини на подмладокот, а не доволно хранливи состојки за сите. Многу од нив имаат време да умре пред тоа успешно го пропагира, тоа, значи дека нивните гени не се пренесува. Ако гените се зголеми шансите за опстанок на поединецот, исто така, ја зголемува веројатноста дека генот ќе бидат пренесени на нов genration. Со ова се прави со избор, селекција на гените кои се најдобро прилагодени на моменталната ситуација. Дарвин напишал за "преживување на најсилните", т.е. повеќето добро фитинг опстанок. Таа има пее ништо со сила и "џунглата" да се направи. За засегнатата да се здобијат со изобилство потомци, кои живеат до пристигнувањето, а со тоа и индивидуалните биде во можност да се прошири нивните гени. Случувања немаат поставените цели. Во ретроспектива, сепак, укажуваат на разни фактори што тропа на одредени гени, додека други се фаворизирани од страна на селекција. Многу видови се разликуваат само во еден мал детал, но разликата е често толку ефективна дека премините не се јавуваат во природата. Еден пример е женките на светулките што ги препознаваат мажите на своите видови како им трепне нејзините lysorgan. Експериментите покажале дека ако трепка шемата отстапува само малку од нормалниот за видовите реагира жените повеќе не е на сигналот. Различни видови на светулките имаат различни облици светлечки сексуален однос може да биде извор на општење и радост, како начин за продлабочување на односите. Со бакнежи и kramr зголемува желбата, и на крајот можеби ќе сакате да "имаат" од друга страна. Но вие не може да се чувствуваат подготвени да ги преземат нурнува и да имаат секс. Но сепак може да се стори тоа е убаво да се едни со други со надолжни сексуална галене, познат како фаќање. Однос е по сите заеднички документ за двете нивното задоволство. Потоа се применува на старата изрека: ". Тоа е повеќе блажено е да дава отколку да се добие" Затоа треба да се земе вашето време, трошејќи со љубов и милувања. Преку соодветен предиграта станува двете страни се подготвени и да добијат позитивен принос. За време на сексот од пенисот на човекот и назад во обвивката. Од глансот лизгачки контакт против непречено вагинален ѕид ескалира чувствата на задоволство на човекот. Слично на гради на жената тензија. По постигнување höjdpungten на поставени задоволство заклучува односи најчесто во оргазам. Овој сексуален ејакулација може да имаат различни форми, но потоа ќе доживее опуштено задоволство. Во врска со неговата оргазам добива човекот ејакулација. Постојат разни мускули кои гушка деферентни и мочниот канал, така што 2-4 мл сперма испумпана наизменично. Запре срцето мускулни контракции се случи дури и кога оргазам на жената многу работи што треба да работи без проблеми, пред детето може да стане. Питуитарната жлезда произведува хормон кој го прави јајце клетки да созреат. Околу јајцето е формирана исполнета со течност на мочниот меур, фоликул, која крши на овулација, или јајце клетката станува бесплатно. Oviduct инка, која го затвора јајниците, доловува бесплатно јајце-клетка. Испразнетите folliken претворена во жолтото тело, која обезбедува хормонот прогестерон. Овој хормон придонесува за обвивка на матката во рамките на подготовките за да примите оплодената јајце клетка. Во јајцеводот, постојат Влакненцата на клетките, кои ги транспортираат јајцата кон матката. За befrukning се успее, тоа мора да се случи кога јајце е во јајцеводот. Ако јајце е оплодена, придава бидејќи внатрешната обвивка на матката, плацентата и почнува да се формира. Од moderkakam емитираат хормон кој го спречува двете flre овулации и одбивање на матката (менструација). Папочната врвца е донесен фетална крв во плацентата. Која зафаќа крв, хранливи материи и кислород, а кои испуштаат отпадните материи. Нормално ова се случува, сепак, нема мешање на мајката и фетусот крв, но за промена на производот се одвива преку клеточната мембрана во областа на контакт помеѓу плацентата и ѕидот на матката. По 24 недели, плодот се целосно развиени, а во блиска månadern почнат да се јавите на нова жртва на "дете". Во меѓувреме, до раѓањето на бебето само ќе се зголеми во големина. Кон крајот на бременоста, се подготвува телото на жената, на претстојните раѓање. Контроли на хормонот, така што на 'рскавица Mellen blygdbenen омекнат. Ова им овозможува на породилниот канал проширува при раѓањето. Хормон исто така, можат да влијаат на дискови (рскавицата дискови) која постои помеѓу 'рбетниот пршлени, може да се случи на болки во грбот. Жената чувствува повеќе контракции на мускулите на матката. Додека детето е förberätt пред раѓањето. Кон крајот на бременоста, бебето е обично главата надолу. Меките черепот не се споени, но може försjutas малку над друга. Детето доаѓа од една пријатна и удобна околина во матката, но сега се надвор од ладилникот rumstempraturen. Да се ​​справат со биланс на топлина, детето има развиено попис на т.н. кафеави маснотии во телото. Кога таа маснотија е паднат, генерирани многу топлина, а ти никогаш не го гледаме дете со "гуска испакнатини". Во затвор цервиксот станува мека и проширува, така што детето може да помине. На мускулите на матката го прави редовно, силни контракции. Се зголемува притисокот во матката, и амнионска недостатоци на крајот. Бебе течноста е во потоа избега - велат дека "водата паузи" струја на англиски јазик "вода Мој само скрши." Миоми на прекумерна контракции, контракции, волја кон крајот на дело една минута интервали на човекот. Со помош на стомачните мускули го зголемува притисокот на жена и дете krystas надвор. Полесно контракции потоа им помага да ги избрка плацентата. многу мајки по прв пат се загрижени за болката што може да се случи за време на породувањето. За време на бременоста може да наметка идни мајки да добијат обука во т.н. психо-профилакса (профилакса = превентивна акција). Жената потоа учи меѓу другото, одреден andningsteknink и да стане посилна ментално да се справат со раѓањето. Во породилно, жената може да се добие дополнително аналгезија со азотен оксид, локален анестетик во грлото на матката, или карличниот под, или т.н. спинална анестезија.

Менструалниот циклус започнува со менструалното крварење кога внатрешната обвивка на матката се протерани. Ова е проследено со нов слузница е изградена и зрее пред исфрлање. Циклусот се повторува еднаш месечно на бремените жени. Менструалниот циклус е управуван од страна на дел од мозокот, хипофизата, во која се ослободуваат хормони. Овие хормони за возврат влијае на јајниците произведуваат женскиот хормон естроген. Естрогенот овозможува на ѕидот на матката се зголемува, а тоа е, густо и станува побогата во крвните садови. Околу средината на менструалниот циклус испраќа

сигнали на хипофизата хормон кој им овозможува на јајце одвојува од јајниците. Јајцето е подигнат од страна на јајцеводот и да се транспортираат до матката. По овулацијата започнува друг хормон, прогестерон, кои се формираат во јајниците. Прогестерон заедно со естроген прави матката созрева и се подготвува да ја прими и да се поддржи евентуалната оплодената јајце клетка. Ако не е оплодена јајце завршува производство прогестерон што пак доведува до отфрлање на слузницата на матката. Менструација почна. Постои крварење од многу крвни садови во поставата. Крварењето - менструација - во тек се додека да се формира во поставата, која обично трае од неколку дена до една недела. Износот на менструација за една недела е околу 1 чаша. Вие треба да се чува чист во пределот на гениталиите, а во менструација.

Адолесценцијата значи дека телото се менува и внатре и надвор. Површината е најмногу се забележува на момчињата. На пример, глас, таа добива потемна, тоа се нарекува ishing. Промени на девојките е дека тие се на женско тело. Во него се промени многу, на пример. расположение, да падне во љубов. Кога ќе стане сексуално зрели многу работи се случува во вашето тело. Сето тоа започнува со мала жлезда на долната страна од мозокот испраќа хормони кои почне гонадниот сопствена продукција на хормони. Тоа се вика да дојде во пубертет. Сперматозоиди почнуваат да созреваат во тестисите на момчето и девојката, потоа јајце да созреат секој месец во јајниците на девојката, ова се нарекува менструација. Косата почнува да расте под рацете и на гениталиите. Таа, исто така почнува да расте брзо. Девојките често се развива неколку години порано. Во пубертетот, тоа е многу честа да биде мрсна кожа, митесери и мозолчиња, акни. Големи флуктуации во расположението. Момчињата растат мустаќи и на крајот брада. Гркланот порасне, и ќе добиете потемна глас, тоа е познато во ishing. Во ноќта кога едно момче за спиење може да се случи да добиете sädesuttömningar. Ова се нарекува загадување, и се релативно чести. Кога девојките стигнат до пубертет, па се гласаат болно и расте, и мувла почнува да стане жена. Вашиот период ќе исто така, тогаш. Секој месец, кога девојките влегуваат во пубертет на жената добива во 50-тите години, таа има менструација. Тоа не презема многу хормони кои жената треба да има период. Поголемиот дел од жените чувствуваат никакви понатамошни непријатност при менструален циклус, но некои може да добиете главоболка, humörsvägningar, или слично. Гениталиите, сексуалните органи, сексуалните органи, органите на растенија и животни за производство на гамети, за парење, концепција и феталниот развој. Кај луѓето се состои внатрешните репродуктивни органи на човекот на простата, семиналните везикули и деферентни, на надворешноста на торбичката со двата тестиси и пенисот. Внатрешните полови органи на жената на јајниците и јајцеводите, матката и вагината, на надворешноста на малите и клиторисот. Спермата е формирана во тестисите на мажот, се чуваат во епидидимисот, одат преку деферентни на семиналните везикули и простатата, каде што се додаваат на течности и слуз. На ејакулација е протеран преку уретрата. Јајцето се развива во јајниците, една на секои четири недели, освен за време на бременоста. На јајце се транспортира од страна на еден од јајцеводите, каде оплодување се одвива можно. Не-оплодените јајца се пролева за време на менструацијата. Феталниот развој се случува во матката.

Пенисот на машкиот и на клиторисот на жената е во фетусот исто потекло. Pojkfostrer полов хормон ген се претвора во пенисот, flickfostrets до клиторисот

Под насловот сексуално преносливи болести - СПБ (Сексуално Пренесува Табела болести) обично се собираат различни skujdomar предизвикани од бактерии, вируси, едноклеточни животни (протозои) и инсекти. Ширење на болести поврзани со сексуален контакт и во други интимни контакти тело. Бидејќи на организми кои предизвикуваат болести обично се добро адаптирани на нивните средини не е секогаш дека едно лице доживува никакви симптоми. Тоа е исто така честа појава што на една личност може да страдаат од повеќе инфекции во исто време.

Во прилог на болести кои се утврдени со Законот за заразни болести, види подолу, обично се смета за следниве болести СПБ:

• Condyloma. • генитален херпес и повеќе необичен trikomonasinfektionen. • Додека хепатит А и Б, како и некои паразитски болести можат да се пренесуваат преку сексуален пат, особено во сексот помеѓу мажи.

Дејствуваат болестите Законот вели: "Со заразна болест се однесува на активности за заштита од заразни болести се шири меѓу луѓето." Значи, ние имаме закон со кој се уредува третман и контрола на заразни болести кои може да предизвикаат епидемии или неконтролирано ширење на инфекцијата. Бидејќи законот е таму за да не заштити луѓето им дава на заедницата право да значително ги намали личната слобода на некое лице носејќи зараза. Болестите се поделени на социјално опасни болести и други заразни болести. Во ова поглавје, само дел од општеството опасна болест да се очекува да се допре. Вкупно има 24 парчиња општество опасни болести. Во прилог на разни "жолтица болести" (хепатитис) и разни СПБ се повеќето од нив се ретки.

На венерични болести, кои потпаѓаат под Законот за инфективни болести се:

• гонореа. • сифилис. • ХИВ инфекција. • Chlamydia. • Како и повеќе необични болести чир Моли и LVG (lymfgranuloma венерум).

Лицето кое се сомнева дека тој / таа е заразен со некоја од овие болести е должен веднаш да се побара медицинска помош и нека лекар ја заврши истрагата и да ги преземат потребните примероци. Таа, исто така е должен да ги почитува секој лекар информира. Жртвата мора да обезбеди детали за лице или лице кое може да предизвика инфекција и дали тоа можеби биле префрлени. Сите испитување, грижата и третманот што се бара од точка заразни заштита на гледање е слободен за пациентот, како и потребните лекови. За поддршка на медицинска дејност округот, тој има можност да спроведување на акција ако инфицираното не ги следат дадените инструкции. Тоа може да значи дека им помогне на полицијата да ги собереш еден човек кој одбива да ги достават до тестирањето. Исто така можете да го присили на лице кое продолжува да имаат сексуален однос иако тој / таа вектори, кон изолација.

Постојат многу различни видови на контрацептивни средства. Да бидат во можност да уживаат во сексуален однос без да се плаши да биде со децата како и повеќето е, се разбира, и најчесто тоа е случај и дека никој не треба да биде најмалку загрижени за тоа на пример, користете кондом во текот на сексот, на сите времиња, вие не се било какви сексуални болести. Кондомот е најчест-превентивен агенс, и обезбедува максимална сигурност од 90 проценти. Таа се врти на тврд пенис пред сексуалниот однос. Коитус interruptus е со цел да се отстрани пенисот од вагината пред ејакулација. Ова може да биде тешко за некои луѓе, за да го откажете, кога тоа е најудобна, некои, исто така тешко да се знае кога ќе дојде ослободување. Меѓутоа, ако се користат правилно при секој сексуален однос, тоа обезбедува максимална сигурност од 75 проценти. Друг начин е за жената да пилула редовно, таа содржи спермицидот.

Со абортусот се однесува на фетусот отстранети од матката. На спонтан абортус (абортус случува пролевање природни, можеби се должи на некои оштетувања кај фетусот. Кога колоквијално се спомене зборот абортус, според прекинување на бременоста со медицински или хируршки процедури. Во Шведска имаме либерални algstiftning, без услови давање на жените право на абортус пред 18-та недела од бременоста, сепак, неопходно разговор со советник по 12-та недела. Таа не може да го присили абортус на кандидат за татко или Overig семејство, и никој не може да се негира, ако таа тоа го сака. Бројот на абортуси е во последниве години е намалена. Во 1994 година, беше откажана, сепак, секој четврти бременоста (32'600) вештачки. Третманот може förutsaka физичко или ментално страдање и не треба да се смета за preventilmetod. За да се намали бројот на абортуси е да се добие на луѓето да ги користат preventilmedel. Последиците од СПБ треба разумно да ги мотивира луѓето да користат кондоми пошироко, по можност дополнети со други контрацептивни средства. Како абортус ќе се направи, зависи од тоа колку многу недели поминаа од menstrationens првиот ден. Доколку утврди дека абортусот беше изведена на 12-та недела од бременоста, жената може да поминат еден ден во болница. Во утринските часови таа хормони, кои, меѓу другото, се проширува на грлото на матката. Кога овие се појави на неколку часа, пациентот е анестезија и светлината е исто така дадено локален анестетик. A четката, кој е поврзан со вакуум вшмукување, е тогаш ii матката. За време на операцијата, која трае околу 10 мин, вшмукување на фетусот, плацентата и фетусот мембрани на матката. Абортус изведена како доцна, 13-ти до 22 недела, поголемата доза. Со што се поттикнува човекот спонтан абортус, и жената мора да бидат активни за време на породувањето. Абортус по 18 недела бара дозвола на Републичкиот одбор.

based on 3 ratings Трговија развој, 3.7 од 5 врз основа на 3 рејтингот
Стапка на развој на животниот


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на развојот на животот или на било кој начин се поврзани со развојот на животот.

Коментира за развој на Животот

|