. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Matsmältningslab

Хипотеза:

• Верувам дека сите епрувети кои содржат шеќер. Плунката е ензим кој разградува скроб и скроб кога распаднат форма на гликоза (декстроза). Епрувета 1 мислам дека ќе се лути бидејќи хлороводородна киселина (HCl) е киселина решение. Епрувета 2, сепак мислам дека се случува да биде основен во таа Јод jodkalium (Kii) е основен решение. Ин витро 3, мислам дека решението ќе биде неутрален.

Имплементација:
• материјали
- Три епрувети
- Една мала чаша
- Голем чаша
- Две гликоза ленти
- Хлороводородна киселина
- Јод-jodkalium
- Скроб
- Плунката
- Вода
1. Исплакнете ја устата со вода. Исплукува.
2. Земете една голтка вода и да ја стартувате наоколу во вашата уста за околу 1 минута. Плукаат ова во чаша.
3. Дистрибуирате плунка во три епрувети (приближно 1 cm секоја)
4. Се меша и во другите течности на сликата. Тресењето на цевки.
5. Место на цевки во водена бања за околу 37 C. Оставете да стои околу 10 минути.
6. Провери за гликоза во епрувети 1 и 3. Направете употреба на гликоза ленти.
7. Она што се случува во епрувета 2?

Резултати

• Тест цевка 1 содржани гликоза. Бојата не се промени. Додадовме HCl и pH вредност падна поради. тоа. Кисела решенија рН <7
Епрувета 2 содржани гликоза Најверојатно, ова се должи на ензимот во плунката разградува скробот во гликоза.
Бојата промени тука, тоа беше синкаста боја. Тоа сино, бидејќи решението е алкална.
Цевка 3, немаше промена на бојата за да не се стави база. Тоа е неутрален.
Таа содржи шеќер.

Заклучок

• Плунката + Скроб = Декстроза (гликоза) C6H1206

Мојата хипотеза се согласи и со резултатите. Експериментот покажува дигестивниот функција во човековото тело.
Во епрувета може да се види она што се случува во вашата уста. Во устата се амилаза секретира и се распаѓаат, дури и јаглехидратите се разложи во малтоза. Во епрувета ензим разградува скробот во гликоза.
Во хлороводородна киселина во желудникот и пепсин. Тие работат заедно во стомакот. На решение во епрувети 1 и 2 е иста како и хлороводородна киселина и пепсин. На решение во епрувета 1 е кисел и тоа е хлороводородна киселина со. Во епрувета 2, решението е алкална и пепсин е, исто така, основните.
Епрувета 3 покажува колку тоа не би функционира во варењето на храната.

based on 2 ratings Matsmältningslab, 1.8 од 5 врз основа на 2 рејтингот
Стапка Matsmältningslab


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат Matsmältningslab или на било кој начин поврзани со Matsmältningslab.
  • Нема сродни теми

Коментира Matsmältningslab

« | »