. Сега

Училиште дела и есеи од средно училиште на
Барај училишен

Средниот век

Предмет: Историја

1) Што големи промени дојде во земјоделството?

За време на раниот Среден век тие се користат да имаат земјиште поделен на два дела. Само еден може да се одгледува една година на секој. Односно. прерасна во еден дел од една година и на вториот дел од втората година. Дека човекот подоцна се подели земјата на три дела стана голем напредок во земјоделството. Агенцијата може да користи дел од пролет житарици, еден за зимски жита и следеа (без жито, нека животни одат таму и одлевање измет, така што почвата ќе биде подобро да расте натаму). Ова го зголеми годишното Stoyanov, и counteracted на осиромашување на земјата. Тркала плуг го направи полесно да се направи поголеми намалувања во почвата во споредба со менувачот ќе се користат пред. Така што ја направил трева Китки беа сврте наопаку. Поради неговата тежина е потребно повлече од животни. Ова доведе до следната промена, темперамент, кој дистрибуира тежината и беше во можност да го користат влечни сили во потполност. Секое подобрување беше значаен. Затоа што сакав да го зголеми производството на храната што почна да му се посветам на почвата. Токму затоа шумите на централна Европа исчезна и наместо стана една кохерентна земјоделски пејсаж. Сите овие промени направени така што населението се зголеми.
Извор: Перспективи на историјата

2) Што значи да се биде слуга?

Тоа е главно селани беа кметови. Ова значеше дека тие самите не поседуваат земјиште и затоа беше потребно да се работи на одредено место. Тоа не се движат од ова место. А слуга би можеле да бидат осудени на судбината, бидејќи твоите родители беа кметови. Разликата помеѓу слуга и робови (робови) беше дека тие не би можеле да бидат продадени.
Извор: susning.nu

3) Како се средновековни градови?

Некои од градовите израснал околу катедрала или можеби околу светот владетел. Овие видови на градовите главно се оставени доцноримски пати. Некои градови беа изградени од страна на голем човек може да го собере занаетчии и трговци. Овие се дизајнирани да им служи на неговото домаќинство. Во таквите Форд, утоки, места итн. исто така, може да се формираат градови. Тоа е заедничко за сите градови е дека тие мораа да се почитуваат и плаќаат такси за еден господин.
Извор: Перспективи на историјата

4) Што направи научна револуција?

Наместо уште го користат за истражување и прописи како што беше направено во античките времиња, и веруваат во неа толку многу почнаа истражување повторно. Тие откриле голем број вистини кои се уште до ден денес важи. Тие се покаја стари вистини и создаде цел еден нов свет и ти мораше да се надеваме за успешна светот. Некои работи кои луѓето сфатија, преку истражување и набљудување беа пример гравитација, сонцето беше центар на универзумот (а не на земјата), дека универзумот е поголем отколку што се мислеше дека универзумот е создаден од долг процес, и многу повеќе.
Извор: Тато и www.anst.uu.se

5) Она што беше Тихо Брахе, Декарт, Кеплер и Коперник, што беше тоа што ги прославија?

Тихо Брахе бил астроном со данскиот крал е поддршка функција најдобрите опсерваторија во светот, или барем до тогаш. Декарт бил француски филозоф, математичар, природните науки и војската. Тој го нарече три централни концепти на метафизиката, со цел да не бидат измамени без да се знае она што е реално. Коперник бил астроном. Тој покажа дека ако сонцето ќе биде во средината така движења на небесни тела ќе биде полесно да се објасни. Односно. тој открил дека во центарот на универзумот бил Сонцето, а не Земјата. Кеплер исто така беше астроном. Ако еден претпоставува дека планетите се пресели во елипси, наместо на кругови, тој откри дека на корелација помеѓу теоријата и набљудување стана дури и подобро. Откриле дека универзумот бил многу поголем отколку што се мислеше.
Извор: Перспективи за историјата на А и www.thephilosophynet.com

Средниот век не биле уште

Демонстрација на важноста на религијата и црквата имала во животот на луѓето.

Ако сте живееле за време на некои од средновековната години, ќе те следам Црквата и својата волја или ќе го следат вашиот сопственото срце и мисли глас?
Секој пат кога ќе прочитате за средниот век или разговара за тоа, така што се чини на надворешниот толку темно и примитивни. Толку полна со грижи, сомнежи и смрт. Луѓето беа полни со гревови кој му даде многу на анксиозност и очај, во црквата и христијанството може да понуди прошка за повеќето гревови. Но гревови така што телесната похот, предавство, ненаситност, ниту лакомост, итн. не може да се прости. Црквата, исто така, рече дека ако прифаќањето на Исус Христос како свој Господ, кои ќе имаат вечен живот после смртта. Визии дека ова доведе до многу приврзаници во христијанството. Тие дадоа на луѓе надеж за среќа наместо страв и очај. Црквата имала многу моќ, тие имале право за исфрлање луѓе кои не сакаат да ги следат волјата на Црквата. Тие исто така може протера повисоката класа луѓе и да издаде бик, дури и против кралевите и земји. Може да значи дека војната против другите религии или крстоносна војна. Еден пример беше кога бевме во Скандинавија на прашањето на бикот од папата отиде во крстоносна војна против балтичките држави. Таа се споменува во книгата Дик Харис во врска нордиските крстоносните војни од средниот век, насловот на книгата е "Бог ќе благоволи." Тие сакаа религија на црквата ќе биде светска религија. Секој кој се противи на нив би можело да биде големи последици за, така што, како што реков екскомуникацијата. Тие беа во можност да им даде казна на луѓето кои извршиле гревови, особено ако тие извршиле едно од смртни гревови. Тие би можеле да го осудат луѓето на животот на пример манастир или дека тие ќе се приклучат на нивните крстоносна војна и војната.
Кога станува збор за наука, па црквата е против истражувањето што може да доведе до изјавата на црквата за наука која тие ја поддржаа би можеле да бидат спротивставени. Научник или научници ќе зборува за такво нешто, или нова разбирање на универзумот и на земјата, тие обично ќе имаат избор помеѓу извршување или се каже дека го коментираше не е точно. Црквата само сакав луѓето да имаат некои знаења на теологијата и религијата. Тие се сигурни дека пишувана култура, живееле на во црквата во тешки времиња, па тогаш тие би можеле да се вратиме кога потивко пати го започна. Преку христијанската мрежа на контакти, вести дојде на практично ниво. Сте имале да се изгради технолошки достигнувања преку градење големи цркви, но, исто така, мал парохиски цркви во земјата. Преку христијанската манастири почна првата училиштето и почнаа дава шанса да учат за религијата, теологијата и Писмото луѓе. "Црквата предвидени религиозна оправдување за преовладуваат општествен систем, Бог решил дека некои луѓе треба да се моли и да се бори за име на сите, додека поголемиот дел биле доделени за работа."

Опишете ги односите политичка моќ.

Кралот беше оној кој стоеше над сите други. Тој имаше најголемата моќ, моќта да се кандидира работи како што тој посака. Ако сака да воведе закони или разрешување закони што беше неговото право. Тој одлучи кој ќе го направи она што, кој беше повеќето Силите, кој треба да го плати данокот или не. Дали тој сака да започне војна, па никој не знаеше да каже. Кралот може да одлучи кој ќе има право да одлучи што и кој ќе се грижи за работата за него, како што се да се соберат даноци и да застане со својата војска на негова страна.
На црквата, која ја напишав за пред, имаше поголема моќ отколку што има денес. Тогаш тоа може да дејствува како судија и да донесува одлуки врз казна. Тоа би можело да забрани на луѓето и царот почеток војни или крстоносните војни против други земји и / или започне војна. Црквата не смее да одлучува за она што е дозволено, а што не е дозволено. Црквата не смее да се соочат со кралевите на кои би имале моќ, се разбира, сакал Црквата да имаат најмногу моќ. Тие би можеле да одлучат кој ќе се кандидира, кој ќе побара и кои ќе работат (тоа, исто така, би можело да биде цар се разбира). Тие беа ослободени од плаќање даноци. Благородници често имаа многу пари и земјиште. Тие имаа право да гласаат и обично многу селани, робови и кметови на нивната услуга. Благородништвото има право да одлучуваат за "предмети" и наплата на надоместоците од нив. Ако сакаат и се незадоволни со "креатура", така да може само да го продаде ако сте се почувствувале како неа, но тие не можат да ги продадат оние слуги (селани беа обично кметови). Благородништвото да постави правила кои ќе се применуваат на неговиот "субјекти". Тие би можеле да се одлучи кој ќе присуствува на работата на неговата земја и кога тие би го направил тоа. Ако на пр земјоделец е потребно да позајмуваат мелницата својот господар, така беше земјоделец мораше да го напушти брашно вреќа или два како исплата. Трговците застана во ист ранг во редовите на благородништвото. Тие, исто така беа во можност да се утврди сопствените животи и имаат потчинети. Тие би можеле да ги водат своите работи, како тие се задоволни. Заеднички за цар, во црквата, благородниците и трговците беа во можност да се утврди нивниот живот, но, исто така, имаат и други дека "боса" завршена.
Земјоделците имаше исто толку право на нешто повеќе отколку ако тие требаше да бидат христијани, и како тие ќе се справат нивната земја. Тие дојдоа да биде во вредност од помалку од оние кои имале повеќе моќ и пари. Тие мораа да се процени и почитувајте господин. Тие немаа право да се направи нешто што другите има право да и имаше многу малку ресурси за да биде во можност да имаат успешна иднина.
Сето ова е за поделба на правото на луѓето и моќ за нивните социјални и економски стандард е апсурдно. Кралот треба да биде само оној кој има моќ да се што благородништвото, трговци и Црквата има моќ да. Црквата треба само да учат за христијанската, а исто така да биде во можност да им даде на луѓето информации и учење за нашиот свет и други вештини кои може да дојде да биде од големо значење. Благородниците и трговците имаат право да го контролира и да го поставите во текот на животот на другите е само сосема погрешно. Тие треба да бидат слободни да одлучуваат за својата судбина. Вие не треба да плаќаат некој е обврзан да работат за.
Извор: Перспективи за историјата на А, Nicklas Frising, белешки, тато и јас.
Нагласи социјалната противречности и обиди да се опише ситуацијата "малку" на човекот.
Ние може да започне со тоа дека сите оние "големи" луѓе имаа право на, не имаше "малку" лице кое има право да. Малиот човек обично беа робови, службеници и / или кметовите. "Големите" луѓе им се порекне правото да гласаат и правото да се одлучи каде да се смират и да останат. Разликата помеѓу кметови, слуги и робови беа кметови не може да се продаваат од страна на својот господар, додека на робовите и слугите можеле. Беше "мали" луѓе твоите родители стана човек таму, така што тие никогаш немале шанса да се искачи на статусот. Ти секогаш ќе дојде да се биде сиромашен и никогаш не треба ништо да се каже. Тоа беше лесно за "малку" луѓе добив обвини за нешто што беше направено дури и господин. Тоа ќе предизвика она што го рече, бидејќи тие беа толку мали и obetydelsefulla па би можеле и да се неми. Им е потребна малку луѓе да се добие од. Но тоа никогаш не беше прикажан. Мислам за себе она што би било ако тоа беше само е кралот, црквата, благородништвото и трговци. Кои ќе бидете сигурни имаше храна на масата, тоа не отишле таму сега не бил било која беше произведена храна, заклани или преземале тоа за нив. Како тие би се справат без своите слуги, кои секогаш се однесуваат како нивните DOGSBODY, нивните земјоделци, купувачи, hårborstare итн. Тоа е "малку" луѓе кои изградена на заедницата, додека богатите седна на нивните пушки и јаделе маст да се покаже дека тие имале многу пари. Но, и покрај сето ова, тие немаа можност да бидат ништо друго освен она што тие се родени со, обвинети или наменети за. Тоа мора да е ужасно да не биде во можност да одлучуваат за својот сопствен живот и драго ми е што тоа не е така и денес. Во Шведска најмалку. "Малку" луѓето не би можеле да се допаѓа богата даде нешто на црквата да им се прости, бидејќи тие не се ништо во ова време. Единственото нешто што го зеде беше своите мисли.

Краток преглед на "Средниот век не застанете"

Средниот век не застанете. Беше заклучено нови вистини и знаење во областа на науката, луѓето почнаа да добиете повеќе знаења и таленти, бидејќи на манастирите. Во земјоделството, тоа беше голем успех и научивме нови вештини за тоа како најдобро да се извлече што е можно повеќе на нивната земја. Поради зголемениот население. Еден доби континуирано земјоделски пејсаж. Еден доби нови згради и големи цркви, градови почнаа да се формираат повеќе и повеќе. Правото на "малку" луѓето почнаа да се движат кон посветла иднина.
Сите во сите, тоа е сосема јасно дека во средниот век не застанете. Многу од она што тие дојдоа со тогаш сè уште може да се користи и да ја цениме денес.

Линија Holmgren

based on 24 ratings Средниот век, 2,4 од 5 врз основа на 24 рејтингот
Стапката на Средниот век


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со средниот век или на било кој начин поврзани со средниот век.

Коментар на мрачниот среден век

« | »