.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Меркур

Меркур е срж од познатите планети во нашиот сончев систем. Меркур е многу мал. Со дијаметар од само 4840 километри, тоа не е многу поголеми од нашата месечина. Најверојатно тоа е толку мал што сонцето обликувани од пред 4,6 милијарди години. Нејзината маса е околу 18 пати помала од Земјата.

Орбитален период Меркур, жива година е 88 дена. Времето ротација, на Меркур-ден, 59 дена, што претставува речиси 2/3 од периодот на ротација. Затоа што од ова е разликата меѓу ноќта и dagtempratur многу големи. На денот може да трае и до + 420 ° C, а во текот на ноќта се сведува на
-100 ° C.

Меркур е како земјата на железо јадро што веројатно не се стопи. Но суштината на Меркур е 75% од нејзиниот радиус, во споредба со 55% на Земјата. Тоа доведува до магнетното поле околу Меркур. Исто така, постојат траги од кислород, хелиум и водород над површината. Но, атмосферата во строга смисла не постои, бидејќи гравитација (0,37 g) нема да биде доволно за да го одржи за подолго време.

Бидејќи дека е толку блиску до сонцето, тоа е тешко да се набљудуваат со конвенционални копнени методи. Првата успешна närstudierna беше направен од страна на Американската вселенска сонда "Маринер 10" во 1975. Тие покажуваат дека неговата површина е многу слична на Месечината и на Марс и е покриена претежно од многу стари кратери и Ringberg.

Транзит на Меркур, во времето кога на планетата минува низ сончевиот диск што се случуваат околу 13 пати век.

Планетата е именуван по римскиот бог Меркур.

based on 2 ratings Меркур, 1.5 од 5 врз основа на 2 рејтингот
Оцени Меркур


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со жива или на било кој начин поврзани со жива.

Коментар на Меркур

« | »