.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

КАЛКУЛАТОР

Калкулаторот користи Ида е составена од т.н. интегрирани кола. Овие шеми, се пак составен од интегрални кола. Ова значи дека постојат многу кола и се изолирани, така што тоа не може да стане куса врска, кога двете кола се споени. ИЦ: не се земе како многу моќ, но она што го трошат најмногу енергија е кога бројките се појавуваат на екранот. Новиот калкулатори работи на соларни ќелии, наместо сегашните. Порано се користи батерии за напојување на калкулатор и уште подалеку назад во времето користи пропадна.

Кога копчињата на тастатурата премина бројки на т.н. бинарни цифри. Овие се состојат само од 1 и 0. Секој број е отпечатен на секој од четирите цифрен број составени само од 1 и 0.

На пр.
852 ќе биде во 1000, 0101, 0010.

Подолу е табела покажувајќи 1-9 во бинарен систем.

0 = 0000
1 = 0001
2 = 0010
3 = 0011
4 = 0100
5 = 0101
6 = 0110
7 = 0111
8 = 1000
9 = 1001

Се претвора во пр 1 + 1 на калкулаторот е напишан говорот на 0001 + 0001. Кога ќе притиснете на = 2 е на екранот.

0001 + 0001 затоа е еднаква на 0010.

Вообичаениот систем кој се базира на 10-ти
Штрајкови, ќе снимите 567, што е отпечатен на до:

(5x10x10) + (6 × 10) + (7 × 1)

Тогаш тоа е напишано како 500 + 60 + 7
Бројот е прикажан и кога ќе го притиснете копчето за работа (собирање, одземање, multikplikation или поделба) се пресели на говорот од нумерички регистрација да beräkninsenheten. Кога вториот број е внесен, тоа е, исто така, на компјутерска единица и работењето на пребројувањето на гласовите се врши. Тогаш бројот на екранот.

Кога калкулаторот ќе дознаам говорот што користи само додавање.
Ако тогаш мора да се пресмета со одземање, станува ова:

18-3 = 15

Ова значи дека

15 + 3 = 18

Калкулатор тогаш угледување на броеви, кога на додавање заедно со 3 станува 18; 5.

Multikplikarioner изведена од повтори дополнувања

X 4 = 8 + 8 8 + 8 + 8 = 32

Поделба се врши од страна повтори одземање

25/5 = 25-5 - 5-5 - 5-5
Потоа проверува колку пати 25 е одземен од 5 за таа да биде 0.

Денес постојат дури и калкулатори на мобилни телефони и компјутери.
Калкулатори за мобилни телефони работа исто како и оригиналот, но во компјутерите работат малку поинаку. Тие се програмирани од страна на различни програми.

based on 9 ratings Калкулатори, 2.2 од 5 врз основа на рејтингот на 9
Стапка Калкулатор


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат Калкулатор или на било кој начин поврзани со калкулатор.

Коментар Калкулатори

|