.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Убиј се човечки пристап

Пристапот современите луѓе имаат денес е мешавина од многу векови, а јас не сосема може да се идентификувам со некој од епохи. Сепак, постојат многу мисли, главно во просветителството, дека можам да се препознаеме во. Каде на човекот се одмори од своето детство и се охрабри да ги користат нивните сопствени причини, а не само се потпира на нешто вродено или стари органи, како црква или Aristoteles.5 Тоа е голема што имате потреба при користење нечиј Забелешки, но тоа се чувствува малку чудно да се започне со бројот пет ...
"Даре да се знае! Храброст да ја користите вашата сопствена разбирање "Кант повикаа своите läsare1. Лок разработија идеите понатаму и да помисли дека сите човечкото знаење се базира на искуство, кој се нарекува емпирија. Сланина имаа во текот на ренесансата дал истражување method.1 да мислам за себе мислам дека е еден од најважните. Тоа е она што не прави луѓе. Веќе во текот на ренесансата изговара познатата изјава на Декарт; "Мислам дека, според тоа што сум." 4 Со неговиот начин на стекнување на знаење постоел тој беше во граничен појас помеѓу просветителството и Ренесансата. Тој се врти и тоа во однос на традиционалниот начин на стекнување на знаења и мислев дека не може да се стекнат со знаења и да не се започне со радикално tvivel.6 Ова беше нешто што Њутн го правеше кога тој дојде на законот на гравитација, а со тоа може да се објасни нешто што претходно целосно неразбирлив, како плимата и осеката, гравитацијата на Месечината и на забрзување на тела во затворен систем.
Просветлување мислители верува дека сите луѓе по природа е дадена некои основни права, како што се правото на живот, слобода и egendom2. Тоа изгледа сосема очигледно за мене дека 2000 година на лицата со природен закон, но порано тоа беше многу заедничко со ропство, животот имот (за да бидат слуги?) И варварски казна. САД е првата земја која потпишаа конвенција изградена на овие идеи на природното право 4. Парадоксално, таа е една од неколкуте развиени земји денеска дека имаат задржано на смртната казна. Идејата дека сите луѓе се на еднаква вредност донесе барања за согласност сличност. Привилегии на нелојалната класа почна да се смета за неразумно samhällsordningen.1 Ова комплетен аналогија со свои размислувања како што верувам дека сите луѓе се еднакви, без оглед на која етничка група припаѓаат и колку добро тие се надвор.
Во текот на просветителството, тоа беше Русо кој отиде најдалеку во оваа јавна расправа. Тој верувал дека приватната сопственост му помогна да се создаде klasskillnaderna.1 тој, исто така, се чувствува порано Оман ориентиран начин на кој човекот живеел еден посреќен живот благодарение на модерната цивилизација. "Да се ​​вратиме на природата", е еден од неговите крилја uttryck.1 Иако ниту индустриската револуција не се случило кога Русо го рече тоа, или дека сум во никој случај не е реакционерна кога станува збор за технологија, јас сепак мислам дека постојат многу внимателен во неговото расудување. Можеби ние денес би биле посреќни ако нашите материјалистички пристап не може да го продолжи својот развој. Или на друго место, имавме еден од протагонистите Voltares Кандид, кога тој се уморија од Елдорадо 5, најдоброто од светови, познат здодевност и повторно почна да се стремиме кон тоа што го немаат.
Русо мислев книги само тера луѓето да зборуваат за тоа што тие не го знаат till.2 Ова јас не се согласувам за тоа кога мислам дека најдобро знаење се добива со комбинација на пракса и теорија. Русо верува дека на децата треба да се прочита само Робинзон Крусо Дефо, кој беше tidtypisk роман за еден човек кој се заглави на еден остров. Оваа книга не е само возбудлива авантура, но исто така и морална и поучни историја. Во приказната, може да се следи како Робинсон само преку својата смисла живеат преку целата човечка културна историја, од примитивна фаза до целосно развиени. Во пуритански дух вредности Робинсон работат многу и тоа е само вредните кои се постигне богатство и со тоа lycka.6 Јас лично не мислам на пари е среќа, но се разбира, вие мора да работиме напорно за да се постигне своите соништа. Нешто друго јас не го прифати е типичен просветителството роман е дека тој во голема мера е морално слепи. Еден пример е кога Робинзон избега од пиратите во близина на брегот на Африка и продава младите арапски момче на нив во цел да се добие слобода. Договорот предвидува дека момчето треба да бидат слободни, по десет години, ако тој се претвора во христијанството. Со други зборови, слобода од ропство и слободата на религијата е нешто што само на бели христијани människor.3
Јас не верувам во царството преку благодатта на Бога од страна на Луј XIV како модел. Нешто поблиску до моето мислење, е затоа што некои од философите на просветителството идеи за тоа како треба да се раководи една земја. Лок верува дека кралот од страна на социјален предавање ќе добие право да владее, но законот е отстранета ако тој ја злоупотреби својата доверба. Монтескје мислат дека треба да се подели меѓу трите душа независни тела; извршна (крал / претседател), законодавна (претставништво) и правосудството (судовите) власт. 1 САД се уште примена на овој вид на проверки и рамнотежи и ние би можеле неговите недостатоци во последните претседателски избори. Судот може да одреди кој ќе стане претседател во еден од најмоќните земји во светот? Зарем не треба да има избори, наместо?
Друг просветителството филозоф кој имал мисли на поделба на власта беше Волтер. Дека стравува дека ако необразованите масите ќе пресуди што ќе одат корумпирани. Наместо тоа, тој мислеше дека т.н. просветлен апсолутизам ќе царува и имплементирање на реформите за народот. Оваа идеја се чини многу чудно за мене како Волтер сакаше диктатура во стилот на Фредерик Preussen.1 на просветлување филозофи Втората чувствуваат визија Русо на владеење најмногу во право за мене, кога се чинеше дека на контрола на моќта ќе лежи со народот и дека општата волја би råda1. Сепак, верувам дека тоа ќе биде практично тешко да се имплементира мисли Русо на народот како целина да се одлучи. Било вид на претставник парламентарен систем е поудобно. Можеби тоа е дека ќе гледаме денес во Швајцарија со повеќе референдуми, целосно во духот на Русо, тоа е најголем идеал.
Имаше многу во текот на просветителството, кој како и Voltare стравуваа необразованите масите. Самиот многу просветителството не беше масовно движење, туку движење на урбаната средна класа, кои се бореа за својата позиција во општеството. Како Робинсон ќе зјапа преку напорна работа и истражувања покажуваат дека тие, исто така, загинаа во големите салони. Тоа едноставно не сакаат да се земјоделците, слугинки и на работниците, односно широк јавен склад, ќе научат да мислат слободно. Тие се уште ќе биде во рацете на överheten.5 Ова е нешто што е сосема спротивно на моето верување дека секој, без разлика на околностите, имаат исти права.
Имаше, исто така, уште една група во општеството кои не биле предмет на тенкови откривање. Сето тоа е во жените. Долго време се смета местото на жената е во кујната и да има деца. Дури и медицинска експертиза сметаше дека матката на жената збрчкан далеку да läsa.3 Во книгата авторот Емил Русо препорачува на знаење стекнато преку искуство и размислување. Препорака е наменета само за девојчињата. Тоа е видливо кога Емил исполнува Софи. Таа има сосема поинакво воспитно според Русо не е иста потреба за слобода и стимулација дека неговата иднина make.2 Ана-Марија Lenngren, која беше постигната шведски писател, строго во нивната анонимност. Таа сака тоа да изгледа како добра домаќинка 3. Оваа основна идеја на просветителството во која жената е човекот е мазна како и поради тоа не може да се земе дел од основните идеи, значи дека јас како една жена не може да биде човек просветлување.

based on 2 ratings Убиствата се човечки пристап, 2.8 од 5 врз основа на 2 рејтингот
Стапка убиства се човечките пристап


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со убиство се човечки пристап или се на било кој начин поврзани со убиства се пристап на човекот.

Коментира Убиј се човечки пристап

|