.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Музика - пијано

Музика

Музика разубават нашиот свет и ги воодушеви милиони луѓе. Тоа е еден од најголемите уметнички и забавни форми. Тоа е форма на уметничко, емоционална и културно изразување.

Од 1916 година, зборот музика постоеле во шведскиот јазик. Таа доаѓа од латинскиот Musica кој пак потекнува од грчкиот mousik. Грчкиот збор што се однесува назад кон божицата Муса се сметаше за заштита на поезијата, музиката, уметноста и науката.

Музиката е на различни супериорен тонови на различна висина и timbre во текот на одреден период, обично во комбинација со мали паузи. Имало прашања за тоа што може да се нарече за музика и ова е променето многу пати, но тоа е констатирано дека се спроведува на звукот што се нарекува музика.

Различни форми на музика

Можете да произведува музика со пеење и / или да се свири на инструмент. Ова може да се направи од страна на лице или лица. Музика со инструменти наречени инструментална музика и музика со само една песна наречена "хор. Исто така можете да ги споделите вашите музика во различни групи според кој инструменти се одигра на пример гудачки квартет (виолончело, две виолини и виола), рок бенд (тапани, бас гитара, синтисајзер и вокали) и соло (обично гитара и вокал).

Заштеда Музика

Во прилог на вршење на музика на публиката, може да складира или дистрибуираат на радио, на записи или податоци.

Винил дискови, изработени од винил пластични заменува постарите и повеќе кревка "рок колачи", и го имаше својот пробив во 1950-тите. 1990 веќе не се конкурентни ги на CD (Compact Disc). Сега дури и ЦД-а застарува и се заменуваат со MP3 и iPod, кој може да игра на дигитални аудио фајлови.

Музикалност

Музички знаење може да се подели на:
• Технологија
• Utryckningen
• Интерпретација
• уво обука
• Чувство Ритам

Некои од нив имаат способност да ја согледа музика со ваквото разбирање дека тие тогаш може да прикажува она што го слуша. Ова се нарекува увото или понекогаш "музички уво". Постои апсолутна и релативна теренот теренот. Релативна теренот е доста честа појава, а апсолутно теренот се случува во мал број (околу 1 во 10.000). Со gehöret, ние сме биле во можност да го поминат на музика.

Вообичаено е дека многу деца учат музика основите на нивните родители. Во денешниот училишта е предмет на музика задолжително. Потоа, вклучувајќи да научат да пеат, малку за тоа како да свири на некои инструменти, музичка историја, музика, итн
Покрај тоа, многу млади луѓе ги поседуваат часови по музика на музика или уметност. Во средно училиште, исто така, постојат специјални музички специјализации.

Музичари

Тие се оние кои живеат само на музиката, но повеќето професионални музичари треба да ја комбинирате и со најмалку уште еден друг начин да се издржуваат. Од најчестите е дека таа работи како музички учител. Постојат неколку приватни и јавни институции кои може да музичари редовен работен однос: цркви, концертни сали, оперски куќи, театри и универзитети. Како музичар, можете да се фокусираат на пеење, специјални инструменти, компонирањето, или на воспитна работа.

Музички инструменти

Музички инструменти обично се поделени во овие семејства:
• ударни инструменти: тапан, ксилофон, маримба, тимпани, итн
• дувачки инструменти: кларинет, обоа, фагот, тромбон, труба, француска хорна, туба и кавали. Оваа група вклучува орган и хармоника.
• музички инструменти: пијано, хармоника, гитара, лејта, бенџо, виолина, виолина, виолончело, контрабас, контрабас, итн
• електронски инструменти, како што се Синтисајзер

Пијано

Приказна
Во речиси 300 години на пијано е главниот инструмент за музичари и композитори. Зборот пијано е од Италија Redoubt пијано и форте, што значи слаби и силни. Во Италија велат дека се уште "пијано", но во Шведска сега е само на пократки форма.

Клавирот беше развиена од чембалото е тастатура инструмент. Чембало беше инструмент, кој во голем салони или јавни места каде што немало орган. Тоа беше исклучително популарен во 1600 -1750. Еден Strum на жици за да добиете звук сличен на лејта.

Чембало

Во 1709 година конструира еден италијански чембало градител Бартоломео Cristofori прв пијано (перкусии пијано), каде кожа покриени со чекани победувајќи против стринг. Вие не може да влијае на теренот е со притискање различни хард клуч, нешто што можете да за чембало. Вие исто така може да игра меки или тврди. Затоа што тој го нарекува својот инструмент за gravicembalo колекција пијано е форте, што значи нешто како чембало со двете силни и слаби тон.

Овие пијана беа благи и не подарите толку многу бучава, но 1770s видов развој на нов механизам каде што чекани хит на жици многу посилни и стана повеќе звук.

Во текот на првата половина од 1700-та се користи ретко пијано соло инструмент. Наместо тоа, тој имаше повеќе корепетитор улога во оркестар. Но статус тастатура музиката беше покрената од композитори и пијанистите постигне голема работа само со пијано. Интересот на пијано изведувачи за приватна употреба соблече во почетокот на 1800-тите. Пред грамофонски дојде тоа беше инструмент кој некои беа во нивната дневна соба. На луѓе се собраа околу пијано за која песна момент заедно. Во текот на изминатите 150 години, на пијано е еден од најпопуларните heminstrumenten.

Тонови и белешка

На тастатурата е поделена на бела и црна боја клучеви. На црнците се поделени во групи од по два и три, и помеѓу се наоѓаат белците. На обичен пијано, има 88 копчиња. Западен тон систем кој се базира на седум матични тонови А, Б, В, Г, Д, Ѓ и Е. Во протестната нота "Б" исто така е наречена "Х". Ова се нарекува октава. Зборот Octave доаѓа од латинскиот Octava што значи "осмиот", бидејќи тоа е осум тонови на октавата, C до В.
Да се ​​најде забелешка "Д" Научив песна: "Меѓу двојно да најдете Д". Така меѓу двете црни копчиња може да се најде на матични тон "Д". Од таму е тогаш многу лесно да дознаам каде други на белешки.

Забелешки користи за да се запишувам белешки. Целта на тоа е да се биде во можност да се зачува песна и оној што ќе игра не треба да слушнале парче пред да се разбере. Нотација е група со палки. Каде што ќе се одбележи пред тонови со кругови, или ред или во јазот меѓу две линии. Круговите може секој шупливи или пополнети и висат со забелешка стебло и една или повеќе знамиња. Тоа е тоа што го одредува тонот ритмичка на вредноста, односно колку долго треба да преставам.

Една октава

Клучеви
А пијано обично има 52 бели и 36 црни копчиња, или нешто повеќе од седум октави.
Во минатото, направени со пијано клучеви на хард, бел материјал слонова коска, кои дојдоа од животни кои пасат. Ова доведе до слонови биле изумирањето поради ловокрадците. Така, во 1989 година тие ги забранија сите трговијата со слонова коска.

Различни видови на пијана

Пијано е заедничко име за сите музички инструменти со тастатури (пијано, органа, чембало, итн и електрични пијана). Тоа е исто така поврзан со зборот "хармоника" (хармоника).

Чембало

Види погоре во претходниот текст.

Крило

Гранд пијано доаѓа од германскиот збор крило "крило". Разликата меѓу пијано и пијано е жици пијано, се до (вертикално) и во едното крило е на дното (хоризонтална). Иако механика на крило е долу и тоа им овозможува на чекан лесно се врати на сопствената тежина и на објектот може да биде повеќе чувствителни и lättnyanserad тони. Крилото е исто така многу tonstarkare и има повеќе звук, бидејќи има голем soundboard. Затоа, изберете прилично голема пијано концерт инструмент. Модерниот Grand пијано обично има 88 копчиња (7 и 1/3 октави) и тежина од 300-600 кг. Steinway и Bechstein се примери на познати Гранд пијана.

Pianoharpa

Исто така познат како псалм позитивни. Таа била изградена со тркалање игла слични на оние кои се наоѓаат во музичка кутија која приклучоци во ролери влијае на голем број на ќебе клубови кои ги поставува тонот во низа. Со чудак може да се сврти на ролери и лизгање странично за да играат различни мелодии. Тоа е истата технологија во една улица во пијано и покрај тоа што тоа е вградена во различни форми на табели. Исто така е наречен Småland харфа, бидејќи повеќето биле произведени во Nässja и Näshult 1880 година до фабриката изгореле во 1929 година се користи од училиштата и парохии, освен ако не може да се свири на пијано. Исчезна во 1920-тите, кога грамофон дојде.

Синтетизаторот

Познат термин е слепи. Синтисајзер е инструмент преку аналогни или дигитални аудио синтеза е во можност да се создаде различни звуци. Тоа често се користи за да го имитираат акустични инструменти или други звуци, но, исто така, предвидува способноста да се создаде сосема нови звуци. Таа е широко се користат во создавањето на електронската музика и има традиционалните тастатура. Некои познати производители вклучуваат синтисајзер Јамаха, Роланд и Касио.

Тактика пијано

Исто така се нарекува "honky-tonk пијано" и е еден вид на пијано каде наместо felted чекани е инсталиран метални игли. Тие беа честа појава во салони во САД на "Дивиот Запад период на време." На пијано ќе добие специјална вибрирачки звук.

Spinet и девствени

Spinetten и Богородица Ален беше честа појава во текот на 1500 и 1600. Тие се enmanualiga тастатура инструмент во кој тастатурата се наоѓа на долг страна на резонанца кутија е. Тие и двете имаат ист глас производство, како чембало.

Девствениот

Pianola

Вие би можеле да го наречеме претходник на Џубокс, бидејќи тоа беше играч пијано. Тоа беше се користи како изведувач во кафеани, пабови, забавни сцени и имаше монета машина каде што ќе мораше да плати за да се слуша
мелодија. Тоа е исто така се користи како реквизити во западните филмови. Првиот играч пијано со хартија тек како носител на податоци се случи во 1895 година во Детроит.

Електрични пијано

Првиот elpianot беа произведени во 1930 година. Кога ќе го притиснете копчето, ќе го активирате чекан кој пак удри по прачка чија вибрации се претвораат во електричен сигнал. После тоа е електричен сигнал од страна на засилувач, обработува звукот на звучникот. Исто како што на електрична гитара, можете да го промените timbre од различни ефекти како ехо, убедливо стерео ефекти, различни соба звуци, итн најпознатите производители денес се: Јамаха, Фендер и Hohner.

Како го прави пијано?

Пијано жици се поставени во текот на железо рамка тесно распоредени парови или групи. Кога ќе притиснете на копчето пијано движи повеќе држела во внатрешноста на инструментот. Таканаречениот играч го прави ќебе облечени чеканот е погоден во однос на низа и низа почнува да вибрира. Жиците се направени од метал жица. Долгите и дебели бас жици дава ниски тонови. На краток и тенка обезбеди висок белешки. Кога низа ќе почне да вибрира на воздухот во симпатична вибрациите и звукот е зајакнато со звук кутија. Кога не го пуштите копчето оди амортизерите притиснато копчето и низа ќе престане да вибрира и тонот е "мртов". Машина за пишување се состои слична конструкција во која Лост оружје крева различни typarmar кои потоа хитови на лентата. Повеќето пијана имаат две педали. На левата страна се нарекува педалата амортизерите и дава на музиката послаба тон. Правото да се нарекува продолжи со педалите и ги прави тоновите продолжи да се огласува дури и кога не го пуштите копчето, на амортизерите кога го држеше цело време. На дел пијана, пијана големата често, постои и трета педалата во средината. Ова го истакнува само поместување, за далекусежна конците само strum и обезбедува подолг тон.
1. Внесете 6. грабител
2. Hävled 7. SORDINO
3. Играчите 8. Стринг
4. Hammarnöt 9. Dämmarlyftarstång
5. Чекани

1. soundboard 5. Механика
2. Чекор 6. Stämnagler
3. Високи Стрингови 7. тастатура.
4. бас 8

Пијано Tuning

Без разлика на тоа колку често ќе играат или што квалитетот инструмент треба да ја тужи најмалку еднаш годишно да се задржи стабилен. Дали тоа не е толку често тоа ќе биде побрзо надвор од мелодија. Причината поради која станува надвор од мелодија може да има две причини. Една од причините е тоа што често ја погоди тешко на жици и тогаш тие може да се претвори од својата природна позиција. Во спротивно, тоа може да се должи на климата и животната средина. Кога го прави пијано, вклучете завртки т.н. вокални ноктите. Овие се наоѓаат на гласните најавите дека е направен од прва класа бука. За да усогласите акции е конечно залепен на рамка пијано во која конците се протегала. Со вртење овие завртки во различни позиции да се различни тонови. Принципот е ист како на гитара, туку многу повеќе напредни.
За да се обучуваат како пијано приемник потребни четири години на колеџ образование.
SPTF е асоцијација за пијано техничар кој е околу 75 години и располага со приближно 110 члена.

Некои едноставни упатства и совети за нега на пијано:

• пијано најчесто се гради на живеење материјал и да напредуваат во стабилна внатрешна клима со константна температура и влажност. Место тоа, не под прозорецот, над радијатор или на директна сончева светлина, бидејќи ова ќе влијае на дрво. Ако го поставите до еден надворешен ѕид треба да губат растојание треба да биде 10 цм на пијано.
• На пијано треба да се усогласат најмалку еднаш годишно.
• Важно е да се погледне во текот на механиката, како што е под влијание на климата и носат и тогаш не тон влошува.
• Не треба да се чистење со правосмукалка во внатрешноста на пијано, без да сака, наместо некој познавања помош. Сепак, можете да ја бришам клучеви со влажна крпа.
• Ако имате пијано, треба да се биде внимателен со клипинг лист музика клипови, ризикот е голема што тоа паѓа во механика и стапови таму. Ова може да доведе до тон станува сосема тивко.

9

Интервју со Школата за уметности

По Nemback претходно била учител во музичкото училиште во Nybro. Го прашав некои прашања за да дознаете малку повеќе!

Од 600 стотици студенти посета на Факултетот за уметност игра 500 парчиња (околу 80%) на инструментот. Ова покажува колку е популарна волја е да се научат да играат. На студентите им се на возраст од 7-19 години, но исто така има и мал број на возрасни ученици. Во склопот на инструментот е несомнено на гитара, и акустична и електрична гитара. Потоа доаѓа со пијано / тастатура, а потоа ударни инструменти и вокали. На прашањето дали тој смета дека тоа е важно дека децата учат да играат, тој одговара очигледно ДА! Причините се дека тоа е пријатно хоби што имате на употребата на живот, да ја практикуваат својата координација и концентрација, радост и дружење со други љубители на музиката, преку примери, формирање на групата или да биде во оркестарот. Да се ​​биде наставник на Факултетот за уметности има и предности и недостатоци. Тоа е забавно со различни работи, дека ќе се работи со толку многу различни луѓе. Покрај тоа, за време на емисии најголемиот број наставници во повеќе од еден инструмент. Сепак, тоа не е толку забавно кога учениците имаат кратки лекции и вие едвај имаат време да се започне пред тоа е време за следниот да дојде во. Ниту, пак, е толку ценети од страна на наставниците, кога студентите имаат многу други интереси надвор игри и немаат време за да се практикуваат својата домашна задача. Инаку напредува ученици и наставници на Факултетот за уметности.

Малку историја 

Малото девојче седеше дома и практикуваат тешко на пијано, кога на вратата прстени.
- Добар ден, тоа е тјунер пијано.
- Но, ние не го наредил било пијано подесување.
- Не, но тоа го направи на соседите.

10

Сопствени зборови и мисли

Бидејќи јас бев навистина малку го пееја и играа. Јас отсекогаш сум се допадна музиката. Јас пееја за многу години во хор во црквата, а потоа почна да свири на пијано во мојата choirmaster. Мислев дека тоа е забавно и многу научив. За жал, морав да се запре, бидејќи на други хоби. Иако јас престанав земајќи часови, играм сега често дома. Кога ќе дојдеш дома од стресни ден на училиште и се уморни, убаво е да се седне на пијано или со гитара и само игра. Тоа е многу релаксирачки, пријатно и ќе имате време да се смири пред се занимаваат со домашните задачи и други работи. Кога ќе седнам во автобус или на друго место, чекајќи, јас обично ги слушаат моите mp3 да се исклучи сè околу мене.

Ние секогаш звучи околу нас: зуење, свиркање, удар, се зборува, здив ...
Тоа никогаш не е навистина тивко. Само во една соба, без воздух, тоа би можело да биде навистина тивко. Дали сте размислувале за тоа колку е убаво кога тоа е навистина тивко? Можете да стане толку мирна.

Музиката е важно во различни средини да се создаде различни расположенија. Еден пример за ова е во продавниците. На пр. продавници за облека се секогаш среќни и афион музика. Ќе слушнете вашата омилена песна, тоа е веројатно дека ќе се чувствуваат: ова е зделка и ова џемпер изгледа добро, да го купите! Во брза храна синџири, тоа е обично брзо музика која те прави лесен стрес во вашиот храна, а во еден убав ресторан е мирна и пријатна музика која сака да седи таму и да јадат одлична храна. Друг добар пример е во филмовите. Можете речиси секогаш може да се слушне во однапред дека наскоро ќе биде нешто страшно, бидејќи музиката е морничава и тогаш тоа ќе биде премногу пострашен.

Кога слушате музика или игра инструмент, никогаш не се имате лоша совест затоа што штетни последици за природата и животната средина. Инструментите не испуштаат точно некои токсични гасови кои го зголемуваат ефектот на стаклена градина или слично. Сепак, тоа може да биде штетно за вас, ако го слушате преку слушалки со силен звук ниво, или на диско со гласна музика. За жал, ова најчесто води до губење на слухот како тинитус или губење на слухот.

Тоа не е важно дали сте една девојка или момче, млади или стари, аматерски или про, headbanger или schlagerenthusiasts, таму е музика за секого. Има толку многу различни стилови на музика: поп, реге, панк, рок, класична, поп ...
Јас сум omnivore кои слушаат речиси ништо. Спротивно на тоа, сакам некоја музика во зависност од тоа како се чувствувам.

Верувам употреба и треба за музика секогаш ќе биде и во иднина, бидејќи има големо значење во нашите животи, а постои во светот. Тоа ги прави луѓето среќни и разведри секојдневниот живот. Дали постои нешто што навистина не би сакал да живеам без тоа е музиката.
Сара Wahlberg

based on 16 ratings Музика - пијано, 3,3 од 5 врз основа на 16 рејтингот
Оцени Музика - пијано


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат Музика - пијано или на било кој начин поврзани со Музика - пијано.

Еден одговор на "Музика - пијано"

  1. Amilia на 4 мај 2010 во 07:13 #

    Добив добри информации! Ви благодариме! но нешто не е во ред во текстот, но тоа не го прави толку многу !! ;)

Коментар Музика - пијано

« | »