.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Нов Зеланд

Главен град: Велингтон.
Површина: 269,057 км2
Клима: Лесна и врнежливо.
Население: 3.430.000
Официјален јазик: Англиски
Валута: Новозеландски долар.
Религии: повеќето од луѓето се protestant.New Зеланд се наоѓа во Тихиот Океан и Тасманија Океан, на околу 2.000 километри југоисточно од Австралија. Земјата се состои од два големи острови, Северниот Остров и Јужниот Остров. Јужниот Остров е поголем од Северниот Остров. Исто така, постојат многу други мали острови околу поголемите остров. Сите од Нов Зеланд острови заедно се речиси како Шведска.
Нов Зеланд има многу големи планини во Јужниот Остров. Најголемата планина е планината Готви тоа е 3764meteres висока. Други високи планини се Mt. Стремејќи, 3036 метри.
Во Нов Зеланд ќе мораше да оди на училиште од 6 до 15-годишна возраст, но повеќето од децата почнуваат на училиште на 5 години. Постојат шест Универзитетот во Нов Зеланд.
Нов Зеланд се монархија. Тоа е британската кралица Елизабета Втора Кој е крал на Нов Зеланд. За сите практични цели, денес нацијата нема пишан устав на своите.
Нов Зеланд успеа да ги реши проблемите дека други земји, како и загадувањето на животната средина, сиромаштијата и расен конфликт. Тие сега се обидуваат да се направи работата на жените.
Тие се обидуваат да најдат нови земји, каде што тие можат да sellthere млечни и месни производи. Пред Велика Британија стана членка на Европската економска заедница, Нов Зеланд продаваат многу theirproducts на Велика Британија.
Во 1952 година, Нов Зеланд, Австралија и САД одлучи да им помогне да eachother eachother бранат ако тие биле нападнати од други земји. Тоа се викаше АНЗУС. Но, во 1984 година во Нов Зеланд одлучи дека тие не сакаат да имаат нуклеарно оружје во нивната земја. САД не ја гарантира безбедноста на Нов Зеланд повеќе не.

Индустрија

Поголемиот дел од економијата на Нов Зеланд доаѓа од земјоделство и од животните. Постојат околу 25 пати повеќе домашни животни како луѓе во Нов Зеланд. Нов Зеланд продаде поголемиот дел од путер, сирење, месо и волна, Тие го продаде поголемиот дел на Австралија, Велика Британија, Јапонија и САД
Но, денес има многу повеќе фабриката во Нов Зеланд. Постојат повеќе туризмот во Нов Зеланд, во денешно време е премногу. Нов Зеланд Важноста машини, моторни возила, нафта, научни инструменти и телекомуникациска опрема.
Нов Зеланд најважните минерали е јаглен, злато, железна руда, варовник и природен гас.
Околу 75% од силата на Нов Зеланд кои ги добиваат од вода моќ.
Нов Зеланд има многу овошје е како јаболка, грејпфрут, кромид, грашок, круши и киви.

луѓе

Поголемиот дел од луѓето во Нов Зеланд се потомци на британските доселеници.
Во Нов Зеланд таму живеат околу 290 000 Маорите, на Маорите се полинезиски народ. На Маорите дојде на Нов Зеланд пред околу 1000 години. Со текот на годините многу од Маорите го бракови со луѓето од европско потекло. Толку многу луѓе во Нов Зеланд се половина европски и половина Маори.
Маорите 4 од 97 угодно на Претставничкиот дом во Нов Зеланд. Тие четири може само Маорите гласаа. На Маорите Can гласаа во други претставници премногу.
Официјален јазик во Нов Зеланд е на англиски јазик. Многу од Маорите талк маорски и англиски јазик.
Нов Зеланд беше првата земја која дозволи на жените да гласаат.
Во Нов Зеланд Тие имаат висок стандард на живеење. Тие ги имаат сите видови на опрема во своите куќи.
Нов Зеланд беше една од првите земји што ќе обезбеди бенефиции за социјално осигурување и надоместоци старосна за народот.
Денес Нов Зеланд има еден од најдобрите програми за јавно здравство.
Во Нов Зеланд има еден човек наречен Медијаторот, Н.Е. испита поплаките од луѓето во селата.
Законот вели дека повеќето деца одат во училиште од 6 до 15-годишна возраст. Но, тие имаат бесплатно образование за сите студенти до 19-годишна возраст. Ако детето има долг од училиште Тие добиваат училишниот автобус од владата.
70% од семејствата на Нов Зеланд ги поседуваат своите домови. речиси секое семејство е сопственик на автомобил. Па во Нов Зеланд има речиси како тука во Шведска.
Нов Зеланд немаат големи проблеми во сообраќајот.
Луѓето во Нов Зеланд, како на кампување, планинарење, лов, скијање и планинарење. Но малку наликува на безбол и рагби.
На Маорите беше првиот луѓе во Нов Зеланд. Дојдоа до Нов Зеланд, пред околу 1000 години од полинезиски острови. Тие дојдоа на остров со кану.
Тие живееле во изолираните села Главно од лов и риболов, но подоцна прескапата станале земјоделци.
Тие повлечеме квалификувани резбари дрво и тие таму overpriced куќи и кануа.
Во с сите се поврзани една со друга.
Луѓето се пресели со годишните времиња и во другите делови на земјата, за да ловат. Кон крајот на летото Тие патуваат во морето за да се фати ајкули и суво за зимски храна.
На Маорите повика на белиот човек за pakeha. Кога pakeha дојде до Нов Зеланд, тие се обидуваат да го убијат Маори. Во 1840 година имаше само 100.000 повлечеме Маорите во Нов Зеланд. И во 1890 година, каде што има само 40000 Маорите во Нов Зеланд. Денес многу Маорите се потомци со европските доселеници. Има само околу 12% од луѓето Маорите во Нов Зеланд.
Пред Втората светска војна, на Маорите живее надвор од градот, обично како земјоделци. Но, кога ќе започнат на Втората светска војна се повеќе и повеќе Маорите пресели во чашите на градот таму повлечеме може полесно да се добие работа и образование. Тие сега се живи белата pakehas. Но Маорите се разочарани beakers theres култура не се исти. Тие зборуваат повеќето англиски на радиото и телевизијата. Речиси насекаде Тие зборуваат англиски. На Маорите сакате да зборува во нивно скапуваат, и тие сакаат таму културата и традициите се пече.

Флора и фауна

Повеќето од животните на Нов Зеланд доаѓа од други земји. Европските доселеници донесени елени, зајаци, говеда, свињи и овци. Во Нов Зеланд има само две мајчин копнени цицачи. Тие се два видови на лилјаци. Еден од нив сте роден рептил и се уште живеат во Нов Зеланд, тоа е гуштер како туатарата.
Езерата и реките на Нов Зеланд ќе се порибено со лосос и пастрмка донесени од други земји. Повеќето од дрвјата на Нов Зеланд се евергрини и дрвото ferns. Повеќето од оние дрвја живеат во дождовните шуми каде стојат во близина заедно. Тогаш дрвјата растат многу висок и прав. Целулоза и хартија индустрија во земјата главно зависи од брзо-растечки.
Нов Зеланд Увезените повеќето од дрвја таму од 1900 година.

Стапката на Нов Зеланд


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Нов Зеланд или на било кој начин поврзани со Нов Зеланд.

Коментира Нов Зеланд

|