.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Норвешка

• Владеење на Норвешка:

Норвешка е уставна монархија, што значи дека земјата има крал или кралица (или двете). Но, тие немаат моќ, но тоа го има парламентарното избрана влада. Премиерот на Норвешка Јенс Столтенберг.

Уставот на Норвешка од 1814 дава шефот на државата право самостојно именува нивната влада, но од 1884 година, кога беше воведен на парламентарниот систем, таа стана така дека премиерот мора да има поддршка во Стортинг.

Норвешкиот парламент, Стортингот, се состои од 169 членови од 2005 година, избран од 19 региони, окрузи.

Изборниот систем е пропорционално со избори на секои четири години.

• политички партии во земјата се:

• Лабуристичката партија - еквивалент на шведскиот социјалдемократите. Најголемата партија во Норвешка.

• конзервативците - еквивалентно на шведската Умерена партија и, на правото во политиката.

• Партијата на центарот - во одбрана на норвешкиот селани како Шведската Партија на центарот брани шведски фармери.

• Демохристијанската партија - буржоаска партија која работи на развој на христијанските вредности во политиката.

• Социјалистичката левичарска партија - формирана од страна на разни левичарски групи споени.

• Напредна партија - е незадоволството на партијата

• Либералната партија - е лева партија.

• економијата:

Норвешката економија е базирана првично за заштита на шумите и рибарството.

Но, тогаш Норвешка во 1975 година стана извозник на нафтената индустрија се повеќе се одбележани со производството на нафта и гас.

Норвешката економија е ранлива поради. На висока зависност на цените на нафтата.

• Норвешки компании:

Поради маслото, многу компании се формирани. Три од нив се нарекува Statoil, Норск хидро и сага.

• системот за социјална помош во Норвешка:

Системот за социјална помош во Норвешка во голема мера е изградена со пари од нафта и гас.

• Образование и обука:

Основните училишта е десет години. Децата да почне на возраст од шест и оди четири години во småskolesteget три години во средината на сцената, а три години во малолетнички фаза. Сите тогаш имаат право на три години на средното образование или стручна обука. Околу 95 отсто од студентите се школуваат понатаму по основното училиште. Постојат неколку училишта во Норвешка. Универзитетот во Осло Берген Trondheim, Тромсо и Ставангер.

• СТОКИ:

Норвешка има меѓу другите, железна руда, јаглен (Свалбард), олово, цинк, алуминиум и бакар. Но, повеќето економски значајни природни ресурси се на нафта и природен гас. Норвешка е петта по големина во вредностите на извозник на нафта. Производството на гас во 2020 година се очекува да се донесе повеќе пари во буџетот од производството на нафта. Преку цевководи на морското дно е за нафта и гас во Велика Британија и на европскиот континент.

• Организации:

Норвешка е една од земјите која е основана во НАТО во 1949 година НАТО, Организацијата на Северноатлантскиот договор, значи "Организацијата на Северноатлантскиот пакт".

Норвешка има два референдуми рече дека нема членство во ЕУ.

• Култура Норвешка:

Норвешката култура има, меѓу другото, Стана меѓународно познат по изведувач Едвард Мунк (1863-1944), композитор Едвард Григ (1843-1907)

Постојат многу други познати Норвежаните пр.:

* Нилс Хенрик Абел - Математика гениј

* Роалд Амундсен - прв до Јужниот Пол

* Елизабет Андреасен ("Бети") - Пејачката

* Тон Bekkestad - метеоролог TV4

* Оле Бул - виолинист, композитор

* Џон Carew - Фудбал

* Магнус Карлсен - шахист

* Bjørn Dæhlie - скијачи, најуспешните vinterolympier

* Џон Фос - автор

* Карин Fossum - автор

* Едвард Григ - Композитор

* Кнут Хамсун - автор

* Анита Hegerland - пејачка

* Соња Henie - уметничко лизгање ѕвезда и актерка во Холивуд

* Тор Heyerdahl - археолог и историчар, движечката сила зад проектот на Кон-Тики

* Хенрик Ибзен - автор

* Åse Kleveland - пејач и политичар

* Sissel Kyrkjebø - пејачка

* Тригве Лие - прв секретар на Обединетите нации

* Едвард Мунк - Уметник

* Wenche Myhre - пејачка

* Фридтјоф Нансен - авантурист, научник, дипломат

* Непарен Nerdrum - Уметник

* Sverre Anker Ousdal - Актерот

* Алф Prøysen - текстописец и автор, вклучувајќи ги и "Teskedsgumman" и "глувци беше Бадник." * Vidkun квислиншките - нацистите и обвинет за предавство за време на Втората светска војна

* John Arne Riise - Фудбал

* AUD Schønemann - актерка, позната од ТВ дека мајка Marve Fleksnes '

* Џон Skolmen - комичар, актер, најпознат од "Sällskapsresan" филмови

* Петер Солберг - рели возач

* Оле Гунар Солскјер - Фудбал

* Јан Teigen - музичари

* Тор Trondsen - Фудбал

* Лив Улман - актерка

* Зигрид Undset - автор

based on 18 ratings Норвешка, 3,1 од 5 врз основа на 18 рејтингот
Стапка Норвешка


Поврзани со училишни проекти
Подолу е училишна работа е за Норвешка или на било кој начин поврзани со Норвешка.

Коментира Норвешка

|