.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Злото суштества

Не постои дефиниција на злото во ниту SAOL или добри книги лексикон. Веројатно затоа што тоа е речиси невозможно да се дефинира. Тоа е нешто што ние наскоро станал свесен кога групата ја презеде задачата. Почнавме односно со обидот да се работи од она што е зло, а потоа, кога ќе го одржа, способни да се движат натаму. Сепак, ние никогаш не излезе со ништо конкретно одговор на прашањето, само што тоа се разликува од култура до култура, од време на време, па дури и од личност до личност. Избравме да се концентрира на човечкото зло, тогаш злото директно предизвикани од луѓето, а не земјотреси, пожари и слично.
Злото постои во сите времиња и ќе, според некои, секогаш постои. Тоа е природата на човекот. Но, она што навистина се шокирани од тоа што се случи во приказната? Häxbål? Денес зборуваме за минатото дена häxbål како нешто зло, но во тоа време не беше виден како зло, туку добро; со согорување на "вештерки" направи јавна услуга која служи добра цел. Исто со крстоносните војни. Со спаси "пагани", иако со насилство, зачувани во нивната душа од вечните чистилиште. Сега, со корист на ретроспектива и знаењето што го имаме денес, ние се тресат главите и да каже yuck, што страшно луѓе. Е зло дело со добра цел како зло како зло дело што има злото цел? Таму, ќе влезат во некои од дискусијата на две најекстремни идеологии на светот го видел. Комунизмот и нацизмот. Што е, всушност, најмногу зло? Комунизмот, кој има добра идеја, но тоа собра многу пати повеќе жртви од нацизмот, кои, сепак, се фундаментално зло?
А факт е дека и покрај тоа што мислиме дека сме цивилизирани, денес можеме да видиме повеќе зло од било кога. Се проценува дека 183 милиони луѓе ги загубија животите во овој век како резултат на луѓе донесе одлука, што значи дека повеќе луѓе се убиени во текот на 1900 година отколку во комбинација на сите претходни векови. Дека луѓето убиени веројатно може да повеќето се согласуваат дека е зло.
Од каде тогаш злото? Никој не сигурно може да одговори на тоа прашање. Двете христијанството и исламот се обиделе да го објасниме со ѓаволот. Според Библијата, тоа беше ангел Луцифер се сврте против Бога и ги наведува луѓето да дејствуваат себично и деструктивно. Куранот кажува на Iblis ангелот кој се побунил против Бога. Тој привлекува луѓето со лоши дела и им овозможува на природни катастрофи се случи. Друг, повеќе научно објаснување за тоа каде злото доаѓа од е дека тоа е вродено. Злото е во гените, многу едноставно. На некои натпревари оваа докажани сет. Psykopati што е дефинирано како вродени недостатоци на емоционална и viljeliv. Психопати немаат врска во мозокот што повеќето луѓе го имаат тоа им овозможува на еден да се чувствуваат емпатија и сочувство. Поради тоа, тие може да се извршат ужасни злосторства, без да чувствува каење, па дури и да бидат свесни дека тие згрешиле. Тогаш ќе мора да се поставува прашањето; е човек лути ако таа не е свесна за тоа себе, ако не се разбере дека она што таа го прави не е во ред, а што зло? Една третина од објаснувањата е на животната средина. Тоа е, се разбира, така што оние кои имале лошо воспитување, можеби се тепани од страна на неговите родители во детството не имаат ист потенцијал да се развие во добар сосед на оние кои пораснале во љубов дома, затоа што тие никогаш не се предава грижа за другите луѓето. Но, ние често се види исклучоци на ова, луѓе кои израснале во љубовен домови, со најдобри услови, дека се уште убијци и силувачи, и обратно. Веројатно не постои едноставно објаснување, во повеќето случаи, тоа е веројатно комбинација од многу различни фактори. Така што една мора, исто така, станува збор; може да се каже дека еден човек како што се Убиството е зло, или е тоа само актот што е зло?
Обично, пред да се каже дека нешто не е зло, кое треба да изврши оцена на причината на однесување и последиците од неа. Без размислување, многу би рекол дека злосторствата се лоши. Но, се однесува на индивидуални пример, тоа не е толку очигледно. Со цел да се преземат некои класични примери вклучуваат гладни просјак кои не можат да си дозволат да купат храна, стори некое зло-дело, ако тој краде јаболко од голем менза? Или оние кои зачукуваше на месеци пиштол на JAS авионот пред неколку години? Според судот во Англија посветени на вториот, а добро дело. Минатата есен тие патувале имено во Англија и направи истото има за некои план кој ќе се продаваат во Индонезија, ако се сеќавам точно. Тие беа уапсени и заврши на суд, но беше ослободен под оправдување "спречување на геноцид".
Проблемот на злото е веројатно нешто што ќе биде исфрлен околу за долго време да дојде, можеби засекогаш, бидејќи забележан краток жал злото често полесно да се избере од добрината. Може само да се надевам дека луѓето понекогаш мислат надвор од нивните носеви и да сфати дека на долг рок треба ништо да добие од злото.

based on 5 ratings Злото суштества 2.1 од 5 врз основа на рејтингот 5
Стапка на злото суштества


Поврзани со училишни проекти
Следниве е училишен тоа е за злото суштества или на било кој начин поврзани со злото суштества.

Коментар злото суштества

« | »