.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Речник физика

Атом:

Атом е најмалата честичка што постои, се што е направено од атоми. Зборот атом значи неделива.
Атомот се состои од јадро, протони (+), неутрони (нула) и електрони (-). Длабоко во себе има атомското јадро се состои од протони и неутрони и електрони се високо го вртат толку брзо што тоа изгледа како школка. Бројот на протони, неутрони и електрони зависи од тоа што предмет е тоа, но тоа е секогаш ист број на протони како електроните, но тоа може да варира колку неутрони има во јадрото на атомот.

Маса:

Збирот на сите протони и неутрони во јадрото е масата број. Одреден масовно број му припаѓа на одреден вид на материја, на тој начин не може да се две различни супстанции имаат иста маса број.

Атомски број:

Број на протони во јадрото одредува како голем атомски број е. Постојат никогаш две различни супстанции со ист атомски број. Ако супстанцијата како што се 2 протона може да се утврди од страна на периодниот систем, да видиме што предмет е тоа.

Елементарни честички:

Атом се состои од три елементарни честички, протони, неутрони и електрони. Протоните и неутроните се наоѓаат во јадрото, а електроните се движат околу јадрото и се врти толку брзо што тоа изгледа како школка.

Изотопи:

Секој атом има специфична атомски број, но сите исти атоми не треба да имаат иста маса број. Некои супстанции се во јадрото, со ист број на протони, но различни броеви на неутрони. Тие се нарекуваат изотопи. Примери на изотоп е;

Радиоактивност:

Некои супстанци се радиоактивни, тоа значи дека тие емитуваат опасно зрачење. Тоа е атоми на радиоактивни материи кои испрати зрачење како тие спаѓаат во парчиња. Постојат три различни видови на радијација, алфа, бета и гама зрачење. Сите три се различни предности, големи, итн
Тоа беше Анри Бекерел кој прв се најде природна радиоактивност.
Алфа, бета и гама зрачење:
Алфа, бета и гама зрачење се три различни видови на радиоактивни зрачења.
Алфа зрачење се состои од хелиум јадра, два протона и два неутрони.
Алфа зрачење може атом со голема брзина намалам електрони и ако тоа хитови друг атом.
Атомски број се намалува за 2 и масата број од 4 кога атомското јадро емитува алфа честички. Ова го менува атом е лево и ќе има различна тема од она што беше пред честички алфа испратени.
Бета зрачење е составен од електрони. Тоа е електронот, која е доставена кога атом испраќа бета зрачење. Дури и кога еден атом емитира бета зрачење, тоа ќе биде нова тема. Тоа е затоа што постојат протоните и неутроните во атомското јадро, неутрони се трансформира во електрони и испраќаат. Потоа, тука е уште повеќе протони и помалку неутроните во јадрото, каде што е формирана нова јадрото, со тоа настанува нова тема.
Бета зрачење е посилна и има подолг опсег од алфа зрачење.

На гама зрачење

Кога јадро емитува алфа и бета зрачење се испраќа истовремено гама зрачење.
Гама зрачење не се состои од елементарни честички, тоа е дека мал енергетски пакети испратени. Тоа е истиот вид на зрачење како обични светлина, иако невидлив.
Гама зраците се најсилни радиоактивно зрачење, тоа може да навлезат речиси сè освен гигант дебели бетонски ѕидови или дебели плочи на метали, како што се олово.

Бекерел:

Анри Бекерел беше оној кој прв се најде природна радиоактивност. Во 1896 година, тој ја стави камен содржи ураниум на фотографска плоча, и кога тој потоа разви плоча, виде дека таа стана црна, каде што лежеше камен. Тој сфатил дека тој откри тогаш непознат зрачење кој отпрвин се нарекува "зрачење на ураниумот.

Позадинско зрачење:

Позадинско зрачење е радијација што не доаѓа од материјалот, но тоа доаѓа од земјата, од куќи и од вселената. Тоа е радијација што не можеме да влијаеме, но тоа е само таму.

Половина живот:

Атомското јадро е радиоактивен само да емитуваат радијација еднаш, па по зрачење испратени трансформира јадро на друго јадро и ќе има друга тема. Новиот предмет ќе обично, исто така радиоактивни.
Ако имате некоја тема дека содржи радиоактивен атоми биле за време половина од атоми се претвораат во други супстанции и бродот на зрачење тие имаа од самиот почеток, тоа се нарекува половина живот. После тоа тоа е две полуживотот биле предмет испрати половина од атоми кои не се испратени за време на првата половина живот. Со помош на полуживотот може да се пресмета на пример, колку долго некое лице е мртов или колку години некои радиоактивни материи не се радиоактивни повеќе.

Верижна реакција:

Ако делат атом на ураниум, толку помалку јадра и некои неутрони. Неутроните делови од втората атоми на ураниум во различни поделби. Таа станува се повеќе и повеќе неутрони кои имаат се повеќе и повеќе атоми на ураниум. Види слика.

Фисија:

Фисија значи разделување, кога ќе се пука неутрон во тешка јадро ураниум се доверени. На формирањето на двете средни тешки јадра ураниум и две лабава неутрони и така објави голем број на постоечки нуклеарна енергија. Таа им овозможува на еден да се користи фисија на различни извори.

Фузија:

Фузија е кога на пример, се спојуваат два водородни јадра во хелиум јадра. Многу научници сонуваат за изградба на фузија реактор, што значи дека ние се добие енергија од кога водород јадра се претвори во хелиум јадра, кои потоа може да се користи за она што ние сега треба енергија. Добрата работа во врска со тоа е дека хелиум, која е формирана не е опасен како радиоактивен материјал од нуклеарните централи и денес.

Слики:

Фотон на светлината е честичка, може да бидат подготвени кога еден атом е подложен на енергија. Кога се наметнува еден електрон подалеку од јадрото, а потоа кога ќе падне назад кон јадрото, тоа може да емитираат светлина честички, фотон. Во зависност од тоа колку електрони паѓа во јадрото, тоа ќе бидат различни бои на фотон. Сè повеќе и повеќе случаи на фотон станува bluer.

Џон:

Ако еден атом, има околу ист број на протони, електрони, но немаат повеќе што повеќе нема атом, но тоа станува јон. Јон е тоа или плус или минус обвинет наполнета.

Јонизирачко зрачење:

Јонизирачко зрачење е кога електроните од радиоактивни атоми е исклучен, така што атомите се јони наместо тоа. Кога велиме дека челик постои јонизирачко зрачење отколку зрачење. Јонизирачко зрачење е опасно и може да го оштети човечкото тело во многу начини.
Софи Engelbrekt

based on 29 ratings Речник физика, 2.4 надвор од 5 врз основа на 29 рејтингот
Стапка Речник физика


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат Речник физика или на било кој начин поврзани со Речник физика.

Коментар физика поимник

« | »