.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Отоманската империја

"Со векови Европа живееше во страв од Отоманската империја. Не е ни чудо: во својата воена моќ, културни ширина и непроценливо големина беше на Отоманската империја постојан потсетник за kistenhetens релативната слабост и заостанатост. Како империја сметаше Отоманската империја или поголема од кинеската, повеќе долгата од британската и бескрајно побогат од сиромашните трошки кои сега се главни на советската комунистичка. Дури и за современа Европа, не е возможно да не биде импресиониран, ова кралство на владетелот ", чиј државните граници истрча речиси 13 000 км без очигледен обид да се стави 100.000 човек на бојното поле, и дека беше толку возвишена, што Го даде публика поинаку отколку во профил и потоа никогаш condescended да зборува. "
Цитатот е од "владетел на хоризонтот е", книга за ова царство, напишана од Goodwin.Det Отоманската империја е основана за многу стотици години од стеблото Осман. Осман бил турски моќ Грофот кој беше постојано во војна со Византија. Во почетокот на 1300-тите години тој заварени заедно својот Warband во добро организиран владејачката каста. Неговите следбеници создаде царство е именувана по него, Отоманската империја.

Византијците беа поразени во 1453 кога Мехмед II заробени во Цариград. По приемот на Константинопол, па Османлиите Света Софија во џамија и Цариград секој поголем град.
Кралство, каде што се поорганизирани и поголеми и султани видов како Константинопол и Рим наследник, а не како некои потомци на турските номади.
Исламот бил главната религија и литературниот јазик е мешавина на арапски, турски и персиски.
Христијаните кои живеат во Османлиската империја мораше да плаќаат специјален данок и тие беа исклучени од воена служба.

Проширувањето на Отоманската империја траеја непречено и тие имаа многу различни султани. Кога султанот Сулејман Величествениот (1520-1566), како империја била во својот зенит, и тоа е веројатно причината зошто Сулејман Величенствениот, исто така, се нарекува Велики, präktige и законодавната власт.
1521 бил фатен Белград, 1526 беше окупирана Унгарија и во 1529 година Османлиите се обидел да земе Виена, Виена, но успеа да се спротивстави. Но, во 1541 година, па се заробени Буда. Османлиската империја бил, исто така, се прошири на Северна Африка, Багдад и Јемен.

Османлиите го презедоа контрола врз Медитеранот по Венеција и "турски тероризмот" се шири низ христијанска Европа.
Но, во 1557 година, па изгуби Османлиите поморска битка на Lepanto против алијансата на, меѓу другото, Шпанија и Венеција. Кога загубија поморската битка, па изгуби контролата врз Медитеранот.

Во 1683 година се обидел повторно не Виена, но во последната секунда, па дојде и полски војници и помогна на Исток империја.
Во доцните 1600 па се затвори балтичките империја и мир на Отоманската Империја и Турците беа принудени да ги напуштат исклучување земји на Исток империја, а потоа Османлиите изгуби една третина од нивните земји во Европа. Има започна со пад на Отоманската империја како голема сила и Австрија излезе со голема сила.
Подоцна тоа беше спуст за Отоманската империја, а во 1800 година почна да се распаѓа и тоа беше наречен "болниот човек од Европа".

based on 10 ratings Отоманската империја, 2,5 од 5 врз основа на 10 рејтингот
Стапка на Отоманската империја


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Отоманската империја или на било кој начин поврзани со Отоманската империја.

Коментар Отоманската империја

« | »