.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Паразитски болести

Маларија: Најпознатиот паразитски болести да бидат маларија. 300-500.000.000 луѓе се разболат секоја година. Маларија се пренесува со комарци од родот Anopheles касне човек. Кога комарци залак луѓето истовремено распрскува во плунката да се осигура дека крвта не згрутчувањето и ќе отвори крвните садови. Во тој одреден момент е пријатен паразит sporoziten со во човекот. По половина час sporoziten крие во црниот дроб, слезината или белите дробови и претворена во шизонти. Каде што седи schizonterna и да започне размена на нивните јадра и органели да се формира клетки ќерки. По околу една недела експлодира schizonterna. Тогаш можеби мислите дека сте избегале.

Но, тоа не е навистина. Кога schizonterna експлодира летаат мерозоити надвор, кои се ќерка schizonterna формирана клетки. Ова е кога мерозоити излезе во крвотокот како што се треска. Кога во крвотокот избегнуваше мерозоити на црвени крвни клетки, каде што тие стануваат завршна фаза, на trophozoite. Трофозоитите тогаш јадат хемоглобинот во телото да биде во можност да се размножуваат. Cosy.

Кога ќе се заврши до клетките, па удар тие клетки да се ослободи дури повеќе паразити кои можат да нападнат други крвни клетки. Некој би помислил дека паразитите ќе умре во исто време како што човек го прави, но паразитите на маларија неколку зајадлив Раскал. Во еден мал дел од црвените крвни зрнца паразити се развие за да gametocyte, која се појават гризе комарци и на тој начин се шири. Паразитите никогаш не умираат.

Симптоми на маларија вклучуваат треска, болки, повраќање и дијареја. Се зголемува треска се должи на црвени крвни клетки пукна и повеќе паразити излезе на крвта. Друг ефект на крв експлозивна сила е тешка анемија.

Главен проблем е отпорност на лековите, особено против кинин. Кинин доаѓа случајно од Кина дрво збунувачки расте во Јужна Америка. Kininbark открија како лек против маларија во 1800-тите од страна на Европејците, туку биле користени од страна на Индијците долго пред тоа.

Тоник е, всушност, кинин, дека ако некогаш мислат на одење во нешто влажна и маларија се случуваат место, имаат едно шише со тоник. Британски морнари пиеле тоник за спречување на маларија, но кинин дава многу горчлив вкус, па и тие почнаа да се измеша со џин тоник за отстранување на горчина. Пијат џин и тоник бил измислен зборови за вкус маларија медицина.

based on 57 ratings Паразитски болести, 3.5 од 5 врз основа на 57 рејтингот
Стапка Паразитски болести


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат паразитски заболувања или кои се на некој начин поврзани со паразитски болести.

Коментар Паразитски болести

« | »