. Сега

Училиште дела и есеи од средно училиште на
Барај училишен

Нишалото

Предмет: Физика

Хипотеза

Ние веруваме следниве се важни за нишалото осцилирачки:
• Отпорот на воздухот
• Должина на стрингот
• Тежина (тежина)
• Агол е ослободен од

Материјали

• Stand
• Стринг (различни должини)
• Различни тежини
• Картонските парчиња кои отпор на воздухот
• Штоперица

Резултати

Сите резултати беа изведени од страна на "5 осцилации" напред и назад.

Без отпор на воздухот

Должината на конецот (см) Тежина на Тежина (грами) Време (секунди) број на степени да се соочи-оф
Не 47 100 07:06 мери
07:28 47 20 Не се мери
Не 50 100 07:09 мери
07:18 50 20 Не се мери
50 20 07:00 50 °
50 20 06:93 50 °
50 100 07:00 50 °
50 100 07:00 50 °
50 100 07:35 20 °
50 100 07:40 20 °
50 100 07:28 30 °
50 100 07:28 30 °
42 100 06:59 50 °
42 100 06:67 50 °
42 100 06:88 20 °
42 100 06:78 20 °
42 100 06:68 30 °
32 100 05:65 50 °
32 100 06:03 20 °
32 100 05:78 50
32 100 05:75 50 °
32 100 06:03 20 °
32 100 05:97 30 °
32 100 05:84 30 °
32 20 05:62 50 °
32 20 05:78 50 °

Со отпор на воздухот (направени од картон)

Должината на конецот (см) Тежина на Тежина (грами) Време (секунди) број на степени да се соочи-оф
42 100 06:66 50 °
42 100 06:59 50 °
42 100 06:47 50 °

Евалуација на хипотези и експерименти

Според нашите евалуација не се фокусира толку многу значење за нишалото осцилирачки, ова исто така важи и за отпорот на воздухот. Отпорот на воздухот, ние направивме картон парче, можеби тоа може да се забави брзината на нишалото ако имавме поголем варијанта на нишалото, но тоа значително не се промени во периодот осцилација. Но сепак бевме во право на две точки на нашата хипотеза: дека должината на стрингот и број на степени ќе го ослободите тежината направи разлика во резултатите. Иако тоа се разликува малку на возраст од резултатите со различни тежини и отпор на воздухот меѓу нив, па ние се претпостави дека ова е само затоа што не биле притиснати на стоперката во исто време (таа се разликува само стотинки). Ние мери внимателно секој пат, така што тоа беше иста должина на стринг и ние падна тежината од истиот агол цело време. Кога ние испитуваат различни причини имавме исти димензии, тежина и агол на сè друго. Како што се Кога ќе проверуваат дали тежината е без значење, ние имавме иста должина на стринг и истиот агол на долниот порака цело време. Ние се мери со 5 "нишалки" и назад цело време само затоа што не сакавме една секунда мерења, тогаш тоа ќе биде потешко да се види она што пенкалото Сплит време се должи.

Така, нашиот заклучок на овој експеримент кој она што е важно за нишалото осцилирачки е она што агол ќе го ослободите тежината и должината на стрингот. Мислам дека должината на стрингот е многу важно, бидејќи кога на стрингот е веќе добиете тежина на подолг пат да се оди натаму и тоа ќе трае подолго. Ова исто така важи и за агол ќе го ослободите тежината кога ќе го ослободите од помалите агол (повисоко) се на подолг пат да се лулаат на и тоа трае подолго. Јас не мислам дека тежината е ирелевантно како да кога ќе паѓачкото тежина брзо може да мислам дека ако еден има поголема тежина од една помала, но потоа, кога тежината е во патот на патот и таму е поголем акцент се потребни повеќе моќ и брзина нишалото забавува. Ако тогаш имаш полесна тежина, па тоа оди побавно по патот, но наскоро натоварувачот на патот, бидејќи тоа не како што треба, многу моќ. Ова значи дека може да се каже дека тие откажете едни со други со брзината со која тие одат со различна брзина во различни патишта (доле и горе на патот).

Андерс Јохансон

based on 14 ratings Нишалото, 2.4 од 5 врз основа на 14 рејтингот
Стапка на клатното


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со нишалото или на било кој начин поврзани со нишало.

Еден одговор на "нишалото"

  1. Лиза на 20 март 2012 во 23:58 #

    Што сакаш да кажеш со отпор на воздухот? Што е тоа што го правите со кутија за да се намали отпорот на воздухот? :)

Коментира нишало

« | »