. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Психологија

Студија единица 1

Психологија доаѓа од f.Kr, тоа е messt на луѓето и животните однесување и како да beteer со другите луѓе и како да се однесуваат и како да научат работи од раѓањето известување додека не умре. . Психологија доаѓа од Грција и психологија значи доктрина и духот.

Психологија е дел од филозофијата до Вилхелм Wundt изградена лабораторија во Лајпциг да се обиде да се најде причината за човековото однесување.
Еве јас ќе пишувам малку за луѓе кои се познати во психологијата.

1: Вилхелм WUND роден на 16-8-1832 во Neckarau во близина на Манхајм. Тој беше Badde психолог и психолог бил како дете заинтересирани во истражување на психологијата. Вилхелм почина 31-8-1920 во GroBbothen наоѓа во Tyskland.Wilhelm WUND бил германски истражувач по психологија и физиологија.

2: Иван Стојановски е роден во 1849/09/14 во Ryazan наоѓа во Русија. Тој почна да експериментира на кучиња во 1900 година - е, како тоа формирани плунка во устата и дојде кога само презентирани храна за нив, тие почнаа да се формираат нивната уста плунка. Тој ја доби Нобеловата награда во 1904 година за физиологија или медицина, за неговата објаснување за тоа како нерви го контролираат панкреасот.

3: Џон Б Вотсон е роден на 1878/08/01, проследено истражување Иван Павлов. Истражување Јован беше тоа што беше печатена хартија кога ќе роди и по што ќе може да стане männika или суштество што свесно bli.Han значи најмногу на животната средина во светот, кој ги контролира лицето што blir.Han објавени неговите идеи години 1913 година, тој го виде како нов начин на спроведување истражување за психологијата. Тој бил американски научник кој почина 25-9-1958.

4. Сигмунд Фројд е роден во Leipzeg во 1856 година, а потоа отишол во Виена и почна да студира медицина во која на лекар, но тој волја навистина не биде лекар, но тоа го правеше за да добиете пристап до природните науки, и тој имаше ограничено кариера на Универзитетот efersom тој беше jud.Han прв почна анализа серуми себе за својата возраст и undoms drömar и нивните потсетници откако неговиот татко починал.
Потоа почна со други како хипноза и топла вода. Тој analysste messt мало дете сексуалноста, и она што betydes osv.Och многу беа свесни топла кога бил разбуден теорија. Тој напиша книга наречена : D: D römtydning: во 1900 година, истата година тој отвори прием. Во 1939 тој се преселил во Австрија во близина на Германија, каде што починал во 1939 година, тој се уште има голема улога во речиси сè за психологија сексуалност и што ние ги користиме секојдневно како tänksätt.Sigmund Фројд бил германски истражувач по психологија.

5: Јозеф Броер е роден во Виена во 1842/1/15 и ја прочита на лекар заедно со Фројд. Тој излезе во 1867 година во медицинска обука и почна да работи како асистент на universitetet.han е австриски лекар и умрел 20-6-1925.

Психологија А

Sudieenhet 1
Психолошки перспективи
Постојат различни психолошки перспективи за тоа како ние размислуваме и прават работи кои ги правиме. Може да се каже дека е, ако не се чувствуваат добро за нешто негативно што влијае на лицето, на пример, дека се плашат од нешто, тоа може да биде лице кое се плаши или исплашени од темнината.
Може да се каже дека тоа е сите за тоа како гледате на работите како што може да се види она што сака да се види, како да се справи со други луѓе во различни situationer.Och како да зависат од светот и луѓето околу, како што неговото семејство.

1: Биолошки перспективи
Биолошки перспективи излезе повеќето од наследство, како да се развие, она што тие го наследат од нивните родители и släkter.Wilhelm Wundt беше еден од оние кои работеле на биолошки perspektiv.Hittills Ложата psychobiological истражувачите не утврдија објаснувања за луѓето beteende.Från 1990 имаат биолошки perspektiver стане силна во психологија и тоа зависи од нив мозокот истражувањето што го има направено.

2: behaviourist перспектива
Тоа е главно за тоа како ние се регулирани со, како што една мора да поднесе во мултимедијални решенија кога сточна храна човек човек betee како да се направи, на пример, кога детето е гладно кога вреска. тоа е однесувањето на децата откако таа / тој е гладен и сака храна. и многу однесувања веќе се запишани и психијатриски нарушувања може да се неточни inlärning.Behavioristiska perspektiver изграден на истражување на Павлов и идеи Вотсон од самиот почеток. Дека тоа е околината и животната средина, кој нè прави лицето кое ние стануваме.

3: psychodynamic перспектива
Таа вели дека детството е она што те прави beteer како што прават и дека тоа влијае на човековото однесување и ментално здравје во framtiden.Psykodynamiska перспектива доаѓа од Фројд teori.Freud теорија беше дека секогаш постојат причини за нашето однесување и повеќето не знаеме за it.There може да биде желби.

4: перспектива Humanistika
Таа вели дека луѓето крстот е бесплатна суштество кое може да биде во можност да ги направат своите сопствени одлуки и како се однесуваме во различни situationer.Att верувајќи во себе и водич својот живот како човек vill.Men често се попречени човековиот развој нееднаквости. Абрахам Маслоу и Carl Роџер беше företrädaer на хуманистичката психологија и humanistika перспектива започна во 1960 година, кој се обиде да објасни mänksligs однесување.

5: Когнитивна перспективи
Тоа е како луѓето размислуваат, чувствуваат, а може да се каже дека тоа е центар на човековото tänkande.Människors размислување е врзан за само-согледува situationer.Man може да се каже дека тоа е способност на човекот да се запамети и да научат нови работи, како да ги користат своите знаења во нивните omvärld.Kognitiva перспектива стана важно за ментално störninga.den когнитивни перспектива започна во 1960 година, и Жан Пијаже студирал нормалните човечки размислување.

6: Социјална Психолошко перспективи
Може да се каже дека тоа е за тоа како да влијаат во групи, заедници, како да се постави вредности, и како комуникација ме другите луѓе и она што стандарди имаш. Тоа е начин да се види како тие го прават дома и како родителите влијаат barn.Man може да биде срамежлив и се плаши на нештата и ting.Det е различна во различни луѓе може да beteer поинаку во групи, и стандарди.

7: Коментар на
Се чувствувам behaviourist перспектива доаѓа до мене.
Се согласувам со идеи Вотсон и истражување на Павлов, дека тоа е непишано хартија кога сточна храна. Околината, животната средина, заедници и родители кои влијаат на нас да станат луѓе кои blir.T како што јас сум од Курдистан, добив Hitt кога бев мала и моите родители беа одлични, така што тие не се промени многу, но јас се менуваат многу, јас не гледам на работите онака како што го прават, па мислам дека тоа е животната средина и општеството што те прави лицето ќе стане.
Социјални психолошки перспективи е исто така малку блиску до мене, бидејќи ние немаме исто однесување како Швеѓаните и комуникација, на пример ако видите шведски пријател тогаш едноставно се каже здраво, понекогаш, или како што е, но во мојата култура ако видите некого е здравјето кога ќе побара за целото семејство името со името како тие се чувствуваат, итн и ако јас не се праша за семејство, тогаш ќе видите дека јас не сум толку добро образовани, бидејќи мојата култура е целосно датира лунда од шведската култура на

Студија единица 1

Истражувачки методи

Постојат различни методи кои се погодни за различни ситуации Teh сите методи имаат свои предности и недостатоци. Истражувачки методи е да се развијат нови знаење дека има различни форми, на пример.

1: Експеримент

Психолошки експерименти врска со животните и луѓето, како тие дипломираат нивните beteende.Det се Sanna експерименти за да се спроведе и има Sanna дека не може да биде genomför.Sedan споредат резултатите од двете експериментални групи.

Хари Харлоу бил роден Октомври 31, 1905, а починал во 1981 година. Тој експериментирал во новороденче мајмуни, како тие се развиваат. тој лишени мајмуни од нивните мајки и изолира нив. Тој не волја дека мајмуните не би имала никаков контакт со другите мајмуни или луѓето.

Соломон Asch `s експеримент беше да се земе црвениот колку што влијаат на другите луѓе, и неговите експерименти беа од големо значење за psykologin.Det е дека вид на ризик дека нивните експерименти може да биде опасно, тоа може да се добие, така што не може да го запре на експериментот.

2: Гледано

Постојат три заеднички форми avObservation

> Натуралистички набљудување, проучување на луѓето и животните во нивната природна средина без да се обидуваат да ја контролираат ситуацијата во кој било друг начин.

> Учесник набљудување, што се врши во природната средина на групата, истражување субјекти не го знам, но ќе влезе во групата како еден од.

> Структурно набљудување, прават истражувања во контролирана средина како лабораторија. Тоа може да биде појас на детето за мајката. можете да го контролираат она што однесувања ќе сакате да се испита.

Курт Левин и неговите соработници волја да знаете како група влијанието на нивниот лидер и имаа различни раководството видови во групата.

Џејмс и набљудуваните деца Џојс Робертсон од своите родители да се види дали тоа ќе pavera. И дојдоа да влијаат многу повеќе отколку што беа акутно свесни.

3: Тест

А психолошки тест е мерење на човековото однесување, тоа може да биде во психијатрија да знаете дали имате ментални пореметувања. И тоа, исто така, може да биде дека одговара на прашања.

Целта на тестот е да се измери identitet.Man да го користите тест за вториот гол, како и, не само преку истражување.

4: Прашалник и интервјуто

Прашалникот може да се научи човековото однесување со писмена интервју. И тоа не презема онолку време колку што ќе дипломираат, а потоа ја оценува истражувачите одговорите што ги добивате од лицето, тие се истражува.

Кога интервјуирани каже своите пациенти за нивните животи како позадина и и од одговорите на истражувачите мора да биде оценета во нивното однесување.

Преку прашалници и интервјуа, исто така, може да биде тешко да се имплементира во пеколот објективно, а исто така може да дојде missförstånde.

5: применета психологија

Тоа е многу корисно psykologi.En полицијата знае кога едно лице се однесуваат етер како осомничени работи и ting.En менаџер прво ќе разговара со работа барањето да се утврди дали лицето е во право за работа ако станува збор funga со други групи или не преку intervjue лице. Може да се каже дека мајка, исто така, користи многу на психологијата, на пример, таа знае кога нивното дете сака нешто, или ако самите деца beteer датира лунда од обичните.
Narin Kedir

based on 8 ratings Психологија, 1.9 од 5 врз основа на 8 рејтингот
Стапка психологија


Поврзани училишен
Следниве се училишни проекти кои се занимаваат со психологија или на било кој начин поврзани со психологија.

Коментира за психологија

« | »